婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 Mandybilly 的帖子

好多謝你嘅分享, 聽落你個手術好成功 ,祝你早日康復
其實我都有嚴重痔瘡問題+肛裂, 請問你介唔介意解答下我以下嘅問題?感激

1 如果我唔使照腸鏡嘅話, 係唔係可以唔使飲瀉水, 直接做痔瘡切除手術就可以? 定係就算唔照腸鏡 ,都要手術前放一次大便?

2 我見你話肛裂足足半年先好返, 有得好返即係代表 越嚟越冇咁痛 ,你話做完手術之後大便嘅痛冇肛裂咁痛, 咁但係肛裂嘅痛都有程度之分 ,請問 可唔可以講下做完手術去大便嘅痛係等於肛裂乜嘢程度嘅痛?
我肛裂最初發生嘅時候, 我覺得簡直係撕裂咁痛 ,有八至九粒星星咁痛 ,但係而家有食消炎藥同埋搽藥膏, 而家係五至六粒星星,好驚做完手術去大便嘅痛會去返七至八粒星星

3 你做手術之前肛裂已經好返 ,你係做內痔, 即係傷口喺入面, 請問大便嘅時候, 條大便經過內壁嘅傷口, 咁內壁係咪會感覺到痛,而唔係肛門嘅痛?

4 啲藥係感覺上好想作嘔定真係會嘔埋出嚟?

你精神許可嘅時候 ,希望你願意解答我, 因為我而家有肛裂同埋三期痔瘡,我個痔瘡 有半隻雞蛋咁大, 每日大便都好辛苦好痛好唔開心

見到你手術成功, 手術後大便冇之前肛裂咁痛 ,而家大便完又唔使推翻個痔瘡上去, 好戥你開心, 亦都好佩服你 ,你好叻好勇敢

其實我仲未完全鼓起勇氣去做手術,每次大便嘅時候都覺得好痛好辛苦, 就想不如做手術切咗佢一了百了 ,但係去完大便嘅時候 ,上網爬文 會見到有啲人做手術失敗 ,我就好驚

別墅

多謝你啱啱做完手術都願意花時間打咁多字答我嘅問題,感激
咁有冇得同醫生講我已經知道自己嘅痔瘡好大嚿,淨係靠形容畀佢聽,要求嗰刻唔做肛鏡檢查, 直接同醫生講我想做傳統手術,然後等飲完瀉水,打曬麻醉藥之後先用腸鏡照痔瘡,跟住順便手術? 因為我真係好驚喺冇麻醉嘅情況之下做肛鏡檢查

其實我個痔瘡好大嚿, 摸落有半個至三分二個雞蛋咁大, 如果要飲瀉水, 咁唔好彩要屙十幾次嘅話,返唔返上去都唔知點算 ,因為每次屙完每次推都係好難推 ,更何況仲要屙十幾次

你形容得好清楚,見到你咁講我都放心啲做手術,但係啲便便經過內壁傷口, 咁啲便便咪黐住個傷口 ,永遠唔會清潔到,咁咪有好多細菌 ,個傷口好難好??

好彩啲藥都只係想作嘔,冇嘔出嚟,雖然係辛苦 ,但都唔及肛裂+痔瘡痛咁辛苦

別墅

我都覺得呢個病折磨得我好緊要, 之前一直好怕做手術 ,但係見到你個分享 ,好似終於得到解脫咁,我都好想做,做完一了百了, 唔使每次大便完都要推返個痔瘡上去
我見到你最尾嗰幾句,我喊咗出嚟,好滾動,多謝你嘅鼓勵

別墅

咁如果用咗肛鏡檢查痔瘡, 可唔可以唔使照腸鏡再檢查多一次痔瘡?
你肛裂好返之後,用肛鏡檢查嘅時候痛唔痛?我上網search過肛鏡,見到就覺得好驚,好大碌,而且放咗入肛門之後仲要再撐大

你之前個痔瘡講到好嚴重咁, 有冇半個雞蛋咁大?因為我而家有咁大

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-6 21:28
嗰次醫生用指診檢查話好翻再用肛鏡檢查,唔痛啊!致於照腸鏡係我自己要求,如果要做手術的話真係要問下醫生 ...

乜用肛鏡檢查真係完全唔痛㗎咩?! 我見個肛鏡好粗好大碌,放入肛門之後仲要撐開, 見到都覺得痛,我真係好驚

你話你每次去完大便都會用水沖, 請問你係推翻舊痔瘡上去之後先沖,定係未推舊痔瘡嘅時候沖?

