自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

炎炎夏日,唔少人有體臭的煩惱(包括我自己),所以想分享下我嘅止汗產品血淚史(為左搵有效嘅產品,荷包出左唔少血)

首先,我用止汗劑的目的在於止臭而不是止汗(經驗話俾我知,止汗劑係幫唔到我止汗,用左還是汗流成河)

過往, 我只會用係萬X買到嘅止汗劑, 而圖一嘅R牌同小林係最有效止臭,但我後黎發覺腋下愈黎愈黑,有時仲會敏感同痕,所以開始物色d無咁多化學成份嘅止汗產品

係bk見到有人話紫羅蘭香體粉好用, 於是就試下, 用左半年, 腋下無之前咁黑,止臭效果亦唔錯,但後黎去過幾次華X堂都見唔到有賣,職員話暫時無貨,加上睇到報導話滑石粉可能有害,所以就繼續試下其他較天然的牌子,見圖2,依d對我黎講係完全無效,出街個幾鐘就開始聞到自己有汗味

試試試....終於遇到一支比較有效嘅茶樹油止汗劑(圖3,注意:成份有酒精),可以維持到6至8個鐘,出街出得耐,可以用濕紙巾搽腋下再補搽,已用完一支,並無任何敏感同痕癢,雖然止臭效果無R牌同小林好,但感覺安心d又唔會令皮膚痕 (25/7更新: 唔知係最近天氣太熱定用耐左就無咁有效,搽依個只可以維持到三個鐘到,所以前幾日去旅行都係用返小林,但用左4日又開始痕,又要繼續試下其他了)

最後推介一支腋下爽膚水(圖四,味道似藥油味),可去除腋下異味,搽完涼涼地,有時早上唔想沖涼就會先用佢搽下腋下再用止汗劑(補充:依支野唔可以當止汗劑用,.佢唔可以防止汗臭,只可以有異味時搽下幫助去除異味,至於美白功用方面,用左係有白到,但因為我同時期有搽cream係腋下,所以唔肯定係邊樣有用定兩樣都有幫助)

至於係邊到買,我就係淘X搵代購,請不要問可不可信,信則有,不信則無

以上純粹分享, 有無效用其實好因人而異,第一次出post,寫得唔好請多多包含

大宅

回覆 lamlamlemon 的帖子

請問邊到買?

大宅

plumtree 發表於 16-7-11 10:45
我都有樓主嘅同樣問題。我最衰就係好易繄張。同人傾个電話,加拿大都會濕到流汗。平時好易就有汗,最快濕 ...

可否pm我 邊隻水晶 ?謝謝

大宅

引用:Quote:kkk2015+發表於+16-7-21+01:09+唔好

原帖由 Gudettama 於 16-07-21 發表
同妳一樣中伏題外話,果間韓國here we X 以後唔會再幫襯!好多雷品又貴過人最近買盒Cc ...
同意!之前買個幾樣野都唔覺好用,用左一兩次無用了,㗰錢。唔打算再幫襯!

大宅

kkk2015 發表於 16-7-21 01:09
唔好用!噴完好大陣茶樹油味,混埋d 汗味好臭,把鬼!
同妳一樣中伏題外話,果間韓國here we X 以後唔會再幫襯!好多雷品又貴過人最近買盒Cc cushion$2XX,FB另一間$128!谷鬼氣

大宅

引用:Quote:connieyau923+發表於+16-7-3+10:21+

原帖由 totheend 於 16-07-04 發表
很明智的決定!
我認識一個阿婆,30多年前來香港時,知道有這种手術做,就喇喇聲走左去做,不過當時沒有激 ...
請問有冇醫生介紹

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

plumtree 發表於 16-7-11 10:45
我都有樓主嘅同樣問題。我最衰就係好易繄張。同人傾个電話,加拿大都會濕到流汗。平時好易就有汗,最快濕 ...

有冇圖呀?

大宅

開心吸收勳章

eeyorepigpig 發表於 16-7-2 16:10
我用呢隻,堅work, 加拿大完全冇晒汗出,以前用親嗰啲都會仲有狐味,夾埋啲香味就仲臭,而家就冇晒狐味

...

請問邊度買

大宅

引用:Quote:totheend+發表於+16-7-2+15:33+你谷

原帖由 小邪貓 於 16-07-02 發表
有冇人用過呢隻?
唔好用!噴完好大陣茶樹油味,混埋d 汗味好臭,把鬼!

伯爵府

luckybaby2011 發表於 16-7-12 13:19
想問、佢水洗到架、可keep七日?

膏果隻我都KEEP到5/6日, 其間沖涼都冇問題的
另, 走珠果隻就KEEP到2/3日
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

大宅

男人用,有冇好推介?

水晶宮

願望石 發表於 16-7-4 16:06
我都係用佢,幾得下

想問、佢水洗到架、可keep七日?

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我係用莎sa隻止汗晶石,但只擦腋下,暫時黎講好有用

大宅

引用:Quote:kkk2015+發表於+16-7-11+10:11+請問

原帖由 願望石 於 16-07-12 發表
有淡淡既香味,個人覺得可以接受的
Thanks

伯爵府

kkk2015 發表於 16-7-11 10:11
請問呢支本身有冇味?thanks

有淡淡既香味,個人覺得可以接受的
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

男爵府

zoekayan 發表於 16-7-2 15:07
紫蘿蘭香體粉有無圖

呢隻用到我敏感!

大宅

引用:我女好勁味,試咗好多止汗劑,通常都止唔到

原帖由 M&A Mom 於 16-07-02 發表
我女好勁味,試咗好多止汗劑,通常都止唔到佢d 勁味,有時佢又唔勤用,就算小林都幫佢唔到!
終於係 bk 幫 ...
Logon 唔見,售貨員話無賣過 😔

侯爵府

2018復活節勳章

lamlamlemon 發表於 16-7-2 13:59

炎炎夏日,唔少人有體臭的煩惱(包括我自己),所以想分享下我 ...

我都有樓主嘅同樣問題。我最衰就係好易繄張。同人傾个電話,加拿大都會濕到流汗。平時好易就有汗,最快濕就一定係果兩個位。我好年輕就已經用果d止汗劑。當年R牌子都未掘起。我多數都係用响超市,萬0就買到嘅牌子。噴霧,走珠,膏都用過吾少。R出左,我都試過好多條line。好多用完都會痕。而且,汗臭混淆止汗劑嘅味,係冇咁臭,旦都係有些微汗味。
旦最近我就响ss搵到隻啱自己用嘅。有止汗劑,亦有晶石。兩個都好滿意。
因我吾喜歡止汗劑加埋汗嘅味道。
而我又吾想用太多化學品,同要勁香味去淹沒汗味(根本就淹蓋吾到,只係改變左氣)。所以見佢話冇乜冇乜成份我就買左。反而樓主你所用嘅好多我都未用過,好似感覺比較貴。我用嘅係易買價錢大衆化d嘅。而家用繄嘅已算係最貴喇。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

dizzylizzy23 發表於 16-7-4 19:40
Keep到咁長都唔好試,化學好勁,我用過大陸一隻xx蘭就係咁,用到甩皮,黑晒 ...

10幾年前用過,甩皮,痕

大宅

引用:Quote:M&A+Mom+發表於+16-7-2+16:29+我女

原帖由 願望石 於 16-07-04 發表
我都係用佢,幾得下
請問呢支本身有冇味?thanks

首頁
12345...6

尾頁

跳至