興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 clpapa 於 08-8-8 08:27 AM 發表
Canon 本身有2年保, 之後再續保, 都可以有折, 你選加保要小心睇清楚加多2年保既內容到底係加一年定2年,
原本唔係得一年保咩??佢話加多幾百,係一共3年保!一陣再問下先!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

450 係兩年保養連意外保障
http://www.canon.com.hk/tc/consumer/product/productdetail.aspx?product_id=100125&series_id=15&tag_id=12163

原文章由 vincybb 於 08-8-8 10:30 發表
原本唔係得一年保咩??佢話加多幾百,係一共3年保!一陣再問下先!

複式洋房

原文章由 bosch 於 08-8-8 00:01 發表

佢都算好人丫, 至少 call番你. 不過佢點知你個電話??

你又係既.... 呢度講左百記只係星期五至有 rebate 好耐, 你仲今日走去百記買, 而家個 sales call 番你都算好彩啦.

等你既試機報告!! 我聽日就去放 ...

付款look卡時,好采佢問我
其實我都係新手(唔知點試機),不過都會試下對仔女做model。
百記叫我charge夠電就用一張白紙及一張黑紙試下影有無紅點,祇要有一點,佢地都會幫我換機。

複式洋房

原文章由 clpapa 於 08-8-8 10:45 AM 發表
450 係兩年保養連意外保障
http://www.canon.com.hk/tc/consumer/product/productdetail.aspx?product_id=100125&series_id=15&tag_id=12163
甘加多$748多一年保養抵唔抵呢??

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 vincybb 於 08-8-8 19:46 發表

唔抵,
DSLR, 3年已經出左幾代新機, 舊機唔值錢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我終於買左啦!!! 唔知點解仲緊張過去生仔!!

去左銀行中心間百記, $5888, 我仲買埋 50mm f/1.8 鏡, 原價 $730, 跟kit 買 $700, 所以 rebate 後$630. 我見其他舖散買的話平極都係 $650, 所以一齊買埋.

問下問下都送左好多野.
初初話送腳架, 4GB card, 保護貼, 相機袋, 電, card reader (注意: 其他百記冇話送 card reader). 跟住再問多幾問, 仲送埋鏡頭泵, 抹鏡布, adidas cap 帽. 最驚喜係佢送埋塊 hoya 濾鏡, 原本我只係吹下水話有冇得送, 點知佢地真係送.

佢初初拎部機黎, 個袋好殘已經唔想要, 但佢地話包住相機個膠袋一定係巢喎.. 之後睇到 kit lens 有點野, 佢地抹唔甩, 咪拎第二部機. 第二部個鏡頭入面都有點野, 不過響內部, 佢地話係部機出入冷氣地方既水印, 部部機都有喎... 跟住叫我試機, 我都唔識試, 所以影兩張 ok 咪算, 反正有 10日試用, 呢幾日要試真 d.

睇個定焦鏡時, 第一支跟本唔要得, 個環面有好大點油, 仲好濕添... 換過一支鏡, 都有少少少少少類似油跡, 我抹極都唔甩, 不過見係表面, 唔係響鏡頭面, 咁咪算數.

要叉8-10個鐘電, 有排等....

電器街有咁多間百記, 我部 860is 都係響銀行中心果間度買, 感覺上比較老實少少. 我去過其他百記買野, 但一係亂咁報料, 一係問左都冇折俾我 (其他百記係有拆!).

真係多謝各位師兄師姐既教路, 冇你地咁俾心機去教, 我都買唔成機, 又拎到咁多贈品!!!

我唔會另外加錢買保養, 佢唔同電視洗衣機咁換一換就好麻煩, 2年後部相機舊左, 可能會換機, 或者留番 d 錢第日買多支鏡. 要買都係年半之後至諗.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-8-8 22:06 編輯 ]

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原廠正價保用好似都係$800(會有幾可觀既折扣), 重要兩年後至問你攞, 你自己話la.

原文章由 vincybb 於 08-8-8 19:46 發表

[ 本文章最後由 clpapa 於 08-8-8 22:23 編輯 ]

複式洋房

唔該晒大家呀!

今日去兇宅問,佢話EF50/1.8無貨,聽日睇埋百記先!

琥珀宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 bosch 於 08-8-8 21:31 發表

去左銀行中心間百記, $5888, 我仲買埋 50mm f/1.8 鏡, 原價 $730, 跟kit 買 $700, 所以 rebate 後$630. 我見其他舖散買的話平極都係 $650, 所以一齊買埋.
...

恭喜晒,有冇唸住將REBATE的錢再攞去買鏡頭?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 ccdccl 於 08-8-8 23:19 發表

恭喜晒,有冇唸住將REBATE的錢再攞去買鏡頭?

暫時唔會啦, 原來我想過 450D body+A16 加支定焦鏡, 或者 450D kit+50mm f/1.4. 不過都係玩熟 d 先, 遲下至upgrade 同埋買閃光燈和腳架.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

i also bought last nite in 百記.
$5580 for the body only.

複式洋房

好想

擁有一部....入門級....
今日想出去驗證下...好似深水埗有間平..
連貼 4g 代電 跟鏡 5800....

複式洋房

原文章由 bosch 於 08-8-8 21:31 發表

...

我個sales好似叫Kelvin,佢是高而slim type,帶粗邊黑色眼鏡,好好人,一樣送了一個card reader (EagleTec) 比我,可以負荷4GB的

伯爵府

原文章由 hoosier 於 08-8-9 21:56 發表

我個sales好似叫Kelvin,佢是高而slim type,帶粗邊黑色眼鏡,好好人,一樣送了一個card reader (EagleTec) 比我,可以負荷4GB的

我買機又去搵佢先

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #36 曲曲 的文章

到佢過機時都會知乜事,因為唔係手寫單嘛

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

講左咁奈, 有冇人可以貼 450d o既相黎睇下呀?
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

瑪瑙宮

原文章由 Simar 於 08-8-11 16:51 發表
講左咁奈, 有冇人可以貼 450d o既相黎睇下呀?

D 相影得太差, 又好暗呀... 等技術提升左至 post.

我而家仲係日日用兩部機影相, 仲忙過以前.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-8-12 03:10 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今晚終於買咗啦,扣埋積分連安心保total$6856,送咗以下嘅嘢有4GB兩張(一張普通,一張快閃未有貨遲D攞)
保護貼
機袋
電池
萬用CARD READER
除塵套裝
抺布
腳架(大)
腳架(迷你,超靚)
CANNON 手錶
手繩
仲有返貨先有得攞嘅︰
可口可樂玻璃柸
可口可樂收音機

別墅

請問你係邊度買 ?
安心保是什麼 ? 謝謝 !

~~~~~~~~~~~~~~~

原文章由 kayingivy 於 08-8-16 22:37 發表
今晚終於買咗啦,扣埋積分連安心保total$6856,送咗以下嘅嘢有4GB兩張(一張普通,一張快閃未有貨遲D攞)
保護貼
機袋
電池
萬用CARD READER
除塵套裝
抺布
腳架(大)
腳架(迷你,超靚)
CANNON 手錶
手繩
仲有返貨先有得攞嘅︰
可口可樂 ...