樓市動向

跳至

首頁
45678...14

尾頁

公爵府

引用:唔通真係要等八年先上樓

原帖由 小露比* 於 13-01-31 發表
唔通真係要等八年先上樓
應該七年上到

大宅

回覆:菠蘿超人 的帖子

G1249xxxx ar

珍珠宮

好媽媽勳章

easonkinki 發表於 13-2-5 10:59
應該七年上到
唉 真係等到好灰
我有兩隻大小魔怪""

複式洋房

引用:剛轉手機,想check進度,上唔返屋署個網。H

原帖由 whw1129 於 13-02-04 發表
剛轉手機,想check進度,上唔返屋署個網。HELP
可以,我都係用手機上網check.不過用firebox才可以

禁止訪問

回覆:市區公屋小估算

大宅

回覆:曼曼嘉嘉 的帖子

市4會派那裡呀?唔該!

大宅

g1244由擴3轉巿3,申請日期係09年10月,今年係咪冇機會?

曼曼嘉嘉  第二次啟朗.  發表於 13-2-22 20:57
曼曼嘉嘉  有的, 第一次派吓舊樓先.  發表於 13-2-22 20:57

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

1186擴4派過2次,1次計1次吾計,前年轉巿區,上年2月第2次審查,唔知有無機會派啓德?

曼曼嘉嘉  上2次都是擴展派的嗎? 如果是, 你入到市區的派樓會好快有. 富昌邨機會大d.  發表於 13-2-22 21:09

別墅

Push

複式洋房

回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

市區 3人申請編號:G1219xxx ,收藍卡日期: 2008年10月,審查日期: 2012年5月2日
第一次step3:16-2-2013曼曼嘉嘉好準呀

複式洋房

你好樓主,我No1221市3仲未有第一次派屋已經step3唔知今年有冇機上新樓,我想要紅磡est或啓德,因為想方便小孩上課,你預測有可能嗎?另外我有個細女未加名應該幾時加好呢?非常感激!

民房

曼曼嘉嘉 發表於 13-2-1 17:37
你唔洗擔心啦. 3月中是你已經收到配房信架啦, 知道派啟晴邨. 至於那一棟樓呢, 嘻嘻, 咁我真係唔知, 要你報 ...
KaKa知唔知依家市2派到咩編號?我G1247是不是仍然會3月中派啟晴?

大宅

回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

你好嘉嘉!請問擴3 G-1279***今年有無機會派到樓呀?特快收過兩次信但一次都未有派過或睇過樓

大宅

CarrieKate 發表於 13-2-3 00:29
嘉嘉,之前另一篇留言,你叫我轉這邊我市3,1217,已收了第一次配房舊樓,咁你話如果唔要,第二次 ...

因為在cyc那兒出了消息指深水埗富昌邨會在3月派出, 所以, 房署現在的進度有點緩慢, 相信由我原先計你的進度亦拖長, 可能要改至3月中至底了. 唔洗擔心, 你今年上半年有派新屋的消息. 但是, 如果房署現在要將富昌邨和啟晴邨互相炒一碟, 我就唔清楚你將會派那一條邨了.

大宅

SENLY 發表於 13-2-3 21:11
啟晴村校網係??交通買野方便嗎?THX!!~~

啟晴邨在教統局的網頁, 是在34區校網, 即是土瓜灣.

何文田、土瓜灣、馬頭角、嘉多利山、窩打老道山、愛民邨、何文田邨、山谷道邨、俊民苑、御龍居、欣圖軒、冠熹苑、馬頭圍邨、真善美邨、帝庭豪園、賀龍居、樂民新邨、曉暉華庭、海悅豪庭、欣榮花園、傲雲峰、翔龍灣、半山壹號、啟晴邨、德朗邨

名幼一籮筐. 聖羅撤, 培道, 創價, 九龍靈糧堂, 聖三一中心, 協恩...... 名小名中也不小.... 但是, 因為屬於名校網, 競爭者不少, 我之前都是報了這些名幼, 現在WAITING LIST中, 相信都有過百名後取生爭位.

交通: 你可以在彩虹邨C3出口, 步行至觀塘道的行人隧道/近彩頤花園的行人天橋至啟晴邨. 時間約10~15分鐘左右. 或者, 在鑽石山B出口, 途經小路穿到彩頤花園,再在彩頤花園的天橋走到啟晴邨, 時間約13~17分鐘.

另外, 天橋位有巴士站: 1A,2A,5D,11B,11D,11X,13D,14,15,16,17,24,26,27,28,29M,40,42,93K,95,98C,101,296C,297,796X,A22

彩頤花園有巴士站:

70X,74A,74X,89B,268C,269C

另有小巴去西貢.

購物:
你可以步行到彩頤花園, 有荼餐廳, 7-11, 超級市場, 燒味店, 小食店.....

亦可以步行至彩虹邨, 有惠康, 茶餐廳, 郵局, 雜貨店

不過, 我會選擇再走遠少少去鑽石山廣場購物, 有影院, 百老匯, m記, 百佳超級廣場, 旅行社, food court, 銀行

搭一程車去新蒲崗譽港灣的一田超市; 買菜可選去黃大仙下邨的大成街市買平菜/ 九龍城街市都是不錯的選擇.

去九龍灣大購物又得.......

SENLY  麻煩晒!很長盡呀!!THANK!!><  發表於 13-2-19 18:19
fiona_k  彩虹mtr附近的牛池灣街市都好多野買  發表於 13-2-18 23:28

大宅

回覆 SENLY 的帖子

現在有消息會富昌邨在3月派, 不過唔知是頭. 中或是底開始. 有機會的, 你可能都會中深水埗. 大家耐心d等消息啦. 好快.

SENLY  好開心等...  發表於 13-2-19 18:20

民房

曼曼嘉嘉 發表於 13-1-31 14:15
你的審查已經在新界時完成, 及派過一次的中轉屋. 所以, 你唔會好似我們轉市區後才轉審查的人一樣, 在合格 ...
嘉嘉知唔知依家市2派到咩編號?我G1247是不是仍然會3月中派啟晴?

別墅

回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

嘉嘉你好,恭喜發財 祝 你 身體健康 萬事勝意!!
我係市2我有2個no 一個係1270另一個係1272
因為我c6係單人申請左6年係舊年6月+我房署就比左2個no我,我都唔知邊個號碼先岩
我想問1270係咪6月左右審查??
如果1272係咪都差唔多時間??
thx

禁止訪問

引用:Quote:CarrieKate+發表於+13-2-3+00:29+嘉

首頁
45678...14

尾頁

跳至