跳至

首頁
34567...14

尾頁

大宅

推住細佬入去玩下先囉, 行下睇下D公仔都好, 3歲以下仲唔駛比錢入場添!

原文章由 jellycheng 於 08-7-2 10:11 發表
我早幾日問我老公幾時帶jasper去廸廸尼, 佢居然話等埋細佬一齊... 吓, 咁咪仲要等最少三年

大宅

我都買左個pass, but係最cheap 0個隻 ... 仲要去多次先至抵番條數, 不過天氣唔係落大雨就係熱到溶左, 唔知暑假會唔會有一個weekday係天陰呢?

原文章由 mybabysharen 於 08-7-2 09:39 發表
擒日去咗廸廸尼, 熱到溶咗...., 我最後都買咗pass, 以後Sharen可以個個星期去.......

大宅

渣車的話, 買優越其實都幾抵, 因為可以free parking (冇記錯的話); 我0個隻pass要比$120/day for parking...

原文章由 esmehouse 於 08-7-2 11:35 發表
weekday 實唔得啦,應該都要買優越個隻呀

大宅

金豬病左, 尋晚發高燒... 大概都係7.1 0個日玩得太盡。

大宅

今日有D down, 只係趁老公渣開車叫佢幫我去洗衣店攞返袋好耐未攞既磅洗衫, 同埋話下次揀間就腳D既洗衣店 (係佢堅持要去0個間洗衣店), 點知就比佢鬧我乜野都唔做, 又話佢要返工好忙; 我話我日日都有屋企野要做, 行得去洗衣店0個邊都要買送, 買奶粉, 夠唔得閒啦 (而且上兩個星期唔係落大雨就係勁曬, 成日行黎行去幾次, 我隻左腳D靜脈曲張愈黎愈嚴重, 開始間中會痛添)!

點知佢話:"人人 (意思係個個家庭主婦) 都係咁啦 (即係一腳踢)!"

車, 夠有大把住响附近既阿太唔係我咁啦, 穿名牌帶珠寶, 仲有張附屬卡任碌, 攞家用唔駛自己出聲, 有多冇少, 定時定候啦!...

話時話, 今個月我都仲未收到家用啦! 有時真係想出返去打工算數!講真, 响屋企照顧自己小朋友係就係話不問回報0者, 但都冇理由受到不合理對待嘛!

大宅

尋晚去左養和睇街症, 醫生話金豬應該係細菌感染, 同埋都幾嚴重 (因為佢發燒都發得幾高度數), 所以都開左抗生素比佢食, 要食7日, 希望食完就OK晒啦!不過好彩佢都幾精神, 係有時"忟"D咁囉。佢仲識揀藥食, 一食到0個枝好似藥酒味既咳藥水, 佢就拎歪面, 用條脷隊枝針筒出黎; 但佢覺得好味道既藥水, 佢又會攞枝針筒啜0個D殘留, 仲會"lam lam"脷...

原文章由 jellycheng 於 08-7-3 15:10 發表
金豬點呀, 睇咗醫生未呀?? 細路病咗, 父母最肉痛

大宅

下晝氣頂頂咁去買送, 烈日當空要行出街, 仲要趕頭趕命 (因為汶希3:45要去跳Ballet), 落到去街市, 見到老公其中一個叔婆 (佢負責帶一個男孫, 佢個仔, 新抱同另外兩個孫就住响大陸) 响一間舖頭度傾偈, 我同叔婆講我去買送, 叔婆見到我兩手一袋二袋就話:"你咁多野拎, 好易拎壞對手!拎少D啦!" 我話:"咁要攞少D野就要行多幾次, 對對手好但辛苦對腳, 咪又係唔掂?!" 我個心就諗:"連叔婆見到我都覺得我拎野拎得辛苦啦, 但我老公男人老狗就一D同情心都冇..."

