懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

sk21208 發表於 18-5-4 23:35
我就去南記食番個小酸辣米 好正

我依家訓喺床度,勁想嘔。不過你講起南記,我都想食呀。哈!不過食唔到一碗咁多。

複式洋房

mitchan 發表於 18-5-5 23:44
我5wk幾,都係開始作嘔作悶超辛苦,唔想食野,但個胃又會覺得肚餓係咁攪,但食完野又即刻唔舒服,我上胎要捱到13 ...

我已經8週了,琴日嘔左4次酸水,而且係好多嗰隻,生不如死呀。即使到12週,我都要忍多一個月!加油呀我哋!希望你今胎唔會反應咁大

複式洋房

shannnb 發表於 18-5-6 13:51
我都係咁嘔啊!醫生成日話12周好啲,前題係嘔多一個月耶!番工好辛苦,常嘔
...

無錯,啲人話12週開始無事架啦,我心諗,仲有一個月呀30日呀,每一個鐘都難受,仲要忍!做嘢老實講,無影響係假啦,又怕被同事知道,因為未三個月。個人覺得,可以飲下有氣礦泉水,上網教話有用,我自己試過覺得有啲用。

複式洋房

shannnb 發表於 18-5-6 14:26
有汽唔會仲想嘔?我試下
我宜家餐餐啪一粒 止嘔 先keep 到食物係胃度

我開頭都覺得有氣更加想嘔,但飲左真係舒服啲,因為會「打嗝」,啲胃氣吐出黎,不過唔可以飲好多,啲啲咁飲,你試下google search下,真係好多大肚婆咁飲。仲有呀,兩個鐘食一塊蘇打餅,中和胃酸,即使都會嘔,起碼嘔都唔會只嘔酸水苦水呀!會舒服啲。之前有人教食橙,我已經唔得了,見到橙都想嘔了(emoji)

複式洋房

mitchan 發表於 18-5-6 14:37
其實嘔到出黎會唔會舒服d?
我夾硬嘔都嘔唔出,只係不斷嘔氣出來
岩岩午餐食左小小野到而家仲滯住滯住,但個 ...

我之前第6.7週咪同你一樣,直到第八週開始,嘔左一碗湯水咁多既胃酸出黎,眼淚鼻水一齊流,祝福你唔會好似我咁。你可以去診所叫醫生俾胃酸藥你,咬碎白色嗰啲,醫生話孕婦可以食架。你就會無咁多胃氣。

複式洋房

Tung豬 發表於 18-5-6 16:02
我都成日作嘔,但食餅乾可以止到最好食太平芝麻梳打餅
...

我都有食呀,不過只能夠輕微止到嘔。

複式洋房

mitchan 發表於 18-5-6 18:10
我上胎都試過胃酸嘔到由鼻噴出來,超辛苦,但要講真係嘔出來既次數加埋十次都冇
聽日我去診所會問下有冇藥開 ...

原來你已經第二胎了,人地話有時上胎好辛苦,第二胎會輕鬆啲。

複式洋房

shannnb 發表於 18-5-9 20:59
試左有汽礦泉水,照樣嘔到九彩!唔嘔唔舒服,嘔完個人散晒!宜家知道想嘔 要多行來行去 快啲嘔到!試過遲嘔 ...

我今日去醫院產檢都喺醫院廁所嘔左兩次,全胃酸,加埋成碗咁多,真係攞命!啱啱又嘔,今日嘔足5次!連食碗糖水都係苦架!醫生話基本上無乜方法醫治,只能祈求過左12週會變得好啲。我先7w6d,有排辛苦!大家一齊加油啦!

複式洋房

k_yinging 發表於 18-5-9 22:57
我覺得個口有陣怪味,要食濃味野咁,蕃茄湯、肉醬嗰啲先食到,其他聞到都想嘔,但我唔係嘔得出,成個肚好脹 ...

我開頭都唔敢食藥,但醫生話抗胃酸藥及止嘔藥係對孕婦無影響架。所以我先食,因為唔舒服對孕婦既情緒都好有影響,我真係好想每日開開心心。

複式洋房

cklove618 發表於 18-5-10 00:35
原來好似腸胃炎症狀 因為我遲左兩日來m,呢幾日食咩都嘔反出來,平時我好鍾意食野,依家咩都食吾落,不停有 ...

