想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

你個工人衰乜?我都有d擔心我請果個工人唔掂ar, 希望佢ok la

你星期六,日先湊BB, 咁星期一至五咪會超掛住BB law,我就唔捨得la

原帖由 janetyck 於 10-9-2 12:00 發表
我小B而家個半月暫時仲未介夜奶呀, 我由昨晚開始同佢拖長食奶時間, 2:30AM食完, 拖到佢7:00AM先再食, 都OK呀, 要試多幾日希望可以成功介到夜奶啦.

我仲餵緊全人奶, 係泵出來餵的, 但諗住餵埋明日咋,星期六開始飲收 ...

大宅

我都唔係話特別多奶,但我日頭就鐘意埋身餵,每3個鐘餵一次,通常BB臨瞓個餐會泵出黎俾老公餵,有時得3oz, 有時就有4oz, 會補1-2oz 奶粉,咁通常11點到餵完,就會3點半至4點醒,跟住我起身埋身餵人奶,再加1oz奶粉,佢就會8點至9點醒,我暫時唔使返工,呢個schedule就ok law, 希望阿B可以2個月大之前戒夜奶la...我就希望一路餵人奶餵到6個月大,有幾多餵幾多law

我阿B都係日頭扭計多d, 返而夜晚就會食完奶奶,抱一陣就瞓,都算ok好湊

原帖由 blackypurin 於 10-9-2 14:07 發表

係呀, 餵人奶真係幾辛苦, 特別我又唔係好夠奶, 重學人埋身餵, 搞到bb成日都要食, 又縱到佢好痴身同食無定時, 而家都決定改泵出來餵, 咁就算佢扭都至少知唔係肚餓, 我又可以得閒泵d得閒泵d, 唔夠就補奶粉, 唔使咁擔 ...

大宅

你試吓每次餵完人奶餵1-2oz奶粉俾bb食,keep 住佢至少2.5-3個鐘先餵一次,咁你可以休息多d,BB又可以瞓多d

我自己就冇一定話要全人奶,我反而夜晚瞓覺前餵完人奶一定要餵1-2oz奶粉,等bb可以瞓耐d, 呢幾日11:30食完,都大約4點先醒,咁我就可以連續瞓多d, 其實bb都就黎滿月,半夜唔使按時按候餵佢,feed on demand 就ok,佢餓就會喊

原帖由 blackypurin 於 10-9-2 20:05 發表

你可以3hr餵一次好好呀, 我都唔知我少奶定bb太懶, 搞吓搞吓佢一餐只吮一邊10-15min, 跟住就瞓, 之後隔1.5hr左右又食過, 真係好攰...

其實早兩日bb都ok o架, 日頭扭吓夜晚瞓覺, 但近呢兩日bb日頭直頭扭唔停, 一放 ...

大宅

baby.ee, 你係book 咗Canossa 定養和?如果係Canossa, 咁其實你唔使執太多野,Canossa會提供沖洗瓶,3包產婦衛生巾(12條一包),12條綱褲,一包床墊,基本清潔用品(牙刷,漱口杯,牙膏,洗手液...等)...我生完就冇係醫院沖涼,淨係用毛巾沫身...我諗淨係帶自己件睡衣,護膚品,一盒紙巾,出院衫,餵人奶bra, 即棄乳墊,束腹帶都ok...Canossa有免費wifi, 任上網,可以帶notebook/netbook, 生完係醫院果幾日最嘆,嘆完呢幾日就有排捱la

而BB方面,所有野由醫院提供,淨係帶BB出院衫就ok,可以出院果日叫老公帶

原帖由 baby.ee 於 10-9-2 19:07 發表
係呀,我諗住自然分娩呀! 希望順順利利啦! 我呢排都食好多肉+每日2杯奶,小b應該吸收到好多掛! 

你地dcomment咁好,我都好相信Dr.Chan接生手勢,所以冇擔心過,係有時諗下唔知到時自己會痛幾耐先生到出黎呢? 而家要開始執 ...

大宅

你個女可能就滿月,所以變乖,突然戒咗夜奶,真係好la, 我都想我個仔快d戒到夜奶ar

我覺得我個仔呢幾日好似好大食咁,我呢幾日隔餐泵出黎俾佢食,泵咗4oz出黎俾佢食,佢隔2個半鐘就喊要食la, 咁我有次泵咗3oz d多俾佢食,再開多2oz 奶粉俾佢食,佢竟然食哂,之後就隔咗4個鐘先喊要再食,都未滿月就食5oz奶,我既人奶實唔夠餵飽佢la, 好彩我冇堅持全人奶,唔係就好難湊la

原帖由 blackypurin 於 10-9-4 15:46 發表

我已經改咗泵, 然後跟住時間每3hr一餐... 但唔知係咁啱定點, 佢呢兩日又真係乖咗d, 連夜奶都無飲, 食完十點幾十一點嗰餐, 一覺瞓到七點! 希望可以keep落去, 咁就舒服好多... ...

大宅

我個仔宜家扭眼瞓都係扭計喊要人抱架,我就會等佢扭一陣先law, 擺佢係highchair 到搖吓佢,睇吓佢肯唔肯,如果喊唔停,就會抱佢等佢瞓覺,佢仲咁細個,始終要多d安全感

我試過因為洗緊碗,阿仔又扭眼瞓係咁喊,咁我未唔可以即刻去抱佢,點知佢自己喊到攰,喊喊吓自己瞓着咗

原帖由 blackypurin 於 10-9-4 18:52 發表

我都唔敢講佢係咪變乖同戒咗夜奶呀, 可能只係呢兩日係咁啫, 要再observe吓先知...

