想生BB

跳至

首頁
34567...9

尾頁

複式洋房

係呀 ! 原本以為忍左咁耐, 諗住會好似放監咁搏命食 ... 點知今日出街, 見到煎炒熱毒無胃口, 連最愛的魚生、壽司都吾起癮, 屎火喇, 我 "食冷感"

原帖由 bobotak 於 10-10-31 15:23 發表
goldy
你都要加油呀,11月就乜都食乜都玩左先啦,因為你12月就要做媽咪,好多野都無得食架啦

複式洋房

等 M 到 = 等 bingo , 同樣興奮

複式洋房

吾係呀, 我真係無事 ga ... 可能之前真係食得太清, 習慣左 ! 今日下就食左個生果餐 + 駝鳥肉, 吾知係咪太油, 未夠 3 點肚疴, 連 d M 痛都瀉埋出黎, 舒服晒 !
原帖由 bobotak 於 10-10-31 23:06 發表
你係咪今日都仲係未放得低呀?心情仲未回覆正常?過多幾日就會平靜返啦,到時再食都得。

複式洋房

我淨係上泥呢度咋

所以一定睇得切

mowmow2011 我老公叫我 keep 住咁齋, 因為自從生活習慣規律左, 我多年便秘不藥而愈, 唯有認命繼續 "清心寡慾" , 反正我依家無零食癮, 吾食無損失, 又慳到
原帖由 mowmow2011 於 10-11-1 12:19 發表
琴晚無上來,今朝拿拿林睇返,呵呵…妳地竟然寫咗咁多野呀!我都唔可以懶,要keep 著晚晚上來至得。

goldy,
我諗妳唔係"食冷感",妳係咀尖咗,專揀色香味俱全至食,因為要打好個底比BB 12月來住嘛!啱唔啱呢?!

bobotak,
唔緊要啦,有 ...

複式洋房

事實係好鬼油的黑焦鴕鳥肉 ... 好好味

不過真係好耐未食過咁油利的 lunch

bobotak 妳快 d 上床休息喇
原帖由 bobotak 於 10-11-1 22:32 發表
goldy
你屙完連M痛都無埋,係咪你一直都只係食滯左咋
又或者太多生果,有D生果係有輕瀉作用架喎,會唔會係咁呀?生果餐邊有油架,駝鳥肉又係無脂肪架喎,你呢個一定係有機營養餐啦~
...

複式洋房

原來妳吾知花膠厚宮
之前一直以為妳想 "厚" 而食花膠 tim

原帖由 bobotak 於 10-11-1 22:37 發表
頭先去左針炙,問埋醫師我要食多D乜,唔好食D乜,佢叫我食花膠,唔好食熱氣煎炸野,垃圾食物,無乜特別要食,一般食物就可以,跟住再問我內膜有幾厚?我話上個星期最後度係15.5,咁佢就話我唔駛食花膠啦,原來花膠係用黎增加子宮內膜厚度喎:s ...

複式洋房

Hi, Bobotak, mowmow2011, wendyII, vanki & 其他 jm's 大家好呀 !
今日我老闆娘送在包花膠比我, 吾通她知我最近要補補, 知我有咁既需要
我已睇返 bobotak 之前教煮花膠心得, 我星期六放假會試下自己整

bobotak 知道妳今日成功放胎, 加油

複式洋房

得閒上黎傾下, 時間好易過又可減壓
原帖由 clkm1029 於 10-11-2 22:56 發表
今個月開了工,又係等結果的時侯, 時間真係難過.

複式洋房

mowmow2011, bobotak
比你地咁講, 我有 d 慚愧, 我邊係好員工, 係老闆娘仁慈 ...

bobotak 花膠椰子 Good ar
你地個個都要飲 - 有爺有子, 好兆頭

複式洋房

wendyII
係呀 我好感動, 我之前托過人買, 厚身的一斤三隻要仟六、七, 我會先食左 d 舊存貨, 之後慢慢嘆老闆娘的心意

其實我好少食花膠, 見 bobotak 講過點整, 我偷師多數花膠煲湯, 或者炆冬菇髮菜咁囉 ...
原帖由 wendyll 於 10-11-3 21:27 發表
Goldy,
嘩.... 你老闆娘好好人呀!!! 要諗吓點樣享用包花膠呀!!!

複式洋房

你有無 check 排卵吖 ?
我以前吾識用紅 d check, 又吾戒口亂食凍野, 間中在 M 到後計下排卵日子, 結果緊係吾 work 喇

你嘗試開始多了解自己生理狀況, 有特別感覺就記底, 就算做 iui 中的機會都高 d ,吾使嘥時間嘥錢, 咪灰心呀

原帖由 miffycat 於 10-11-3 22:05 發表
其實我好想自然有,但年紀大,事事憂心,正考慮試多一個月就IUI 都明白BB是上天的禮物,不可強求!

