想生BB

跳至

首頁
45678...67

尾頁

大宅

goldy & wendyII
果位jm就係一個人留係台灣咁多日,C6只係有需要既時日至過去咋。
(我系去了一次看醫生抽了血,拿針藥回來自己打,我晚上放工坐9:30 機 第2日早上睇醫生,晚上回hk,醫生會plan,你幾時回台灣,拿egg 3天後植入,大約要留起瑪7-10天,你老公留了精就可以返hk,一天就可以,我老公都系留了一天,主要系女方要拿egg同植入,要抽血同照超音波)

我唸最緊要係睇下你可以點樣安排到假期最重要囉,你唸下,需則可以星期五放工即飛,星期日晚返香港,但係不停咁個個星期飛黎飛去,我覺得好攰囉(仲要你係好準時放工既人,一要開OT你就失哂預算),取卵同放卵就要一連幾天留係那邊,同埋有什麼大吉利是有乜野併發症就唔知點算好啦,2公婆人生路不熟又無親人係果邊,唔好話大件事,如果做放完肧胎之後成日流血或有乜問題,咁都唔知係香港搵邊個醫生負責跟進。(泰國果邊香港係有center有醫生跟進既,至放台灣同大陸我就無發現到有資料話香港有人跟進。)

原帖由 wendyll 於 10-10-14 10:15 發表

估唔到台灣可以平咁多喎!!!:)
咁泰國好 d 定台灣好 d 呢???

大宅

laumyi
我讚同你既講法,女人真係得一個人就會亂唸野,尤其係呢D咁既時刻,需則做取卵放胎老公一定會陪住,但都未必一定可以陪足咁多日。仲有D男人要佢不停飛黎飛去,佢都可能會覺得煩。
原帖由 laumyi 於 10-10-14 09:47 發表
我覺得如果自己一個人台灣留咁多日, 心理質數可能會唔係幾好 ...因為個男人又陪唔到在你身邊, 女人一個, 你地都知女人鐘意亂諗野,,可能會影響情緒呀..... ...

大宅

我今日都Day 1啦,星期一要去見醫生,開始打針啦,有D緊張添,呢幾個星期忙到嘔泡,希望下個星期Djob攪掂就可以輕鬆返D啦。

照輸卵管我上次係$1500.
但係Dr Tay又話照既結果只係70%可信,我都有D迷罔,咁即係有無需要照呢?咁70%都唔算太差呀,不過都係照左安心D既。

睇黎你C6真係好緊張喎,但係有無BB都唔係你一個人既責任,2公婆都有因素既嘛,你要同佢解釋清楚呢樣野,無謂將來有乜事佢全部歸咎於你,咁你地既關係就會變差,咁就唔值得啦,或者你下次同佢一齊去見醫生,叫佢問下醫生一切佢應為你做錯既事,問下醫生係咪因為咁而唔成功仲好啦,有醫生解釋會好過你一萬句。
如果佢唔想去,你就話醫生要佢一齊去,有事同佢商量,(握)佢去問清楚嘛

大宅

今日開始療程啦,只係驗血同攞左3日針藥,都已經$7410啦,仲有好漫長既收費,真係肉都赤埋呀

大宅

我地同一日Day1,咁咪可能同一日取卵同放胎囉,可能會係養和見到你喎,一齊努力,一齊抱B啦

我唸你C6又未必係專登留難你等你唔買棵盆栽既,可能只係佢心多,又無乜主見(不要見怪,因我老公時常都係咁),所以你叫佢做決定,佢總係交返個波俾你,攪到你鬼咁激氣,想比佢話事,尊重佢既心意,但佢又總係想你開心俾你自己揀,會唔會你C6都係咁咋,唔好為咁少事都激氣啦,一世人流流長,你知道佢係鍚你既,想你開心就最緊要嘛。
乜都放鬆D,第時BB出左世,可能拗撬會仲多架,所以乜都唔好太執著啦,唔係會一日到黑都激氣架啦

原帖由 於 10-10-18 15:46 發表
bobotak
咁我地係同一日Day 1 呢~
乜原來照既結果只係70%可信咋?! 我另一個concern 的係驚會發炎。

我上星期五打電話返診所,原本諗住叫姑娘幫我問題醫生,睇下佢有咩建議俾我的,睇下使唔使照左輸卵管先,但我最終都決定唔 ...

大宅

IUI同IVF既約藥應該有少少分別,因為我上次IUI都係打呢個牌字既針藥,但就無需用2種藥混合再打,最重要係份量相差好遠,我之前一日最多只係打150iu,這次IVF一日已經要打375iu,扣除驗血同診金,3日針藥既費用大約要$4080.

原帖由 於 10-10-18 15:57 發表
真係好貴喎。請問 IUI 同 IVF 打的針係咪一樣的? 只係分量唔同?

