樓市動向

跳至

首頁
23456...56

尾頁

子爵府

回覆:網上轉市區已經轉字啦

曼曼嘉嘉唔好意思想請教多樣嘢,我今年1月已經派過1次屯門,即係pass咗審查,今個月中有職員打嚟要補少少資料,已交回。其實如果兩年內再等下一次派樓毋須再經審查,所以網上無面晤時間?

大宅

whw1129 發表於 12-9-28 10:42
曼曼嘉嘉唔好意思想請教多樣嘢,我今年1月已經派過1次屯門,即係pass咗審查,今個月中有職員打嚟要補少少資 ...

你的case 審查合格又加上派了新界的第一次. 每人有3次的機會中, 你已經用了1次, 剩下2次留下轉市區或擴展. 除非你屯門那一次是合理拒絕, 即唔當一次, 咁你還有3次機會. 也因為你仍然在第一次審查合格後等派第2次樓, 時間上未超出2年時間, 所以唔洗審查,是要等轉字為市區,進行第二次在市區的派樓. 明白嗎?

whw1129  Thx!  發表於 12-9-28 20:07

大宅

yyabc123 發表於 12-9-28 01:07
Hello 曼曼嘉嘉 ,你好勁呀!
我N0。1257 擴展3人
我已寄信轉巿區,依你估計我大約會幾時見主任?

No: 1257, 估算是2012年12月~2013年1月審查
派去邊? 深水埗/啟德. 你可參考頁2的新公屋建成表. 及其他公屋討論區網頁.
公屋審查要求什麼文件? 也懇請看頁前的內容, 有提供給大家.

1-2人沒有改變
附表:
2012/13年度公屋輪候冊入息和資產限額
住戶人數
2012/13 年度輪候冊入息
限額
2012/13 年度輪候冊資產
限額*
1 人 8,740元 (9,200元) 203,000元
2 人 13,410元(14,116元) 274,000元
3 人 17,060元(17,958元) 359,000元
4 人 20,710元(21,800元) 418,000元
5 人 23,640元(24,884元) 465,000元
6 人 26,590元(27,989元) 503,000元
7 人 29,560元(31,116元) 537,000元
8 人 31,620元(33,284元) 563,000元
9 人 35,360元(37,221元) 622,000元
10 人及以上 37,150元(39,105元) 670,000元
* 長者戶(包括成員全為長者的核心戶和非核心戶)的資產限額定
為非長者申請人資產限額的兩倍。
( )內的數字是把住戶遵照法律規定以其入息5% 作強制性公積金
計劃供款計算在內的實際入息限額。

yyabc123  Thanks  發表於 12-9-28 13:09

大宅

回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

再給予大家二個前者的例子為參考

例子一: 申請時本人失業,太太有工做,所以入息冇問題,收到藍咭。到6月時由於積蓄唔夠,租金貴,壓力大,本人需要搵工做,但現在做工後入息已超過.......

1) 我知道審查時要查之前6個月平均收入,如果第一次審查時不合格,係未要等半年上訴?

2) 如果第一次審查時不合格,我可唔可以即刻辭職,再過6個月後上訴? 上訴時係未都係查之前6個月平均收入? 唔會理第一次審查的結果?

3) 如果等待第一次審查前收入有變更,需唔需要同房屋署更新? 例如轉新工等等

1) 係
(2) 可以 上訴個次既審查係計返審查個曰前半年入息
第一次審既結果不會影響 除非你第一次有資產漏報
上訴個次俾主任發現 甘係好大件事
(3)除非你係要加減人數 係等候見主任期間入息及工作改變
吾駛再報俾房署

例子二:
我老公2月入已經冇做野,得我一份入息,但係收到信話6月尾審查,咁過去6個月入息係計每月平均 OR 逐月計邊個月超出都唔得,我可唔可以叫我老公而家取消之前出糧嘅戶口,定係坦白同佢地講,但我地已經等咗4年幾好浪費,大家幫幫手俾D意見 ~~~

答:如果6月尾審查,好似係計12月-5月平均數,同埋份form 好似要有公司填出糧記錄(因為之前我都係公司填)係平均計半年,你話而家失業寫返失業聲明書(佢會有表格提供俾你的)
如過額佢會取消申請的,之後你可以上數的(再重新審查過)

咁上訴程序係點做,當日去審查即刻做?仲有我想問重新審查同第一次審查要再隔幾耐?

