想生BB

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

聽日放胎可唔可以食野架?

男爵府

原帖由 jamie_mama 於 10-7-6 17:45 發表
多謝你嘅鼓勵呀!

前日老公靈修時睇到聖經哈巴谷書二章 3 節:
「因 為 這 默 示 有 一 定 的 日 期 、 快 要 應 驗 、 並 不 虛 謊 . 雖 然 遲 延 、 還 要 等 候 . 因 為 必 然 臨 到 、 不 再 遲 延 。」提醒到我哋要 ...

多謝你分享既經文, 好supportive

男爵府

我返黎啦, 我飲水不多, 只係小小急, 不過醫生話我都容易入, so都好smooth, 最後我11:00放胎 (已經係排第1個)12:45離開醫院, 3:00先去toilet小便

男爵府

我由而家開始on leave至下星期, 姑娘再3提我, 叫我塞藥時唔好用jelly, 因為會溝稀左d成份, 大家要留意, 不過我只塞到入手指既2截- OK嗎?

我感覺QM既醫生/姑娘, 什至果D姐姐都真係好好, 照顧得好好, 本來我好驚, 最後都被佢地既熱情溶化左我既憂慮

男爵府

大家放胎後day幾開始多分泌? 我早上7:00塞藥, 已經sleep到9:00先起身, 不過都有藥渣流返出黎, 怕唔怕吸唔夠架?

男爵府

原帖由 BabyLi2010 於 10-7-9 19:12 發表
我好唔開心, 今個月返去廣華 check, 個水泡仍在, 我決定唔睇岑 ec la.... 都幫唔到我呢!!!! 唉, 呢條路對我來講, 真係好難行呢!!

你地有冇好中醫介紹比我呢? ...

你唔好氣餒啦, 我之前都經歷左好多先可以開始, 不過我知道我地唔係要快, 最緊要係成功

你果個水pop係咩地方? 我之前一直有個水pop係卵巢, 不過qm吳教授都叫我照開始treatment, 而家已放胎, 而係抽蛋時, 醫生亦同時抽出水pop, 又慳時間又sure可以拎左個水pop出黎, 雖然我唔知同你情況係唔係一樣, 不過都比你參考下, 加油呀

男爵府

原帖由 happy-coco 於 10-7-9 12:56 發表
Hi, 各位 jm, 好耐冇見

我尋日放左最後3個雪胎, 過程都好順利, 不過雪胎係1個 Grade 2, 同 2個 Grade 2-, 聽醫生口氣都唔好俾咁大期望, 都好的, 唔會咁大失望嘛...

因為好耐冇上來, 所以都唔知其他 jm 最新 status ...

希望你順利成功, 好好休息

我星期3都放左胎啦, 其實GRADING只係一個LABEL, 無論佢地係咩GRADE都一定會充滿BABA MAMA既生命力, 比D力量佢地, 我都係呢到D SISTER不停支持我, 先行到呢步

男爵府

原帖由 happy-coco 於 10-7-9 21:25 發表
sukudo,

原來你係早我一日放胎, 多謝你的鼓勵, 希望我地齊齊 bingo

係呢, 你呢幾日休息做些什麼? 可否分享吓, 我尋日黃昏時間放完胎, 回家很早便睡了, 半夜起身塞藥又再瞓過, 今日整日大部份時間都係瞓住同坐住睇 ...

我都係盡量休息, 不過都唔係時時訓, 有時坐係到SEE TV/上網, ccaewsc 就教我第2日開始盡量散步30mins, 等d血液循環d, 我而家就日日食蛋白+花膠湯

我發現有時我肚仔中午時好易凍, 咁我就會沖花灑浴, 因為我感覺會暖返哂同埋都可以幫助血液循環

你而家有無d咩feel呀? 你駛唔駛塞藥?

男爵府

原帖由 happy-coco 於 10-7-10 00:06 發表
sukudo,

好, 等我聽日開始落去散下步
天氣咁熱, 個肚會凍嗎? 我在家沒有開冷氣, 只開風扇, 感覺也很熱
我冇飲花膠湯, 但每日食兩隻蛋白加芝士加奶, 聽日叫 c6 買黑朱古力給我吃

我要塞藥呀, 早晚各一粒, 另外聽日 ...

你要打咩針呀?

男爵府

原帖由 13姨 於 10-7-10 00:25 發表
唔怕架, 因為好多姊妹都有這個情況.

加油!

咁我就放心D啦

男爵府

原帖由 bkk 於 10-7-11 00:04 發表
各位 jm,

我今天返了醫院覆診,吳醫生出咗 trip,由另一位女醫生幫我檢查,confirm 明晚打夜針,星期二由 Prof. Ho 幫我抽卵。希望一切順利,可以抽多d卵,老公既丁丁生生性性,能培育多一點的胚胎,大家可以支持我嗎?

