跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-10-21 22:48 發表
gavin好好笑

呢個仔, 有時都幾攪笑!

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-10-22 19:12 發表
Rita,

係忠媽住緊座樓宇要清拆, 舊區重建! 好快救恩就會比地盤包圍

重建??? mtr仲有排至到western, 咁快就收樓?

忠媽:

有冇得一間換一間架!!!!? 你幾時要撤退?有冇心水盤? 我都成日留意呢頭d樓架, 洗唔洗幫下手?

珍珠宮

畀面勳章

Rita,

你好d就好喇!!! 你有冇問中醫你應該食d乜/唔好食d乜? 我記得我o個時, 個中醫叫我戒涼野 (西瓜/香片tea etc). 又真係得.

各位,

gavin 星期四開始test喇, 好擔心.... 今晚佢做maths, 居然 7x8=42?????

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-10-23 21:13 發表
睇嚟大家都進入狀態, 同D小朋友溫書喇~ 我呢個懶惰媽媽仲未開始入狀態tim, 因為自hugo升上小二, 開始懶散咗好多, 做功課既速度都慢咗好多, 好唔願意去做功課...好唔願意去溫習...好唔願意....只係想玩, 成日都話無時 ...

二年級... 醒左架喇, 點會咁容易受你"擺佈"

而家同gavin溫緊eng compo, 聽日又assessment. thur就開始test喇 --- pth, general studies, eng comprehension... 最驚係eng comprehension, 佢溫極都係得個吉. 但係d vocab其實又唔等洗, test完就唔記得啦... eg. jerked / galloped / rattled / swayed / sighed.... 係咪好無聊?

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-10-23 22:26 發表
Rita,

星期五送咗matthew返學, 有無野忙啫??? 無既話.....方唔方便嚟食早餐聚聚....有忠媽, hinma, homacarol同我 最遲10:00am散水!

有無邊位有時間同興趣, 舉隻手 報名啦 ...

你d圖超攪笑........

佢d英文vocab 係reader出架, 我都覺得好無聊. 平時有幾何用sway / rattle 呢d字??? 唉... 不過呢d都係送分題, 佢唔識就蝕底.

珍珠宮

畀面勳章

test打到黎....

gavin今日有compo assessment. 禽晚又整左張貓紙比佢, 唔知佢收到幾多. 今早叫佢返學前睇番張貓紙記住一d key words, 佢好似仲未知打到埋黎, 拎住本圖書睇, 又拎埋本圖書番學......

唔知佢點喇..... 佢永遠唔知呢d係關鍵時刻, 唔係睇圖書時刻.... 唉! 我只係驚gavinpa見到佢派返黎張卷時火遮眼咋.....

re: 西區樓價

starry, 你就好啦, 見岸喇, 我而家至重新開始, 到gavin大學畢業都未必供完層樓呀!!!

樓價真係癲架. 我地年頭買既呢間屋, 而家賬面已經升左50萬, 係咪傻? 我地舊屋都係啦, 升既%仲大. 不過, 我真係覺得唔係真係貴得咁值law!

我都有d擔心忠媽點樣搵屋呀?!... 要叫佢上緊d喇.

珍珠宮

畀面勳章

Gloria,

呢牌都幾ok架, 只係叫自己控制下唔好食咁多殿粉質食物. 我驚肥哂落自己度咋.

細b真係大得好快, 成日踢我, 呢2日個肚仲實左tim. 我月頭抽左羊水, 下星期初應該會有result, 我估ok既 (因為唔ok係會call你, ok就會寄result比你).

starry,

你都好啦, 老公有津貼供樓, 我地乜都冇架. 而家仲"咩"緊2層樓 (因為舊屋仲o係度). 講真, 有樓一族有邊個唔洗慳? 我只係希望gavinpa快d有好路數搵多幾個錢, 屋企唔洗咁緊咋.

咁你會唔會換樓呀?

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 Rita 於 07-10-24 15:26 發表
starry,
好呀 !! 係未青匯 ?? 先到先等 ??

teresa
我陀matthew 時, 好鐘意食飯, 每次去親產檢都叫我唔好食咁多飯. 又話要我keep check 住一個月重最多兩磅好啦云云... 但都係超標... 你有冇妊娠紋呀 ??
...

