跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

Saidiane:
好多謝你的分享!真係好有用。
見到佢地返幼稚園,真係開始諗緊小學,同埋點打好基礎。
有舊生家長分享,覺得冇揀錯學校,幼稚園係應該開心的。
原帖由 saidiane 於 10-9-9 09:40 發表

我囝囝今年神召會畢業架 見到你地而家既情形,就諗起果陣自己就同大家一樣,(仲BB黎咋喎,識唔識自己照顧自己呢?去洗手間有無問題架?食野攪唔攪得掂呢?...)放心,學校老師,嬸嬸,校車叔叔都好好,我囝囝試過上體能堂,只不過自己跌損隻腳,(得兩條痕,流都無流血,貼左張膠布仔,老師放學都打黎慰問,好細心^^)所以囝囝三年真的過得很開心,學校又多活動,會帶佢地北區公園呀,消防局呀,昆蟲館呀等等參觀,生日會,萬聖節可以自由著靚靚衫或者扮鬼扮馬,最緊要參加多D活動,尤其到k3,例如賣旗,家長會,交通安全隊等等,因為學校通通都會發証書方便大家到時到小一叩門做profile,都有幫助架 (無辦法,而家D小學好睇家長對學校是否熱心,對小朋友的栽培,最好大少少比佢地放假時參加下D興趣班或者專題班)係度祝各位小朋友黎緊有個愉快的幼稚園生活

伯爵府

牛年勳章

原帖由 mangosalad 於 10-9-9 11:27 發表
係呀! 佢 10月11日先 3 歲 ...
校車每日都有一個老師同一個姨姨 ...哈哈...不過我囡囡上車果時都已經霸住一個老師 ( 安撫佢 )
佢冇唱歌俾我聽..但係有時佢會做下運動 ( 伸展操 )
手冊好似填完d資料都未派過 ? ...

我家 Bb 大你囡囡三個月呢!
10月生日會佢係主角囉!好開心呀!
BB 都講到下佢係學校的小小點滴,佢都幾開心,日日返學都冇扭計。

伯爵府

牛年勳章

原帖由 gigi1227 於 10-9-9 12:20 發表
上下幼班學校相

http://www.aogkg.edu.hk/page12.html

睇左啦!
佢地好開心!
可惜我地冇份參與!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 mangosalad 於 10-9-10 18:33 發表
哎唷 ~ 點解咁多家長會架 ???
9月13日&20日都去到.... 9 月18日都想去,但冇人睇兩個小朋友,又唔想帶埋返學校...怎麼辦呢...

9月18日果個標題好清晰,但其實13 & 20日果兩日係講咩架?
9月18日可以托兒喎,你帶埋佢地去囉!我覺得呢日重要d呢!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 saidiane 於 10-9-10 09:45 發表
大家放心啊,由K1-K3每年都有一次觀課日,到時可以帶埋view cam同相機影低佢地既珍貴片段,學校仲會不時update在校活動照上網,比大家download架

期待看看他們返左學之後的表現!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 mangosalad 於 10-9-11 17:18 發表

當然唔會留佢地係屋企啦...就算留係屋企..受害人係我老公...因為佢岩岩下星期返夜更,朝早先放工... 挨完夜仲要佢睇兩個...唔想佢太辛苦,如果我去家長會都會帶埋佢地架 ! ...

去啦!帶埋佢地去,老師講明有得托兒。
你唔放心,帶埋入去聽都冇人怪你。

伯爵府

牛年勳章

下星期五開生日會,呢度有冇人係主角呀?

果日係咪唔駛著校服架?

伯爵府

牛年勳章

原帖由 gigi1227 於 10-9-17 10:11 發表

我jason 925 & 中秋節生日呀!!!!

Jason:生日快樂呀!
你做首月壽星仔呀!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 ching.bb 於 10-9-17 17:12 發表
各位媽媽

生日會當天小朋友是不須穿著校服和不須要帶書包回校,

只須帶以下物品和穿著自己喜歡的衣服

學校派發的生日袋 ( 下星期應該會派給小朋友 )

平時帶回學校的 柸 , 碟 , 毛巾盒 ...

thank you!
唔係生日d小朋友都有生日袋架?

BB 可以著佢中意的裙仔返學,一定好開心!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 mangosalad 於 10-9-21 18:12 發表
你地上左校網睇左新相未 ???
分別有 適應週 和 爆谷活動 ... 快d去 dl 啦

睇到我家公主好認真的在串線、還有呆頭呆腦的看著別人玩!

伯爵府

牛年勳章

開始做功課了,幾好玩呀!

今日 BB 無啦啦唱左句普通話:你們再見!

你地 BB 有冇唱?

伯爵府

牛年勳章

原帖由 jc10910906 於 10-9-29 12:25 發表
個女開完生日會中咗 手足口........

!咁你囡囡最少要係屋企休息一星期呀!
祝早日康復!

(p.s. 中左手足口駛唔駛話俾學校知?)

伯爵府

牛年勳章

冇傾一排,沉左去第三版tim!

返左兩個月學,你地d囝囝囡囡點呀?

我家位小朋友好中意返學,上星期病左又打風,無返學一星期,今日話一定要返學。

而家成日返屋企辦老師,又學左好多歌仔,有時又學馬sir教體操。返屋企也很願意做功課。

總括來說,她的幼稚園生涯有個好開始,希望我地可以跟隨王校長所教的,和小朋友一起成長,培養她愛看書,好發問,有研究精神的好習慣。

伯爵府

牛年勳章

我地都轉左季,不過冇冷衫,唔知學校應該著咩色的冷衫?

校褸內果件紅色 jacket 應該可以當外套,但又未派!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 nicoleck8 於 10-10-27 23:30 發表
我今日自己買左件紅紅地色既冷衫,
羊毛黎架, $100

係咪著紅色冷衫就得?

條校褸未派,邊有得拆條 jacket 出來0者!
著果件冷氣褸又好醜樣!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 nicoleck8 於 10-10-29 14:45 發表
表哥著自己個d外套都可以,
買校服個日你冇去咩.? 個日買有貨WOR~~~
著自己個d 啦, 冇所謂既

買校服果日我地十一點幾去都無校褸現貨,俾左錢話十一月送到學校派嘛!

伯爵府

牛年勳章

生日會有冇生日蛋糕食架?

伯爵府

牛年勳章

原帖由 nicoleck8 於 10-10-30 19:38 發表
有呀, 有雙色蛋糕食

雙色蛋糕同唔同普通的生日蛋糕?
點解 Bb 話冇人生日0既?

伯爵府

牛年勳章

請問新派左本"小烏龜"是不是屬於中文教材?
定係閱讀圖書計劃之一?

開學時好似聽王校長介紹過,但唔記得係點用?

thanks!

伯爵府

牛年勳章

原帖由 heiBBB 於 10-11-4 13:27 發表
閱讀圖書計劃除左比本圖書小朋友之外~
仲會有本黃色記錄冊~
每次講完故事就寫返個書名係記錄冊入面~

Thank you!

Our first reading book is 會飛的猴子。

首頁

尾頁

跳至