答:首先你可以先延遲,通常可以延遲一個月。如果延遲一個月都過入息限額,就唔好延遲,上訴等半年。此外,如果6月尾審查,都係計12-5月入息,如期間有雙糧的話就計12個月平衡數

點樣計算雙糧?

雙糧係另外計架,雙糧總數除12乘6,
再加番落去6個月入息數和度,
再將個總數除6,就係你每月平均入息.

例如你每月薪金$8000,
$8000*6=48000,
過去一年內出左雙糧$8000,
將$8000/12=666.7,
再用$666.7*6=4000.2,
6個月薪金總數係
$48000+$4000.2=$52000.2,
將 $52000.2/6=$8666.7
平均每月入息就係 $8666.7

大宅

kelvinmama928 發表於 12-9-27 14:50
"近6個月的入息資產",如果這6個月當中有一日資產超過左限額,系咪都唔得?還是取平均數呢?因為我有買開股 ...

今日有找到有相關你要的問題:

請問如果炒股賺到幾千蚊, 會唔會當收入計? 如果計的話, 一定過喎.....點算?

ans: 我打電話去熱線問過, 佢地話股息才當作是收入, 買賣股票而賺到既錢只會當資產既一部份. 不計作入息.

kelvinmama928  thanks!  發表於 12-9-28 11:22

大宅

給大家一個建議, 可以把此頁加入電腦的我的最愛. 有大家想要的:

公屋討論區網址, 公屋電子轉區,查詢處理申請, 查詢審查日期及時間的步驟. 及2011~2016的公屋建成表, 準備審查的文件, 我的小小審查估算表 ( 只適合2011年9月以前放寬的申請轉市區人士兼2~3人家庭)及入息限制及舊網友例子

還有, 你們有網上轉字為調查階段, 請提供check網的日期, 幾人家庭, 號碼, 實收到房署的審查信日期. 審查合格日期, 收派樓信.

這樣我可以繼續為大家更新一下我的小小估算表. 俾其他朋友仔參考. 唔一定在此主題, 可以再開一個新主題. 我會去收集的. 謝謝大家合作!

為方便大家去睇此主題的資料, 現貼在頁一,告訴大家在第幾頁找資料, 便好似圖書館咁, 你要乜資料,自己去睇啦!

別墅

網上轉市區已經轉字啦

我想問邊度有公屋討論區?thx

kwan0603  你睇返上去曼有講  發表於 12-9-28 15:01

大宅

畀面勳章

回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

樓主,照估計我N0。1257,最快12月進入調查幾會。
入息提供由6月至12月嘅資料,我自己冇嘢做,但我自己計過C6嘅人工由6月起計至9月都多左少少,😖😖點算呀?
而佢份工到11月冇得做啦,咁係未叫c6唔好搵嘢做住,房處又會唔會覺得2人冇做野,而感覺奇怪?
呀~~~~~~~~

曼曼嘉嘉  你6至11月加起上來然後除出來的平均數有冇超標? 超標的話,要等半年上訴.  發表於 12-9-28 16:54
曼曼嘉嘉  參考例子二呀. 不過, 11月打後有冇新工作接住?  發表於 12-9-28 16:51

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

我好開心~今日轉左字.不過都係你的公屋申請尚未到達調查階段,請耐心等候

曼曼嘉嘉    發表於 12-9-28 16:57

大宅

回覆:曼曼嘉嘉 的帖子

我本身係擴3
如果我轉市3
G1263
會係邊年審查?擴3快or市3快
我未轉,都唔知轉唔轉好

大宅

thy821 發表於 12-9-28 16:22
我本身係擴3
如果我轉市3
G1263

你回答我下列的問題, 你就知轉唔轉好了!
1. 你有冇家庭需要住近娘家/99家/工作?邊區?
2. 租住單位嗎? 同家人住?
3. 小朋友讀書係邊區? 因為現在小朋友都會坐校巴跨區讀書!
4. 你有看過由頁2~4等的資料嗎? 有介紹審查估算表及新公屋落成表

大宅

引用:Quote:thy821+發表於+12-9-28+16:22+我本

原帖由 曼曼嘉嘉 於 12-09-28 發表
1,2,(我娘家港島,我住葵湧,工作旺角!)
3(小朋友今年剛k1,如小學前上到樓,小學可轉區)
4(有睇過㗎,剛剛再睇多次添!但我好亂呀)
其實我諗住審查前半至一年結束自己公司商業證記,報審查為無業,所以好想知擴3或巿3先,我no.gG1263會大約幾時飲茶

大宅

畀面勳章

yyabc123 發表於 12-9-28 14:14
回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

樓主,照估計我N0。1257,最快12月進入調查幾會。
N0。12576個月嘅平均數,咁樣6至9月人工多左! ~~~
而浄係十月嘅人工就返少D,出少D糧~~
十一月開始轉做散工,可能只有3千幾~~
*^*! 我唔想錯過機會呀,難得條隊陏得咁快!

