跳至

首頁
12345...13

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

Hi all..........

I'm the 1st one here!!!!!!!!!:mrgreen:

珍珠宮

畀面勳章

禽晚gavin去左grandma度過夜, 都搵唔到佢lu!!!

你下次call埋gavin啦, 睇下佢有冇得落去玩啦!! (佢而家"守行為"呀:mrgreen: )

話你知, gavin幾冇大志. 上星期去3/f swimming, 佢話個"大池"唔掂地, 死都唔肯落去, 只係o係bb池扒下扒下...... 我又冇打算落水.... 最後gavinpa落埋黎, "迫"佢去大池咋..... 呢個仔真係冇用!

[quote]原文章由 kittylock 於 07-8-3 15:12 發表
各位!

Teresa,

尋晚家霖仔落

珍珠宮

畀面勳章

chingchingmom,

你可能真係要考慮下, 靖靖開學之後要帶佢打流感針喇. 祝靖靖早日康復!!!!

我今年都會比gavin同工人打針, 我諗我就唔打得喇! 都驚驚地架..... 呢~~~ 就今日之麻, 有個扣留犯, 出到黎, 律師同佢求情, 佢話有multi-TB (多種肺勞)..... 嘩! 嚇鬼c我.... 好彩我冇行埋佢度咋..... d庭警同懲教又唔醒目 (定佢地唔知?), 連mask都冇比一個比個犯呀

珍珠宮

畀面勳章

今朝去左贊育第一次登記.... 我而家已經10wks多d喇...

有d覺得今時唔同往日. 以前我陀gavin時, 睇得好密架. 今日, 只係抽左4支血. 本來我o係qm已經抽左, o個度既nurse叫我同贊育講可以抽少一支, 點知佢地都唔肯! 抽左血, 我要見nurse約時間做唐氏.

點知一約, 已經9月初, 我話已經過哂度頸皮時間, 仲要個期係用黎聽talk, 聽完再book時間做. 我有d慶架, 咁係咪即係唔洗做? 定係迫我睇c+?

以前去book做產前運動都係book左就得, 而家又話要醫生介紹. 乜咁多procedures? 乜唔係鼓勵大肚婆去做多d產前運動咩? 有醫生介紹同自己book有咩唔同?

今日連blood pressure都冇度過, 又冇磅重, 只係度高. 都唔知度高黎做乜? 下次返去, 已經3個月肚喇..... 想當年, 3個月肚已經照ultra sound喇.

總之, 覺得好似d資源比哂d大6人咁...... 你話如果淨係靠gov, 細b都唔知點算?!

珍珠宮

畀面勳章

chingchingmom,

靖靖係咪真係流感? 可能要等d菌散左至退燒喇. 呢輪要小心d, 唔好傳埋比妹妹喇.

QM我一路有睇開婦科---因為貧血. 所以要定期驗血. 威院oscar我都一早book左, 因為當初唔係好清楚高齡可以免費做oscar.

我唔知贊育攪乜. 我今日都見到有幾pair大6人 (唔係看人低, 不過佢地真係有樣睇), 而且我覺得, 佢地播既video, 姑娘講既野--有乜野事就去qm/c+, 唔好返贊育, 真係針對d大6人!

我見佢地d期咁遲, 睇怕做唔到oscar (講真, 佢話得姐, 都唔準啦). 我咪即係上多2層去胡寶星 (hku個private clinic)問, 順便book埋, 自己比$架, 不過可以夾到時間做oscar. 如果佢同威記一樣, 我就cancel威記喇.

返到屋企, 諗諗下, 打左比我個婦科c+問, 佢都有oscar做, 收費都係同hku一樣. 所以我而家仲諗去hku定去返個c+e生度做啦.

唉! 而家真係唔可以靠gov--- 自已係civil service都係咁話~

珍珠宮

畀面勳章

Rita,

gavin好似matthew咁細既時候都一直諗緊要唔要多個. 老公同99就一定想, 我呀媽就成日旁敲側擊問我, 話始終2個好過1個.