跟住叔婆仲一路同個老闆娘講:"呢個 (指我) 咪係我個姪新抱囉, 我話好識湊仔0個個呀!..." 唉!呢點點解我老公好似唔識得欣賞既?雖然比人讚, 但我都冇乜心機, 淨係猛咁話: "唔係既~, 叔婆過獎0者, 我邊度叻湊仔?" 事實上我都唔鍾意全職湊仔, 成日要睇老公面色, 就算我真係湊得叻都冇用!

大宅

各位姊妹多謝晒, 雖然道氣都仲未下得晒, 但呻完都好左好多。

金豬今日似乎退左燒, 但我諗星期日下晝我未必帶到佢出黎 (因為預左可能夜晚佢要跟我地同老爺出街食飯), 留佢响屋企休息多D。

今日"小吉" (jusco) reopen, 個supermarket 搞到成間city super咁, 但有D我買開既野又冇得賣, 例如新鮮豬肉, 我用開0個隻hair wax, 同埋toilet papers... 仲有個food court "縮細"左, 主要係D舖賣外賣, 不過就多左兩三間新既食店, 包括麻布茶房。今日天氣咁熱, 頭先真係想坐低响麻布茶房食佢地既冰淇淋...

陣間再鼠落去行埋上面個幾層, 要紓緩下自己既心情呀...

大宅

希望份禮物唔係太大件 (指個SIZE)... 下次我叫汶希著件細菌小妹襯返ESME。

汶希見到份party gift, 雙眼有少少發光, but我話份gift係比金豬既。
我話: "你自己唔係病又唔去Esme既party, 咁所以冇party gift架!"
佢話: "唔係呀, bear bear個媽媽出左去買送, 我要留响屋企照顧bear bear 呀!"
我話:"咁你可以帶埋bear bear去party 0者!"
佢話: "唔得架, bear bear唔可以比人見到, 第二D小朋友會攞左去!"
我話:"咁咪留bear bear 响屋企比auntie照顧住先囉!"
佢話:"唔得架!又唔係picnic..."
...???!!!

唉!總之阿女就有萬七咁多個"理由" (歪理) 去解釋佢既misbehaviors, 真係暈咁滯!

BTW, 汶希今朝發燒, 冇得返學!不過食左一次退燒藥就退左燒喇, 仲帶左佢去睇醫生。最好就唔好又惹返金豬轉頭啦。

原文章由 esmehouse 於 08-7-7 11:57 發表
多謝晒你地 d 禮物呀,Esme 好 enjoy & 玩得開心,希望你地都係啦

大宅

bobodog,
邊日去brunch? 我三, 四, 五都得。去UCC定新0個間pokka (jusco 1/F)呢?(pokka個樣好似裝修得幾靚...)

大宅

唔記得左佢開10:00定10:30... 但我總之11:45要上到去學校接阿女囉!你等我陣間望望...

BTW, Oak Oak食緊邊隻奶粉?

原文章由 bobodog 於 08-7-8 11:01 發表
Tomorrow (Wednesday) is ok ar..... What time at Pokka? I also want to take a look at the new JUSCO ar....

大宅

冇見到有細碼D... 最細95碼。你知啦, 金豬又比較細粒, 我買套95碼番黎, 有排都著唔到呀!

原文章由 esmehouse 於 08-7-8 10:11 發表
你有冇買套比金豬

大宅

我覺得室內商場carpark位算OK既, but D路又唔係超濶落。我唔知渣7人車咁大架算唔算易泊呀?!

原文章由 esmehouse 於 08-7-9 11:33 發表
想問下有冇人知德福 II 期個停車場 d 位闊唔闊架 因為我泊車都係麻麻地有 d

大宅

D 天氣真係好難頂, 一係又落雨, 一係又鬼咁死猛太陽!金豬都好耐 (我諗冇個半月都有一個月) 冇去接汶希放學!不過佢而家都變左10點幾至11點幾take a nap 喇...