大宅

你地估飲茶時間,真係要以平常心去諗。

當中實在太多影響因素,
長官意志,及嚟緊發展局一連串新政策,
亦會對大家上樓速度有好大影響。

另外,正如房署所言,佢地真係估唔到
舊屋嘅回收數量。
老實講,舊屋先至係輪候冊派樓嘅主角啊。

sandy11223344    發表於 12-10-29 17:38

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

您好曼曼嘉嘉我都有野想請教,我N0。1280 擴3,而家寄左信去轉市3
依你估計我大約會幾時見主任?派邊一區呢?

曼曼嘉嘉  請參考頁2至頁3的資料及網友問題.  發表於 12-9-28 20:45

男爵府

曼曼嘉嘉 發表於 12-9-28 11:41
給大家一個建議, 可以把此頁加入電腦的我的最愛. 有大家想要的:

公屋討論區網址, 公屋電子轉區,查詢處理申 ...
曼曼嘉嘉: 嘩! 嘜你成個公屋分配專家咁既? 你係唔係係屋署做架? 好勁呀! 可唔可以幫我朋友預計下幾時上樓呀? 同埋會派邊到呢? 新界四人G12424xxx. 轉唔轉市四好? 10年4月派過一次合理無要到依家.

大宅

thy821 發表於 12-9-28 18:15
1,2,(我娘家港島,我住葵湧,工作旺角!)
3(小朋友今年剛k1,如小學前上到樓,小學可轉區)
4(有睇過㗎, ...
看過你的資料, 我覺得你可以去轉市區. 九龍的公屋位置方便你返工及娘家. 小朋友會受住址而影響校網選校. 你都有機會派啟德乙的樓. 啟德乙幾座樓都唔係話一次過派晒, 會分幾次派. 再來是2014年的樓. 當然, 亦有機會派舊樓. 正如我之前的回答所講, 有可能派一次新樓俾你, 但是第二.三次會係舊樓. 千祈唔好貪心.

至於飲荼時間, 都係約莫明年的2~3月, 不過, 有點麻煩是2月過年, 房署放假. 審查進度亦會遲. 但是, 你都最好間唔中上此主題看看有沒有估算表的更新版本 (照樣在頁二, 我會去更新跟我猜測的有沒有大出入). 亦如我提醒過網友, 最好看一下前少少號碼的人點樣走. no: 1260的申請人, 要看no: 1250開始的人幾時審查, 仲有大家提供資料. 唔更新的話, 資料唔準確, 估算表就唔正確,不可信. 唯有等房署通知審查.

你可以等到No: 1250的申請人轉審查(上網check到轉就得了), 你才開始去做入息帳目, 能趕得及嗎?

男爵府

回覆:網上轉市區已經轉字啦

请帮手查下特快,1253号码沙田单位,有人要左未?

大宅

yyabc123 發表於 12-9-28 18:15
N0。12576個月嘅平均數,咁樣6至9月人工多左! ~~~
而浄係十月嘅人工就返少D,出少D糧~~
十一月開始轉做散工 ...

如果你的平均數計出來都超的話, 以現在輪候的隊伍審查速度咁快, 無論在擴展及市區, 你都好難避免逃出審查超額的結果. 因為2013~14的公屋落成都有好多, 我們是上樓最快的一群, 你點轉區避審查, 都會在半年內發生,走唔甩. 除非真的差好少好少, 你可以試下向房署申請推遲1個月審查, 等入息平均數正常. 如果做唔到, 只好審查後半年,做靚條數再上訴交出去. 你的上樓時間, 當然亦會推遲, 至於遲幾多. 好睇你第二次審查合格與否及當其時派樓的情況而決定. 咁就好難答你幾時上到樓.

yyabc123  好多謝樓主,我會緊貼行情,同埋新消息會告知大家!Thanks!  發表於 12-9-29 01:38

大宅

kk9129helen 發表於 12-9-28 20:35
请帮手查下特快,1253号码沙田单位,有人要左未?

你所指是要查詢沙田區的特快單位去晒未? 幾人呀? 現在剩下的特快都是2~3人單位或東涌6~9人單位.

首頁
23456...56

尾頁

跳至