跳至

首頁
34567...13

尾頁

別墅

d個website 我成日去, 唔知你地有無去呢? 上次個nestle freebie 佢都有.

d個係costco有free diaper sample, 雖然只係kirkland, 但又唔洗$$. 你地睇下有無興趣?

http://www.redflagdeals.com/deal ... pers_from_costcoca/

別墅

無錯!!大家一齊努力堅持到底!!
為0左baby健康,為0左mama身體,仲有慳到d奶粉錢可以去旅行!!

maggie, 我會試下你個方法. thx!!

原帖由 ahbocat 於 09-7-24 05:27 發表
Maggie,你好嗎?繼續努力呀!我今次都要堅持!

別墅

dd就係mama 0既學問...我同老公shopping, 問crusier 同babydry 有咩唔同, 我地就0甘睇個合, read 佢0既description, 老公話crusier 應該比位貼d, 因為係for 學行bb

都係ahbocat mama knowledgeable!! owen同oscar 都幾似, 佢從未有因為片濕而喊. 0甘我都考慮下要轉crusier. 唔知loblaws 仲有無個deal?

係呢, 你地知唔知t&t 比loblaws 收購0左? 以後去t&t 買野, 或者無free plastic bag 啦...唔知d 野會唔會愈來愈貴?

原帖由 ahbocat 於 09-7-23 12:54 發表
Crusier同BabyDry係好唔同,Crusier柔軟啲,大張啲,厚身啲,同吸力好啲。BabyDry係薄身但係吸力冇咁好,要換密啲...所以其實條數係差不多。以前想慳錢就夜晚先用Crusier,日頭就用BabyDry,因為夜晚樽奶大啲,會好多pee,同埋條片柔軟 ...

別墅

bb good boy!!
mama都好叻呀~

原帖由 maggielikl 於 09-7-24 08:06 發表
我開始有覺好瞓啦! BB食得好好, 每一次都會食兩邊, 希望4週後BB可以睡過夜啦!

大家可以入Facebook睇BB相呢!
[email protected]

別墅

我係fb見到你仔仔d 相, bb好得意wor. 哥哥好錫細佬呀!!

我d幾日都有奶唔係好夠0既問題. 之前餵奶好痛, 原來係yeast infection, 結果我要同owen 一齊食藥搽cream.
而家都要痛住0甘keep住餵. ahbocat mama提過我話有d 野唔好食, 我自己又search 下, 原來有n 0甘多野我應該avoid, carbonhydrate 啦, sugary 0既野啦, diary products啦.....攪到我咩都無得食, 唔通一早起身去食塊steak ???所以我覺得我唔谷奶, 但bb又食我飽wor, 我就算啦.....

我之前飲登雞湯, 會有好多奶, 今朝老公幫我登0左, 飲0左又睇下好唔好d.

雖然而家餵得好痛. 但我係唔會放棄ge! 哼~~~~
maggielikl 都要加油呀!!

原帖由 maggielikl 於 09-7-25 12:40 發表
希望能夠有足夠奶水比BB食啦!

係香港就好啦, 有好多增奶水產品, 可以幫助一下.

我都無見過溫哥華有這些產品呢!

別墅

hello ar mom-to-be!! 歡迎呀~

都有d後悔當初個主題要0甘窄....我有時都走去08mama 果邊搭咀. 多d mama sharing 仲好啦~~

2010 幾多月係expected due date? 陀bb 開唔開心呀?

我都超級怕痛, 所以我覺得用epidural真係好好好好好舒服. 當你比果d 痛到毛管動0既陣痛吹殘完一輪, 你會覺得打epidural 果一針is nothing!!!!

你可以問下你ob, 睇下佢有咩pain management 0既option比你. 我有朋友係用epidural 之前, 話痛兩下就已經生0左啦. 話唔埋你都係0甘lucky 呢 ^^

餵奶本身係唔痛ga. 係我最初唔識, bb latch d 唔好先痛,
之後bb食得好好. 但最近係有infection, 我又以為係之前同樣latch 得唔好0既問題, delay 0左treatment, 攪到而家變0左乳線炎.

