自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

大家好,新一年祝大家身體健康,事事順利!

今日去探媽媽,依然唔肯食醫院餐,辛苦晒病房EE餵食餵藥,我都覺得難搞,更何況佢地唔係親人,唔會有呢個耐性!

我今日就買左碗粥上去,終於肯開口食,擺明唔健康,但有味起碼佢肯食小小,好過唔食。姑娘話再係咁就要吊鹽水插胃喉,希望呢個情況會有改善喇!

各位,你地仲有冇食野或其他復康方面資訊可以提供一下?感激!

大宅

ritalau012 發表於 20-1-1 18:09
我媽媽10月缺血性中風, 半身冇力, 食緊薄血丸的, 但一出院都即去做針灸, 效果不錯, 現在已經可以攞菜刀切菜 ...

聽完你咁講,又好似有返d希望!

大宅

mandy952 發表於 20-1-1 18:14
針灸有用架,半邊身,有得救,住樓下個鄰居又係半邊身中風,佢太太日日陪佢落街行,圍住屋苑行,呢年覺得 ...

我唔會放棄,要鼓勵媽媽!

大宅

mandy952 發表於 20-1-1 20:33
工聯會,仁濟都有中醫車,中醫診所,收費公道,可以上網搵下,始終小數怕長計
...

多謝你意見!不過我自己咁諗,康復初期都希望俾佢最好既治療,可能過後先考慮其他!

大宅

12312 發表於 20-1-1 21:13
轉康復醫院就可以申請推你家人做針灸,坐住輪椅都做到針灸。如果買安公牛黃丸記住上網check 下號碼。(要 ...

多謝你既資訊!我朋友教我上黎真係冇介紹錯!等我可以預備得好d!

大宅

gloomy1115 發表於 20-1-2 10:01

我屋企人幾年前中風,係醫院住左一排,復健到行到路之後 ...

多謝你!鼓勵我日日都有!我目標都係佢自理到!

大宅

cbeyond 發表於 20-1-2 10:23
老實, 寧願搵個貴d針灸師, 好過搵普通做住先,效果真係差好遠。
我地初期去睇針灸, 的士來回, 車費要成5百 ...

可提供針灸師資料嗎?我都覺得要搵個好既,初期復健好緊要!

大宅

Teletrend 發表於 19-12-31 11:22
你媽住聯合?聯合J座有中醫

之前醫生明明話唔得,今日再問多次又話會幫我轉達!可能見佢穩定左!J座中醫話,只要醫生簽同意書,佢地就可以上病房做評估!希望順利!

大宅

natalieau 發表於 20-1-2 22:32
我家人都剛中風,都係聯合,醫生話stable 咗,先安排針灸。

咁係醫生提出針灸定係你問?我醫生乜都冇講,全部都係我自己搵資料再主動問!中醫果邊必須醫生簽同意書,佢地先可以派醫師上病房做評估,睇下適唔適合做針灸!

大宅

慢吞吞E 發表於 20-1-3 00:34
你家人食邊種薄血丸?如果係華法林要戒口的,維他命k食物吾可以食,會影響藥力。
...

阿士匹靈

大宅

natalieau 發表於 20-1-3 12:52
今日再問,得星期一同五有針灸治療,由牛頭角賽馬會中醫來治療。

好似都冇一個正式程序?咁醫生簽左同意書未?開始左針灸未?

大宅

natalieau 發表於 20-1-3 14:13
另外,今日姑娘話針灸係新服務,可能未必個個清楚,自己追問下。佢地太忙都未必記得跟進。
...

好,我今晚再問!大家都聯合,問你最清楚!我都係自己上網睇好多資料,醫生跟本都唔會同你介紹新服務!

大宅

natalieau 發表於 20-1-3 14:13
另外,今日姑娘話針灸係新服務,可能未必個個清楚,自己追問下。佢地太忙都未必記得跟進。
...

可能我問到姑娘都認得晒我,我今日一入病房就主動同我講叫我快d拎份同意書俾醫生簽!其實我之前問過中醫果邊,佢地話同意書係主診醫生呢邊,而家呢邊又叫我問返中醫果邊拎,唯有聽日再問清楚份form到底邊到拎!可能真係新服務,行政咁混亂!不過起碼叫做有希望,你都加油呀!

大宅

Teletrend 發表於 20-1-3 19:13
希望可以得!Good Good!

多謝!醫生叫我拎form俾佢,感覺係有希望!希望盡快做好行政手續,盡快做到評估,開始治療!

大宅

natalieau 發表於 20-1-4 00:10
咁我都明天追問一下,我都想快啲俾佢針灸治療。

激死,為左份form係邊度有得攞都咁煩!中醫又堅稱份form係醫院攞,叫我再問多次病房姑娘,病房經理!

大宅

natalieau 發表於 20-1-4 11:27
我一陣都問下。再update 你

好,麻煩晒!我而家又變返無助mode,大家推黎推去。。。

大宅

meimeidd 發表於 20-1-22 18:32
你們好!
我爸爸星期一因缺血性中風入院,請問大家除了物理治療外,還可以做針灸嗎? ...

是住公立醫院嗎?都好多關卡要過,不過首先主診醫生同意左先

大宅

meimeidd 發表於 20-1-23 00:54
是呀,東區,好無助,唔知做得咩。
現在妳媽媽情況怎樣?
是否日後要食清淡啲? ...

我媽媽轉左去復康醫院,日後既飲食日後先算!當務之急係注重而家既復康治療先!
如你不介意,可私下同你傾多d!
無助我都面對過,當你有多d資訊,樣樣知多d,個心會定d!

首頁

尾頁

跳至