不過, 因為我呀爸既"問題", 令我成日好心煩, 一個人要兼顧2個家庭既問題, 好累, 我亦覺得當時係唔適合要多一個.

但係, 舊年開始, 呀爸既問題有些少轉機, 加上可以換間大少少既屋容納多一個, 再諗下, 岩岩高齡, 要"決定"喇, 咁咪真係要多一個.

我最開心既, 係gavin好接受呢樣野. 我叫佢聽日同我一齊去bb expo, 幫我排隊去拎d sample比未來細佬妹, 為佢做d野. 佢好開心, 話: 冇問題! 我去disneyland都係媽媽排隊等我玩啦, 而家輪到我.

真係心甜哂架, 希望佢真係好錫個細啦.

carchu,

醫生report冇野嗎?

我屋企既fax line之前係用cable架, 都ok啦. 不過你打去pccw, 佢都可以比offer你架.

珍珠宮

畀面勳章

Carchu,

你唔好咁down啦, 其實出左個report, 起碼比你知道自己身體上既改變, 要調理下. 每個人既體質都唔同, 有病都唔出奇. 我自己咪一樣--隱性地貧, 貧血, 血壓唔好...

就算你話report講你有lupus既傾向都唔洗咁驚住. 我契姐有呢個病成10+年, 佢嚴重好多, 因為免疫力既問題, 幾次引發其他問題而差d冇左條命. (佢而家五十未到) 不過佢好勤力去為自己 --- 食藥, keep住check-up, 去學氣功 (佢話呢樣好得, 真係見佢面色好左好多!).而家佢好穩定, 只係要避開d人煙密同菌多既地方.

所以你都唔洗咁唔開心, 病向淺中醫, 加油.

[quote]原文章由 CarChu 於 07-8-4 23:37 發表
有些是正常, 但也不十分太高興:(:(, 我不太能接受我己經

珍珠宮

畀面勳章

homacarol,

咪係law!!!

今日同呀媽飲茶, 佢居然suggest叫我去私家生仔. 佢話呢牌聽得多d醫療事故, 又聽我講話d產檢咁樣....

不過, 我... 作為civil servant, 覺得... 冇理由有福利都唔用架! 我話去qm, 相對其他已經較好, 只係產檢要自己跟足d, 唔好等gov.

原文章由 homacarol 於 07-8-5 22:34 發表
係喎, 以前我生呀仔同呀女時乜都做得好足架wor.
點解而家咁架 .........

珍珠宮

畀面勳章

Rita, homacarol, starry,

多謝你地呀!!!

禽日gavin梗開心啦. grandma一早話左同佢2個人一齊去食元氣!!! (食呢家野佢最開心!)

我問佢想要咩生日禮物, 你估佢點講? .......................................................... 佢話: 媽媽, 你咪送左生日禮物比我law!(同時指住個肚). 都幾sweet架, 原來佢真係好想要細佬/妹.

聽gavinpa講, 原來以前佢靜雞雞問gavinpa佢會唔會有細佬/妹. gavinpa同佢解釋要一個細佬妹係要好多野配合.... (數左一串reason比佢知), 仲有..... 係要多d空間!

點知, 佢真係記在心頭. 年初當我地confirm換到樓, gavin原來同grandma講話佢會有個細佬 (o個時未preg, 亦冇同gavin講我plan要preg). grandma覺得好奇怪, 點解佢會話自己有個細佬而我地冇講過生仔既野....

今年, 我送左本有作者簽名既白貓黑貓比佢, 佢當左係寶!!!鬼咁開心!

珍珠宮

畀面勳章

Gloria,

我都祝你生日快樂, 仔仔女女都生性, 唔洗再勞氣!