大宅

我近排都好躁, 好唔想做咁鬼死多濕星野... 尋晚金豬瞓得唔好 (其實好多日都唔多好), 1點9左右起左身, 初初我暗佢瞓佢又好似瞓得著, 點知我一放番低佢佢又醒。之後工人都醒埋, 老公又入埋阿仔房"幫忙"暗阿仔瞓 ---- 真係愈幫愈忙!老公係咁同阿仔講: "金豬夜喇, 瞓喇!" 仲又係咁錫阿仔... 金豬會瞓至奇! 最後我趁叫工人同阿仔換片趕左我老公出去, 之後又同工人一齊暗過, 暗到咁上下, 我就閃, 都唔知工人仲搞左幾耐... 但我出返廳時個鐘已經係過左2:30。

原文章由 bobodog 於 08-7-10 13:14 發表
ai.....I also slept till 11am this morning...coz Oak Oak's flu is not yet cleared and she kept coughing at 12am last night and woke up and said she wanted to watch TV...and we watched Shrek till 2am a ...

大宅

嘩!咁早瞓既?我就通常未過12:30am都唔會瞓, 係一隻夜貓! ... 基本上我每日都要洗頭, 但我又鍾意搞掂晒所有野至去沖涼, 而且而家D頭髮電左盡量唔吹頭, 所以搞下搞下等埋D頭髮乾就會好晏至瞓得。

原文章由 esmehouse 於 08-7-11 11:07 發表
我 10:30 - 11:00 一定瞓左

大宅

你同mybabysharen都唔等D頭髮乾就瞓, 唔會頭痛咩?

BTW, 之前有個朋友同我講, 佢請過一個印印又係夜晚黑洗完頭未等乾就去瞓 (其實夜晚洗頭係我朋友request既, 但佢有比個風筒個工人用, 不過個工人又唔鍾意用。), 點知後來屋企發現有蚤, 源頭應該係工人個枕頭...

原文章由 esmehouse 於 08-7-11 15:05 發表
我都係咁,有時太夜洗頭我都係濕住個頭照瞓

大宅

唔好話泊車轉到頭暈, 出入銅鑼灣塞車我都塞到頭痛, 又要一眼關七... 我都好怕要渣車去0個頭!

原文章由 esmehouse 於 08-7-14 14:21 發表
Timesquare 個個又係轉到頭暈架 所以去銅鑼灣我地多數都係坐綠 van

大宅

都唔明呢幾日乜都唔妥咁...

早兩日突然發現屋企走廊口個玻璃裝飾爛左, 好彩冇整到兩個細路...

前日老公想再渣下架jeep仔 (上次我出事0個架車), 點知完全冇反應!今日拖左佢走去再修理... 原來上次老公已經用左萬八蚊整過架車 (但一手買返黎都係好似十萬鬆D, 整得都好貴0者?)。

尋日我奶奶落街買魚, 點知唔知佢點樣跌親, 跌到兩邊手都唔郁得 (一邊傷膊, 一邊傷手腕), 送左去東區醫院!今日去探佢, 真係厠所都自己唔去到!個膊頭要做手術加鋼片, 唔知要留响醫院幾耐...mouth:

大宅

我都唔係太清楚佢今日既情況... 姓陳0個邊唔多鍾意成日提住, 覺得唔利是!我奶奶住緊9/F F9 31號床, 已經叫左個鐘點日日去睇佢, but 如果你熟0個層D姑娘或者嬸嬸, 都麻煩關照下, 因為我奶奶真係幾"鵪鶉", 有野需要人地幫手或者冇野唔明又唔敢開聲或者唔識開聲。

BTW, 我有問過下我hubby佢個妹响邊, 因為奶奶出事後一直都冇見過佢 (其實奶奶出事之前都好耐冇見過佢, 上次見佢都好似已經係老爺生日定係CNY, 起碼都好幾個月), 有時都懷疑佢係咪比人搞大左個肚而家匿埋養胎... 我覺得好奇怪, 之前金豬一歲生日冇出現, 到母親節又冇出現 (咁我就諗可能係過左去澳門同男友媽咪慶祝), 跟住父親節又冇見人 (佢男友個阿爸好似幾年前過左身喇)... 匪夷所思!

原文章由 jellycheng 於 08-7-15 15:12 發表
你99點呀?? 做咗手術未呀?? 我有無嘢幫到手??

首頁
34567...14

尾頁

跳至