2012年媽媽會

跳至

首頁
23456...29

尾頁

大宅

conniecheung 發表於 11-8-25 11:17
如果去公立醫院做CHECK UP,孕婦如果沒有大問題....懷孕中期至後期...醫院都會SEND返個孕婦落附近健康院繼續 ...

但威院無期做產檢轉MAMA去健康院做今日BOOK都要27/10(13W)先有得見姑娘咋, OSCAR(12W)照完都未見姑娘產檢, 可以打去醫院問吓嗎? 到3/1 (23W)去威院第一次見醫生, 會遲嗎?

大宅

conniecheung 發表於 11-8-25 11:22
你會開刀定順產呀? 係C+生OR公院生?

有得選就順產, 我高0了唔知有無問題呀, 多數去公院生我家行去15MIN~~

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

惠媽媽 發表於 11-8-26 00:00
但威院無期做產檢轉MAMA去健康院做今日BOOK都要27/10(13W)先有得見姑娘咋, OSCAR(12W)照完都未見姑娘產檢, ...
可能威院真係FULL得好緊要!! 呢個我唔太清楚(oscar&結構你再打去問清楚,照計係有得免費做的)....不過如果東區醫院就....4WEEKS多登記..8WEEKS安排第1次見姑娘檢查,之後就會約埋12WEEKS個期比孕婦做oscar.....,16weeks再返去普通檢查,之後就約期20weeks做結構....再24weeks檢查架.... 好準時4weeks check一次...去到36weeks就2星期返去check一次直到生.....

水晶宮

惠媽媽 發表於 11-8-26 00:02
有得選就順產, 我高0了唔知有無問題呀, 多數去公院生我家行去15MIN~~
如果公院生,佢地一定好鼓勵你順產....我朋友37歲係瑪麗醫院生都係選擇順產,生完見佢復完得幾好!

大宅

conniecheung 發表於 11-8-26 00:12
如果公院生,佢地一定好鼓勵你順產....我朋友37歲係瑪麗醫院生都係選擇順產,生完見佢復完得幾好! ...

我知呀但我2個家姐都要開刀呢子宮開到3度唔開了, 所以要開刀囉, 可能有遺傳的><BB有重最輕8磅多, 最重差點10磅呀><

水晶宮

惠媽媽 發表於 11-8-26 00:24
我知呀但我2個家姐都要開刀呢子宮開到3度唔開了, 所以要開刀囉, 可能有遺傳的> ...
嘩..真係好犀利呀! 咁到時你要照左bb幾大隻..先再決定啦!

大宅

conniecheung 發表於 11-8-26 00:27
嘩..真係好犀利呀! 咁到時你要照左bb幾大隻..先再決定啦!

但係現在去威院見醫生都要出年先有期呢, 我有怕跟唔足呀><

水晶宮

惠媽媽 發表於 11-8-26 00:34
但係現在去威院見醫生都要出年先有期呢, 我有怕跟唔足呀>
咁你搵c+一路check住先......23weeks先安排見醫生真係遲左d... mouth:

大宅

conniecheung 發表於 11-8-26 13:36
咁你搵c+一路check住先......23weeks先安排見醫生真係遲左d...

唯有係咁啦....

大宅

conniecheung 發表於 11-8-25 13:03
照結構 C+價$$$個個唔同 ,有平有貴... $800-1800不等 ,佐敦張國良醫生幾百蚊有交易...有D醫生就收貴好多... ...

今日打去張國良BOOK結構姑娘話無得照喎
現在唔知搵誰照好, 還是等政府醫院比期呢!

男爵府

環保接龍勳章

mickyma 發表於 11-8-25 11:30
回覆 rabbit2010 的帖子

我都末決定政府定私家, 諗住排左先, 政府又怕佢哋拿西, 又怕順產自已唔夠氣會整親 ...
我 book咗曾祥風醫生. 下星期一見佢, 佢話仁安full晒, 得法國同浸會.

係 law. 我都好驚政府要順產時項唔住. 你朋友同屋企人係講係邊間政府醫院? 佢哋有無講點解唔好呀?