其實我希望吳 ...

BKK
希望你一切順利, PROF HO 同PROF NG係同一TEAM架, 你放心啦, 佢地一定會好交帶, 你懷住興奮既心情去就可以, 希望你1TAKE即中呀

男爵府

沈日半夜個肚好抽, 之後有小小肚ALL, ALL左1次, 好擔心呀

男爵府

原帖由 susan19771118 於 10-7-13 13:20 發表
Hello all JMs,

今日我終于都有個不能說的秘密, 多謝各住咁耐以來的分享, 令我在這個網站得到了很多IVF有用的資料.

有兩個JM同我差不多時間在偉澤做IVF, 一個已CONFIRM BINGO, 另一個也都驗兩條綫. 我覺得偉澤的 ...

susan
終於有秘密了, 要好好休息, 你係放胎後幾多日check bingo架?

男爵府

原帖由 BabyLi2010 於 10-7-12 19:54 發表
sukudo,

我個水泡都係卵巢 (成 3.Xcm), 廣華個醫生都話, 如果唔散的話, 只要唔惡化, 佢都會下次抽egg 時, 抽埋呀, 你打針時, 個水泡有冇加大呀?!

我呢 2 個cycle要食避孕 pills 呢, 希望佢快 d 散啦..... 唔好阻 ...

我果時果個水pop都係係卵巢, 2cm左右, 真係成年都唔奠, 無計, so我覺得抽蛋時抽埋出黎係最work又慳時間既方法, 而且我問過醫生粒水pop係唔會影響蛋蛋既生長, 而打針時水pop都無咩大過, so你可以考慮, 放心啦, 放手交比醫生, 你先可以真正輕鬆好多...

男爵府

原帖由 BabyLi2010 於 10-7-13 18:05 發表
唉, 我都唔明?! 其實如果係唔影響, 做咩佢地上次要我停, 浪費晒我 d 時間, 我已經係高齡, 冇幾多時間比佢地浪費呢.... 冇計啦, 鬼叫我想慳錢排公家咩, 好多野, 我都 no choice 呢!!!!! ...

你係唔係QM? 我覺得你可以坦白同醫生講, 你想照開始TREATMENT, 而係抽蛋時先抽埋個水POP, 我明白好多野都唔係我地選擇, 不過最少我地可以講出自己既意願, 加油呀, 唔好氣餒, 我希望你可以順利開始, 1TAKE成功

男爵府

原帖由 susan19771118 於 10-7-13 18:21 發表
大約用咗9萬左右, 包括8,800雪胎一年費. 我係放胎后DAY 10開胎CHECK BINGO 的, 偉澤的姑娘話安胎針的藥力只會維持5天, 之后如果CHECK 到兩條綫就算BINGO.

SUSAN
即係我都可以係DAY10 CHECK? 我係用塞藥架

男爵府

原帖由 ccaewsc 於 10-7-13 21:55 發表
Sukudo,

你呢幾日點呀? 仲有無痛? 仲有無扯住?
喉嚨痛好番未?

好好多啦, 多謝你一直係我身邊比我信心, 我23/7先返QM, 放胎第17日, 其實係唔係早D已經可以驗呢?

男爵府

原帖由 ccaewsc 於 10-7-14 13:28 發表
我無自己驗呀~我都係day 16回QM驗
不過DAY14~ M小姐都未到~應該心裡有數
我決定唔自己驗~費事拿來煩~驗到又唔肯定~驗唔到又好失望~又怕棒棒結果有誤之類
所以番QM驗~最準確!!!

...

放胎果日係唔係都當第1日架? 同埋其實D塞藥係唔係返QM前已經用哂?

男爵府

原帖由 mmbon 於 10-7-14 09:24 發表
大家好呀..我新黎報到..本來諗住今個cycle就做ivf..點知姑娘話果個時間 間lab要搬..如果我真係要呢個cycle做有可能要take risk..我聽完之後個心實晒咁...因為我一向period都唔準...但結果我都係決定下一個cycle先開 ...

最緊要你自己有信心先好開始, 因為TREAMENT時我地已經面對好多壓力, 其他野盡量令自己安心D會好好多, 希望你順利

男爵府

原帖由 bkk 於 10-7-12 01:18 發表

sukudo,

多謝你的鼓勵!

我會儘量放鬆,正如你說懷住興奮既心情去,希望我同你都可以1 TAKE 即中,你都要加油呀!

你近日點呀??

首頁
12345...11

尾頁

跳至