心聲留言

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

BK Milk勳章

我以為我願意為寶寶負責就已經足夠,但原來我還要考慮不但是自身會面對的問題,還有寶寶日後承受的壓力。

但我可以怎樣? 除了待他出世後,想著母兼父職,日夜兩份工作以維持寶寶所需,找人照顧寶寶,我真的沒有好好考慮日後他所面對的問題,我真的很自私,以為自己一個能給他幸福,但我真的無助,他爸爸不要他,就連出世紙上的身份證也不願提供給我,我原本想對孩子公平,雖然他爸爸不愛他,至少讓他知道爸爸是誰也好?

今天面對健康院,護士問到會找到寶寶爸爸嗎? 爸爸為何沒來? 日後寶寶出世會來嗎? 真是不懂回答…

真的很苦,但我又不能因自己情緒而影響寶,再哭也過去,現寶寶是我生存的希望,支柱,只望寶寶能夠健康,因他是無辜的…

lina9316  妳同bb
勇敢地活下去。  發表於 13-2-9 12:17

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

不用怕!媽媽是呢個世界上最強生物任何事為BB都能撐住賤人不用記

榮盛    發表於 13-1-27 12:50
桐桐bb出生2003-5-5 嵐嵐bb出生2012-7-20

大宅

引用:不用怕!媽媽是呢個世界上最強生物任何事為B

原帖由 WAILAI_CAT 於 12-10-11 發表
不用怕!媽媽是呢個世界上最強生物任何事為BB都能撐住賤人不用記 ...
十卜,加油呀!

大宅

回覆:單親媽媽的憂慮,有苦自知…

單親,的確是一條很難行的路。
但孩子的出現始終自己也有責任。既然你選擇給他一個生命,就好好努力照顧自己,讓自己可以足夠強大去支撐自己和孩子的天地。
不要氣餒。因為將來看到小孩,你會知道他是上天給你最甜美的禮物

大宅

回覆:iki1118 的帖子

加油呀!媽媽

複式洋房

支持樓主!單親媽媽確實很偉大!當你陪伴你的寶寶成長時,你一定會覺得是值得的!

瑪瑙宮

加油, 您一定得的!

大宅

加油呀, 我都係單親媽媽, 自己一手養大個女, 好明白有幾辛苦架, 但係總要捱過去, 唔好胡思亂想, 你做得到架

大宅

BK Milk勳章

多謝各位,至少我現在知道我並不是一個人,再難過的日子都過去,只要寶寶健康,我什麼也不敢奢求。

hkgalcarrie  重有我都係單親, 明白你.  發表於 12-12-24 15:16

大宅

不用怕, 寶寶長大了會明白的~~~~
支持你,cheer up!!
不要灰心!

大宅

回覆:iki1118 的帖子

單親的確難捱,既然已選擇了就必須面對。現階段妳必先調整好心情,不能把情緒帶給寶寶。將來的只要能盡量給予寶寶最好的,便無需自責,因自己已盡能力。我也在年初時開始了單親之路,現實一定比想象的難走,唯有坦然面對,偶爾情緒來時就盡量發洩來解放心中的屈結,哭完又要重新面對,沒法子。所以我很坦白地跟身邊的人說出自己已是單親的情況,其實又不是想象中的差,努力吧。

大宅

BK Milk勳章

引用:不用怕,+寶寶長大了會明白的~~~~ 支持你,

原帖由 環流 於 12-10-11 發表
不用怕, 寶寶長大了會明白的~~~~
支持你,cheer up!!
不要灰心!
始終有爸認不得,不知如何解釋,怕影響他心身發展

大宅

BK Milk勳章

引用:單親的確難捱,既然已選擇了就必須面對。現

原帖由 gor_gor 於 12-10-11 發表
單親的確難捱,既然已選擇了就必須面對。現階段妳必先調整好心情,不能把情緒帶給寶寶。將來的只要能盡量給 ...
對呀!我明白,所以我會盡我所能,等bb健康快樂成長,因為我吾只自己一個人,仲有好多人支持我,我吾怕人點睇我,只要bb健康我無所謂。

洋房

你是單親媽,我有老公,但在這幾年老公都不在我同BB身邊,我BB剛出生不久,我同你一樣要自己面对所有事情,我是拿援助,我都不想,因BB沒有人照顧,要自己照顧BB.所以這樣,你BB沒有人照顧唔得,你可以拿援助,為什麼我叫你這樣做,因BB自己照顧是最好的,我同你一起努力,我同你可以交個朋友嗎,你有唔開心可以打电話給我60505601,我名叫Wing

大宅

BK Milk勳章

引用:你是單親媽,我有老公,但在這幾年老公都不在

原帖由 wing1936 於 12-10-11 發表
你是單親媽,我有老公,但在這幾年老公都不在我同BB身邊,我BB剛出生不久,我同你一樣要自己面对所有事情,我是 ...
社署搵過我,話會搵社工同我傾,但我都想自己照顧番,始終佢係我懷胎十月,我感受到佢存在,我吾捨得佢離開比人領養。如果有能力我都希望靠自己養番,佢係有爸爸,只係吾識唸,唸歪左,我都希望有機會改過,但我現吾奢求太多,bb健康係我唯一願望,10月19做第一次產檢,希望一切都順順利利利。

多謝你,有排我封閉自己,成日喊,訓吾到,但我吾想自己情緒影響bb,我明白,再難過都要過。我都希望可以同你做朋友,電話pm你{:1_1:}

男爵府

你要開心哋 對BB好哋 我經歷過單親係辛苦但係都開心 依加仔仔十二歲 努力啊

大宅

我始終覺得無爸爸好過有衰爸爸!做壞榜樣!教壞小朋友!如果明知係個衰老豆!早點離開早點快活!支持你呀!唔好放棄

大宅

BK Milk勳章

引用:你要開心哋+對BB好哋+我經歷過單親係辛苦但

原帖由 Christybeauty 於 12-10-12 發表
你要開心哋 對BB好哋 我經歷過單親係辛苦但係都開心 依加仔仔十二歲 努力啊 ...
岩岩媽媽同我講既然我吾期望佢爸爸,我又未結婚,仲後生,叫我考慮領養,一黎bb有人照顧,二黎我可以有自己生活。但經過今次我無辦法再相信任何人,我吾期待搵過第二個,但唸到自己托左六個幾月,bb日後發展,看來我真係有必要唸清楚。講真我吾捨得,但吾知bb會吾會怪我無爸爸。

大宅

BK Milk勳章

引用:我始終覺得無爸爸好過有衰爸爸!做壞榜樣!

原帖由 fannyhui928 於 12-10-12 發表
我始終覺得無爸爸好過有衰爸爸!做壞榜樣!教壞小朋友!如果明知係個衰老豆!早點離開早點快活!支持你呀! ...
多謝你。

男爵府

當然有必要唸清楚。經濟,時間,返工嘅話有冇家人幫手,好多嘢嘅。
其實你冇唸到好灰,你要相信呢個世界有好嘅人,你仲后生,一定會遇到你嘅Mr right。
BTW 我仔仔唔會怪我無爸爸。

首頁
12345...8

尾頁

跳至