跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

會長, 我地滿1800頁, 不如開part 5 呀?

男爵府

原帖由 mimi005 於 10-7-30 12:22 發表
越講越傷心 tim
都係吾講 la, 收拾心情
做工

mimi 唔好咁啦, 妳要解決 問題ma, 幫kaka 改善就好了......... think think 問題 才去解決, 好似 妳叫 4仔 去睇中醫咁

男爵府

原帖由 jojolly 於 10-7-30 12:10 發表

係咪因為個小朋友覺得, 就算我主動去做, 做得唔靚, 媽媽最後都會擦晒, 佢會變得冇自信主動去做功課, 所以小朋友會諗橫掂都係要做過, 不如等媽媽向度先做..
我表哥個仔就係咁, 打電話返屋企問佢做晒功課未, 佢答我表 ...

問題 在於父母身上 而唔係小朋友有lor……..
媽媽 要求高, 一定要小朋友 寫得靚 去交功課, why? 一份功課 可能一個字 寫十次 變成寫 二十次, 一個小朋友 既能力 有限, 妳要佢一日寫 咁多次, 好慘

第二, 媽媽 成日幫佢, 變成依賴, 一有錯 幫佢擦
第三, 媽媽 成日幫佢 & 媽媽話 甚至付 係工人姐姐 幫佢寫, 份功課 係佢自己 個責任應該在佢自己身上, 而唔係父母.
第四, 工人姐姐 幫佢寫<<<< 即係 話個姐姐 都怕左 阿mum ……….. haha

miss 既建議係 唔好幫佢, K3 d功課深得去邊, 由得佢錯, 改功課係老師既責任, 唔係我地 喎, 老師自然 見到唔靚 要佢地自己改.

另外, 又建議 同佢地玩遊戲既形式, 同佢地一齊搵一隻字 係最靚 同最醜, 咁小朋友 就好自然 想將那隻醜字 變成靚字.

禁止訪問

大宅

aiya... 阿女一早起身第一餐就係solid food

原帖由 bbmylove09 於 10-7-27 11:48 發表

Kelly 一早食粥唔係飲奶先?
佢lunch 先食solid food 啦, 一早食野, 辛苦d喎, 俾下其他食物佢試多d先......... 俾下麵包, 生果, 什食佢啦, kelly 都多牙仔, 無理由唔肯食格? ...

大宅

del

首頁

尾頁

跳至