我上次去c+醫生度一上磅, 發現重左4磅. 醫生就冇出聲, 係我問佢姐. 佢好embarrass話:"都係重左少少啦." 叫我食少d粉麵飯. 我都知架, 不過真係好快餓, 有乜計?! 我而家都係食番一日三餐+vitamin+calcium, 都唔敢上磅喇....

妊娠紋? 我既傷心事..... 陀gavin o個時已經有喇, 而家只係再現形, 一條條銀白色咁:-( !!! 揸左肚紋膏都冇用!

各位,

你地會唔會去永安"血拼"? 我聽日又要去大出血喇....:-|

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-10-24 16:27 發表
我星期日已經hold咗d 底衫比hugo, 明日一早都會出去........
血併

我都留左貨 (細b野+gavin野). 一陣再去多一次, 因為見有張high chair減到好平, 可能買埋佢!

我上星期六已經留左貨, 同gavin一齊去. 我買既細b野多過gavin既野, 為左安撫gavin, 我同佢講, 因為佢有d野都已經有喇, 反而細b冇, 所以細b要趁減價買多d. 點知gavin話: 我知啦! 佢真係得個吉咋... 我乜都有 !

我明天day off, 都會一早去永安 (費事人多ma!), 睇下撞唔撞到你先!

珍珠宮

畀面勳章

starry,

大肚婆有"特權", 等我黎撞你

今晚, 終於... 搭車有人讓位, 係個phil 女人讓位比我, 證明我個肚真係大喇....

rita, homacarol,

我好小大出血架. 通常唔急既野都會格下價先, 等永安一次過買, 方便佢送貨. 所以我實記得大減價

我決定買high chair, 不過因為限量發售, 聽朝要一早去落order. (好彩拎左日day off去入貨...)

珍珠宮

畀面勳章

Rita, Starry,

放心放心, 我一早去都唔想逼. 係因為張high chair冇得留貨, 所以至要早去落order. 其他既, 已經留左貨, 唔驚冇.

掃貨呢家野我好在行架, 睇下我去書展就知啦 我會一早做哂資料搜集, 同埋寫定個shopping list, 冇甩拖!

珍珠宮

畀面勳章

Micky,

gavinpa話西環樓價升緊, 加上捱多幾年有mtr, 仲有得升, 同埋有"情意結"--我地家既開始, 所以唔想賣.

紀賢好好笑, 又會咁鐘意raimondi?! 如果spc同raimondi都收, 你點揀?

Starry, Hinma,

血拼完第一時間上黎.... 我15分鐘前至返到屋企. 而家腰骨勁勁痛!

我10:00去到, 已經開左門. 首先上左去baby dept, order買張high chair, 跟住o係2/F 遊蕩一輪, 拎埋留左既貨, 去LG/F買埋膠櫃筒, 大毛巾, 花王products..... 到我比完錢要送貨就知死喇... 排隊排左半個鐘有多:-(

跟住約呀媽食飯, 食完飯, 同呀媽去拼過, 買左個backpack比佢, 佢又叫我買多幾件newborn under, 於是又返去baby dept, 然後又去LG/F, 買左幾大袋湯包, pasta, tea bags, 冬姑. 最後搭taxi返黎, d野多到要呀媽護送我上taxi(雖然round 1既野已經叫佢地送貨), 叫工人同gavin o係屋企樓下等我.

我買左勁多野, 擦擦卡都拎左4張....

High Chair $1888
Gavin under 幾件 about $50
Toonsland Socks $100
Bottle Warmer $240
Grobag 睡袋 $280
Gavin 既sports pants, windbreaker about $200
膠櫃筒x2 $450
Manuka honey 2 bottles $86 (因為用左擦擦卡)
大毛巾 x2 $98
10包湯包 $250
Hedegren Backpack $324
冬姑 $130
Pasta + tea bag about $200
Kao products $50
細b 既nail clipper + pacifier $50
羊毛under $130
細b under $100
...

我數得出既係咁多, 可能仲有d濕濕碎既....

行左成日, 真係幾辛苦. 撞就冇比人撞, 不過又企又行, 尾龍骨赤赤痛:-|

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-10-25 11:00 發表

hinma:

聽聞而家有人專買d 有潛質被收購的唐樓, 所以樓價都炒高晒!

我呀媽老豆住緊都係唐樓, o係天后. 其實仲有潛力比人收購啦, 咁耐都冇聲氣. 我都好想有人快d收購左佢, 等佢2老唔洗再行樓梯!

