自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

bluestar3000 發表於 20-8-10 23:37
聽聞有人英國讀完law返嚟香港都係做TA, 其實可以叫阿女過嚟bk睇一睇我哋嘅意見,話唔定佢會改變主意, 但 ...
我都打算比佢睇, 這裡有咁多家長意見, 有咁多姨姨為佢想將來, 希望佢可真係認真諗諗, 明白唔單止係我一面之詞, 我所憂慮嘅係佢未明白, 未了解的...

男爵府

bosch 發表於 20-8-11 05:51
你唔想俾佢去讀, 點解佢當初又去報? 佢打算自費去讀? 佢想去台灣讀書係旨在想令個學位定係體驗海外獨立生 ...
其實當初係當後備, 點知未考 DSE 已話收佢.

男爵府

pswongg 發表於 20-8-11 09:58

DSE成績跟一世,將來見工都需要,比我一定重考
如佢志願係老師, 我都建議佢重考, 但佢話我唔明 DSE 壓力, 佢話佢唔會重考, 我話出嚟社會壓力仲大, 而且如真係做老師壓力仲大過普通文職, 因為學生, 家長, 老師之間 及 校長都都會不斷施壓, 因香港係睇分數.

男爵府

alsace0416 發表於 20-8-11 11:10
樓主你個女可以去但係我覺得你可以留返啲錢,佢講得啱呀人生係佢嘅咁佢自己俾錢讀書啦又或者去之前自己儲下 ...
我都有講, 我哋以前好多都係靠自己半供讀, 佢永遠都係話今時不同往日, 唔好成日攞我以前講, 時代唔同, 而且係我講過話如佢讀到, 借都會借返嚟比佢讀書. (呢句我真係有講過..)

男爵府

sisilee321 發表於 20-8-11 12:40
樓主,其實現實一d的問題就係佢讀完幾年返黎,未搵到教席(假設佢一定要教書唔搵其他工),你可能要比錢佢 ...
如我仲有份工, 都應該維持到, 當然我都唔擔保份工穩唔穩陣, 話晒現在市道仍然差, 老闆唔炒我嘅, 我都可以維持到, 但如炒生, 以我年紀真係搵唔返這人工, 連搵唔搵到工都成問題.

男爵府

海之風 發表於 20-8-11 12:57
你女報前有無睇往年收生分數架?
佢自行報, 佢話只對翻譯有興趣, 其他唔啱佢, 我叫佢報多一兩科做後備都無.

男爵府

moon_o_o 發表於 20-8-11 13:02
“佢常同我講, 前途係佢嘅, 點解我要管住唔比佢去.”

如果所有洗費佢自己負擔起,佢就去啦
係, 佢哋真係唔識感恩 !

男爵府

BeAhappyC9 發表於 20-8-11 14:56
佢知唔知你們供學嘅能力去到咩程度?供到晒學費+住宿,還是佢知佢要打工供自己住宿飲食?
佢有無第二手打 ...
我同佢講, 返到嚟未必做老師咁點, 佢話唔會, 一定做老師, 佢只想做老師 !
佢仲未明, 將來真係未必做得返老師條路該點行...

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-11 17:28
樓主,有啲說話唔啱聽不過都要講,人年紀大都要諗下自己, 親生仔不如近身錢呢句说話不無道理, 而家年青 ...
謝謝你 ~ 你的提醒很貼心, 也溫暖, 但也讓我很感慨, 我也有預計我的將來...
其實我從來都無期望將來佢哋養我, 只希望佢哋能自給自足, 唔好攤大手板問我攞已好安慰, 當然如佢哋養我, 我便當 Bonus.
眼觀現在仍要依靠我, 他們都沒感恩心, 現已嫌我阻佢, 想必將來更甚...
但問心, 身為父母, 就算逆子都希望佢會有改好的一日, 相信大多父母也如是, 希望可盡自己所能, 給予最好的教育, 望佢哋日後生活可有點保障罷了.
真係只怪我不懂教育子女, 小時候真係好貼心, 好識體諒人, 懂分享, 但現在... 唉 ~ 生仔真係要考牌 !

男爵府

jnc. 發表於 20-8-11 17:31
勉強冇幸福, 重點係亞女讀, 唔係你讀,

都唔細啦, 升大學啦, 點解不能自己話事, 想去邊到讀, 讀咩科, 都 ...
我無迫佢返大陸讀, 我只覺台灣不適合, 建議佢留港讀.
但佢堅持想到台灣, 我才同佢分析如到台灣讀, 認受性該不如大陸, 香港認可大陸的普通話不是台灣的, 起碼第時在港發展也可適應少一樣.

