跳至

首頁
12345...28

尾頁

大宅

stliu,

我都係講吓笑.

原文章由 stliu 於 07-12-17 15:33 發表
豬仔媽媽,
嘻嘻, 唔係咁意思, 同埋你要就埋其他人, 可能只有假期, 想精明都就唔倒人啦!

wasyinyin,
我邊有錢丫, 不過不失咁啦, 其實有左仔仔之後真係會多左好多使費, 淨係佢每月學費都唔少呀... 所以都要諗下先 ...

大宅

All,

我對台灣感覺就麻麻地(以後前去過), 只因為機程短d(怕囡囡唔鍾意搭aeroplane)同埋老公熟路d(去過好幾次公幹), 係台灣主要都係以食為主, 囡囡較鍾意食西式和曰本嘢, 所以我都會帶多d奶粉去, 只係煩緊好唔好帶BB車去, 因為佢實要瞓晏覺...., 如果帶又好似'亞頂'....

對於我來講我都會prefer去日本, 雖然自己去咗四次唔同地方, 但每次都玩得好開心, 好多嘢睇, 好多美味日本街頭嘢食.....

如果你地諗住近農曆年去就要e加去報名或者訂package, 今年真係好full.

原文章由 stliu 於 07-12-18 09:42 發表
豬仔媽媽,
hee.he...我緊係知你講笑啦!
台灣真係幾好架, 我都好鍾意 係我老公嫌悶囉. 不過我地都會諗住帶仔仔去, 可以去動物園,同埋有D農莊. 不過未正式諗幾時去. 其實原本想同仔仔一月中去日本架, 後來又覺 ...

大宅

wasyinyin,

非常同意你講好多時同囡囡出街食嘢只係顧住小朋友, 幾好食物都食不出味道, 幾好的環境只係望兩眼..

原文章由 wasyinyin 於 07-12-18 10:39 發表
kuyu0905,

我都時時同囝囝外出食嘢. 歲半後都會比佢試唔同食物. 但就係無耐性. 不過如果站在佢地立場可能因為佢地唔會好似大人食咁多. 食幾食. 佢覺得自己那完成了. 所以都想離開座位. 因為好悶了.

所以你好幸福. ...

大宅

all,

囡囡常常都話想要個妹妹(佢鍾意BB, 聲日話bb好得意), 有一次自己同自己講話自己食多d飯, 個肚大d, 就會有bb, 比佢笑死, 我心諗囡囡可能e加就要睇性本善, . 可能囡囡這樣, 所以都想生多個, 但一諗到所有嘢都要由頭開始過, 同埋覺得經濟環境唔許可, 除非自己出番來做嘢, 但又唔知總有無人請? 真係好多問題....諗都覺得頭痛

原文章由 stliu 於 07-12-18 15:14 發表
wasyinyin,
我真係大鄉里,真係冇諗過要成三萬蚊呀! 但而家咁旺,市道咁好,睇怕都要喇. :-( 我都係想趁佢細個同佢去旅行唔使請假, 其實我兩公婆都唔係教書, 真係唔想要響peak season 捱貴價旅行.

我諗等仔仔讀定K1或 ...

大宅

Stliu,

囡囡都唔肯行好遠, 多數都要帶

如果選平日去日本, 自己去的話, 都可以慳慳地, 唔好買太多嘢, 只係食同玩, 都應該唔洗3萬.

原文章由 stliu 於 07-12-18 15:32 發表
豬仔媽媽,

he..he..日本我都好鍾意去呀, 不過真係貴呀, 佢係買野又靚, 野又好食咁, 諗起都想去呀! 但要儲足彈藥先可以去, 唔係返來就:-(

其實如果齋去台北可能比較悶同埋唔適合小朋友, 因為好似係食野同肯行埋行街多, ...

大宅

回覆 #2 stliu 的文章

Stliu,

我諗你囝囝就快叫你生個弟弟同佢一齊玩, 係就快d手啦

大宅

回覆 #2 kuyu0905 的文章

Kuyu0905,

其實有兩個小朋友的確係好d, 將來佢地大咗, 有什麼事都會有個人商量吓, 如果決定咗要多個, 就快d啦.

