懷孕前後

跳至

首頁
23456...26

尾頁

大宅

Re: 預產期約10-11月/2005的準媽咪交流會

teddy,

二等房會有2-3個人訓囉。頭等就一個。如果我同你差唔多時候生就有伴喇, 住大房都無所謂啦, hehe!我想轉房的原因, 係公立醫院要自己湊返bb, 我驚人多的話會好嘈。到時是但一個bb喊, 都可能令其他bb訓唔好, 所以我先諗人少d會唔會好d, 當然 , $$係一個考慮啦。我地所謂既staff, 竟然只係平100蚊....都唔知咩福利,
我而家未報名去睇產房, 不過應該唔難book, 明天叫老公問下先知。如果時間ok, 我一定去睇睇先。
你個肚跳跳下? 我唔清楚呀, 只係成日覺得扯住咁咋, 你下次見醫生時問下啦, 放心d好!

大宅

wongkaka,

數字反而係我的弱項, 由細到大我都好怕計數,見到就頭暈。哈哈!
我今日去左天水圍母嬰健康院喇, 由8:30搞到11:45。等、等、等...8點幾既時候都唔係好多人, 我係新症9號籌, 後來愈來愈多人, 我覺得有7-8成係內地人同南亞裔,只有2成係香港人。(不過我估就算我去元朗/屯門,都係咁多內地人)今日主要係驗血同摸肚, check下下身的情況咁啦。姑娘都好細心,不過我抽左5支仔血呀, 佢話幫我驗埋甲狀腺喎。仲有呢, 就係個度無得照ultrasound, 佢要我去18/5到屯門醫院check。另外,因為婦科曾check到我卵巢有好多小水泡, 所以醫生又要我12/5去屯門醫院check。我都唔好意思請咁多假, 唔知點好....

大宅

我如果放產假, 就一定會請代課啦, 但係平日喎, 學校根本唔會請人代堂, 全都是同事代堂 (即係你請左幾多節, 你就要代返人地幾多節。甚至係無請過假的人都要代課)。所以呢, 我先唔好意思要人代我課囉。而家去檢查, 我都盡量自己搵同事調堂, 費是煩到人地啦。

大宅

kobemumm,

應該ok的, 你可以打去醫院產科問下啦!

大宅

小巫女女,

你係咪去容鳳書呀? 我估元朗同天水圍都係叮噹馬頭咁多人。我覺得天水圍都就腳, 最緊要近返工,唔駛轉車。元朗多唔多內地人呀?

大宅

wongkaka,

有!我好多同事都好好, 不過人地個個都有自己既堂, 也要好多工作量, 所以唔想次次都叫friend代堂。再講, 大家好多時都會同一節上堂丫麻, 所以幫唔到咁多, 可能要由office中央調代堂。不過, 我d同事都話: 呢d係大肚女人既專利, 唔駛唔好意思.。就係咁囉

大宅

WONGKAKA,

SURE LA!你今日在家休息喎, 有無整d安胎既食物呀? 我睇今期壹週刊, 介紹左一d安胎的食物呀, 你有興趣都買黎睇下啦。我老公打算整桑寄生蓮子蛋茶喎, 希望好飲啦! (仍 整野食好叻, 佢係一家之主 & 一家之煮 , haha)

大宅

wongkaka,

咁你就要好好利用呢段時間安胎喇。中藥方面, 你有無食開? 要小心d食用,唔好亂食呀。
我同你相反, 鬼咁好胃口,成日食野。昨天姑娘話我肥得咁快喎 (106-->112), 搞到我唔知點。好在後來醫生話我都唔係好肥...

大宅

kobemumm,

我而家14週零2日,預產期係11月1 日呀!

大宅

wongkaka,

嘩, 咁你就要專人提供適合你的湯水喇! 你重左7磅就同我差唔多啦。不過話時話, 我地8週左右就已經係呢個磅數, 都hold左一段時間無咩增磅。(我重左少少囉)我希望之後都keep住唔好加太多磅,因為太肥都幾論盡, 我又肥底, 又粗骨, 好難減...