男爵府

環保接龍勳章

mickyma 發表於 11-8-25 11:31

我有日日食kiwi, touch wood冇野, 你有冇飲鈣C寶? 我打算每日一包 ...
鈣C寶我買咗, 但未飲, 諗住唔記得買鮮奶就飲佢. 你宜家一日飲幾多鮮奶, 鈣C寶?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

hihi~
我edd 27/4, 上胎亞仔過期居留, 唔知今胎會唔會做5月mama呢?

大宅

今日去花園街買了5條大肚褲用左$400....2條打底, 2條收腳長褲, 1條短裙褲@@
係卓越買左2支SANOSAN肚紋CREAM $65支及一支BODY OLIVE OIL 220G 應該夠用到生了...

水晶宮

惠媽媽 發表於 11-8-28 19:40
今日去花園街買了5條大肚褲用左$400....2條打底, 2條收腳長褲, 1條短裙褲@@
係卓越買左2支SANOSAN肚紋CREAM ...
我想買大肚牛仔褲呀!!! ....之前陀兩胎D牛仔褲係bossini買的...而家已經冇得賣!!! 加上我D大肚衣服&褲之前已經掉哂~ 而家又要買過..............問左人話旺角中心一樓有.......肚紋膏其實幫助唔大.....如果佢要爆..真係可以爆得好勁...不過通常都係8,9個月先爆出黎!!! (不過個個人唔同既...有D生完幾胎肚皮都好靚靚....),我自己都一路有揸膏...但係第9個月終於爆...都有20幾條!!!

水晶宮

雨晴B 發表於 11-8-28 12:45
hihi~
我edd 27/4, 上胎亞仔過期居留, 唔知今胎會唔會做5月mama呢?
WELCOME我EDD 1/5 ,不過我都預左BB會過期.....因為第1胎過左3日,第2胎過左一星期要催生!

大宅

conniecheung 發表於 11-8-28 23:43
我想買大肚牛仔褲呀!!! ....之前陀兩胎D牛仔褲係bossini買的...而家已經冇得賣!!! 加上我D大肚衣服&褲之前 ...

花園街都OK我係面向太子方向右手邊有間舖買孕婦裝的價格1百至2百幾都有, 你可以行埋中間最尾車仔檔D打底褲$25-35條,街尾左面有檔買收腳款$70條, 同淘寶差唔多係無咩色選擇....你可以去睇吓....
老闆娘都話我肚現晒呀>.<

原本都想去BOSSINI買的, 我之前有見過的但唔記得邊區了所以無去呀....

別墅

我個朋友同屋企人都係QE生( 公務員), 但係佢哋嘅經歷好痛苦噤, 因為有個生完後下面聯針聯到好衰, 一舊舊仲爆傷口, 仲要做多次手術聯返去, 所以佢第2胎就係私家生; 另一個朋友又係爆傷口......聽講話公立醫院聯針呢啲傷口係會俾學生聯......, 但係我自已都有諗唔會個個都係嘅.....
我上星期睇咗DR CHAN, 見到胎Long, 呢個星期尾就去照心跳, 本來打算照埋心跳後先轉去曾祥風, 但依家聽你話仁安full哂,諗住一陣打去曾祥風到, 睇吓呢個星期有冇得睇先

係呢, 你仲有冇塞葯? 我呢排touch wood 冇反胃作嘔, 只係食得好少同胃頂, 有時三角位都有m feel!

希望我哋都順順利利

別墅

鈣C寶一日一包, 奶就一時時飲,盡量飲高鈣奶

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

conniecheung 發表於 11-8-28 23:43
我想買大肚牛仔褲呀!!! ....之前陀兩胎D牛仔褲係bossini買的...而家已經冇得賣!!! 加上我D大肚衣服&褲之前 ...

買果D孕婦褲扣得唔得? 你知唔知我講邊D? 用普通有扣牛仔褲加落去令條褲變大D脹圍果隻

首頁
23456...29

尾頁

跳至