複式洋房

為在厚宮,我會勤力 d 食
原帖由 wendyll 於 10-11-3 22:51 發表

我通常冬天都煲花膠雞湯,始終花膠對女性是好嘢,好似話食咗皮膚都靚d wor....

複式洋房

我知吾可以食中藥,但原來維他命、魚油丸都吾食得 ga
我做 iui 醫生仲叫我定食葉酸、食善存 ...

原帖由 wendyll 於 10-11-3 21:33 發表
Bobotak,
原來食蛋白是這樣的, thanks!!!

我上次見偉澤周醫生,佢又千叮萬囑,唔好飲藥材湯,連維他命 or 魚油丸都唔好食,都未開始都唔食得!!!!

今日 Dr. So 姑娘打來話明天有人 cancel ,問我可唔可以到,但我明天唔得,又錯 ...

複式洋房

原來我雪柜有浸左的花膠, 今晚整左冬菇髮菜炆花膠, 星期六整 椰子煲雞
但每日食一咭片咁大塊花膠, 會吾會好滯
原帖由 bobotak 於 10-11-3 23:47 發表
goldy
我唔知係咪食左花膠真係宮厚左,因為我之前做IUI時係13.3都有耐唔時食花膠既,但之後至日日食D靚少少既花膠,過左4個月,第一次見Dr Tay時,佢U/S照到有17.x,打針後會薄返D,都有15.5。可能真係日子有功喎
針炙醫師係叫人要一日食一塊咭片咁大既花膠架,我係上個星期至知咋。

複式洋房

我係諗住星期六落九龍城買新鮮椰子, 我見過賣泰國、印尼食品地方有 ... 一般街市我無留意有無喎

原帖由 wendyll 於 10-11-4 20:46 發表
Goldy,
好吸引丫...... 我都想煲椰子煲雞,你係咪去街市買新鮮椰子??? 我唔識買...

複式洋房

可能我吾識整卦, 整到杰撻撻, 第一、二舊 ok ... 第三舊好膠口, 之後就好似滯住滯住, 吃不落

原帖由 bobotak 於 10-11-4 21:51 發表
goldy
噓~一塊咭片咁大既花膠有幾滯呀,除非你用成塊面咁大圓dum dum超級咁厚果D花膠煲嗟,我未知道要食咁大塊之前都日日食2件麻雀咁闊大約3-5mm厚既花膠啦,食落好少架咋滑嘟嘟咁,你覺飽咪食飯食少D餸囉。為左成功,都要忍受,我 ...

複式洋房

我今日冇去搵椰子 ... 原來普通街市有, 咁我聽日再去搵搵

原帖由 wendyll 於 10-11-4 22:53 發表
Bobotak,
我係街市見到有得賣,但我想問,比佢哋開埋咪連 d 棷汁水都無埋?!
係呀!!! 仲有 d 鼻水呀!!! Thanks for your reminder!!! 咁煲瘦肉算,本身花膠都好香。 ...

複式洋房

原先一个星期食一次,都ok ,但听bobotak话要日日食先至有效,咪要多d 款式
原帖由 wendyll 於 10-11-6 23:12 發表

Goldy,
你炆呀??? 花膠係好膠口架!!! 所以我 prefect 煲湯,用湯餸花膠好食d 架!!!!

複式洋房

我中意食甜架,都 会试下煲糖水

今日过左九龙城,终于buy到椰子...今晚椰子花胶煲朱展
原帖由 bobotak 於 10-11-7 00:34 發表
wendyii
你地都可以試下燉冰糖呀,都好食架,可以當糖水食,又多一款無咁悶嘛。

複式洋房

Hi Hi 大家好 !
我無放假呀, 仲要好鬼忙 ... 報告一下心情先

諗緊 1 月個 cycle至做 iui ... 好吾好呢 ?
我要再草下錢, 因為呢 2 個月睇中醫、西醫, 我巳洗到清袋, 要踩 2 份工至得 lu ... 不過矛人請, 唯有乖乖做好呢份工, 同慳 d 洗

bobotak 你點呀 ?
吾好咁緊張, 放鬆 B 自然來, 咪捱夜多休息

原帖由 bobotak 於 10-11-10 11:03 發表
各位jm
你地去哂邊呀?放哂假呀?
好掛住你地呀~

首頁
34567...9

尾頁

跳至