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-10-25 17:30 發表
Teresa,

我都知你一定好勁既喇! 不過.....估唔到你咁晏先返屋企! 我10:30am先去到, 去supermarket買咗我要既野先, 跟手已經係地下送貨部搵你, 都係見係唔到! 再上3/F....再落2/F順便拎埋我同卡路hold既貨, 全程不斷 ...

我地原來玩緊hide-and-seek! 而家謝哂喇!!! 只係用把口叫gavin做野. 佢聽日要test chinese, d worksheet都未搵返哂出黎... (因為佢間房d野亂到冇人有!)

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 homacarol 於 07-10-25 23:40 發表
teresa,

你好勁呀 ^^
今日有個舊同學 6點鐘打比我, 叫我去永安掃貨....但好可惜, 我今晚七點先至喺公司走, 最後無返到屋企食飯, 約左表妹同老公喺 landmark 食左一餐好正既dinner, 慰勞自己今日咁辛苦 hehe
...

嘩!! landmark既dinner, 未食淨係聽你講都知係好野黎啦!!!!!!

我今晚話比gavinpa知我買左接近5k野, 佢個樣.....

跟住我數比佢知有d乜, 又咪9成都係屋企野黎, 佢至話: 岩既岩既, 有多個bb, 父母都要坐底用多幾千蚊買野!:mrgreen: 本來1st round只係買左3千幾, 已經係我shopping list既野齊野. 點知2nd round同呀媽去行過, 比佢說我買湯包/冬姑同公仔麵, 所以又流血不止.... (有少少好彩既係, 呀媽老早買左花膠, 如果唔係......)

[ 本文章最後由 Teresa 於 07-10-25 23:52 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

鬆一口氣喇.... 岩岩收到贊育抽羊水result, 細b一切正常! 仲confirm埋個性別呀!

今日覺得有少少感冒, 走左去睇浸會中醫, 個醫師好勁呀!! 佢把完脈, 問我:你的bb是個x孩嗎? 嘩! 把脈都可以知, 神奇呀!

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 07-10-27 20:58 發表
幾時露馬腳 :lol

感冒要多d休息, 飲多d水!

:tongue:

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 HinMa 於 07-10-27 23:45 發表
teresa,
恭喜晒!
個中醫真係好勁喎,不過我無把過你脈都估個bb是個俏嬌娃,係咪一樣好準呀?
我想問你d pet pet係咪睇開天后個vet架?

都話唔開估住!:tongue:

我d貓狗睇開天后永興街既夏利維獸醫.

e? 點解你唔搵番屋企附近d vet?

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 homacarol 於 07-10-28 23:44 發表
係lor, 係lor, 咁耐都未露馬腳......
個中醫真係勁

感冒好返d 無呀 ? 轉天氣要小心d 呀 ~~

飲左2日中藥 (有4劑, 1日1劑)已經好d喇, 只係飲完藥就成個人
鬆哂, 鬆到好tired. 今日同gavin上IPA堂都遊魂. 下晝諗住同佢溫書, 終於頂唔順, 一覺瞓左2個鐘, 而家仲係好想瞓!!

不過, 細b一日比一日大, 佢成日郁身郁世, 我今朝瞓耐姐, 佢7:00已經踢醒我. 佢郁到我有d煩, 同佢講"細b細b, 你唔好郁咁多啦, 你呀媽要休息架, 你都乜o係我肚打太極拳!!!!!!"

珍珠宮

畀面勳章

Rita,

多謝提醒. 我今朝都聽到radio講會轉涼呀! 所以放工時拿拿林去買左件XL size既晨褸 gavin呢個friday 有school picnic, 我擔心佢多, 驚佢係咁飲凍野咋.

你都要保重, 如果touch wood冷親, 你既headache好易番發架.

各位,

gavin仲未test完. 不過今日派左general studies (eng o個part)既paper, 佢有44/50. 我都滿意架喇.

不過返到屋企見佢張paper, 又比佢激c. 其實佢成份paper做得好地地, 偏偏失左既6分就o係matching, 仲係叫佢match番四季既description, 佢居然.... match錯哂!!!!!!!!!!! d英文一d都唔深, 佢錯哂實在係超級silly mistakes!!!!!!!! 其實佢可以拎滿分架, 係咪激c!???

首頁

尾頁

跳至