跳至

首頁
34567...16

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 emily22 於 10-10-5 19:07 發表
你試下去富健果個牙醫..問下平唔平d..

因果邊洗牙..cool牙都平平啊!

不過要開刀係貴d既..

果時我又係要莫智慧牙,,但唔使開刀..上下一齊莫..$950

今早問了, 姑娘話巳滿客, 但話痛就比小小時間我插落去, 檢查下咩事先, 咁就約了今晚去睇!
問佢價錢, 佢話唔知, 因要睇點生才知點做!

翡翠宮

原帖由 emily22 於 10-10-8 06:54 發表
點呀???問左未?如何??貴嗎?

當時我有痛有腫, 食野要咬埋一邊, 咁彭e生同我照左x光, 話要食藥消腫止痛後再回來開刀, 仲要開1.5cm呀,
睇下把尺, 1.5cm咁長, 即刻嚇c!
佢話要$1800, 唉.....都好c貴呀,
我今年1月在新屯中做要$2000, 即差不多咋!
現在要食晒2日藥才去開刀!

我好大頭蝦,
食藥前睇左佢寫, 6小時1次 , 每次1粒, 1日3次
拿時個心都諗左, 有無攪錯咁大粒藥, 1次食3粒,
唉....個腦掉轉晒! 好彩唔c得!

翡翠宮

各位morning~

emily
唉...係啦, 1次食左1日份量, 好彩無事, 現要食埋d藥去莫啦!

翡翠宮

約左彭e生了, 下星期一呀,
唉.......驚驚))), 彭e生個診所好細, 感覺仲驚,
想去番新屯中, 但唔想再照x光, 聽講話照得多唔好?

翡翠宮

昨晚去新屯中睇佢個價格表, 開刀脫智慧牙要$1800-2500

翡翠宮

原帖由 shyeung 於 10-10-19 08:19 發表
秋風起, 醃臘味(臘肉).

不含防腐, 食得放心.

比你咁講, 我真想食, 個樣又做得靚! 請問點做呀?
剛才睇了"牛b上下樓梯記 "
好攪笑, 佢都好大個啦, 行得好好, 做咩唔教下佢就咁上下樓梯, 佢咁樣對手仔好污糟呀!

翡翠宮

原帖由 emily22 於 10-10-19 18:10 發表
mm2005

你莫左牙未呀??點呀?

原本約了18號去脫左下面的智慧牙,
點知我17號右下面智慧牙果位的牙肉又腫又痛,
果個位今年1月巳睇了智慧牙啦, 唔知做咩會咁,
自行配藥食3日, 所以今晚才去脫!

翡翠宮

原帖由 shyeung 於 10-10-22 08:10 發表
買五花腩, 一定要有番多d肥肉才好食.
肉其中一頭穿個孔.
豉油, 糖, 五香粉, 酒(普通米酒, 紹酒, 均可), 醃肉, 放冰箱中一至兩天.
穿上繩子.
吊在大北風處吹兩至三天, 出猛太陽時又晒它幾個鐘, 又再吹.
一定要出北風 ...

你地真叻, 自己醃埋肉來做榚, 真的好心機!

翡翠宮

講開教小朋友, 真的可以就比佢自己來, 唔好咩都幫佢做埋, 佢大下大下就依賴大人!

昨晚巳拆線了, 脫牙到現在都唔痛, 我只是剛脫牙食左3次止痛藥, 其實都無痛過, 見佢比左藥咪食啦, 但見唔痛之後都無食了, 只食晒5天消炎藥,
話時話彭e生無咩出聲, 問佢一句答你一,兩句, 唔多出聲, 攪點之後就同我講得啦咁樣!

翡翠宮

原帖由 emily22 於 10-10-28 17:54 發表
我上次話帶女去cool牙...就帶左女去睇李醫生..因聽人講話好..話平

點知李醫生就貴貴..但人就ok..

彭醫生就平平..但人就嘛嘛

所以兩個個收費唔同架.. ...

吓.....唔同? 有咁既咩?
講工作彭e生都好好, 我好怕好驚痛又怕c, 今次完全唔痛, 脫左到現在都唔痛,
但好唔like佢問一句答你一,兩句!
最慘是我又坦白話佢知, 之前自己配藥食, 買浪口水用, 諗住消左腫才來睇啦,
點知拆線果日佢話我呀:你就叻啦, 用浪口水又配藥食可以做e生啦!
當時比佢咁話我都唔好意思, 只話想好d無咁痛才來的, 攪到我之前諗左d問題想問佢都唔記得,
之後佢淨話得啦, 即代表我走得啦, 咁就走了!

