婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

多謝你地個意見
其實我個心都好矛盾
因為我個bb 頸皮厚o左(可能有10%-20%係有事)
我驚佢第日有事 因為醫生都話 如果真係有事都有70%係照唔到出泥
所以我好驚 我驚第時會害o左佢

別墅

原文章由 lokying 於 08-11-5 08:08 發表
多謝你地個意見
其實我個心都好矛盾
我驚佢第日有事 因為醫生都話 如果真係有事都有70%係照唔到出泥
所以我好驚 我驚第時會害o左佢 ...

如趁bb未成形,加上你咁的狀況,我應為唔好要個bb
真係唔好累下一代呀

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果係咁你哋真係考慮清楚,到時唔只你哋辛苦要照顧BB,其實BB也受苦,真係愛佢變成害佢

大宅

原文章由 lokying 於 08-11-5 08:08 發表
多謝你地個意見
其實我個心都好矛盾

如果你嘅情況係咁,弊>利,忍心d作出決定,唔係就要預左條路好艱辛...到時唔好埋怨任何人mouth: Give my best wishes to you,dear.
組織一個家好容易,但維繫一個幸福完整嘅家需要好多嘅忍耐,諒解,心機,金錢,時間,甚至於人生經驗,理性嘅處事態度....

大宅

見到好多人問我
講真
我都係為o左個bb先結婚
因為我爸爸媽媽都係話咁會對個bb好d
但我bb已成形了 好可愛 有手有腳了
我同我c6講 如果有1成機會bb有事ge 我都唔想博
但見到佢ge想法就係 話不如睇下個月照o左結構先 佢話佢覺得個仔好想出泥...

珍珠宮

又或者咁睇吖, 你認為你男朋友是否有足夠的成熟, 責係感, 金錢, 去同你一齊應付未來的日子? 佢係唔係做緊野? 對將來有咩打算? (千祈唔好話生咗出嚟至算喎?), 等時係咪同99一齊住? 佢有咩意見? 佢係唔係咩都問佢呀媽? 你是否介意? 我地喺bk呢度好多婆媳問題, 其實有好多都係個中間人做得唔好, 即係你男朋友, 你認為佢是否有足夠能力應付你同佢呀媽? 我地都想揾個男人照顧自己, 唔好以為自已可以偉大到可以照佢一世呀, 好多問題大家都未知點應付? 你男友得唔得呢?

你地結婚當然最好係靠自己啦, 自己有幾多能力做幾多, 不論係錢同責係, 唔係62同99負責, 如果你話你未來99唔提禮金, 咁你男朋友有冇私低下同你講佢想俾幾多? 可以等你呀媽還價吖? 咁你自己認為要幾多至合理? 你呀媽都要話你知佢想要幾多? 有野都應該係你同你男朋友負責任, 唔係你99一個人要做架? 諗清楚未呀? 如果未既? 再睇清楚呢個男人同自己的要求先啦.

如果bb的頸皮厚咗, 將來可能會係唐氏綜合症兒童, 你同男朋友要照顧佢一世, 你地有冇足夠耐性呢? 到時唔好話99唔幫你湊或者湊得唔好喎?

珍珠宮

原文章由 lokying 於 08-11-5 15:16 發表
見到好多人問我
講真
我都係為o左個bb先結婚
因為我爸爸媽媽都係話咁會對個bb好d
但我bb已成形了 好可愛 有手有腳了
我同我c6講 如果有1成機會bb有事ge 我都唔想博
但見到佢ge想法就係 話不如睇下個月照o左結構先 佢 ...

唔好意思, 我覺得你男友都幾幼稚, d男人係咁架, 見到人地bb得意就自己都想玩, 唔知真正責係係咩? 到有事時, 個男人係第一個逃避, 嘜都唔理, 咁你自己其實想點? 你玩夠未? 你認為你可以做一世湊仔婆未?

別墅

睇到呢度, 我都幾唔開心.一個女仔POST上黎講自己遇到既難題, 但大家就著眼於佢今年得18歲, 係個細路女. 無錯佢年紀可能比所有媽媽細D, 但佢同佢男朋友都尊重生命, 都會生呢個BB出黎!2個人都勇於承擔呢個責任!
性行為, 係好私人既事, 做阿媽咁撞入去根本就好差既行為, 你唔鐘意可以講, 點可以咁做. 就算我地結左婚, 比小朋友撞入房見到都唔開心, 何況比人地阿媽見到. 我自己都有2個女, 我當然希望我個女會嫁果日先同老公做, 但我可以阻止咩? 自己都知情到濃時呢D野係好難控制, 只希望佢做完後唔好後悔, 喊住咁同我講. 或者搞出人命時個男人肯負責任, 咁已經好滿足!

至於樓主, 你話你個B可能係頸皮過厚, 如果係真, 我勸你唔好要個BB好過, 如果BB出黎係會辛苦一世, 點解要咁做呢? 講白D就係點解要為自己,為BB攞苦黎辛!

