論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 hellojudy 於 09-8-7 16:24 發表
我比工人補假錢係$120元, 如果政府的條例, 係唔可以補錢添, 同埋假錢係用月薪除的麻, $120夠晒數, 無話要另外比多d, 係自己同工人講定的價錢, ok咪補, 唔ok咪放假囉... ...

唔可以補錢 係指勞工假期 only.

每週休息日係可以補錢唔放的.

男爵府

好媽媽勳章

問佢係唔係食蒙咗 ?? 點計都計唔到$190一日啦, 叫佢計番俾你睇! 仲有以後一定要放假, 免得日後再argue. 佢呢d 人同你計到咁足, 樓主你要小心d都同佢計足, 冇謂益佢
:-D :-D

公爵府

$190, 叫佢寫條FORMULA出嚟點計, 點計都冇可能$190, 發佢個夢啦!

我計$3,580*12/365=$117.7

最多係計3,580/30 = $119.3, 但$117.7個計法公平啲
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

我o個個仲衰, 佢話要double pay, 仲唔知點同我計左$270+, 後來我同佢講清楚, 之後都唔敢再出聲, 不過我都無再試過係佢休息日叫佢留係度...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 chan803 於 09-8-7 17:13 發表

唔可以補錢 係指勞工假期 only.

每週休息日係可以補錢唔放的.

"聘請外籍家庭傭工指引"最近已經改咗
休息日都唔可以補錢
偶一為之都仲可以講得甩
經常性咁做 (例如返二放二之類), 都好高危.
盡量唔好唔放假啦

呢一點係上次開會時, 我地當面問過勞工署高層, 對方答得好清楚.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 cary714 於 09-8-7 14:56 發表

我工人話: "以前其實係$120架,依家加左人工係$190"

就算我當真係$178.5.....咁都唔岩啦.....

唉.....我都唔知點好....

依家除左係比幾多錢佢之外,最大問題係:佢講大話 ...

咁佢搏大霧啫, 大到你佢咪收多d囉
呢點你可以同佢嚴肅再解釋一次比佢知佢錯咗, 就完事

男爵府

The calculation should be ...

Monthly salary / the no. of day of the month.

If the current month consits of 31 days, one day salary should be...
$3580 / 31 = 115.48

If the current month consits of 30 days, one day salary should be...
$3580 / 30 = 119.33

Ask her who guy in the agency told her and call this guy to give her the correct info.
My little Son

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 ellawyc 於 09-8-8 02:05 發表

休息日都唔可以補錢
偶一為之都仲可以講得甩
盡量唔好唔放假啦

呢一點係上次開會時, 我地當面問過勞工署高層, 對方答得好清楚. ...

真係你唔講都唔知 tim. 幾時改架

http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf

好彩我近半年都無要求過佢休息日 工作姐

僱傭雙方都同意的話關政府 q 事 乜都要管

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 ellawyc 於 09-8-8 02:05 發表

休息日都唔可以補錢
偶一為之都仲可以講得甩
盡量唔好唔放假啦

呢一點係上次開會時, 我地當面問過勞工署高層, 對方答得好清楚. ...

係改咗喎......, 仲要講到明係犯法添, 可以補假仲要前後30天補番休息日, 大家要注意喇.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

點解正苦咁對我地呀? 對外傭越來越保障, 俾多d時間佢地攪遊行? 咁對我地呢?

珍珠宮

原帖由 2heiBBmama 於 09-8-8 10:16 發表

係改咗喎......, 仲要講到明係犯法添, 可以補假仲要前後30天補番休息日, 大家要注意喇.....

係咪即係所有假期都唔可以補錢? 休息日只可以30天內補放, 勞工假就60天內補放?

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 chan803 於 09-8-8 08:40 發表
僱傭雙方都同意的話關政府 q 事 乜都要管:an ...

又唔可以咁睇, 的確有勞方係受壓而就範的情況, 咁樣睇條件同証據, 都係雙方同意架, 但事實唔係囉; 呢類條款, 只係用黎保障勞方遇上被僱主欺壓, 而出現最差情況, 咁勞方都有法例罩住.

原意係啱嘅, 否則個個工人都話要錢唔要假, 長期勞動冇得休息, 機器都會跪低啦, 後果都係由僱主受架啫~ ^^ 所以呢一點上, 呢個修訂係應該的.

大家要明白, 呢套勞工法例係適用於全港勞工, 包括你同我, 只要係打工仔就受保障.
不過, 我地始終覺得外傭係需要一套"獨立家傭僱用條例", 畢竟不論聘請條件, 工作環境及範圍, 都同一般打工仔不同.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 KiuShaBB 於 09-8-8 11:01 發表

係咪即係所有假期都唔可以補錢? 休息日只可以30天內補放, 勞工假就60天內補放?

係呀......., 不過休息日都可以1次半次補錢既, 仲要雙方同意喎....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

原帖由 2heiBBmama 於 09-8-8 11:31 發表

係呀......., 不過休息日都可以1次半次補錢既, 仲要雙方同意喎....

明白晒.

男爵府

醒目開學勳章

我意思係 "公司亞XXX講" 同係工人兩個溝通時出問題 !

原帖由 cary714 於 09-8-7 09:24 發表
本來佢唔放假我會比$113/日佢(果時請佢係$3400)....

岩岩同佢續左約,琴日出糧比佢果時比左$3580+$119(佢有1日冇放)=$3699

佢話唔岩,我都唔知邊到唔岩,佢話:"其實之前係$120/日,依家係$190/日,公司亞XXX講架!"

果 ...

珍珠宮

畀面勳章

me too,都係比120一日。

原帖由 Hebefish 於 09-8-7 13:17 發表
我都係比120蚊日架咋

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 chan803 於 09-8-8 08:40 發表

真係你唔講都唔知 tim. 幾時改架

http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf

好彩我近半年都無要求過佢休息日 工作姐

僱傭雙方都同意的話關政府 q 事 乜都要管:an ...

我都唔鍾意補錢架.
一個工人連續做十四日野, 可以想像佢既心態係點...

伯爵府

話佢知係百二~不然下次問你拎千九

子爵府

貪心

以後要佢放假
$120--都無埋

大宅

原帖由 2heiBBmama 於 09-8-8 11:31 發表

冇錯,上星期我阿爸唔舒服,姐姐主動話可以唔放假,又叫我唔駛補錢,佢咁識做,我反而醒$300俾佢,大家開心

首頁

尾頁

跳至