興趣嗜好

跳至

首頁
23456...23

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chocolate9592 發表於 12-5-10 09:15
我咪係其中一個囉....我仲要買咗唔少添....

我見書局有好多呀,不過又好似又覺冇咩用,因為屋企人會幫我,所以我最後都放棄冇買...

咁你覺得d書睇完對你有冇幫助呀???

瑪瑙宮

chocolate9592 發表於 12-5-10 09:16
真係怕小氣 ??

唔係,怕周圍同人講係仔.....佢地係潮州人,好要面架...

珍珠宮

fanny3315 發表於 12-5-10 09:52
唔係,怕周圍同人講係仔.....佢地係潮州人,好要面架...

係仔唔係應該更加周圍講咩 ? 唔通佢地信唔過醫生, 怕出咗黎係女 ??

珍珠宮

fanny3315 發表於 12-5-10 09:50
我見書局有好多呀,不過又好似又覺冇咩用,因為屋企人會幫我,所以我最後都放棄冇買...

咁你覺得d書睇完對你 ...
我都有阿媽幫, 不過唔睇書我唔安樂姐.....D書真係好有用, 因為有咩同阿媽99唔同意見時, 我就會掉本書出黎, 話專家都係咁講....佢地即刻收聲......

瑪瑙宮

chocolate9592 發表於 12-5-10 09:57
係仔唔係應該更加周圍講咩 ? 唔通佢地信唔過醫生, 怕出咗黎係女 ?? ...

但我個個係女呢..
之前有個以為自己個個係仔...點知到尾先知係女....瘀到爆..
而且佢地係會一傳十,十傳百
仲有就係今年幾個生b,係得我一個係女....雖然係冇咩所謂,但係一定要生多個囉.....

瑪瑙宮

chocolate9592 發表於 12-5-10 09:58
我都有阿媽幫, 不過唔睇書我唔安樂姐.....D書真係好有用, 因為有咩同阿媽99唔同意見時, 我就會掉本書出黎, ...

不過早幾年我阿哥生b阿媽都有幫手,所以都唔會太擔心阿媽唔識湊既\
99就真係唔好搞佢可以同我講半歲就可以俾佢食粥仔,唔洗食奶mouth:

珍珠宮

fanny3315 發表於 12-5-10 10:02
但我個個係女呢..
之前有個以為自己個個係仔...點知到尾先知係女....瘀到爆..
而且佢地係會一傳十,十傳百: ...

哦.....唔怪之得喇......追仔.....辛苦你喇......加油呀 !! 生多D仔, 生多D仔, 生多D仔 !!生到成隊球隊咁, 佢地一定好高興 !!

珍珠宮

fanny3315 發表於 12-5-10 10:04
不過早幾年我阿哥生b阿媽都有幫手,所以都唔會太擔心阿媽唔識湊既\
99就真係唔好搞佢可以 ...

所以我寧願信本書都唔信佢地個套, 尤其係教仔呀 !!俾佢地教, 仲唔變超級港孩咩 !!

珍珠宮

懷孕經歷5

懷孕經歷5

08年8月27日, 再去到威爾斯, 今次唔係去2樓婦產科, 而係上七樓病房, 係七樓病房既另一個房間係照超聲波, 當我去到既時候, 因為我準時到, 唔係早到, 唔知病房d人做咩而攪錯, 佢地以為我係剛剛去完二樓而轉介上去, 所以將我安排係最後, 我足足係上面等咗2個鐘, 一路見幾個遲過我到既人入完去出番黎, 仲走埋都未到我, 我開始按奈不住開始嬲, 一入到去我直頭喊咗出黎, 一路係出面等既時間我一路係度諗個bb既事, 本來我唔洗等咁耐受咁耐精神折磨, 結果....

d醫生同姑娘梗係即刻say哂sorry, 同我講話佢地唔知呀....不過我都要做超聲波架, 咁我咪拿拿聲上床等照囉...今日照同尋日一樣, 個醫生有解釋, 個心既光點可能係未完全發育所致, 亦有可能係唐氏, 而個腎邊大邊細就有四個可能性 :
1 / 我既荷爾蒙影響佢, 因為佢係仔, 我唔係
2 / 佢有腎管閉塞, 不過塞咗又唔會脹得咁少
3 / 尿液倒流, 有d bb要出咗世之後做手術就ok, 有d就出咗世之後會自己好番
4 / 唐氏....

個醫生話我可以再做多次oscar, 不過今次係抽羊水, 即係係個肚度插支針入去抽d羊水出黎驗, 而結果就會下個星期知, 不過知道結果既時候想做人工流產就已經太遲, 過咗香港法例規定既週數, 所以做咗都係得個 "知" 字, 咩都做唔到, 加上我上次已經做過一次, o個次我係低風險, 今次如果抽羊水會有1000分之一機會流產, 即係話, 我做, 流產機會率比起有唐氏綜合症高, 同埋如果做就要即刻決定, 因為佢地要收工......

