烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我朋友叫我幫佢試機, 我總共整了五機包,沒一機是可以食的,次次焗都是很矮,同埋似鬆糕唔似麵包, 依家都唔知點攪.如果有人知的話請話俾我地知啦, 我覺得佢焗個時好有問題, 一開始焗麵包就個麵團就開始縮.

大宅

但就計雲呢拿粉只可以增加香味, 對麵團應該唔會有幫助, 我依家都整緊, 都唔開蓋睇睇會唔會有改善, 等你的相.

大宅

算成功啦, 我每次都整唔到敢高的, 剛才發覺發酵時麵包機其實好高温, 這樣會令麵包唔好食, 同時有下陷的可能,我而家就第六機就是這樣子啦, 我剛剛拿出來手動排氣再發酵過看看.

大宅

我昨天整的是麵粉270g
全麥粉100g
小麥蛋白 2tsp
水 240g
塩 5g
糖 30g
奶粉 20g
酵母 5g
用第三項全麥包程式, 到最後發酵時,發覺攪拌桶好熱,麵團發得好大,我即刻熄了部機 拿出麵團,用手工排氣後放入桶,放在外面蓋上湿毛巾,讓佢再發酵到差不多滿桶了, 然後開12程式烘焙(深色), 我先開機熱了部機差不多預熱5分鐘後才將攪拌桶放入機烘焗, 這樣子就不會陷了, 而且焗出來都算高, 今天早上切了,都好軟熟,好食, 但這樣子太麻煩啦, 所以佢部機一定是有問題的程式.

大宅

哎, 我朋友總慘,佢完全唔識點整麵包的,以家買了這機都唔知點算

kikako_hk  完全唔識整包, 一定要買 P 仔, 否則煩死...  發表於 14-2-17 17:08

大宅

一起去投訴,我地應該點做?

大宅

小麥蛋白=wheat gluten (可以增加麵粉筋性)

大宅

唔該晒!didicat977 ., 我諗部機有問題,另一個可能是天氣熱的問題, 總之我會再試
如果有消息再post 出來話你知啦.

大宅

回覆 tammy2008 的帖子

tammy, 好係你fans,幾乎每天都睇你個blog,
我都有用麵包機(精工)做開麵包的,但朋友這部JNC我共做了七機啦,發覺係
發酵期間發熱線都會發熱,然後焗出來的麵包縮得好緊要,昨天試了把攪拌桶雪了陣,
同用冰水來搓麵粉,好似好些,但到最後發酵時又變得好熱, 我即刻取出來放在室温中
發酵,并用温毛巾幫攪拌桶降温, 這樣子焗出來好似比之前好好多啦.但另一個問題部機
好似只有一次排氣, 所以發酵出來的麵團好不均勻,亦好易下陷,我睇過你的BLOG用
金安琪酵母,但好似要在淘寶買,但我剛才問了淘寶佢地又話粉類唔可以送香港,唔知係唔係呢?
好多問題, 真係唔意思.

大宅

tammy, 唔該晒你的解答, 我今天回去就用温度計測試下温度先, 然後再買回鮮酵母試一試看看情況如何,
好多謝你的回覆, 謝謝!

大宅

真係唔該晒!無言感激!

tammy2008  :mrgreen:  發表於 12-9-11 14:48

大宅

回覆 LLK 的帖子

真係? 我有點不相信佢地可以整到,希望快點給我地食譜及程式時間表,等我地唔會失望啦!

大宅

回覆 lehcar_208 的帖子

就係這問題啦, 發酵可以發到好大, 但一到焗即刻縮, 所以一定是麵包機發酵温度太高, 我昨天度差不多47-50度, 這樣會令麵團過度發酵,酵母菌會死無法撐大麵包筋度,因此麵包一焗會縮, 我昨天即刻拿出來室温發酵,然後再放入焗, 這樣出來的麵包就好很多啦! 不過這樣子的話對貪方便買麵包機的人來說真的得物無所用了.
希望JNC那邊可以解決到這問題就好啦.

大宅

已 pm, 唔該晒!

大宅

真係好想退機呀! 買柏翠跟aca都唔會有這問題, 因為有你的教路. 我覺得根本就不是食譜的問題,
因為我不是用跟機的食譜,是我一路用開都沒問題的食譜, 只是部機的温度有問題, 故解決不了這高温的
問題,一定是用咩食譜都唔會有好的結果出來.

大宅

回覆 LLK 的帖子

check 了, 等我打電話問下miss wong 先, 因為只係提供食譜我覺得唔掂, 部機是由於太高温的問題,等陣話你知情況.唔該晒!

大宅

剛剛同佢傾過來, 佢一路都話跟佢做法就一定得,但我都話佢聽我地敢多人都試了都唔得,而且我用了很多方法都係唔得, 佢依家話會拍段片出來俾我睇點樣做,到時睇了跟足佢方法睇下得唔得.

大宅

tammy, 我剛才正正都有問這問題, 佢話佢昨天在公司試四機, 公司應該有開泠氣的,之前在家又有試,我問佢在家有沒有開泠氣,佢無答,只係話你地屋企都可以開泠氣啦!我已叫佢如果拍片俾我地睇,請佢不要在有泠氣的地方試機, 這樣温度會有影響的.

大宅

依家唯有等佢拍了片再試試看啦, 我剛才聽佢語氣應該是想幫我地解決問題的,如果真係唔得的話,我地再諗應該點做.
不過,我對於敢高温的發酵問題,應該係沒法解決到的.

大宅

我係check機內的温度50度, 麵團有45度

首頁

尾頁

跳至