大宅

我好似渴睡症咁,成日都想訓, 一放假就要訓晏覺, 一收工又想訓。所以功課進度緩慢呀, 慘! 以前就話一晚通頂趕起, 而家...要錫身。唔顧自己, 都要顧bb, 但求交完就算。 :tongue:

大宅

kobemumm,

你上次係瑪麗生的時候, 醫生同護士好唔好? 俾d意見丫。

大宅

wongkaka,

我今個星期返足7日工, 今日補習班, 明天家長日.功課呢, 進度異常慢, 因為成日都去左訓。我未有時間諗放假呀, 不過我而家忙緊另一件事。就係我老爺奶奶會係我的屋苑隔離個座租一個單位, 佢地遲d會搬入黎, 照顧下我喎, 唔同門口出入, 希望ok。我遲d仲要搵工人,你地有無呢個打算? 我奶奶唔識湊仔, 而且年紀大,所以我要請工人睇住bb, 佢地就負責睇住個工人湊bb, 所以開支大左好多呀...

今日去買內衣 , 好似有少少俾人搵笨的感覺, 不過由於無時間, 都買住黎用住先啦, 因為而家背肌好厚 (我覺得cup數又無大進展喎, hehe), 所以要換一d大少少的了。不過我未買孕婦用個d呀, 好似有排都唔會餵奶住, 而家穿好似唔知點咁。呀, 你有無打算餵母乳?

大宅

wongkaka,

我都好想媽媽湊, 始終覺得安心d, 不過我媽媽好後生, 差不多48歲咋, 佢好鍾意而家份工, 唔捨得唔做, 所以我都無叫佢湊, 唔想佢咁困身。反而我老爺奶奶六十幾歲, 退左休, 所以我遲早都要照顧佢地,要搬埋同區。而家叫做提前d囉。不過佢地成日周身骨痛, 所以都係搵工人會好d。
我而家返工多數係大肚褲加娃娃裝上衣, 或者連身a字裙囉。我同事送左條大肚裙俾我, 不過好似要遲多少少先穿到, 都幾大條。

大宅

wongkaka,
我覺得個樣無咩變,不過皮膚就差左好多, 由我開始有bb開始, 就成個下巴同背部都出豆豆,以前就無咩架, 所以都覺得自己差左好多。我有時會覺得自己個鼻大左少少, 但我老公又話差唔多...
我而家都好易累架, 叫老公按摩囉。無計架喇, 而家大肚婆大曬丫麻, hehe。仲有呀, 我本身有靜脈曲張,而家晚晚都墊好對小腿先訓, 等血液流得好d。你都試下啦。

大宅

係咪如果驗小便發現無糖尿, 就唔駛飲糖水架喇?

大宅

sleepyBB & WONGKAKA,

恭喜恭喜! 大家的bb都健康就最好了!

大宅

sleepyBB,

我12/5會去屯門醫院檢查,但要到18/5才可照超聲波,所以未知bb的性別。我預產期係1/11呀!

大宅

sleepyBB,

我住屯門囉。

大宅

wongkaka,

我12/5去屯門醫院check左喇, 不過無咩特別檢查, 只係驗小便、磅重、血壓同聽bb心跳囉。但我唔係幾喜歡屯門醫院的醫生同工作人員, 好似人人都好冷淡, 愛理不理咁;同天水圍母嬰健康院既姑娘、醫生差好遠。呢個醫生話要我搵張福滔醫生拿回以前驗刑卵巢有水瘤仔(04年8月時發現的)的報告, 唔係都無得好檢, 咁就叫我走喇!! 唉, 等左我2個鐘! 只有d咁既說話!
我本身18/5已排左去屯門醫院照ultrasound, 希望到時見到bb的性別啦! 照完我一定要求調返我去天水圍健康院檢查!!!仲有, 我26/5又book左盧乃本醫生呀。
呢個星期我好好好忙呀, 所以唔得閒上黎, 我而家交左一份8000字的論文,但遲了交一篇(原是9/5交的), 好驚呀!我而家要做功課先喇。(仲有呀, 學校呢幾日要check簿, 所以忙到不得了, 無時間做功課囉). 好內疚呀!!!
遲d再傾!

首頁
23456...26

尾頁

跳至