美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆:一口氣敗左 by terry 同chantecaille concealer

Chantecaille呢支concealer勁好用,化唔化妝用都遮得好自然夠補濕!!! 又多色揀!! 之前一直用緊Estee Lauder同類concealer,Chantecaille呢支無論coverage & texture都更好用!! 正!!!!

水晶宮

回覆:一口氣敗左 by terry 同chantecaille concealer

btw Chantecaille d野雖然貴但樣樣都好用好正!!! 無論係彩妝定skincare!!

水晶宮

引用:我淨係用過future skin 粉底同呢支conceale

原帖由 miffy_sophie 於 15-01-22 發表
我淨係用過future skin 粉底同呢支concealer, 請問有咩好介紹?下個月生日有double 積分,而家諗緊敗咩好 ...
Chantecaille真係樣樣都正,不歸路
我用過以下產品:

Future Skin Foundation: 最薄透水潤濕粉簡直係無可取締! 裸妝感好氣息 (我未用過by terry冇得比較,但其他牌子even GA都冇咁薄貼, 我用過好多聲稱靚粉質薄貼牌子,只有Lunasol water cream foundation有8成近似咁水潤和薄)

Compact foundation: 單用或補妝都薄貼幼滑

Loose powder: 勁幼滑透明嘅碎粉,用左好似invisible成日唔知自己有冇掃上粉

Just Skin: 比Future Skin更薄透嘅light foundation/ tinted moisturizer

blush/ eye shadow: colors好靚,粉質幼滑

Chantecaille Vital Essence: 全能嘅補濕精華,好過Cosme Decorte Liposome, Estee Lauder ANR, 夏天單用都夠,冬天勁乾燥打底即時補水,最正係眼周圍都用得可當eye care essence用,當我其他brands冇新野想試,就必定買番呢支essence。

Eye cream: 好用過La Prairie和Estee Lauder白金line, 質地輕盈但好滋潤,nano gold果隻可收緊眼袋

Jasmine & Lily Healing Mask: 好潤澤嘅cream狀舒緩補濕mask, 可治乾燥引起嘅敏感和rosaceae

Flower Harmonizing Cream: 水潤補濕日霜,冬天用正,潤而不lup

Rose de Mai Cream: cream-gel狀修護晚霜,質地好輕但勁鎖水,用左膚色均勻皮膚水份高左冇哂乾紋,今個冬天用緊!!

水晶宮

Chantecaille唯一缺點係貴!!! 但樣樣精品冇雷品。如錢不是考慮,我會全線用哂Chantecaille + 1-2樣medical brands skincare。個人認為Skincare黎講Chantecaille好用過Dior Prestige>Estee Lauder Re-nutriv>La mer> La Prairie (我心目中排位)。

水晶宮

引用:wow…果然係忠實fans! 用過咁多products!

原帖由 miffy_sophie 於 15-01-23 發表
wow…果然係忠實fans! 用過咁多products! 佢d makeup 價錢ok ,但skincare 就真係幾貴!雖然睇完你 comment, ...
Loose powder和compact 2揀1, 我會揀compact, 因可夏天單用,又可補妝用,但因為loose powder幾乎上面透明,所以定妝唔會影響個底妝嘅色,但compact本身就係粉底,要over liquid foundation再用compact除非係補妝,否則要小心重手變重妝感,不過有d人化妝鍾意妝感重,我自己鍾意裸妝感只係好自然氣息唔似化妝,視乎自己喜好。

Future Skin & Just Skin 要2選1, 我會揀Future Skin, 因為Future Skin水份高d, 薄得來又可重點build up增加coverage。Just Skin係好方便要極速5min完成簡單底妝就最啱,用手上好貼薄均勻但幾乎零coverage不過可tune膚色,又有SPF15防曬,極速落街見人唔想完全素顏用Just Skin最好。夏天最熱時我會用Just Skin代替Future Skin都冇咁易溶妝。

不過我覺得用得Chantecaille底妝嘅jm都應該本身對coverage唔高要求而係追求靚粉質裸妝感。如要好好coverage一定要加concealer。

水晶宮

補多句,粉底液我用過以下牌子,以下係我ranking (最dislike至最like):

Ipsa: 粉質唔滑似開架brands,酒精勁,乾到敏感出粒粒
Shu uemura: 粉質唔靚色偏紅
Lancome: 其實呢個brand無論彩妝和skincare都唔值佢個價位,除左防曬和美白好用
Estee Lauder: double wear係油人救星,但對我呢d皮膚薄又偏乾甚少溶妝嘅人就唔啱用,超厚超重妝感,但粉質係靚,不過同類型(厚妝感/ high coverage) covermark會好d
bobbi brown: 色系全偏黃,好啱亞洲人,但我係極少數偏紅pink undertone嘅人,所以用唔到BB
GA: 多色,the best foundation brand, “best”係因為可以有good coverage又依然薄貼易推又勁多色,好pro (當然冇chantecaille咁薄)

Lunasol Water Cream: cream gel質地高水份8成似Chantecaille Future Skin, 但色少(6色), 比Future Skin厚dd但高d coverage, 好水潤

Chantecaille Future Skin 唔使多講賣飛佛!!