大宅

wasyinyin,

我見你囝囝多數自己行路, 唔駛你抱, 雖然囡囡得25磅, 但佢都聲日叫抱...:-(, 攪到我地兩公婆都腰酸背痛

原文章由 wasyinyin 於 07-12-19 10:45 發表
stliu,

我勁過擔泥.........我囝囝成34-5磅. 我簡直係女超人化身. 已經練得一身好武功好耐.....ops:" />

不過佢唔肯坐車仔已經好耐. 有時都寧願佢適當時肯坐o下. 等我兩老唔駛抱到咁苦. 特別佢瞓著時 :-(
...

大宅

Stliu & wasyinyin,

我諗我旅行真係唔捨得用錢, 我只係捨得係食同玩.

原文章由 wasyinyin 於 07-12-19 10:34 發表
stliu,

都要三萬架. 我見d朋友或者"戶外旅行"d mami提到d行程. 都起碼要玩5日4夜. 真係要起碼預3萬. 因為見三月唔係peak season. 中價酒店package都差唔多$5000住兩晚. 續住再每晚計呢. 而且日本d車費同d入場劵都唔 ...

大宅

Kuyu0905,

囡囡都肯坐車, 所以我地下午出街就一定帶車仔.

我囡囡都係好嬌嗲, 常常都叫媽咪媽咪

原文章由 kuyu0905 於 07-12-19 15:27 發表
豬仔媽媽:

唔知女仔係唔係真係鍾意抱多d呢? 我囡囡又係, 唔鍾意自己行, 成日都想我抱, 想睡時就更加, 任何人都唔掂得(包括爸爸), 佢只要我抱

大宅

all,

如果可以知道下一個生仔定生女, 我想信會好人會生第二個

因為我都鍾意女仔, 如果下一個係女, 我都會考慮吓

原文章由 stliu 於 07-12-19 15:32 發表
豬仔媽媽, kuyu0905 & wasyinyin,

e, 照咁睇, 唔通女女真係扭抱多D?可能佢地嗲D? 因為我朋友個女又係架, 一落街就扭抱, 但又唔係唔鍾意行路架喎 我仔去街通常都自己肯行, 係我地唔想佢亂走就會夾硬抱佢, bb車已 ...

大宅

同意, 我諗之前總要同大個個做好多心理輔導.

原文章由 kuyu0905 於 07-12-19 15:38 發表
stliu,

其實我諗真係會有少少架, 始終多一個小朋友, 好多時都需要媽媽照顧, 多多少少會將注意力集中在細B身上, 對以前萬千寵愛在一身的大仔來講, 一定會有點酸溜溜的感覺... ...

大宅

all,

兄妹又好, 兄弟又好, 都要睇之前父母的教導, 親情要由細培養.
不過同性係咪會好d呢?

原文章由 stliu 於 07-12-19 16:25 發表
hi all,
豬仔媽媽講得對呀, 如果人地知道呢胎生咩, 肯定會多好多人生呀!

其實我好好了, 因為我第一胎好想要仔, 家族原因. 但係如果真係生第二胎係女都好好啊! 雖然我覺得如果係仔都唔錯,因為兩兄弟應該會感情好過兩 ...

大宅

all,

囡囡好鍾意攬攬錫錫, 連瞓覺都一定要施住手和要我陪佢瞓, 平日叫佢錫媽咪和daddy, 佢一定會錫我地, 問佢大個咗總唔會唔會錫我地, 佢一定話鍚, 希望佢大個總記得.

平日食飯最怒氣, 食聲個鐘, 又要睇書又要玩玩具, 有時都食唔晒

原文章由 wasyinyin 於 07-12-20 10:51 發表
Hi all,

我囝囝都嗲架. 老師都話佢嗲.

佢都時時無端端媽媽媽媽的. 有時我坐sofa或在廚房. 佢都會情深款款咁撲埋來叫媽媽. 應了他就走開 ?-(

有時真係唔捨得教訓佢. 有次我在廚房整親叫了起來. 佢坐在爸爸隔離. ...

大宅

all,

關於出區外讀書, 我就唔多理老爺奶奶公公婆婆佢地話遠, 至要出發點係為個小朋友好, 能力範圍許可, 我都會去做.

原文章由 wasyinyin 於 07-12-20 14:31 發表
kuyu0905,

係呀係呀. 關於出區外讀書. 朋友好少話咁遠之類. 因為大家都明白. 老爺奶奶又無意見. 婆婆之前都有講過類似如果讀到. 邊度都讀到. 搭校車安唔安全. 所以考到先講. 之後又再無意見. 姑奶又話KV係好嘢. 但 ...

