樓市動向

跳至

首頁
12345...38

尾頁

複式洋房

村屋分享

我想租或買,唔知邊到好,買既話銀行做按,trobuble嗎,要幾成呢,而家d租金around幾多呢

伯爵府

Re: 村屋分享

你係咪住開村屋 ?如果唔係最好好似我咁,先試租住,覺得好才去買。
文文寶寶,我住上水,但間屋好近火車站,行去只需7至8分鐘,好正,我去返工只需行幾分鐘,因為在附近,所以我才搬去那處,我那間是全新我,剛建成,所以吸引到我地去住,我以前從未想過住村屋的。

洋房

請問多少$$$,手續如何 ?

男爵府

據聞住村屋保養好麻煩, 又無咁保值

複式洋房

歌莉亞:
我未住過架!不過我老公好鐘意住,我就睇過大埔個邊都唔錯,唔知你住上水幾錢租,有無車位呢,近邊頭,係咪聯和墟個邊呀
歌莉亞 寫道:
你係咪住開村屋 ?如果唔係最好好似我咁,先試租住,覺得好才去買。
文文寶寶,我住上水,但間屋好近火車站,行去只需7至8分鐘,好正,我去返工只需行幾分鐘,因為在附近,所以我才搬去那處,我那間是全新我,剛建成,所以吸引到我地去住,我以前從未想過住村屋的。

民房

想請問住村屋,有冇人管理,駛唔駛交管理費呢? ?-(

別墅

Dear All,

其實一般的村屋都唔駛交管理費咁當然亦都無乜管理啦, 不過一般人如果住得村屋的話都好手望相助既同鄰居的關係亦會close d, 我自己就住開西貢的村屋不過後來生左個女先搬去同奶奶住等我個女大d返小學到時我就會搬番去啦.
Ah B

男爵府

請問大埔,粉嶺,西貢,元朗有冇d$3000內的村屋租?交通方便嗎?好唔好住?
世事如棋,局局新,穫穫甘!

別墅

呢個價錢都好 "蚊水" 除非間樓質數好差,好偏僻即係交通唔方便先會咁平
Ah B

男爵府

嘩~好吸引啊 ~ 咁要幾錢租同埋幾大 ??

男爵府

BB6392 寫道:
呢個價錢都好 "蚊水" 除非間樓質數好差,好偏僻即係交通唔方便先會咁平

但係我唔洗大,300呎內就得,咁有冇?
世事如棋,局局新,穫穫甘!

別墅

其實如果你有心想搵的話可以去地產公司睇下我之前都睇過大埔d村屋不過我個人比較鍾意住西貢因為有24小時小巴同埋好似d人nice d
Ah B

大宅

BB6392,

你以前住西貢邊度呀? 如果等你囡囡返小學時搬入西貢, 咁你預計你囡囡讀邊一區既小學?

我都煩惱緊住邊好, 我個人都好鍾意西貢村屋呀. 但又要考慮囝囝讀書問題.

複式洋房

我見而家好多村屋屋苑,都有獨立圍場或管理員,如大埔、錦田等,最擔心治安同仔仔返學問題,因為佢係尖沙咀讀緊小學,不過而家我都住緊青衣

伯爵府

我成日聽人講村屋成日比人打劫的,是否真的,點樣防?

複式洋房

養番隻狗會唔會好d,同埋問吓係度住緊既街坊都應該得
歌莉亞 寫道:
我成日聽人講村屋成日比人打劫的,是否真的,點樣防?

別墅

Hi Pluie,

我之前係住係南圍個一面環境都幾好個屋可以望到海架, 至於第時個女讀一區小學都未諗住因為佢今年8月先讀K1
Ah B

複式洋房

BB6392:
南圍係邊架?

別墅

即係係匡湖居附近LAW
Ah B

別墅

其實住村屋雖然交通唔方便,但係對個小朋友黎講,仲好過住出面d屋苑.以西貢區為例(我住西貢,其他我唔知):
1. 村屋位置遠,周圍住d咩野人都知道哂,小朋友想落街玩,可以去得邊?玩來玩去咪就係附近o個幾個!
2. 你見村屋附近幾時會開間機鋪?卡拉OK?人流少,賺不到錢?小朋友自然唔都唔會學壞.
3. 因為住得遠,小朋友放學局住要坐校巴(你都唔會放心比d仔女咁細個自己搭巴士返屋企!?! ),所以好少機會流連係士多,7-11 or OK等便利店抽蛋!

首頁
12345...38

尾頁

跳至