論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

真係離晒譜! 搞大佢出埋報紙呀! D工人係咪都亂咁告我地, 我地邊得閒同佢玩?!
唔該政苦幫下我地啦.
納稅人反而要遭受埋d唔公平既待遇.

別墅

引用:真係離晒譜!+搞大佢出埋報紙呀!+D工人係咪

原帖由 nicksonma 於 12-07-11 發表
真係離晒譜! 搞大佢出埋報紙呀! D工人係咪都亂咁告我地, 我地邊得閒同佢玩?!
唔該政苦幫下我地啦.
納稅人反 ...
賤賓到處都係,我地一定要團結唔好請斷約, 班衰工人成日自己玩嘢比人炒,又講到d僱主有幾衰,我地最好出返本賤工人名冊,好既工人就寫reference letter, 等大家唔好再瀨嘢

大宅

千祈不要請斷約賓佢要告我現在

所以最好俾機票,不要俾錢

象牙宮

kathyjoey 發表於 12-7-10 18:01
做了五個月,自己話唔做,6月20走鳥,剛剛收到勞工處告我冇卑機票!係agency簽收晒,而家要告我卑1500$ 個 ...
其實 : 印/賓 想告雇主, 都會告, 當然都是靠屈的.
完約, 斷約, 未來過香港也好, 根本沒分別.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

My ex-helper intentionally didn't collect her air ticket at the agency and claimed that I should compensate by giving her cash. I faxed the copy of the air ticket to the Labour Department and also sent an e-mail to the Immigration Department to inform that what had happened . I insisted that it was her own decision to give up the air ticket.

The ending: she couldn't claim a cent because I could provide written documents to prove that I had fulfilled all the responsibilities as her ex-employer.

PS: The agency tried to fool me in order to help her claim cash. I faxed a letter to the General Manager of the agency stating that her staff and the helper should be responsible for the consequence.

If you have fulfilled all your responsibilities and have written document to support you, stay firm!!!

333s  agreed, definitely.  發表於 12-7-11 13:07

大宅

回覆:Karygigi 的帖子

我是卑機票

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆:千祈不要請斷約賓佢要告我現在

而家佢又話唔告wo,會取消番,痴線想係hk搵工,又未有人請!就用呢d招數,好彩我有曬証據

大宅

學上次有個JM 咁上領事館嘈爆佢地要佢地俾個合理解釋兼 blacklist 呢條友啦,真係火鬼滾

別墅

有時都唔邊間agent係中, 搵工人是彩數.

男爵府

離晒譜! 香港政府好心做下野啦, 成日比個D解約工人"無"告顧主以便越期居留找水魚...

根本好多漏洞, 其實如果發現佢地濫用法律, 應該禁止出WORKING VISA比佢地在港打工, BLACK LIST 佢地, 等佢地無得起HK搵食啦.

複式洋房

星期日我家姐姐博炒成功,我都好驚佢14日後會好似你咁,因為佢地d工會好識教佢地玩嘢

大宅

回覆:晴晴0302 的帖子

你補錢卑佢一個月?

複式洋房

引用:你補錢卑佢一個月? +

原帖由 kathyjoey 於 12-07-11 發表
你補錢卑佢一個月?
係呀!佢玩到報警要即刻走,原本我唔想比一個月佢,但希望佢十四日內搵唔到工就走。廢事攪到去勞工處有排煩

複式洋房

引用:Oversea,但hk,有親人朋友已學壞 +

原帖由 kathyjoey 於 12-07-10 發表
Oversea,但hk,有親人朋友已學壞
Same with u

大宅

咁都得

男爵府

你預會啦!因我件睇樣都好似好乖,她做了一個月出糧後走佬,諗住算吧!我算,她不算,去勞工處追我一個月,機票!

男爵府

大宅

回覆:Doobi 的帖子

咁最後點算?

首頁

尾頁

跳至