大宅

goldy
如果唔駛用咁多錢睇醫生,俾到BB既會更多

原帖由 goldy 於 10-10-18 23:58 發表
洗左的錢, 會比個寶寶架

大宅

miss-et
你睇過幾個醫生,咁你有無做過IUI/IVF?
我都就快42啦,之前睇Dr Mao做過3次IUI都失敗,佢都話我卵巢退化,仲叫我捐卵添,但我唔甘心,再consult另一些醫生,雖然佢地都話只有IVF有機會,但機會又不高,但老公都想再試,我地金錢不多,只可試做一次再加放雪胎,但因為老好想有BB,所以咁困難佢都想試埋呢次。

所以我唸你要衡量下,係咪真係好想有BB,再決定做與否。
如果我老公不是咁想有,我一早就放棄左,睇醫生打針做IUI俾到我既係好大既壓力,成日請假又怕無左份工,仲有做IUI/IVF所打針藥對我既身體係百害而無一利,仲要做左都唔會担保一定成功。

有人會一次就成功,亦有好多人失敗,但亦有好多人失敗幾次再一直努力嚐試之後至成功,所以只可以說盡力而為,盡左力而無憾。

至於Dr Tay或其他出名既醫生,我建意你先打去排隊,因為佢地至少要排半年至有得睇,就算排超齡打尖隊都要最少3個月,這幾個月大把時間你考慮,到時唔去都仲可以。但如果決定要睇佢至再排就有排等,因為我地超齡一簇係要同時間競賽,再side唔起時間去等架啦。

原帖由 miss-et 於 10-10-19 12:43 發表
我現在43了,睇過dr tung & 另外dr,都叫我放棄,話我卵巢衰退,但我15,16都唔知道仲睇唔睇dr tray好,我見到個個都做幾次ivf都唔得,洗唔小錢,開始想放棄,有無人好似我但ok左 ...

大宅

你個儍妹,咁你今次不用放精嘛?
你只係食藥自己dodo定有打針做IUI?
如果上個月打左針,咁又係要休息下好D喎,保住身體至可以平平安安抱B嘛。

我老公同你C6係同一類人,我就急性子,佢就豬油包咁,做乜都執輸過人,睇不育科都問左佢一排都係無個確實答案既,要到我發脾氣話,想生果個係你,你唔理我都唔會理,佢至死死地氣去問我家姐攞資料。
其實我同老公性格都好大分別,我講野一針見血永遠只講重點,佢就前前後後加呢架咯至講得完,side時間,但就係要佢地咁既深思熟慮既性格至會咁就到我地嘛

原帖由 於 10-10-19 12:26 發表
bobotak
我唔係做IVF呢~ 我好想做,因為覺得直接好多、機會大好多,我唔想等多2年仲未Bingo至做呀,到時變左高齡,機會又相對細。但我老公暫時仲未接受我做IVF。激死~

我今次只係食藥自己試,我老公都唔知架,因為佢之前想我停 ...

大宅

今朝起身由腰骨到patpat再落去大脾2則都有冤攰既感覺,好似做完運動咁,只係打左2日針就咁,打多幾日咪好辛苦囉?

各位jm,你地有無咁既經驗呀?

大宅

goldy
你又唔駛灰心住喎,我見Dr Zhou時問佢放完胎係咪要休息幾日,佢話無需要,佢有個客放完胎一個星期開左6個會,又俾佢Bingo喎,所以跟平日一樣工作都無問題架,唔駛担心啦。

我第一次iui打100iu,反應唔好得自然果粒同另一邊2粒細既,第二次打150iu仲衰過第一次,乜都無(可能因為過度減肥所至),2次都無乜反應,可能就係因為藥太輕掛。

明天見醫生就知今次打375iu有無反應啦。

原帖由 goldy 於 10-10-20 20:26 發表
貓妳咁好記性, 我係九月做左 iui, but 失敗了

今個月再來, 上星期放左精喇, 但呢幾日忙到八彩, 要滕黎勝去, 吾知有冇影響
依家日日塞藥, 隔三日打一次安胎針, 個肚好谷呀, 30 號 check bin ...

大宅

因為35以上既都係高齡,但係同我地既身體狀況又差左一截,我41同35既機會率根本無得比啦,所以我想有多D相近年紀既jm可以交流下心得,互相鼓勵下嘛。
其實都有好多人入過黎架啦,不過只有我地幾個係長期客仔之嘛

我都唔清楚係咪D藥影响,因為尋日我只係熨過幾件恤衫之嘛,無理由會patpat 2邊好似行完幾百級樓梯咁攰架嘛。

原帖由 goldy 於 10-10-20 20:40 發表
不如妳開個 post 問, 呢度得我地幾條友, 一眼睇晒 ...
因為妳開個 subject 夠嚇人, 入泥答妳咪即係認過 40

話時話, 打呢 d 針真係好辛苦, 肚谷、腸/子宮穩穩痛、頭痛、胃吾舒服, 乜都有齊, 想生仔真係必勞 ...

