在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

做FtM 前你們有考慮好多嗎?

大宅

引用:無得考慮,生之前個個都話揍,生左個個都話

原帖由 yi_arashi 於 13-10-23 發表
無得考慮,生之前個個都話揍,生左個個都話唔揍,跟住老公話求人不如求己,只好辭職自己揍 ...
點解唔諗請工人?信唔過?

大宅

引用:計劃生之前認清左全職揍對小朋友o既正面影

原帖由 anna_my_baby 於 13-10-24 發表
計劃生之前認清左全職揍對小朋友o既正面影響,之後其他問題出現再見招拆招!
...
諗住湊到幾大才做返野?定以後FtM ?

大宅

引用:打算有b前已經辭埋工(因份工太忙太大壓力

原帖由 babybabychung 於 13-11-03 發表
打算有b前已經辭埋工(因份工太忙太大壓力雖然人工唔錯),因為想休養下先駝,真係諗咗好耐先有勇氣遞信。

...
你對寶寶好好!

大宅

引用:Quote:原帖由+anna.mak+於+13-10-23+發表做

原帖由 cherrieloy 於 13-11-01 發表
只考慮老公份人工夠用就ok,自己湊自己教好過比人湊,小朋友嘅童年好珍貴,錯過咗就冇架喇~ 依家啲小朋友 ...
Agree!!!

大宅

引用:世界一樣,只是妳變了,因妳的一切時間都會

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 13-10-28 發表
世界一樣,只是妳變了,因妳的一切時間都會圍繞bb,即零自己時間。
我半年前辭職照顧大細b,有工人,都累死 ...
十分認同!身教重要!

大宅

引用:其實有好多考慮我是在職媽媽,+來緊BB一歲左

原帖由 Karen124 於 13-10-24 發表
其實有好多考慮
我是在職媽媽, 來緊BB一歲左右我決定做全職媽媽
決定做全職係因為FORESEE到囡囡俾6299湊會 ...
U are right & I\'m agree too. It\'s very struggle to be FtM. Have family & money burden... If FtM, we use up our own savings & need financial support from husband. Life is simple but it is valuable.

大宅

引用:Quote:anna.mak+發表於+13-10-23+18:34+做F

原帖由 gk678 於 13-10-24 發表
係考慮好多架, 香港女仔讀書多, 搵錢又多嘛, 所以個機會成本好大架
係呀!If just earn the min. Salary range, it\'s better to quit... But if holding middle / high position, it\'s really struggle!

首頁

尾頁

跳至