論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

今日接左個印傭, 我很幸運, 佢唔錯.........

今日去 agent 度接左個印傭 (本地完約, 同一僱主4年) 返到我屋企樓下, 我買左個波仔咖哩牛腩飯比佢食, 佢話好味道..

佢一食完 lunch 已經自動波幫我清潔間屋, 真係唔駛我教, 一手一腳自己黎, 做野快手又企理, 我個奄尖奶奶都話ok...

最重要係我個仔(1.5歲), 訓醒一見到佢就同佢笑, 跟住姐姐抱佢佢又肯, 我抱返亞仔, 亞仔竟然避開我, 唔比我抱...

後來我比左封利是佢 ($100) 佢鬼咁開心....

之前個agent 話佢前4年都比佢個太太地獄式訓練, 黎到我度唔駛點教, 我都唔係好信, 原來係真.....

我呢個 agent 都唔錯, 跟野跟得好足...

感謝主, 比我請到個好印傭
主 賜 平 安

珍珠宮

Re: 今日接左個印傭, 我很幸運, 佢唔錯.........

希望我個印傭唔會"新屎坑"
KIKIBB女 寫道:
You are very good luck, but I think you need to see her few month, because my bunbun in the first 2 month is good but the following is i need to tell her what to do what to do????
Is very tired.
so I will fried her also and get the indonesian.
主 賜 平 安

珍珠宮

Re: 今日接左個印傭, 我很幸運, 佢唔錯.........

Check PM la
danica 寫道:
我請個印印尚有1 個月就到一年, 佢頭個半年ok架, 我奶奶都話她好, 現在就唔係幾好, 叫佢做野, 時常唔記得, 奶奶叫佢做野就塊面黑哂, 奶奶同我話: 以前佢婆婆前婆婆後, 現在不叫我啦, 我都覺得佢做野lazy 了, 有時仲自言自語 , 我懷疑佢唔知係唔係short short 地, 所以想換個印印, 你pm 我你的agent 資料給我, 唔該哂
主 賜 平 安

珍珠宮

我個印印佢有好重既家庭負擔, 所以好乖, 個agent話我好彩, 佢見好多印菲傭, 呢個真係10年都遇唔到1個..........

主 賜 平 安

珍珠宮

多謝咁多位既經驗, 我會睇實D佢, 我都會要佢樣樣做到足, 一有唔妥就要出聲話佢............
亦唔會用$打賞佢, 每個月都出足$3400啦, 係咪
主 賜 平 安

珍珠宮

多謝你地既回應, 我都係咁話.....[quote]
PW530 寫道:
Congratulations 我成日同我工人講,妳對我好,我對妳好 5好成日話啲太太5好.....如果妳哋做得好,啲太太實對妳好好 ka

其實佢哋係出面有時識到啲害群之馬,真係冇辨法 唯有每次放假後都同佢briefing,關心吓佢識咩fd law
主 賜 平 安

珍珠宮

印傭黎左第3日啦, 依然 very good.

做野自動波, 咩野都唔駛我教, 好乾淨, 勤力, 亞仔又肯跟佢.

燙衫very good, 燙得好鬼靚

真多謝佢前太太對佢既地獄式訓練, 呢回益左我
主 賜 平 安

珍珠宮

twins214wy,
我琴日PM左比你啦, 你收唔到咩? 我再 send 多一次比你啦.
twins214wy 寫道:
ecling,
please pm the information of your agency to me, many thanks.
主 賜 平 安

珍珠宮

以下咁多位, 我都已經PM左資料比你地啦!
其實以我認為, agent 只係比佢所知工人既資料比我地同埋跟足文件之類, 至於個工人好唔好, 真係做落先知.
但我呢個 agent 都好老實, 我個人認為信得過....
拿, 有咩野唔妥唔關我事呀, 講明先
主 賜 平 安

珍珠宮

今日係印傭第4日係我屋企, 亦係第一日得佢+亞仔+奶奶...
我放左工即刻盤我奶奶工人今日點...佢話:
佢自動自覺搵野做, 唔駛我奶奶吩咐, 抺燈 (爬到好高, 比較危險) 洗雪柜, 再洗洗手間.........等等
我又盤工人, 今日亞仔既情況, eg.飲左幾多奶, 大便次數, 有冇訓晏覺, 女麻女麻帶左亞仔去過幾多次公園, 幾點出去...等等, 佢都一一答到我. (雖然我返左工, 但我都要清楚亞仔既行蹤)
我之前係冇同佢講過話我將會問佢呢D野, 即表示佢都幾細心, 對亞仔都幾上心....
我暫時都可以放得心落啦
主 賜 平 安

珍珠宮

順帶一提, 我個印傭既英文都唔錯嫁
主 賜 平 安

珍珠宮

多謝晒咁多位.......... :-P
主 賜 平 安

珍珠宮

我已經 PM 晒 D資料比有需要既媽咪, 如果收唔到再通知我啦
主 賜 平 安

首頁

尾頁

跳至