原帖由 Queen824 於 09-7-29 14:32 發表
我都仲考慮緊打唔打epidural呀!聽講支針好粗,打0個吓都好痛,而且打得唔好之後可能會影響條腰骨。但唔打又驚頂唔順喎,都唔知點算!

別墅

我搽cream 搽0左幾日都唔好, 今日我打比lactation consultant 朋友, 佢話我應該係mastitis, 叫我要睇醫生, 要食antibiotics...唉......

醫生話本來少少發炎, 但兩個星期都無treat, 所以d inflammation 走0左入裡面, 唔怪之我痛到入心入肺.

不過好啦, 而家睇0左醫生有藥食, 應該好快會好番. 我痛極都堅持餵owen. 因為見到佢d 手腳一節節, 就係我0既動力!!

睇完醫生去0左bay, 嘩~~~真係要多謝你0既情報, 我前日第一次去bay, 佢有annual clearance sale, 我買0左幾蚊一件衫, 5蚊一條guess 型仔褲, 真係勁開心!!!今日又去買0左$1.8 0既泳褲比owen, 以後佢游水水就唔洗露p啦. 超抵~~~

全家番hk 0甘好呀. 小b 三個月, 我覺得都ok, 你又揍得0甘好, 又有老公幫. 不過唔知係邊落腳又係問題, 又有兩個小朋友, 唔係度度地方都適合小朋友住...

原帖由 ahbocat 於 09-7-29 07:23 發表
唔緊要啦,食薄牛扒當早餐都唔錯!好味好味!
係架,所有糖份嘅野都會發酵產生yeast,你都係忍吓啦!快啲好就冇咁辛苦,我都"鄧"你慘!努力加油!

係呀,maggie啲小朋友好可愛,湊三個咪好辛苦囉!佩服!

我媽咪話佢年底想返香港,到時我要湊兩 ...

別墅

Beselsel, 真係慘...希望個血糖機生生性性, 比個靚靚reading 你, 等你唔洗兩頭騰0甘慘

我今日就係特登一早去gap.......天呀~~~ 咩都無, 今日雖然係第一日, 已經咩都無. 女女就好多好靚, 仔仔就咩都無. d 得plain tee......我又覺得正價30%唔係好抵, 但clearance 就真係...唉....我唯有慨嘆我唔係生女. 我見到其他mama 係大手大手0甘掃女女衫...我只有眼紅紅

千萬唔好去sqaure one 間gap...我同老公complain, 佢話放工去yorkdale果間. 不過, 山長水又遠. 都係算把啦.

原帖由 beselsel 於 09-7-30 09:22 發表
hihi .. long time no talk .. i see new ppl here .. hi queen .. nice to see you here .

these days i was busy running in/ out the hospital because of my blood sugar, now they want me inject insulin and ...

別墅

眼發光......
大馬仔polo原來係抵ga 咩???

我都有見到呀, 不過中意女仔果d 大馬仔裙裙多d!!!
真係超得意.

男仔果d都好cute, 我就覺得佢貴唔捨得買. 今日去0左chapters 買0左兩本書仔比owen, 小朋友書仔一d都唔平, 但我朋友介紹話好睇. 我去睇下, 又真係好sweet, 一本係i love you through and through. 睇到我眼濕濕, 唔知係唔係做0左mama, 一睇到關於小朋友0既野, 會好感動.另一本係each peach pear plum, 好得意ga~
另外一個作者0既小朋友書超好笑, 真係大人睇到都笑....sarah boynton, 我係書店比owen 睇, 佢當然仲未識笑啦. 所以我無買呀, 希望chapters 遲d 有sale.

原帖由 ahbocat 於 09-7-30 07:40 發表
吓?咁慘!希望你快啲好番啦!我聽都覺得痛!不過見Owen仔咁鬼可愛,又真係可以乜痛都唔記得!做咗人媽咪就真係感覺得到o個種"犧牲"!