驗左係唔係兩條線,定一條深一條淺?照計係唔會咁快嘔,一般6週到12週會嚴重啲。

複式洋房

shannnb 發表於 18-5-10 11:40
我8周2 呢個星期第三日病假係屋企典了
嘔到唔知個橫隔膜定咩好累 累到訓係度都無幫助
我都要食止嘔藥 不過 ...

我今個禮拜都係請左幾日假,我都係頂唔順,一直訓一直頭痛,我都好想返工,不過真係好辛苦,唔知幾時先可以度過呢種嘔吐的日子。好似做乜都無曬意思。

複式洋房

shannnb 發表於 18-5-10 12:36
想番去公司一日睇下交啲野俾人做,點知一日都番唔到。兩星期黎番過兩日工咋!滿三個月真係感覺很漫長
...

係呀。喺屋企都係得個訓字,食乜都無胃口,感覺自己好似厭食症患者。

複式洋房

mitchan 發表於 18-5-10 16:25
而家呢種狀態返工,寫字樓全日坐都超辛苦
我今日一半時間都趴0係枱,仲要嘔左兩次
我諗聽日都係要sick leave: ...

支持你SL,我哋先能夠明白究竟有幾辛苦呢種想嘔既感覺!當係安胎啦。
不過我聽日唔可以SL了,今個禮拜請左三日了。保佑快快度過星期五可以放假休息。

星期日母親節了,希望我哋捱過呢關,明年有個健康肥BB同我哋慶祝母親節。

複式洋房

g4gg 發表於 18-5-10 17:58
回覆 Evonneyip 的帖子

我衣家7週,胃氣異常多,又反胃,覺得食物很臭。。。

我之前飲檸檬水有效,依家已經無用了,你漸漸會發覺,你今天食既明天就不喜歡食,或者妳會突然喜歡食好無益既嘢。

你可以試下西柚,橙,蘇打餅,有氣礦泉水,話梅肉,我認為可以緩解一下。

次次頂唔順,我都係食止嘔藥(夜晚食,因為副作用係好眼訓)抗胃酸藥(咬碎或者流質)

複式洋房

cklove618 發表於 18-5-10 18:31
即係我上一個月經期既第一日~通常係味自己去用捧驗左先,然後再去診所驗最準?
...

建議你過多一個禮拜,自己喺屋企驗左先,我之前5週已經驗到啦。通常仲係一深一淺色,因為我哋既HCG指數仲未好高,隨著懷孕日子越長,顏色會變的深,就係因為HCG指數高左,so我哋先出現孕吐。

複式洋房

mitchan 發表於 18-5-13 15:50
母親節快樂 我星期五真係要sl留家,果日好辛苦,嘔左4次,嘔完d胃酸仲要槳住0係喉嚨,真係成日食 ...

母親節快樂呀!嘩,你咁辛苦,建議你睇醫生好wor!我星期五嗰日都嘔透明胃酸同黃色苦水,嘔完突然食到啲飯,今個禮拜已經好胃口左好多~嘔,已經成為我每天的習慣了。希望,我哋都可以順順利利渡過。加油呀妳!

複式洋房

cklove618 發表於 18-5-14 11:32
請教大家 我呢一個幾星期不停嘔胃氣同作嘔,暫時已第六日無來M,吾會這麼快有反應嗎?
...

我覺得你太緊張,即使真的有左,順其自然的心會對bb好啲。不如你試下去買驗孕棒自己驗下。有左當然恭喜妳啦!

複式洋房

cklove618 發表於 18-5-14 11:50
我今日都要再睇醫生啦 頂吾順(emoji)從沒試過呢個情況 我會過多幾日去驗 醫生說太早驗得吾準確,的確係緊 ...

其實我之前仲緊張過你,我買左30幾支驗孕棒自己驗,驗左三日,全部都係一深一淺,但淺色很明顯的。然後我再去家計會驗,就話有左。嗰時都係5週。

複式洋房

cklove618 發表於 18-5-14 11:58
你係一日驗幾支呀?

10支左右啦,我第一次有bb,當時真係好緊張,怕自己係緊張睇錯左。哈哈。驗上癮。

複式洋房

cklove618 發表於 18-5-14 12:03
你的確好緊張 我係緊張 但都沒想過要buy幾十支驗孕棒驗呀

因為我之前買左好多喺屋企,還掂都係要用,咪試多啲lor。依家還好,已經唔緊張了,日日嘔,邊會得閒緊張呀。

首頁

尾頁

跳至