可唔可以介紹你嗰隻中藥痔瘡膏畀我呀?? 謝謝
點樣用手指搽入肛門內? 成隻手指插入去然後撩??

想請教你點樣調節飲食,點先可以控製到每日淨係朝早屙一次大便? 我而家一日屙兩次大便,搞到個肛裂好難好

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-6 21:35
其實我覺得花士令幫左我好多,排便前搽d花士令入肛門內d便通過時冇咁痛,加上搽左有層保護,冇咁易再撐傷, ...

花士令係咪淨係搽肛門表面就得??

我確保唔到每日嘅大便都係容易去,如果遇上硬大便,嗰刻痾唔到,我可以點?

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-7 08:34
我嗰時肛鏡檢查可能肛裂好翻,所以唔覺痛,係驚驚啊!
便便完推翻入去,用暖水沖,印乾之後搽花士令同痔瘡膏 ...

明白, 咁即係目前我最緊要個肛裂好返先 ,咁就檢查嘅時候就唔會痛

大便完,個痔瘡未推番上去之前, 使唔使用紙巾濕水清潔乾淨痔瘡上面嘅血同埋便漬先推返上去? 因為我每次大便完,都會用紙巾濕水輕輕力清潔好個痔瘡先推上去,我驚日日咁樣清潔法,反而磨擦得多個痔瘡會更加難好

馬x龍痔瘡膏你係唔係keep住搽足半年呀? 呢隻我之前都有買嚟用過, 說明書上面話用三、四日冇改善, 就要睇醫生, 個說明書講到咁,好似暗示唔可以長期用咁mg:" />

知道,我會多啲食蔬菜、生果、飲多啲水,使唔使食低渣食物, 等唔使屙咁多便便,唔使咁痛? 定係要食多啲粗糧?
我而家一日屙兩次大便,好痛,我想每日淨係屙一次,等個肛門可以多啲時間休息,咁先可以好得快啲

我今朝便便有用你教嘅方法,搽啲凡士林先至去

咁嗰刻如果屙唔到, 有硬大便 ,之後飲多啲暖水、蜜糖水、 食乳果糖, 可唔可以令到個硬大便變番軟大便? 定係佢只會繼續硬? 好擔心嗰刻屙嗰到出嚟,下次只會更難屙

多謝你詳細嘅回覆

別墅

BlactCat_FB 發表於 19-10-7 10:44

每日肛裂痛到想死,我原本都有一百零幾磅,因為肛裂令我得返九十幾磅。唉~每日都 ...
我都每日肛裂痛到死,而家仲要一日屙兩次
你屙完之後仲會唔會痛?定淨係屙嗰刻痛?我除咗屙嗰刻痛,之後要痛幾個鐘先慢慢唔痛,所以一日屙兩次嘅話就幾乎全日都係痛

別墅

回覆 BlactCat_FB 的帖子

咁你有冇痛到咩都做唔到?我痛到要喺張床度典嚟典去,完全影響日常生活要做嘅嘢
我每朝大便完,痛到跳舞咁快快脆脆食塊包,然後食藥, 啲藥係前一晚執定出嚟 ,因為每朝大便完,會痛到即刻想瞓上床休息, 唔想續包續包藥拎一粒出嚟,企多一陣都好折磨

別墅

回覆 Annabeth 的帖子

我以前都有試過呢隻牌子嘅濕紙巾, 但係可能唔啱我, 我用完個肛門會好痕

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-7 13:31
馬x龍痔瘡膏我用左好耐,冇停過去完便可以用濕紙巾印乾淨千其唔好擦,推翻痔瘡入肛門之後沖溫水,再搽花土 ...

