自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好心政府唔好掛住養呢班癈人啦 !!
都唔明白,佢地點解可以咁容易囉綜緩 ???
有需要綜緩嘅人又申請唔到...
有手有腳, 掛住生仔果D癈人,又咁容易囉...唉

子爵府

唔係點會咁後生都生幾個吖!都係想攞多d之嗎

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

雙糧>>>>一d都唔make sense ge
退稅都都係出年喺稅款度退咋
but why佢哋有得即時and現兜兜袋$落袋呀
政府玩分化呀
可以有其他方式令佢哋受惠吖
例如醫療費津貼....etc
家陣....真係>>>

珍珠宮

人地就收CASH, 我地就扣電費, 免差响, 出年先退稅, 10000以下先有6000蚊落MPF, 65歲先攞得! 雖然都係有受惠, 不過就唔多公平囉

禁止訪問

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解綜緩年年都有雙糧出

大宅

佢地係一次性出雙糧定以後年年都有,頂多出一半,我真係識好多人做足成年雙糧都冇,點解政府鼓勵不勞而獲呀

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

侯爵府

BK Milk勳章

點解政府唔將呢d錢俾d 有需要既人呢, 我見傷殘津貼都only 加百幾, 仲有, 有d 老人家有層舊樓同有少少儲蓄for 自己百年歸老時用都唔可以攞綜援, 但個d 一家幾口唔做野就可以攞:;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp:

子爵府

唉~~~頭先有個拎綜緩既亞太都唔滿意
大佬,你咩都唔洗做,日日攤大手掌去拎錢
仲唔滿意

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 yvonne 於 08-2-27 21:30 發表
係啲錢俾呢班人,養懶個身,你都覺得啱嗎????攞綜援應設時限,難道受助者一生都困境之中嗎?
我唔覺政府有虧待我,我行得做得點解要攞綜援,我只係覺得後生遙遙,有手有腳,係現在香港有工做之下都唔返出黎做嘢,咁同癈物有乜 ...

agree:;pppp:

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 木馬 於 08-2-27 21:47 發表
好討厭綜援出雙糧, 完全養大懶蛇寄生蟲
對自食其力的低收入人士/家庭無派糖

咪就係,好討厭呀:;pppp:

紀律部隊果D公務員都叫有做嘢吖,搵命搏,但係從未出過雙糧,

依家好多果D大6人呀,就唔洗做有錢收,仲要有雙糧:;pppp:

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

攞綜援褔利都好好架,我識得有一個人,

如果你唔識佢呢,就咁睇佢真係好富裕架,

起碼你見到佢小朋友學咩學咩咁,以為好有咁款,

佢住公屋,生咗3個小朋友,2個讀小學,1個讀幼稚園,

大果個呢,就學鋼琴,畫畫,游泳同補習,

中間果個呢,就學畫畫,游泳同補習,

細果個呢,就仲細,所以未有嘢學住,

2個讀小學既,返學就坐校車,但係行路15分鐘可以到學校,

仲有2個係學校訂飯呀,(但其實如果自己"主"應該會平D)

就咁睇都唔少開支啦,

另外仲有好多好多福利......

書薄津貼,眼鏡津貼,車船津貼,校服津貼,(依家仲有雙糧)

興趣班津貼(小童群益會,明愛......團體機構,好似半免收費)

有咁好褔利,果D人點會想做嘢吖

就算做都未必搵到咁多錢,同埋咁多褔利啦........

複式洋房

香港人好勤力,只要仲有能力都會搵工做,點解我地納稅D辛苦錢會去左果班大陸人度,無飯開就返大陸啦!!!!!!!!!唔該!:;pppp:

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

出雙糧比班垃圾不如加生果金仲好啦

:;pppp: :;pppp: :;pppp:
愛 我 就 別 傷 害 我

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 kitwong 於 08-2-28 01:37 發表
出雙糧比班垃圾不如加生果金仲好啦

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

男爵府

agree!!!!!!!!!!!!!!

原文章由 florence0204 於 08-2-28 07:56 發表

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

綜援出雙糧, 完全養大懶蛇寄生蟲
對自食其力的低收入人士/家庭無派糖,唔 Fair

伯爵府

回覆 #30 manchan716 的文章

咪係!尋晚睇新聞時果位攞緊綜媛既呀太,仲要好似唔多滿意咁!:;pppp: :;pppp: 真係火都嚟!

首頁

尾頁

跳至