翡翠宮

原帖由 shyeung 於 10-10-29 01:08 發表
祝早日康復.
想起剝牙都打冷震驚驚.

有心啦, 現無痛了, 拆線時問e生, 佢話未埋口, 要1個月時間啦!
今次是我第2次脫智慧牙, 第一次在新屯中脫,
當時去e生前, 我直頭驚到手腳都軟, 心快跳, 心口有壓, 脫時仲拖實老公手tim,
唉.....講出來都比你地笑, 真的好誇張, 人地以為我生仔tim!

翡翠宮

emily22
見彭e生咭片d資料勁過李e生,
當時我估彭e生會貴d呀? 唔係咩?

翡翠宮

原帖由 shyeung 於 10-10-29 01:11 發表
只是怕內地的醃肉超多防腐, 肉來源不明.

講真....香港用的, 食的, 穿的, 9成咩都是內地入港,
就算唔係內地入來, 都好多港人上去買回港, 連我99都係!
香港現又物價高漲, 變相人工又越來越少, 唔用平野都唔得啦, 所以買平野都想睇清楚!

介紹大家睇本書, 其實我地身邊都好多有害食物,
我睇左先知, 食塊方飽姐, 做咩d食物商落咁多致癌有害物呢?

看懂食物標籤
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2900713-1-1.html

翡翠宮

原帖由 bestwish 於 10-11-1 12:24 發表
Hi, everybody,

好耐冇上嚟喇. 轉左呀仔張相, 唔知你地仲記唔記得我呢 ?

hi hi ,
個名有d印象, 你好似是去過信比輕鐵個位街坊?

翡翠宮

原帖由 bestwish 於 10-11-2 09:23 發表

辦法就係比錢請滅蟲公司law....

嘩....你家有勁多小強呀, 要找人滅
是隔離家走入來, 或是出面樓梯垃圾房走入來呀?

翡翠宮

原帖由 bestwish 於 10-11-3 09:15 發表

應該係出面走入來, 跟住係度繁殖.....晚上燱晒燈時, 一定會有幾隻走出來開party. 總之深夜一走出廳就要拍小強..起碼幾隻..

現在唔使lu....

可致電管理處找番管你座數的人, 話佢知有小強, 叫佢地洗下地放下藥粉,
你又噴下無味又對人無害的殺蟲劑係門外內!
咁你找人上門滅小強要幾$$$一次, 你住幾多尺單位呀?

翡翠宮

請問有無人知近新屯中有無好的趺打cf ??

翡翠宮

原帖由 rtktang 於 10-11-4 23:19 發表

最近都置樂/新墟

hi ,
你好似好耐無來啦!
e.......咩個個都話置樂/新墟既?
仲諗住有好cf在富健,龍門居,碼頭? 近d好呀,
因今早去置樂打的來回接近$60
昨天99朋友帶佢去睇了, 今早我同佢去覆診, 睇親趺打都要日日去!
呢個cf同我以前見的有d唔同, f藥貼在身體唔會有一大包黑色野好厚咁貼在身上!
99話貼左佢的藥唔會痕, 以往的一定會痕!
佢鋪頭又無趺打味, 好似是用藥粉的, 感覺幾好!

翡翠宮

原帖由 rtktang 於 10-11-5 18:41 發表
講開小強 ~
都唔知係唔係因為 d 人平時儲儲埋埋 d 垃圾
拎落去賣 @@

我都係咁話, 連我99都係咁, 放到成屋到係野, 好討厭!
我地話佢啦, 佢就話...............環保呀,
頂.......解釋比佢知, 果3個環保箱呢d唔要, 佢就大大聲話, 咩唔要呀, 未又係有d膠有d紙, 火都滾, 又Q佢!
攪到成屋垃圾!

今日是99去置樂睇跌打第7天, 因之前腳有腫又好勁痛連踩地下都唔得, 咁多日都是打的來回$60,
我只知以前龍門居巴士總站有綠巴車開出, 現仲有呀?
咁佢係果度開出之後, 新屯中在邊有站上呀?

發現置樂果度有間麵包鋪D波羅包勁勁勁好味, 仲勁勁勁勁平, 2個$4, 4個$7, 佢在賣花生隔離的!
我早上買了4個, 第一次幫親佢咋, 見個樣好靚又好大個, 咁大個出面普通麵包鋪最平都要$2.5啦, 美心仲貴, 我地樓下果間直頭石頭咁難食!
下次去開試下其他飽先!

翡翠宮

原帖由 rtktang 於 10-11-10 15:08 發表
有......
架綠巴係平時坐962過海度上車

明白, 唔該晒!

首頁
34567...16

尾頁

跳至