婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我又數, 我又數

1) 我奶奶未做我奶奶之前, 佢同我, 同我"男朋友"講正經野, 點知我同阿男朋友就亙相踢pat pat, 未來奶奶就同佢個仔講: 唔好搞佢喇...

2) 又係奶奶未做我奶奶之前, 到而家, 奶奶都會記得我生日, 俾利是我...我阿媽都唔記得我幾時生日o架...

3) 到左我地結婚, 本來唸住住奶奶空置左o既屋, 於是佢裝修好間屋, 點知我地一個唔該去左第二度租屋, 佢一句怨言都無

4) 陀b時, 佢又為左每個星期都見一見, 一齊返教會

5) 生仔時, 出左d事, 入深切治療同手術室做手術, 佢同老公都無即時問責, 阻住醫護人員, 因為咁, 我先可以救返, 醫生姑娘都讚佢地好鎮定, 又因為咁, 我得到額外好o既services. 當時, 老公同奶奶都坐o係外面, 默默咁喊

6) 救返, 仲住o係醫院, 我水腫到對手放唔埋個身度, 醫生又唔想再去水腫針, 等我自己慢慢好返, 奶奶就幫我按摩手腳, 60幾歲人, 自己都唔企得耐, 都幫我按摩左半個鐘... , 仲要我幾日都無沖涼o架, 佢都按埋我腳板

7) 住左醫院7日, 佢日日整3餐俾我食, 朝早黎一次, 下午黎一次, 無咩野做, 就同老公一齊陪我...不過我都係瞓

8) 唔識湊b, 佢幫我湊, 教我湊, 三更半夜bb喊, 佢就起身睇b, 湊b

10) 坐月時, 佢放心個陪月照顧bb, 但唔放心陪月照顧病重o既我, 所以日日幫手照顧我, 老公o係度都係咁話

11) 而家日日幫我煮飯, 洗衫, 然後佢會去湊佢媽媽, 夜晚有人照顧阿婆, 佢就返黎同個b玩

12) 奶奶好鐘意同我傾計, 老公無耐性, 奶奶又鐘意講野, 有咩, 佢會同我講, 唔會同老公講...佢真係當正我係佢個女

當然, 相處時會有睇唔過眼o既野, 會有唔鐘意o既時候, 但佢真係一個好奶奶, 好媽媽...我都係o係佢身上學做人地mami

侯爵府

我奶奶係好好O架...不過十隻手指有長短, 佢當然會有野令我頂唔順喇, 但因為我知佢錫我, 所以好感恩, 咩野都會張就D囉...
人同人相處一家有唔夾O既地方, 唸下點減少呢D情況, 同埋睇多D對方O既好處O架JER

原帖由 steelpen 於 09-10-6 21:29 發表
你好幸褔。我做了新抱10年,
只在大女兒出生時煮了一次番茄魚湯給我。
成日就話唔識喎....
我夠唔識湊兩個小朋友+老公+佢老人家啦,
未嫁之前,我阿爸阿媽唔使我做嘢,
而家就係99同佢D女唔使做....
同99沒有開心事。
好掛住自己阿爸阿媽,唔 ...

首頁

尾頁

跳至