我即刻打咗俾老公同佢傾, 結果係 :
1/ 唐氏一早驗過, 再驗就無謂
2/ 流產機會高過唐氏, 咁我博黎做咩
3/ 我無預備$1600再驗
4/ 就算真係有問題又唔落得, 叫我以後點過d陀仔既日子呀 !

所以最終我咩都唔做, 因為個醫生聽到我咁樣分析, 佢都話我個bb有唐氏既機會係唔高, 反而其他的可能性會高dd, 加上醫院已經有我既record, bb一出世就會去兒科度觀察, 如果有需要醫院係會跟進, 叫我唔駛太擔心, 所以我都唔再擔心呢個問題, 因為起碼醫院會做野, 如果我係剩番既日子太擔心反而唔好, 加上我離開醫院之後有托其他朋友向佢地既兒科醫生問過, 醫生既建議都係應該無太大問題, 因為如果問題大, 第一醫院唔會咁輕易放過我, 第二個bb腎唔會脹咁少......

呢個問題纏繞到今日都仲未知點解, 不過就無惡化既情況, 只係未知點解, 又可能根本無得解, 只係佢個腎比正常既大咗啫...........

我既日記雖然只係記錄到懷孕8個月, 但一路都無咩野發生, 除咗我本來打算放前2後6, 不過到我陀到第9個月既時候, 我已經行步路都好攰好辛苦, 所以係第9個月我已經放棄, 決定放假.......

瑪瑙宮

chocolate9592 發表於 12-5-10 10:05
哦.....唔怪之得喇......追仔.....辛苦你喇......加油呀 !! 生多D仔, 生多D仔, 生多D仔 !!生到成 ...

生咗唔洗養
我睬佢都傻,最多生多個就封肚,話知佢係仔定女
依家香港人都唔理咁多架啦,生仔大個唔孝順咪又係激氣,都係女好d

瑪瑙宮

chocolate9592 發表於 12-5-10 10:08
所以我寧願信本書都唔信佢地個套, 尤其係教仔呀 !!俾佢地教, 仲唔變超級港孩咩 !! ...

係呀,實縱到佢飛起....到時就係試咗你有問題

珍珠宮

fanny3315 發表於 12-5-10 10:12
生咗唔洗養
我睬佢都傻,最多生多個就封肚,話知佢係仔定女
依家香港人都唔理咁多架啦,生仔大個唔 ...

我咪又係無錢同無膽, 我都想生多個女出黎, 不過.....發吓夢算喇....

gracechanbb  生多個啦!拍心口上嚟同你煲薑醋!  發表於 12-5-14 12:30

珍珠宮

fanny3315 發表於 12-5-10 10:14
係呀,實縱到佢飛起....到時就係試咗你有問題

所以我軍訓我個仔, 同埋我阿媽, 仲有我99, 而家佢地只會話我個仔點乖點乖, 唔會再加意見俾我點教....

瑪瑙宮

chocolate9592 發表於 12-5-10 10:15
我咪又係無錢同無膽, 我都想生多個女出黎, 不過.....發吓夢算喇....

你出山就夠錢啦
不過依家養一個真係唔容易,我諗我都會諗過度過先睇下再生唔生
講定都係應酬下佢地先o者~到時唔生都吹我唔脹

瑪瑙宮

chocolate9592 發表於 12-5-10 10:16
所以我軍訓我個仔, 同埋我阿媽, 仲有我99, 而家佢地只會話我個仔點乖點乖, 唔會再加意見俾我點教....:badf ...

阿媽同99都要勞改mouth:你係得既

珍珠宮

fanny3315 發表於 12-5-10 10:22
阿媽同99都要勞改你係得既

皆因佢地都怕咗我, 原因係我有產前產後抑鬱.....

珍珠宮

fanny3315 發表於 12-5-10 10:21
你出山就夠錢啦
不過依家養一個真係唔容易,我諗我都會諗過度過先睇下再生唔生
講定都係應酬下佢地 ...

今時唔同往日喇....而家出山都係搵到個桔咋.....要生就趁早, 吹脹事少, 身子要緊呀 !!

瑪瑙宮

chocolate9592 發表於 12-5-10 10:23
皆因佢地都怕咗我, 原因係我有產前產後抑鬱.....

咁又係
出事個時佢地真係喊都喊唔番......

珍珠宮

fanny3315 發表於 12-5-10 10:32
咁又係
出事個時佢地真係喊都喊唔番......

所以女人都係聰明既......

瑪瑙宮

chocolate9592 發表於 12-5-10 10:24
今時唔同往日喇....而家出山都係搵到個桔咋.....要生就趁早, 吹脹事少, 身子要緊呀 !! ...

依家真係想搵多D都難....人工一路都唔加

我都知,所以30係我底線....而且我身體又唔係咁好....生完一定要睇中醫調理....

首頁
23456...23

尾頁

跳至