珍珠宮

畀面勳章

^o^

多謝. 我都預左贊育要排架喇. 而家book左胡寶星同私+做oscar先, 而贊育有贊育繼續排. 不過, 今日收到佢地call, 叫我早d返去, 因為d血唔合格. 我都一早知啦, 都講左比佢地聽, 係佢地乜都要跟procedure. 而家仲好, 唔洗等月尾喇, 今個fri就返去. 佢地仲好似好緊張咁, 問我有冇睇開c+, 我梗係話冇啦. (費事乜都叫我自己去搵c+!

我都想住私家房架, 不過都係冇得book, 睇下好唔好彩. 之前生gavin時, 就入到贊育單人私家房, 加埋住左10+日 (因為我血壓高, 天氣又熱, 要求醫生比我一路住到生), 埋單都係千幾蚊. 我覺得當年好"抵"住, 一日5餐, 我又開刀, gavin又入埋icu住左幾日觀察.... 如果我去c+, 真係要5-6萬.

carchu, rita,

多謝你既祝福. 我個仔耐唔耐就口甜舌滑. 所以我都有d擔心第時d女仔湧埋黎呀!!!!(真係擔心, 唔係講笑!)

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 kittylock 於 07-8-7 17:05 發表
Teresa,

What is OSCAR?

一站式早期唐氏綜合證測試, 即係用ULTRA SOUND度頸皮+BLOOD TEST, 要O係WK 11-13做. 可以知道BB有DOWN'S既%有幾高, 個準確性高過淨係做BLOOD TEST.

如果係HIGH RISK至要抽羊水.

珍珠宮

畀面勳章

homacarol,

我地緣慳一面喇, 我個booking係pm架.

點解贊育咁好同你定期抽血既 ?

原文章由 homacarol 於 07-8-7 19:26 發表
Teresa,

今個星期五我都要返贊育喎....不過我唔係產檢, 係定期抽血, 我會一早 9:00am 去到, 差唔多中午先至走得.....
唔知會唔會見到你呢 ?

珍珠宮

畀面勳章

homacarol,

IC!! 咁贊育又幾好wo! 又跟得幾足. 唔知而家係咪咁好呢? (我睇怕都唔係喇...)

^O^, chingchingmom,

唔洗擔心, 我都會小心架喇. 而家行路慢左好多!:mrgreen:

chingchingmom, 我不嬲都係血色素低架, 次次blood test都係唔合格, 冇得攪架喇. 所以我好"定檔", 知佢地實出聲召我返去!

胡寶星係hku既"private clinic for women", 有婦科check-up同產前檢查, 照4d..... 佢地全部係收費既, 同私家差唔多. 我check到佢地照oscar都係千鬆d, 平威記幾十蚊啦. 咁既然佢地有期, 我梗係去近d做oscar啦. 不過, 我同時又問左我個c+, 又係一樣$(不過我個c+係我既大大大師兄, 佢實會收平好多!), 所以我諗都係會搵番c+做oscar喇.

BTW, 我見你同carol都咁叻可以breast feed, 超級admire你地! 我弟婦又係好掂, 從來唔埋身餵, 用pump都可以"breast feed"左14mths!!! 所以我今次要再接再勵, 做多d preparation, 希望可以breast feed到細b.

珍珠宮

畀面勳章

Hinma,

多謝. 真係好耐冇見你入黎喇.... 好掛住你呀!!!!!! 你屋企整左router上網拿?

Rita, ^O^,

我好想餵到架, breast feed唔到gavin係個遺憾 (因為我生佢時係緊急開刀, 幾日至比佢返我度, 佢已經慣左食樽仔, 而我又好虛弱, 唉! 餵唔成lu....)

今次唔同, 我會做足功夫, 希望得啦.

珍珠宮

畀面勳章

因為gavin放左o係icu度觀察, 唔可以推出黎比我. 而我, 仲發緊燒, 開完刀個傷口又痛, 2隻手插哂喉, 又有尿袋...... 冇得落床!

我係臨出院前一日至見到gavin咋!

原文章由 starry^.^ 於 07-8-9 15:07 發表
Teresa,

點解開刀要幾日先比番你??
我都係開刀又係緊急開既, 第二日當我坐得起身就比番我啦wor~

珍珠宮

畀面勳章

Rita,

呢個咪陰差陽錯law! 之前我o係病房時已經同姑娘講左想breast feed, 又話埋比佢地知我對膠布有少少敏感.