係架!你唔好以為Bay好似好老套咁,你有心機搵真係會搵到正野!不過就唔係間間Bay都有咁荀...

我最 ...

別墅

queen824 mama, 我一早諗住覆你, 打0左一句, 又要抱b, 食藥, 嘔奶, 換衫, 餵奶, 掃風, 又嘔d奶....... 啱啱先有時間坐低, 不過ahbocat mama 一定答到你, 佢非常helpful!!

我記得果時第一次產檢, 要做pelvic exam, 又有檢查breast, 好似婦科檢查0甘, 醫生會問我medical history. 跟住就係ahbocat mama 0甘講果d blood test, urine test.

不過我果時頭果4個月, 係去family doc 度睇, 因為ob 無期睇我. 如果你一開始就去ob, 我諗又或者有d 唔同.

原帖由 Queen824 於 09-7-30 19:20 發表
聽日做第一次產檢啦,唔知會做0的咩呢!?

別墅

beselsel, 你講得啱. mama 係超人!!!
點痛點辛苦都可以, 因為母愛就係0甘偉大~

不過你真係好tough! 要日日自己打針~ 第時仔仔一定要錫哂mammy啦.

別墅

34周啦...0甘快啦~~ 我記得我第一次見你果時都係0甘上下. 而家owen 又0甘大lor, 時間真係太快啦~個肚有無大dd?執野果時要小心wor.

你會唔會好期待可以快d見到小b? 我想去探下你, 不過聽你話8月好忙. 不如就等小b出世, 我再上去探你同bb啦.

原帖由 ahbocat 於 09-8-4 08:16 發表
beselsel,你真係好勇敢!!讚!!好難想像要我自己桔自己,重要日日桔咁多次...但係為咗BB,女人真係好犀利!重有一個月多啲,大家一齊加油呀!

我都開始進入倒數階段,依家34周,重有一個月就開始放產假,開始要交低啲工作。琴晚開始要整理吓Oscar啲野,騰空啲位比細佬擺野,拎返啲BB衫出嚟再洗,car seat個墊,bundleme...都要洗。月底就要搬BB床入我地房,重要開playard比細佬喺廳訓...我個"走佬袋"都未執呀!嘩!好多野做呀!

過去個long weekend啲天氣好正!但係就未熱到可以同Oscar去戶外玩水,不過我地都有去行商場。去咗Vau####Mills個大mall,行到腳都痛,GAP啲野已經比人掃哂,Disney Store又裝修,最後都係返Winners搵到兩件衫仔做禮物。
beselsel,你真係好勇敢!!讚!!好難想像要我自己桔自己,重要日日桔咁多次...但係為咗BB,女人真係好犀利!重有一個月多啲,大家一齊加油呀!

我都開始進入倒數階段,依家34周,重有一個月就開始放產假,開始要交低啲工作。琴晚開始要整理吓Oscar啲野,騰空啲位比細佬擺野,拎返啲BB衫出嚟再洗,car seat個墊,bundleme...都要洗。月底就要搬BB床入我地房,重要開playard比細佬喺廳訓...我個"走佬袋"都未執呀!嘩!好多野做呀!

過去個long weekend啲天氣好正!但係就未熱到可以同Oscar去戶外玩水,不過我地都有去行商場。去咗Vau####Mills個大mall,行到腳都痛,GAP啲野已經比人掃哂,Disney Store又裝修,最後都係返Winners搵到兩件衫仔做禮物。

別墅

各位mama,longwkend 好ma?