別墅

多謝你地個意見
其實我個心都好矛盾

吓...
你年紀咁細頸皮竟然出問題ar??
你若果今次唔要個bb...
下次準備懷孕時真係要小心d
d煙酒最好唔好掂la...

別墅

不過...其實我覺得你地兩個根本都未ready做人父母...
其實...你雖然有左bb...但都唔應該咁快唔做嘢(除非份工對個bb會有影響la...)
我都有左bb...依家5個月la...我都有工做
其實...照顧一個bb真係要$ka...
唔通你要你6266/你dad&mum去養你及你個bb??
未結婚同人發生關係我真係唔多接受...
但anyway事情已經發生左...
我唸你要好好同你男友傾吓下一步想点...
若果佢根本唔想同你結婚...
就算迫到結婚...你地婚姻會唔會長久真係唔知...
若果真係唸住結婚...你都唔好唸住要人地屋企做到好足
俾好多禮金之類...
有時有左先結婚...真係唔係咁光采ka...

翡翠宮

畀面勳章

我覺得樓主你有好多野要考慮:
1. 你話你有精神病,咁你有冇能力照顧bb?
2. 你同男朋友係咪真係有誠意結婚,願意為對方、為bb付出想像唔到既一切?包括時間、精力、金錢、心血...
3. 婚後你地有冇能力自組家庭,定仍然要靠男友屋企?

年紀細唔係唔可以結婚做媽媽,而係真係要考慮得好清楚。

未來99對你點,你都唔需要上心,因為一來99冇責任同義務對新抱好,佢養到你男友成人,已經功德完滿。二來你以前既行為真係好難叫老人家接受,你只可以用行動來改變佢對你既睇法。

大宅

原文章由 2on 於 08-11-5 17:47 發表

吓...
你年紀咁細頸皮竟然出問題ar??
你若果今次唔要個bb...
下次準備懷孕時真係要小心d
d煙酒最好唔好掂la...

由細到大
我從不煙不酒
而且醫生話我bb雖然頸皮厚但我血液出泥係1/2758
唔算太高
但都有一定風險 有10%-20%(心臟/其他器官有事)
講真可能你地思想比我好
我想問下你地會唔會去博

禁止訪問

伯爵府

原文章由 lokying 於 08-11-4 18:21 發表
我結婚 佢地男家又沒唔搵我父母傾 又唔提擺酒
到有次 佢地兩家人約出泥 但點知99佢地禮金又唔提 酒席又唔提 咩都唔提 仲同我男朋友講若果買介子 唔好買咁貴 仲要搵佢幫眼(我心諗你去到 幫睇價錢JA掛) 仲要係我父母面前話我唔番工
你地會唔嫁.......我真係唔想嫁 好委屈

樓主,

(1) 我覺得你應該同你老公傾點數先, 而唔係男家父母.

<我當年唸住結婚, 都係我老公同我私下商量禮金, 酒席, 過大禮既野, 然後, 佢再自己同男家父母傾好, 再之後先約出黎見下大家家人咋, 只係象徵式個日再confirm同交代> 一定唔會大庭廣眾傾law, 有失身份.

(2) 唔番工好閒之麻, 最緊要你老公應付到就無問題

(3) 你bb依家有事, 我唸可能上天俾你一個啟事, 你唸清楚你係咪真係愛你老公先la, 再講, 不要為了b b而結婚.

(你將來一定唔會有幸福嫁)

大宅

原文章由 lokying 於 08-11-5 21:14 發表

由細到大
我從不煙不酒
唔算太高
講真可能你地思想比我好
我想問下你地會唔會去博 ...

好老實講,俾我都會好忐忑,因為始終都係自己腹中塊肉,不過,我多數都唔會摶,話就話做人要對自己做嘅事負責,但係而家講緊係另一個生命,同埋有時,唔係你想負責就可以負責,你冇可能永遠都陪伴住佢,照顧佢一世....

同埋我有啲好奇,點解你哋會咁想要個BB??咁急於建立自己嘅家庭??係咪你哋只係想快啲獨立就可以脫離原本家庭嘅束縳??

如果係咁嘅心態,你哋可以講話係好自私又不識世情,獨立係有好多途徑,根本毋需要用另一個生命嚟証明自己,雖然你哋而家行到嚟哩一步,但都唔代表你哋冇得揀,因為你哋都真係仲好年青,將來仲有大把世界要捱,唔好俾眼前嘅事掩蓋住雙眼!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

俾我就唔會博 你地一齊年幾就可以有bb
即係生育冇問題,,如果真係想要好快可以追番個
最大問題係 你地一齊日子咁短就結婚生bb
bb出世後會好多摩擦架
大吉利是講句 如果生左出黎bb真係有事
而你地2個成日為d小問題而嘈唔開心又鬧離婚ga話 辛苦ga係你自己咋,,

珍珠宮

原文章由 lokying 於 08-11-5 21:14 發表

由細到大
我從不煙不酒
唔算太高
講真可能你地思想比我好

你抽咗羊水未呀? 抽羊水驗可以有90%以上確定bb是否正常. 如果驗出來冇事, 你地真係好想生, 又有足夠心理準備咪生囉. 否則, 當然唔會博啦. 你要負責照顧一個冇足夠能力照顧自己的人, 到你老死, 咁之後邊個理佢? 睇電視見到人地係咁, 你會點睇? 小朋友行出街俾人指指點點你會點?

