興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 舊香港照片

[size=large]戰後至1970年代初廣告
此乃給中三學生認識香港廣告歷史的工作紙, 裏面含戰後至1970年代初的廣告, "阿華田", "大地牌"恤衫, "紅A"牙刷等, 有興趣入去睇睇~~

[url=http://www.fed.cuhk.edu.hk/history/history2001/newspaperadv.PDF#search='%E9%A6%99%E6%B8%AF%201970%E5%B9%B4%E4%BB%A3'][size=medium]舊廣告 [/url]

男爵府

beverly@mimi,

如果搵到我會pm比你~!
[quote]
beverly@mimi 寫道:
如果你搵到02年既(日期是:12.2.02),可否pm我呀!

quote]

男爵府

Re: 有冇人知道呢度係邊度~

a張好似香港既渣甸坊同邊寧頓街口個街市喎?-(
即係近香港富豪酒店果度呢

topkidsmom  似七十年代  發表於 12-3-4 19:27

男爵府

牛奶仔,

thank you!~

牛奶仔 寫道:
a張好似香港既渣甸坊同邊寧頓街口個街市喎?-(
即係近香港富豪酒店果度呢

男爵府

[size=large]Back to Hong Kong in 1970s
這網站全是作者對七十年代所有的回憶, 包括民生, 玩具, 卡通片等等....七十年代人必看~

[size=medium]連結網站

男爵府

[size=large]2002 馬年初一花車巡遊
2002 馬年初一花車巡遊

*請按照片連結網站

唔知有無舊既花車巡遊相呢?好想睇!
如果你搵到02年既(日期是:12.2.02),可否pm我呀! :

男爵府

[size=large]Hong Kong in the 1950s
此網頁有五十年代香港的照片, 可click右手邊小圖放大觀看

*請按照片連結網頁

topkidsmom    發表於 12-3-4 19:27

男爵府

[size=large]1950年代 "香港不了情"
圖片摘自相片集<香港不了情-舊貎 新遊 籃圖>一書部份照片, 全部為當時兒童的生活,玩意照片, 並附圖片介紹, 千萬不要錯過~~

[size=medium]五十年代兒時玩意

男爵府

[size=large]Vintage Photograph Hong Kong, China 1930/40's
裏面有三張相片, 但都是出自同一幅相, 不過可以看看我們三/四十年代的香港.

[size=medium]三/四十年代香港

子爵府

唔該晒你呀!

但真係好唔該你呀!

WENDY 寫道:
[size=large]2002 馬年初一花車巡遊
2002 馬年初一花車巡遊

*請按照片連結網站

[quote]
唔知有無舊既花車巡遊相呢?好想睇!
如果你搵到02年既(日期是:12.2.02),可否pm我呀! :
[/quote]
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

男爵府

係呀!一定係恆生總行(我E家係到返工),因為前身係消防局,隔離係舊恆生總行,對面間當舖重係到 (紅色個招牌)
GreyParrot 寫道:
我覺得係中環德輔道中恆生大廈同永安集團大廈。

[quote]
貝貝 寫道:

灣仔軒尼詩道鵝頸橋旁消防局
[/quote]

男爵府

[size=large]1900 to .....
見到呢個網站的相很開心, 因為佢有很多香港以前的相, 同埋更有以前香港和現在香港同一地點拍攝的相片對比, 一定要睇呀!~ 按相片可放大觀看~

* 按照片連結網站

男爵府

[size=large]香江舊貌
1960年代香港生活照片

*按照片連結網站

topkidsmom    發表於 12-3-4 19:28

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

將軍澳以前係點

男爵府

ru_663th,

多謝你的喜愛!~
想知道將軍澳以前係點?! 請click以下

[size=large]將軍網

一個介紹將軍網的網頁, 係由兩個後生仔係數年前建立, 電視台也曾跟他們做過訪問, 他們都花了很多心機同時間去找關於將軍澳的資料, 係一個將軍澳的小平台, 一個令你對將軍澳更深認識的網頁

子爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Thanks! I like it!

大宅

:-) :-) :-)

大宅

thanks for sharing~
好靚呀..
而家 hk 變哂喇真係..

[img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/0011mm7.gif[/img][img align=left]http://i6.photobucket.com/albums/y233/kinkioby/c85190be95bq7.gif[/img]

子爵府

子爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我想要 鴉片戰争"日軍入城"及"英軍在港"的照片,找了幾天也找不到.可以幫我嗎?

首頁

尾頁

跳至