同屋企人去0左邊度玩呀?

longwkend 我帶0左owen 去buffalo, 因為佢100日大, 就諗到帶佢去見識一下. stay 0左一晚. (其實係想去shopping..... wakakak) 買0左d 衫仔比bb, 係carter's outlet都有幾多平衫, nb 果時仲好平tim, 不過肥仔owen 已經要著9-12月. 上次買0左條guess 短褲仔, 9-12月, 以為有排著, 點知owen只係剛剛好. 去polo factory store, 又係女仔好多好靚, 男仔無咩好野.

buffalo個mall唔係好大jar, 不過係近. 如果唔係bb 坐0甘耐車, 中間又要餵奶換片, 都好辛苦. 好開心係買0左coach 0既手袋, 8折, 再50% off, 再8折. 超抵.

別墅

真係好多hk mama係richmond hill, 你地就好啦, 好多伴.......好羨慕
有時行mall, 見到人地有mama buddies, 但自己就一個, 但mississauga 中國人都係少d. 我果時上prenatal 30幾人, 都係幾兩個hk人. 仲要住到無雷公0甘遠..

你奶奶都幾好, 無咩所謂, 0甘你咪陀得好開心? 其他0既''好心人''教你點樣揍仔, 啱聽就聽, 屋企人支持就得啦~

你mammy 定99幫你坐月呀? 我99好in, 我都唔覺我坐完月, 同平時差不多. 反而係hk 0既mami會緊張d, 買哂d花膠'6谷''比我.

原帖由 Queen824 於 09-8-4 10:47 發表
我係睇Dr. Ryan Ou (Richmond Hill)0架, 去York Central生~

第一次產檢終於係冇檢查任何0野, 淨係簡單講解吓之後落0黎會係點, 同埋比0左醫院個package,叫我填好0的form寄去醫院。可能因為我第七週照過一次ultrasound, 然後下個禮拜又照多次做IPS, 所以0個日冇照~又冇同我講錢喎, 之前都聽過某0的OB第一次睇就收定$300, 但我0個個又冇提出, 淨係話要抽cord blood先會收$100。

我報0左York Region個Prenatal Class呀! Markham上堂, 你0地去邊度上0架?

好在我屋企同我老公屋企都冇話唔准我食呢樣0個樣 (反而我自己個戒口list仲多過我奶奶0個個), 只係叫我出入小心0的。所以有時其他人搭訕就會覺得, 我媽同奶奶都未出聲, 佢0地就講到我好似想害死自己個仔咁!

別墅

ahbocat mama.想問下你呢, 上次你話giraffe teether, made in france 果個呢? 我係toys 一直都見唔到, 不過今日我係baby safety supply 見到,但佢有兩種,一隻係成隻長頸6公仔0甘,黃色有brown spots, 軟林林膠, $22. 另有mushroom公仔, 平少少; 另一隻長頸6係比較扁身, 寫明係vanilla teether. $15. 請問你話好, 係邊一種?

今日去果間supply store d 野超貴, 比toysrus 都要mark up 得多. 不過就好多野睇, 好好行. 咩都有. 我想買個potty 比owen, 因為佢食完奶就即刻55, 你有無好介紹?

別墅

係佢啦. thx!!! 我見到仲有另一隻, 係剩紅色or 黃色only. 我諗人地話好, 係d隻gwa.
我見佢個樣怪怪地, 又有陣膠味, 又唔sure 係唔係佢lor.

我見到review都好似唔錯, 係lor, 放入registry 等人送比你bb 都好呀!! 我係toys 仲有d store credit. 雖然貴d, 但最緊要安全.

別墅

haha, 無錯!!! 小朋友係洗錢機器!

頭先去買0左啦, 因為呀仔D排食奶成日咬我, 痛0左3個星期都無好番, 所以我一於去買隻長頸鹿, 比佢過下口癮. 我一比佢, 佢就成隻腳''對''入口, 真係名不虛傳wor~唔通d bb真係中意果陣臭膠味. wakakka

我search sophie the giraffe, 發現佢有個中文名叫舒服的長頸鹿, 笑c我啦.

原帖由 Queen824 於 09-8-6 11:37 發表
我老公話一舊咁0既爛鬼膠都要索價22個大洋, BB 0野真係貴!!