大宅

我想問你地知唔知抽羊水 係咪可以知道器官有無問題架
因為我聽醫生講話係睇唐氏架ja

別墅

由細到大
我從不煙不酒
唔算太高
講真可能你地思想比我好

你只照左oscar嗎??
有無再進一步抽埋胎水ar??
我依家都有左5個月...bb check過都算健康
但若果之前個報告有問題...
我未必會要個bb...因為始終將來生左出來的話(有問題bb)...
自己未必有能力照顧得到...
所以你要好好唸清楚la...

男爵府

我想講既係樓主太任性同太自私啦...你話你99唔尊重你對你唔好攪到你有精神病....但係我諗你唔記得左一樣野, 你走上人地屋企住, 你同c6有冇徵求過你99既意見?你話有比番家用佢, 咁你有冇諗過如果出去租屋住係唔包伙食, 佢煮埋你食你仲要嫌, 你知唔知好多99收左家用都好,個新抱都要做晒的家務?我唔同99住, 上佢屋食飯時我都要做阿四(佢屋企仲要係有工人既)...

仲有, 人地一家大細有老有嫩, 你連成人身份証都未攞就住係人地屋企, 仲要係人地屋企攪野(你要記住, 個一刻你仲未係佢新抱, 你只係一個佢個仔帶番屋企, 無名無份, 來歷不明既女人)....咁你99作為一個媽媽, 除左你c6仲有他細的既仔女, 你覺得佢有咩感受?如果佢其他仔女都學似你地咁做, 咁佢點算? 我明白性呢樣野係好私人同埋佢咁做係好唔岩, 但你有冇諗過佢用鎖匙開你房門個一刻, 其實佢已經嬲到精神崩潰發左癲? 咩情到濃時好難控制....你寄人籬下, 知唔知咩叫避忌?如果你同班friend去唱k, 又會唔會忍唔住關埋厠所門就攪?

好勒, 到你有左bb,你諗住生出黎, 但你有冇諗過點樣養育呢個bb? 你一有左就唔做野, 你同你c6商量好未? 你地有夠既資源供養呢個bb嗎? 定係諗住交比其中一方父母去湊? 如果係, 你有冇同人地商量過定只係你地一廂情願咁諗?你要明白, 佢地係冇義務幫你, 儘管你地毎個月有家用比佢地, 但唔等於佢地欠你地任何野要幫你湊仔,你地仲咁細, 可能你99其他的仔女都仲未出身,佢可能根本無能力幫你地.....至於你話你地結婚你99一的都唔提酒席禮金,唉,其實你要明白, 呢樣野應該係你c6負責架, 除非係佢地要求你地結婚, 要你擺酒啦...佢地養大你c6, 責任就完架啦, 你地結婚佢無責任出錢攪架, 除非你C6有比錢佢地儲起要黎咁用啦, 呢樣真係"幫係人情, 唔幫係道理"架.

樓主, 你唔好怪我同有的媽媽咁話你....但係你真係好幼稚, 一的人情世故都唔識, 仲要反過黎怪人對你唔好....你要明白, 99無義務對你好架...有時我地做左好多野, 99都唔會對我地好....你有無諗過你做過的咩點解佢要對你好? 其實你知唔知你同你c6一直以黎所做既野, 對你99有幾大傷害? 樓主, 你大個女架啦, 好好反醒下啦....

至於你肚入面個bb, 我唔敢幫你做任何決定, 但係我建議你抽羊水再驗清楚先好做決定....你其實係一個比較脆弱既人, 如果個bb真係有唐氐, 我覺得你未必可以handle到..你諗下, 你比人睇到你攪野都整到你有精神病, 你有冇諗過養育一個有唐氐既bb所需要承受既壓力同埋傷害會係呢件事既100倍?你有冇問過你自己同你c6可唔可以承担到?呢個將會係一生一世既承諾黎, 你作好最壞既打算未? 準備好未?

有左bb無諗清楚就生呢的唔係叫有担當, 呢的先叫不負責任同埋唔尊重生命...我唔識樓主或者你99, 但係我咁長篇大論咁話你,係因我真係睇唔過眼,你做錯晒都仲要怪人, 一的都唔覺得自己有問題, 仲要準備做人媽媽.....

首頁
12345...6

尾頁

跳至