我唔係搽3、4日見唔到效果就放棄,而係個說明書上面寫用咗三、四日都冇效就要睇醫生, 我以為佢個意思係隻藥膏唔可以長期用, 所以我查咗幾日就冇搽, 原來可以長期用

我每日都飲好多水,有食菜同生果, 但係個份量唔多, 痛到冇胃口,食唔落咁多嘢, 至於煎炸嘢我就已經冇食,完全唔敢食

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-7 13:40
我嗰時食得好清淡,早上唐x包,下午粟米,蕃薯晚上菜同魚囉,記得唔好食花生果仁同朱古力,食左第二日便便 ...
多謝你嘅提醒 ,你叫唔好食嘅嘢, 我一啲都唔會再食, 但係你話朱古力食完之後啲便便會好黏 ,我就好嬲自己, 因為我痔瘡發作 前嗰排, 我狂食好多朱古力, 係好瘋狂咁食 ,然後搞到便秘 ,最終變成而家咁樣

別墅

BlactCat_FB 發表於 19-10-7 18:02
回覆 Sadsadpig 的帖子

平時得我一個人喺屋企,我痛到咪瞓喺梳化度,痛到咩都唔想做架! ...
同我一樣,我都係平時得我一個人喺屋企,其實好想有人喺屋企照顧下我,但要紅日放假先屋企有人

別墅

BlactCat_FB 發表於 19-10-7 18:07
我平時食麥皮,生果,菜,少少肉加飲好多水,大便軟都痾到痛,唔知係咪裂得深,傷口好難好呢~ ...

我同你食嘅嘢有啲似,不過我仲會食麥方包,因為每逢食藥都要食啲嘢先,冇咁好心力整嘢食,我食塊包就食藥

我今日大便唔硬都覺得痾到好痛,我係內痔,而且仲要好大舊,我覺得係因為每次痾嗰陣都會必舊內痔出嚟,所以搞到肛裂好難好

別墅

樓主今日精神好嗎?傷口有冇好返啲,冇咁痛?食藥仲係咪好辛苦?休息多啲,祝你早日康復

別墅

BlactCat_FB 發表於 19-10-7 19:19

我都有食麥包,好多嘢唔敢食,所以個人瘦左好多,你有冇瘦呀?我都想屋企人陪我, ...
我都係好多嘢唔敢食,但我暫時未有瘦,因為我呢個狀況維持咗兩個星期左右,可能未咁快瘦,但我本身90磅,如果再瘦多十磅我驚營養不良

我都係痛到冇心情出街,自從有咗呢個病之後我都冇再出過街 ,日日都喺屋企,淨係出去睇醫生嘅時候先至出一出門

我而家仲有流血,連自己都聞到啲血味,同埋聽到啲血滴落馬桶嘅聲

別墅

BlactCat_FB 發表於 19-10-7 19:31

我冇痛到跳舞,只係痾大大feel到裂開時,就想暈
我痾嗰陣裂開好痛,痾完之後都好痛,痛到成個人要旭嚟旭去,企定唔到, 同埋要自己按摩個patpat舒緩返

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-7 19:56
肛裂去便便係超超痛,比d恆心,清潔肛門搽花士令加藥膏,我相信比d時間會有好轉,大家加油!
我今日排便比昨 ...
好驚肛裂一直唔好返,會變慢性肛裂,到時更加難醫

你治療肛裂期間,有冇食消炎藥?

你今日便便比琴日痛,係稍為痛咗少少,定係明顯痛咗好多?
你使唔使返去覆診?

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-8 13:24
冇食消炎藥啊,今日便便明顯痛左,月中去覆診
好似一日比一日痛咁嘅
今日明顯痛咗但仍可忍得到嗎?
希望你快啲好返

你有冇覺得做完手術之後有肛門收窄嘅問題呀?同埋你係唔係 將啲痔瘡切得好乾淨?
我上網見人哋分享話如果切得太乾淨就會有肛門收窄呢個問題,好驚

吖,仲有呢...... 請問你可唔可以介紹幫你做手術嗰位醫生畀我呀? 感謝

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-8 20:30
我做完手術未排到便時都勁擔心肛門收窄,第一次排便係關建時刻,好在排到好多,重係正常粗便冇幼到,呢機日 ...
咁係唔係只要唔割曬痔瘡嘅話,就唔會有肛門收窄呢個問題?基本上都係安全?因為我都好擔心做痔瘡手術會肛門收窄

做完手術後,醫生有冇叫你食纖維粉幫助排便?定係如常飲食就可以?

我收到你個pm喇,多謝曬你
請問你嗰位醫生係點樣搵返嚟㗎? 點解你會咁相信佢嘅? 我收到你pm之後有search下你個醫生, 但係除咗最基本醫生資料之外,就搵唔到有人討論關於佢做痔瘡手術嘅嘢
當初點解你咁放心將自己交畀佢?

謝謝回覆

首頁

尾頁

跳至