哈哈! 擺上個Registry都可能會有人問我有乜用~

別墅

有屋企人支持, 就算當中有唔開心, 有唔舒服, 你都會好快get it thr!! 我陀bb果時, 真係唔係洗做家務, 拎少少野, 奶奶都叫我唔洗拎. 都幾大privilege! 你要好好enjoy呀~

我個pregnancy都係意外, 最初係好worry. 成日諗住過多兩年先有就perfect, 所以我有果時, 連ohip都無有. 但而家睇番, 我好grateful神比我有right timing, 生0左個bb. 如果早知0甘開心, 我早幾年生tim~ ^^

原來你係public health 做? 真係好啦~ 起碼知多d, 可以點樣take care bb.

你十月番hk, 拎兩個吉行季番去lor. 一定會大豐收!!
我諗會好多人送nb 野比你, 如果係好京熟0既朋友, 你或者可以remind 佢地就番season, 同size. 你bb 出世果時, 應該會天冷. 有張厚dd 0既包被, 衫仔. 我果時送衫仔比人, 都唔會諗到0甘細心. 但如果係熟0既朋友, 佢地都會好樂意買d 你用得著0既野.

原帖由 Queen824 於 09-8-10 07:22 發表

ahbocat,

初初知道時真係好徬徨, 始終係完全唔expect會0係呢個時候生BB, 所以我0地從來冇為「萬一」而打算。再加上懷孕初期0既mood swing, 令到個人更加down。其實係唔開心自己未計畫好就有, 而唔係唔想生BB。好在連本來好唔鍾意小朋友0既老公都反過0黎support我生, 加上其他人知道之後0既開心樣都令我好開心, 咁就開始接受呢件事! 而家真係好珍惜懷孕過程0既每一刻, 包括全世界都對我服侍週到0既「優惠」!

我諗番到香港就算自己唔買0野都大把人送禮呀(我個「家族」比較大棚人,而且係呢個generation第一個baby), 分分鐘自己未開始買, 個0急已經滿!

係呀, 我0係Public Health做0架, 可能你0黎產後班時我0地0係hallway相遇過0添呀!你講得0岩, 成日同班nurse工作, 係會知道好多呢方面0既資訊, 亦都會知道有需要可以去邊度求助(未入行前真係唔知政府有咁多免費資源比市民用0架!)。有咩需要即管開聲喎, 就算我唔識答都可以幫你揾答案!

別墅

非常同意~

我都想襯仲有心力, 生多一個. 等bb有個伴. 你有無打算生幾多個?

原帖由 Queen824 於 09-8-10 10:43 發表
我都相信係天意0既, 自己成日楂唔定主意幾時生, 個天終於頂唔順要幫我安排! 本來都打算過多兩年先0既, 但後來聽0的朋友過了30先開始試但仲未成功,就覺得唔係你想要就有,既然而家有就順其自然啦!

其實呢個都算係righ ...

別墅

我睇過母乳果邊forum, 見到有bk mama 話28坊寫住可以餵人奶. 但有bb 食0左中藥成份0既野, 會生粒粒.

我自已無買28坊. mammy同舅母果時買0左d 鹿茸同蔘, 花膠比我補, 但都唔係食0左好多. 我個人覺得食雞, 飲雞湯, 都好夠營養同健康. 我最中意飲登雞湯, 放d 紅早, 北其, 准山, 黨蔘, 圓肉, 好好味, 又唔怕太補. 而家有時老公都會登比我飲. 試過登烏雞, 但我覺得登chicken breast會清d.

我果時係bk 有mama share0左個坐月食譜比我, 你有無呀? 佢係好似100日, 有溫補, 大補果d, 如果要, 我可以搵下send番 比你. 我雖然無跟, 但睇過, 都好似幾ok. 唔洗跟足, 但可來參考, 啱胃口可以叫mammy整比你食. 我最記得有木瓜糖水.

首頁
34567...13

尾頁

跳至