男爵府

bb623623 發表於 20-8-11 17:59
回覆 ^^ 的帖子

唉, 我好明白, 唔報又怕冇後備方案, 到時仲徬徨, 報左收左, E+佢堅持, 你又擔心佢出路, 真 ...
明白, 謝謝議見 ~
係 ~
另外最唔明就係點解 DSE 未開考便咁快確認收 ?
如係一所好學校, 該有不少競爭吧 ?
這也是我擔憂之一

男爵府

HL7646 發表於 20-8-11 18:55
你做緊夕陽行業?
唔係, 但現在各行各業市道都唔好, 對公司都有一定影響, 公司都會計數, 有乜依郁無人擔保.

男爵府

alsace0416 發表於 20-8-11 19:31
我覺得你個囡冇感恩之心, 讀書係香港不嬲都唔使駛好多錢嘅,香港有免費教育亦都已經有好多支援唔知由幾時 ...
就係講唔服佢重考 DSE, 佢亦唔明點解會咁大信心可以去台灣讀完係可回來做教師, 佢諗得太順利.

男爵府

yy13 發表於 20-8-12 03:48
我朋友同你一樣情況
佢囡都係14分
放榜之後同我朋友講唔留香港要去台灣讀
我先生都唔想佢去台灣, 但主要睇我決定. (由細到大都係, 有關子女大事由我決定..)

男爵府

老人家家 發表於 20-8-12 06:28
上年已計劃仔仔到台灣或國內讀大學,理由政治問題,萬幸考DSE前台灣收咗佢,係無壓力情況考DSE, 結果都 OK. ...

請問你仔仔現讀緊邊間 ?
男仔該較女仔擔心少一樣, 阿女好易信人 (除了家人)

男爵府

canies 發表於 20-8-12 06:40
其實你唔畀佢去你原因係乜嘢?
台灣讀大學相對已經平好多, 阿女又咁有心搵咁多說客,作為父母最好盡量支 ...
其實我咁堅持, 首先係因為台灣真係考慮過唔適合佢, 佢太易信人 (除了家人), 自理也做不好.
我曾比佢出國比賽, 要求佢影相報平安都做唔到.
同埋空談理想但實際行動及積極性不足 (這暑假也快完結, 叫佢搵有關暑期工佢都唔積極).
我覺得視野太短, 但佢覺得我顧慮太多, 大家角度不同.
坦白講我覺得台灣不是唯一出路, 我們家經濟也不是很好, 但佢話台灣讀書平過香港, 無可否認物價係台灣較平, 但如萬一有事, 我係未必可隨時撲到機票...
其實仲有好多其他我顧慮, 但在佢立場係不成立...

男爵府

anna59 發表於 20-8-12 06:55
其實當個女入表申請時,樓主即時反對,先有用
其實之後我諗楚, 我有反對, 叫佢唔使交申請表, 但 Daddy 幫佢申請, 話攞個後備.

男爵府

Chau444 發表於 20-8-12 12:01
回歸養兒育女的初心,父母期望的不外乎是希望兒女愉快健康成長,將來有份正當的職業吧! 既然你女兒有心求學 ...
相信佢係為想離開家庭居多... 佢覺得在港受約束.
坦白其實我一直都好尊重佢, 包括中三選科, 我只係問佢揀邊科同點解咁揀, 我無干涉及參與過, 現在更加根本管唔到佢, 晚晚傾電話傾到差不多天光, 我也只要求佢唔好嘈到我瞓, 因我第日要返工.
每次話親佢都係嫌我煩, 咁大個打鬧都無用, 只有反效果, 所以只能用 "哦" !
但佢嫌我煩後, 我現通常只講最多三次, 再唔聽一係我自己走入房, 一係發火, 但發火係無用, 所以多數入房.

男爵府

isamlum 發表於 20-8-12 15:28
有个YouTube 叫海恩奶油,考到35分都去台灣升學,今年好似year 3,思想几好,几正面,你不妨search 下,了 ...

謝謝分享, 佢有好多短片, 我會慢慢睇.

【我的過去】為甚麼決定來台灣? 我離開香港的原因/學霸海恩 Ep3

男爵府

大笨鐘 發表於 20-8-12 16:48
我個仔自理都好差,遊學期間都無乖乖報到,不過仔女會大,要放手,我有擔心阿仔出外讀書,不過佢話有信心 ...
唔好意思, 其實你給我的資訊也很有用, 可能太多訊息, 我回覆有遺漏, 又或者可能之前回過其他會員有重覆, 所以沒註明.. 抱歉 !

我擔心的原因在 375樓

首頁
12345...9

尾頁

跳至