水晶宮

2 way cake, 我好耐冇用,因始終妝感比濕粉和compact重,但會溶妝嘅人好適合用2way。我覺得SK-II, Dior, Chanel, YSL嘅2-way cakes粉質都靚又滑易blend。Ipsa 2-way係好乾又唔滑,好多開架brands如Revlon仲好用。

Compact foundation, Chantecaille和Jane Iredale都係好幼滑。呢排經常用Jane Iredale Purepressed Base礦物粉,有防曬又健康d, 冬天用都唔乾。

水晶宮

Chantecaille真係冇雷品,樣樣都好用!! Loose powder係必買,好幼細冇粉痕,上左面係invisible!! 仲不含滑石粉。如果唔使補妝,平時少溶妝,可以只揀loose powder唔買compact。

水晶宮

引用:剛啱買左呢支,試上手背好薄,返到屋企再睇

原帖由 Sparkle1003 於 15-01-24 發表
剛啱買左呢支,試上手背好薄,返到屋企再睇,無格無裂紋,仲聲稱有護膚成份㖭,但佢剩係俾眼用……
請問幾錢?有遮前遮後相睇嗎?Thanks!!

水晶宮

分享下我個眼圈,素顏冇美圖,個眼圈唔算好深(比廿幾歲時淺左), 但鼻樑d曬斑仲深,可能因為戴眼鏡個眼鏡托整甩d防曬。我用Chantecaille 支Concealer (Anti-fatigue Corrector Pen) 4w。
Before:

水晶宮

回覆:Elenalan 的帖子

遮後 (再加Jane Iredale Purepressed Base Compact Foundation), 我覺得遮到8成,自然,冇反白,之前用Estee Lauder果支concealer brush會反白):

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 15-01-22 發表Ch

原帖由 ritacs 於 15-01-24 發表
最近想買支補濕精華,上網睇Vital essence 有2款,Vital essence 同埋 Vital essence with arbutin,知唔知 ...
Vital Essence with Arbutin係有熊果素美白成份,但我用完全支50ml都唔覺美白效果,而且質地比普通版Vital Essence杰少少,又有陣魚猩味。我覺得普通版Vital Essence水潤保濕d。我用過Olecule B5 Moist, SkinCeuticals B5, DermaQuest B5, 我覺得Chantecaille Vital Essence搽完感覺比以上B5保濕,夏天單用都ok, 但B5 gel搽完乾左冇濕潤效果,純靠透明質酸鎖水,乾燥時會倒吸皮膚水份,所以B5唔建議單用,要on top再搽moisturizer鎖水。

水晶宮

引用:我見到有隻蜜粉餅同高清完美粉餅,你有無用

原帖由 miffy_sophie 於 15-01-24 發表
我見到有隻蜜粉餅同高清完美粉餅,你有無用過呢兩隻呢?我諗緊用呢兩隻其中一隻ob top cover 濕粉,出黎效 ...
呢兩隻冇用過,似係setting powder定妝用,但compact就係foundation單用或補妝用,如果唔買loose powder可試呢兩款。

水晶宮

引用:我見到有隻蜜粉餅同高清完美粉餅,你有無用

原帖由 miffy_sophie 於 15-01-24 發表
我見到有隻蜜粉餅同高清完美粉餅,你有無用過呢兩隻呢?我諗緊用呢兩隻其中一隻ob top cover 濕粉,出黎效 ...
但溶妝用佢地補妝就應該冇compact咁靚,因補唔到色。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 15-01-24 發表Vi

原帖由 ritacs 於 15-01-24 發表
你好犀利,用過咁多樣好野仲做晒比較,Chanttecaille平時係咪冇乜做promo送野架?

...
好少送野,Chritsmas有sets, 間中有gift sets送(買滿指定價錢)。累積$5000消費有95折至第二年年尾,$10,000有9折,另每年累積消費有cash coupon送 ($5,000-> $250, $10,000-> $500,$15,000-> $750, etc)。生日月積分double。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 15-01-23 發表Ch

原帖由 Pompom0820 於 15-01-25 發表
咁compact 係咪都用番同future skin/just skin同色系?我用開alabaster
要去counter試色好d, 佢兩種products色有分別。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 ritacs 於 15-01-24 發表補相

對呢支玫瑰油好有興趣!
但平時玫瑰油都係幾百蚊 呢支要千8,到底貴係邊呢?好想睇用後感

...
我覺得油一定要買深色樽,油要低溫冷壓處理,否則天然抗氧化成份會被破壞。透明樽嘅油唔新鮮或加熱處理過,d油透明係蒸餾隔渣提煉,再添加其他防腐成份。

水晶宮

Chantecaille Rose de Mai Cream真係好正,佢係gel狀但比Flower Harmonizing Cream更補濕鎖水,冇諗過gel狀喺冬天當晚霜用都夠哂滋潤! 又可均勻膚色,正!!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 15-01-25 發表我

原帖由 ritacs 於 15-01-25 發表
油你有冇推介
我用緊Trilogy玫瑰果油,平靚正! $195萬寧。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 15-01-25 發表我

另外想問你有用玫瑰面霜嗎?我想知同花妍分別大唔大?因為價錢係一倍

...
用緊Rose de Mai Cream, 佢係修護面霜,可以均勻膚色又超級補水鎖水。Flower Harmonizing Cream係日霜有防曬成份 (但度數不詳), 主要係舒緩補濕,但Rose de Mai Cream水份高好多。其實Rose de Mai Cream用後感真係好正,但$2,100 (我有9折$1,890) 都真係堅貴! 未必回購。

首頁

尾頁

跳至