咁記得o個日落產房催生, 等左10個鐘都未得, 又發燒又嘔黃膽水又痛, 成班人 (幾個醫生, 仲有姑娘, 麻醉師, 我呀媽, gavinpa etc), 我已經死下死下縮埋一舊, 幾個醫生一齊, 又抽幾支血, 插針頭,又拆背脊條麻醉藥管, 仲隱約聽到有人同gavinpa講叫佢簽紙同意開刀.... 總之係一個"亂"字!!而我..... 都已經好唔舒服, 乜野都講唔出.

最後, 係全身麻醉生. 醒返, gavin已經上左icu, 我就唔上得病房, 仲要o係產房幾姑娘睇住 (好口渴, 又暈, 又出汗, 又唔退燒)....

到我清醒哂上得病房, 就發現佢地產房姑娘用左膠布貼住我開刀個傷口, 攪到敏感. 而gavin, 佢地話已經用左樽仔餵奶...

咪就係咁, gavin返左屋企都係breast feed唔到, 用pump我d breast milk好快就冇lu!

原文章由 Rita 於 07-8-9 19:16 發表
TERESA
我記得當年睇的外國育嬰書, 有講 BB 離開母體會有短暫的清醒狀態(之後會進入沉睡狀態云云), 若在呢個時候比BB啜下NIPPLE, 佢潛意式會記住咁話. 當時我都有照做. 事隔咁多年, 個理論唔知仲合唔合用.
當 ...

[ 本文章最後由 Teresa 於 07-8-9 20:45 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

starry,

其實我當年係gavin40wks都未有動靜要催生. 醫生幫我穿左水, 就叫我bed rest, 跟住開始痛, 聞氣. 冇耐有個麻醉師叫我試無痛, 初初落左藥仲好地地. 點知到evening就開始發高燒, gavin心跳快左好多. 我諗係我受唔到d藥.

gavin入icu就係因為驚佢心臟有事, 不過佢都係observation only. 幾日後我入去icu見佢時, 好容易認咋, 因為全個icu, 佢係最大件既b:mrgreen:

都唔會有陰影既... 有陰影既都係gavinpa (佢話咁大個仔未試過咁"危急", 佢話好彩我呀媽都一齊咋). 所以今之我已經問左醫生, 佢都suggest我開刀好過試生喇.

上次真係唔抵架, 食"全餐" (催生, 穿水, 聞氣, 無痛, 開刀...), 今次咪攪我!

[ 本文章最後由 Teresa 於 07-8-9 21:18 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

starry,

下? 乜臍帶可以長到圍住頸3個圈? hugo冇掉頭咩? ultrasound同摸都應該知架? 不過, 都係醫生快手, 比著我係你, 我唔會博, 都會開刀.

唔洗擔心wo! 上次咁惡劣都捱過, 今次有經驗應該會好好多. gavinpa就叫我唔好勉強, 能breast feed就breast feed, 我都會順其自然, 始終, 我個身子要緊, 唔係點湊仔 ?:mrgreen:

原文章由 starry^.^ 於 07-8-9 21:26 發表
Teresa,

我都估係ga啦~ 無理由反應咁大既! 咁為安全計都岩既~

當年我開刀先發現, hugo比"月齊"帶圍o左三圈係脛度, 醫生話佢可以會缺氧, 但有無缺氧...or 如有後遺症係點, 就要大個先知~ 而家hugo既問題都 ...

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-8-9 21:28 發表
teresa,

咁gavinpa會唔會唔敢陪你入產房?? 今次定o左開刀唔會好似上次咁慘ga啦.

我有問過佢. 血佢就一定唔驚 (佢以前讀bio要學解剖), 我只係擔心佢太激動! 佢未答實我, 不過我都唔會迫佢陪產既.

首頁
12345...13

尾頁

跳至