懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 etmonster 於 09-7-5 23:09 發表
噤你有無join 個d bb會, 如果有.. 你幾時join ka .. 同埋你有無join果d產前d course.. 吾好意思.. 我好多問題...

我暫時只JOIN左HUGGXX片片會, 但填左FORM都個幾2個星期, 好似無乜回音咁, 唔知成唔成功入到會呢?-(

我報左仁安O既產前COURSE, 好似係$500一位, 可以攜同1名親屬參予, 今個月尾上第1堂喇

別墅

CK_鼠鼠
THANKS, 我諗都係join later la

原帖由 CK_鼠鼠 於 09-7-6 10:20 發表

我暫時只JOIN左HUGGXX片片會, 但填左FORM都個幾2個星期, 好似無乜回音咁, 唔知成唔成功入到會呢?-(

我報左仁安O既產前COURSE, 好似係$500一位, 可以攜同1名親屬參予, 今個月尾上第1堂喇 ...

大宅

CK 鼠鼠, 你睇緊邊個仁安醫生呀? 我會睇余啟文呀~~

別墅

我剛剛確實 Bingo , 現來報到明年 3月份出世。

複式洋房

好媽媽勳章

我上星期check到bingo, last m計6 weeks2d, 仲未約醫生。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 gracefulb 於 09-7-6 10:53 發表

gracefulb,

我睇緊翹康O既葉承楷醫生, 葉醫生都係仁安醫生黎架~

別墅

明天才wk 5, 一知道已經book 了政府醫院. 上胎係政府醫院開刀, 今胎都應該會 (如果醫生允許).
上次係 wk 6 開始嘔, 今次希望唔嘔. 因為已經在有之前看了6個月中醫調理身體..
唔該..我唔想嘔呀!
我又book 了在wk7照第一次, 都係仁安d 醫生.
我都預計看到什麼, 所以唔excited.
另又book 了wk 12 oscar test, 呢個會興奮少少.., 因為wk 12 應該見到唔少東西.
上胎見阿囡"彈下彈下".

今次好快已谷乳頭. 唔知是否第2胎d 反應會快d, 而且成日好快見餓. 無論什麼反應..平常心..會開心d.

大宅

各位3月媽咪,不如大家填下面個表,等大家易睇d:-

媽媽姓名 預產期 醫院 c+產前醫生 順產/開刀carcarb 2/3 (28/2) 仁安 余啟文 開刀

別墅

Hello 各位,
今日才見到這1003 Post, 馬上報到先

別墅

原帖由 KaraWong 於 09-7-5 21:20 發表
終於見到10年3月既post喇
大家好, 今日6w1d,
計返預產期應該係3月10日,
第二胎

Hi Kara,

我同你一樣預產期3月10日第二胎,
係我今日才5w, 唔明點解雙差10日

別墅

Hi 你好!!!

我用曼仔檢驗孕棒 check 到已 Bingo, 我自己估計 胎兒應該 4wk, 同先生相信政府醫院生

想問一吓, 妳安排 wk5/wk6/wk7, 所 check 過d 是甚麼呀???? 可否教我, 因要如果需要我都會去私家醫生 check ???? 因為我今年已 41歲 想留意多 D ????其實我都會找 余啟文醫生看, 是朋友介紹。

原帖由 Chens 於 09-7-8 12:44 發表
明天才wk 5, 一知道已經book 了政府醫院. 上胎係政府醫院開刀, 今胎都應該會 (如果醫生允許).
上次係 wk 6 開始嘔, 今次希望唔嘔. 因為已經在有之前看了6個月中醫調理身體..
唔該..我唔想嘔呀!
我又book 了在wk7照第 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hi大家好呀,我黎報到先~~
我預產期都係3月10日....係第二胎~會係政府醫院生!

別墅

katymamama,
首先你要去政府醫院登記, 安排抽血時間 (太約是wk8), 而Oscar Test 要在wk 10-wk 12 做, 有d 政府醫院有同大學聯繫, 可以在醫院check, 但要收費. 但有些醫院無. 所以你一知就最好問私家醫院 book 定你 wk 10-wk 12 的schedule.

其實在wk7 後去唔去照唔照,好在乎你自己. 有人無照, 直至5個月所有器官出好, 才在政府醫院照一次都有.

按你的年齡, Oscar Test 一定要做. 明白未?

原帖由 katymamama 於 09-7-8 13:32 發表
Hi 你好!!!

我用曼仔檢驗孕棒 check 到已 Bingo, 我自己估計 胎兒應該 4wk, 同先生相信政府醫院生

想問一吓, 妳安排 wk5/wk6/wk7, 所 check 過d 是甚麼呀???? 可否教我, 因要如果需要我都會去私家醫生 che ...

別墅

Chen,

請問Oscar Test 是甚麼???

原帖由 Chens 於 09-7-8 13:50 發表
katymamama,
首先你要去政府醫院登記, 安排抽血時間 (太約是wk8), 而Oscar Test 要在wk 10-wk 12 做, 有d 政府醫院有同大學聯繫, 可以在醫院check, 但要收費. 但有些醫院無. 所以你一知就最好問私家醫院 book 定你 w ...

別墅

唐氏綜合症測試
<Age 25: 比例 1:1500
Age 28: 比例 1:1100
Age 29: 比例 1:1000
Age 30: 比例 1:910
Age 31: 比例 1:800
Age 32: 比例 1:680
Age 33: 比例 1:570
Age 34: 比例 1:470
Age 35: 比例 1:380
Age 36: 比例 1:310
Age 37: 比例 1:240
Age 38: 比例 1:190
Age 39: 比例 1:150
Age 40: 比例 1:110
Age 41: 比例 1:85
Age 42: 比例 1:62

原帖由 katymamama 於 09-7-8 13:53 發表
Chen,

請問Oscar Test 是甚麼???

別墅

Chens,

Thanks ~ 我明白

原帖由 Chens 於 09-7-8 14:07 發表
唐氏綜合症測試

別墅

hi,

我都係剛自己check到, 現在應該是5wk多點, 我都係第一胎, 好緊張
我以前睇個婦科好難book, 普通檢查都要book兩個月, 所以 我未book e 生吖, 有什麼e生推介嗎?

別墅

原帖由 gracefulb 於 09-7-6 10:53 發表

gracefulb

你睇余啓文呀? 我都听朋友提過, 難book嗎? 你是否已經book咗?

大宅

回覆 7# katymamama 的文章

你想睇dr yu就要快d book o左先,現在已排到9月喇!

男爵府

我想問如果我要去政府醫院排期
幾時要去?有咩文件要準備?
其實我連私家都未排,只係剛剛去c+睇左次醫生
4w乜都未照到住(只係照到個疑似胎囊),醫生話等遲少少個胎大啲先排都ok

首頁

尾頁

跳至