大宅

all,

多謝Stliu的建議.

囡囡暫時都算受教, 最多喊一陣, 再解釋, 都肯聽, 但食飯e樣嘢, 就真係攪唔惦, 打又打過, 氹又氹過都唔惦, 好似早排因為夜晚食得小, 朝早兩三點叫好肚餓要飲奶, 到五六點又話要飲, 足足維持咗兩個月, 真係人都顛, 最後個次我真係頂唔順, 個晚丙得佢好勁, 總搵咗係佢間房, 夜晚由得佢喊一陣, 個晚就開始好d, 到五六點先話要飲奶, touchwood e加好d, 只係間中五六點先話要飲奶.

原文章由 stliu 於 07-12-20 13:07 發表
我仔仔暫時都算受教, 佢係同姐姐一間房的, 雖然佢唔使抱住瞓,不過就要有人陪住佢瞓囉, 大概半個鐘倒瞓著. 我知道唔使抱住瞓已經好好了...
食飯呢家野都好頭痛呀,或者佢唔係好鍾意食我地預備俾佢的食物啦, 有時都 ...

大宅

all,

我囡囡同Kuyu0905囡囡情況好似, 真係無晒佢地乎, 學Stliu話, 見招擦招, 1個鐘之後點都唔比佢食, 有時見到囡囡比起同年齡的小朋友偏細粒, 真係好傷心:-(:-(:-(:-(:-(, wasyinyin你都見我囡囡你話我都唔知點攪?

原文章由 kuyu0905 於 07-12-20 14:22 發表
stliu,

多謝賜教! 您識得用個招 "自然懲罰" 處理得幾好, 起碼您仔仔肯聽!

我都試過用 "如果唔食xxx, 就唔俾你去xxx!", 但囡囡一聽到可以去xxx, 居然可以立即將入了口個啖都吐出來, 然後跟我講"我食哂啦, 可以去xx ...

大宅

all,

我諗真係出來慢慢傾, 我打e幾扁字足足用咗40mins, 我唔想打得太多......
我都prefer Sunday morning, 至於地點, 愉城clubhouse (for小朋友)比較細, 樓下公園會唔錯, 我就無所謂, 不如問下wasyinyin的意見.

原文章由 kuyu0905 於 07-12-20 17:20 發表
stliu,

買西洋菜係川龍既特色之一, 沿"端記"行落條石級就係, 唔係日日都有, 要遇正"當造"先可以買到, 一包十蚊, 在田裏即刻擇上來, 好有菜味, 您第日可以試一試...

會所都係一個好提議喎! 又無時間限制, 幾時都得, ...

[ 本文章最後由 豬仔媽媽 於 07-12-20 23:10 編輯 ]

大宅

Stliu,

今日囡囡玩得好開心, 唔知係咪玩得倦, 返到來無嘜心機食飯, 食咗大半碗就話好倦, 要瞓覺, 1:15就瞓咗

我見課室table有好多嘢食, 我諗囡囡都食咗好多m&m朱古力

原文章由 stliu 於 07-12-21 08:56 發表
豬仔媽媽,

嘩! 其實你都打左好長一段啊! 辛苦晒
小朋友半夜要飲奶真係好煩啊! 就算我家有姐姐幫手, 但仔仔半夜發惡夢,我都會醒左架喇, 跟住好難瞓返. 如果係我都會好興, 食飯又唔好好地食, 如果佢自己醒醒定定 ...

大宅

Kuyu0905,

我聽你講, 我囡囡和你囡囡有好多嘢都相似.

好似今朝6:45係到喊, 喊完叫飲奶, 飲完又話要飲水, 跟住又話要出去玩, 又話要換衫, 去x'mas party, 我望吓個鐘, 7:20

我無工人, 又要煮飯又要做家務, 1個照顧3個, 一年365日, 24小時on call, 都好辛苦. 所以做全職媽咪一樣好辛苦, 所以全職和在職媽咪一樣好辛苦.

原文章由 kuyu0905 於 07-12-21 13:51 發表
豬仔媽媽:

您就當練習打字, 第日就會越打越快, 熟能生巧

您囡囡成日要半夜起身飲奶, 真係要好好教訓下, 您可以捱到成兩個幾月, 都好高能耐

湊小朋友經常都唔夠訓, 我日頭要返工, 晚上又要陪小朋友訓, ...

首頁
12345...28

尾頁

跳至