5oz都幾多喎, 不過好似有d bb 1mth 都食到咁多, 可能男仔大食d呢, 食人奶無咁飽肚又唔怕肥嘅, 俾bb食多d囉

btw, 如果 ...

大宅

唔緊要, 產婦衛生巾同網褲可以繼續係屋企用,床墊基本上我用得好少,無過底我會用2-3日先掉,過咗12朝d惡露開始少我都冇用la, 宜家仲有兩pack 係屋企,沖洗瓶就多咗一個,睇吓遲d有冇朋友需要la

住幾多日醫院係Dr.Chan 決定ga, 不過你想住多一日,我諗都冇問題

加油ar,BB就快同你見面la

原帖由 baby.ee 於 10-9-6 15:19 發表
我book左Canossa, 原來佢地有咁多野供應, 早知真係唔使買咁多野啦!
基本上除左即棄乳墊, 我差不多有齊其他野.. 真係傻!
我知生完會好倦, 返到屋企湊bb又會好辛苦,所以我打算4日3 夜package (原本3日2夜), 等自己多休 ...

大宅

wa...恭喜哂

原帖由 janetyck 於 10-9-10 15:29 發表
catcat888生左了, 恭喜哂!

大宅

btw, catcat 生咗囝囝定囡囡

原帖由 janetyck 於 10-9-10 15:29 發表
catcat888生左了, 恭喜哂!

大宅

catcat, 你好叻呀!產程咁順利,好好坐月,休息多d la!

Btw, 我睇咗你fb d 相,你囝囝好得意,好靚仔呀!暫時似爸爸多d。我認得你老公個樣,佢成日上堂做試範,我都有少少認得你呀!你地努力湊B la!

遲d 等baby.ee生完,我地搞番個虎b gathering, 順便同等兔b既jm打氣!

原帖由 catcat888 於 10-9-11 15:00 發表
各位JM好呀,

我終於都生左了, 不過小B比預產期早左, 係未有心理準備下迎接左佢, 小B出世時有7.1磅, 又係另一個意想不到的數字, 因為醫生一直都話小B出世太約6磅多, 無諗過佢會有7.1磅….

等我又報告下我的生產過 ...

大宅

我想同大家講,我係隔離版得知babies123放屁成功呀!真係登佢好開心!

大宅

放心,你21/9一定見到勁爆閃閃!

原帖由 babies123 於 10-9-17 19:32 發表

兔兔,多謝呀~~~

我21號照呀,希望到時有閃閃睇啦~~

大宅

BB心臟無事就好la, 唔使擔心,你B女一定會健康咁長大!

原帖由 blackypurin 於 10-9-17 18:03 發表

今日照咗心電圖, 都無咩大問題, 唔似係心臟有事, 應該只係bb細d血流過血管所以有好輕微雜聲, 不過循例照埋超聲波...

雖然bb無事已經好好, 不過又要番醫院覆診, 真係好鬼煩, 既然d test都係循例, 好心一次過做啦 : ...

大宅

我好想餵人奶到LoLo 6個月,但我同你一樣唔夠奶,宜家一日6餐得5餐人奶,返工後真係會再少,不過就算只係餵得1餐人奶,我都會儘量keep 到 6個月,希望俾到幾多抗體得幾多law...

原帖由 blackypurin 於 10-9-19 11:40 發表

我而家都15/16唔知返工仲泵唔泵奶, 其實我而家已經唔夠奶俾bb食, 我諗返埋工更少, 可能只可以俾1-2餐, 都唔知keep唔keep定直頭收奶算...

大宅

希望你呢個安排係最好

我仲有一個月先返工ar, 但我一諗起返工都好唔捨得

原帖由 janetyck 於 10-9-17 18:22 發表
仲有3日就返工喇, 好唔捨得呀~ 暫時決定奶奶加鐘點工人一齊湊B+做家務, 間唔中我媽咪都會過來幫手, 希望呢個安排係最好啦.

另外, 各位姊妹, 今次我收奶都用左一個星期多少少先收到呀, 而家我唔再泵佢出來, 但間中仲 ...

大宅

我出院返屋企果日已經第一時間煲薑水洗頭沖涼,真係頂唔順呀! 我係醫院冇洗頭沖涼3日,淨係抹身,再唔洗頭沖涼,我驚阿仔唔俾我抱

原帖由 blackypurin 於 10-9-17 17:55 發表

我坐月都有洗頭, 實在頂唔順呀! 坐月嗰個月真係好煩, 要用薑水洗頭沖涼, 而家方便好多!

大宅

咁慘,你媽咪定奶奶唔俾ar? wa...18日唔洗頭好難頂wo...有冇試過乾洗?

原帖由 catcat888 於 10-9-20 15:37 發表
你同tata就好啦, 我12朝洗完, 而家要等滿月先可以再洗頭...................慘...................

大宅

其實要戒到幾清?我淨係冇食濕毒野,即係芒果、鵝、鴨、荀...等...仲有蝦蟿貝殼類,辛辣,太濃味,咖啡,茶等...仲有冇其他呢?阿仔滿月我地全家食buffet, 我有食少少魚生ar, 阿仔飲完我d人奶又冇乜事wo...咁耐冇食,食完真係覺得超滿足

原帖由 blackypurin 於 10-9-20 16:58 發表

戒口我又唔係好怕, 因為我不嬲都食得比較清, 反為時間同有無奶先係問題...

大宅

恭喜晒!

祝你一切順利!

原帖由 babies123 於 10-9-21 17:52 發表
各位:

我今日見到閃閃喇,嗰刻都係好感動,bb而家有4mm~~

大宅

我想餵到BB 6個月大

原帖由 catcat888 於 10-9-21 17:36 發表
你諗住餵人奶到幾時

首頁

尾頁

跳至