樓市動向

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

jacky1212005 發表於 11-8-11 11:39
同我昨晚講既一樣封埋貼唔比人發言, 不過冇石沉大海, 而係成個貼人間蒸發左, 等大家以後都搵唔到, 天下烏鴉 ...
黑咪走囉

無人留你

禁止訪問

男爵府

peter011 發表於 11-8-11 11:57
p黎p去

有乜好p

你話板主/管理員呀, 佢地叫架, 有乜都係 pm 問佢地啦

大宅

大家睇下啦, 我都話架啦, 連打手都出埋, 自己人查自己人點會水落石出........唉...算吧啦 !

首次買投資樓經驗分享 : -
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3671540&extra=page%3D1&page=99

別墅

根據香港法例第123F章《建築物(規劃)規例》的第46條,唐樓被定義為「任何建築物,而在其住用部分有任何起居室擬供或改裝以供多於一名租客或分租客使用」,而這條法例至今仍然生效。

男爵府

edea 發表於 11-8-11 11:48
政府部門做事卸膊, 冇承擔, 立法慢九拍, 而家唔係非法唔代表冇危險性, 冇問題. 如果火燭, 隨時一鑊熟.

...

話時話, 咁鬼危險都有人去比租黎住嘅, 梗係你地劏完房揾支鎗迫人去住, 你地應該買間幾百萬嘅樓收$3000租比人呀馬

大宅

哦~~~好囉連新哥都出手囉 !

peter011  唔好以為得你地多信徒  發表於 11-8-11 12:27
首次買投資樓經驗分享 : -
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3671540&extra=page%3D1&page=99

男爵府

peter011 發表於 11-8-11 11:58
黑咪走囉

無人留你

真係好鬼似 d 九流 sales, 個客問多兩個就厭人煩, 叫人走咪鬼幫襯
今時今日咁嘅服務態度, 真係

peter011  我唔係sell你,係..........  發表於 11-8-11 12:27

大宅

penfan2010 發表於 11-8-11 12:00
你有無睇過我地教人間的套房係點間法? 你話危險性如果你住擎天半島火燭你話有無危險性? 幾十樓, 下邊燒緊只 ...
其實我都唔同意整套房, 因為呢個都幾係社會問題, 所以呢部分既分享我都係睇下就算. 但無可否認你地整套房都好認真, 結構和喉位都好仔細, 唔似其他普通黑心業主求其間 d套房黎賺大錢. 我自己純粹係睇如何儲樓既分享, 可惜我睇得太遲, 而家市況不定自己又唔夠實力, 所以唔敢茂茂然就話去買多層. 我想講, 其實我暫時只追到 Part 2 一半左右, 都見到 Kenneth 不時都提醒其他人要穩健投資, 因為唔少網友都貼左自己 case 上去問, 有時見佢地都係實力唔夠, Kenneth 都會叫佢地唔好逼得自己太緊. 我就係睇左咁多呢 d 意見, 所以就算好想快 d 開始 (儲樓) 現階段都會忍手. 亦明白自己一定唔會間套房, 因為怕煩 ~

nono913  十分認同...  發表於 11-8-11 16:00

禁止訪問

男爵府

penfan2010 發表於 11-8-11 12:18
新哥其實我都想問點解你咁鬼勁成日都搵到呢D Law, 我真係好佩服

重有我真係搵個窗逼人去租, 佢話好小套房 ...

where, 你都無覆我

peter011  拿!有問啦,貼中  發表於 11-8-11 12:28

別墅

如果以觀感去判斷,要法例來幹甚麼
我係幫道理啫!

正如呢度以觀感去話有問題,就封人。
跟住就喺會員條款搵一條去追究。
但連抗辯冇機會,起碼都俾人抗辯呀,只係得你講冇人講。

正如大地主講,你地都係打份工。算啦。

大宅

bestma 發表於 11-8-11 12:05
你話板主/管理員呀, 佢地叫架, 有乜都係 pm 問佢地啦
去廁所開大

使唔使除定褲

先入去呀

p咪p

點解要留字

唔通係打手

吸信徒

大宅

jacky1212005 發表於 11-8-11 12:07
大家睇下啦, 我都話黑暗架啦, 連打手都出埋, 自己人查自己人點會水落石出........唉...算吧啦 ! ...
黑唔岩玩咪走

唔通依度有得分

王國長老

王國長老

危險當然處處有, 但危機性高低會差好遠, 你間左一間間房, 有人貪方便房入面煮食, 吸煙, 一間本來預左住4-5個人既屋, 如果住左3倍以上既人, 燒著左野, 本來有既空間, 牆壁擋路, 中間所差既風險實在十萬八千里! 係, 我坐飛機都可能會墮機死, 但個機會率有幾高? 我合埋眼橫過夏愨道既7條行車線, 死既機會率一定大好多!

政府一向後知後覺, 立法慢, 大把條例都好過時, outdate都暈, 所以好多事, 都要自己用common sense去判斷, 萬一出左事, 呢d錢係咪賺得安樂??? 當你有保險賠俾人, 都買唔番人命....

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

別墅

回覆 penfan2010 的帖子

你PM我!條LAW貼過啦。
我都唔想響度。
辛苦你啦。

大地主:

我尊敬你。
新丁

禁止訪問

大宅

penfan2010 發表於 11-8-11 12:29
大家唔洗理佢我都唔會係到講我地D野我地只係係到吸信徒 ja ma

借人地方

仲好意思

呀之呀左

大宅

我覺得你地D劏房來得人道過現在D大地產商。不過可惜是地產商可以合法地用呃尺來剝奪我地的生活空間,而你地D劏房違法就是違法。

有無人講過現在大廈公共走廊無窗會影響安全?????

我常覺得我在現在的私樓等LIFT會焗死的機會大過劏房因火警走唔切。何況報導找那位先生現身說法,只是話家人在梯間遇難,反而是他留在劏房中可以安然無事。

講咁耐,其實我覺得無論KENNETH有否分身,他一路所說的也是很忠實的經驗分享,沒有誤導別人的成分。禁了他實在很可惜。
My baby girl: Samantha: 10 Oct 2009
Sammi: 15 March 2011

男爵府

peter011 發表於 11-8-11 12:41
借人地方

仲好意思

討論區好需要會員係度發表意見,如果大家照你咁講唔好再煩住BK,唔好再借地方傾,你諗BK仲可唔可以維持落去?另:我覺得你係打手,仲要係好唔講道理果個

首頁
12345...12

尾頁

跳至