大宅

laumyi
真係好啦,你都仲係度支持我地,無iui/ivf經驗無所謂喎,只要想生B就係同一陣線啦,得閒咪黎say個hi囉。
原帖由 laumyi 於 10-10-21 16:05 發表
我都是長期客仔呀, 不過多數睇你地打野, 因為我又無得做IUI, IVF,,,,,未註冊呀, 所以無搭咀咋~~~如果轉SUBJECT 要通知聲喇..唔該

大宅

wendyII
我第一次驗血既FSH係6.97,今次驗完姑娘只係打電話通知我話我知可以開始治程咋,咁即係正常囉,我又無特別去問喎。
可能醫生見我卵泡存貨不多,所以要用重藥掛?
只前用150iu又因過度減肥,最後0蛋,唔知有無關係呢?
其實都未知要打幾日針架,而家打左4日囉,醫生開左6日針俾我,佢話我經期長可能要打耐D,尋日照到有一粒特別大,佢叫我今日再去覆診,睇下佢有無再大,怕佢會搶哂其他D藥,可能要我打多一隻針,等佢唔好大得咁快。
加油呀
原帖由 wendyll 於 10-10-21 17:01 發表
Bobotak,
我又返來嘞!!! 你一共要打幾多日針??? 打 375iu 都幾高 wor... 我上次IUI都係打 112,唔知今次IVF要打幾多呢?! 你介唔介意講你的 FSH 幾多?!
Anyway, 大家一齊努力呀!!! ...

大宅

我見好多jm用艾炙,不過我無用呀,我有一張小電氈,係用黎熱頸膊既肌肉,好似物理治療果D,因為我條頸有事,我就用黎放係個肚度暖肚,我暖左3日,又覺得好似有用喎,對手真係暖左喎。我唸你都可以用個暖水袋試下喎。
原帖由 於 10-10-21 17:28 發表
bobotak
我今次食排卵藥自己試,唔做 IUI 喇,因為上次做IUI當日老公表現唔好呀,佢話有壓力,咁咪諗住自己再試下先囉。今日已經食埋最後一日藥啦。星期六返去照下D旦係咪夠大,夠大就打埋破卵針,不過我擔心唔夠大,萬一真係唔夠 ...

大宅

goldy
hehe...後尾我唸到可以係我果日蹲低cut左幾塊board,過左2日啦,patpat無乜野啦,不過條腰都係有D攰。
原帖由 goldy 於 10-10-21 19:40 發表
原來 IVF 比 IUI 辛苦咁多

大宅

我傷風緊開始打針,今日覆診都要問下醫生D傷風藥有無問題,之前未打針就開始傷風啦,但果個星期忙到嘔泡連睇中醫既時間都無,尋日走去睇開果個中醫度,叫佢幫我把找下脈睇下清哂未,佢話仲有3成呀,又唔食得中藥,西藥又只係治標唔治本

大宅

我果張小電氈我覺得都算貴架,因為係for物理治療用既,係醫療用品公司買架,有幾種形狀,有長條形(似頸巾咁),有四方形(約A3 size),至於我果個因為用係頸膊所以係U字形,我果個U形要$600,買時都肉赤,不過我條頸痛無法咋,所以我叫你用暖水袋無咁貴囉,或者買D豆袋放入微波爐整熱左用果D呢,會唔會輕D呀?
或者用暖包,不過要無紅外線果D喎。
原帖由 於 10-10-22 12:02 發表
艾炙好似麻煩左D。小電氈?好似幾好咁喎,唔知貴唔貴呢? 等我得閒留意下至得。暖水袋太重喇,我希望平訓係度都用得著,又驚會漏水。暫時我只用用衫來保暖,我而家係公司都有用件衫come住大脾同個肚仔,係屋企睇電視又係咁,真係暖 ...

大宅

有心有心~
係仲未好返哂呀,可能係太忙啦,由8月到上星期日一直忙,星期六日都開工,又日日OT到半夜咁滯,所以你地見到我半夜至回留言囉。
一開始時係乞嗤鼻涕一齊黎架,而家無哂咁滯啦,所以至搵中醫把一把脈,完來都仲未清,仲有3成,因為打緊針,唔食得中藥清,都唔知點好,唯有食住西藥先啦,一陣仲要問下醫生D傷風藥有無問題添呀。
原帖由 於 10-10-22 12:05 發表
你做乜成日病?! 之前好似又係傷風?
要好好保重呀~

大宅

平平地試下豆豆暖包或者日本暖包啦~
原帖由 於 10-10-22 12:24 發表
bobotak
嘩~都真係幾貴喎。
咁我都係著多件衫算喇。哈哈~

首頁
45678...67

尾頁

跳至