自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

佢每次嗌肚餓我初時都唔信唔肯比佢食,但佢不斷哀求話真係真係好肚餓,仲一直嗌唔停,見佢咁餓我唯有比佢食lor!:(

原文章由 沙沙 於 08-2-13 17:31 發表
JJA,

會唔會呢排天氣凍..妳仔仔先食得咁多..同習慣左果段時間要食野呢..
一係妳同佢減份量..咪三個鐘未過又一餐..佢肚皮受唔受得到? 績績埋埋後妳仲難攪..佢要食妳尤得佢食..但份量少D..或健康D既野..如杯面買少D或 ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我個仔9 歲4 個月,
高140cm / 重約80 磅
佢體檢已踩界,
高度同重量已達90-95 線,
唔可以再重,佢都幾「刷」得架!

大家可参考吓 >>
http://www.hk-doctor.com/tool/html/TOC_C.htm

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 沙沙 於 08-2-13 16:47 發表

妳地就好啦. 其實小朋友肯食真係好好...最多咪比D有營養D既野佢食...
我個女對食麻麻地....5歲39磅.高105cm.佢只係鐘意食飯, 粉面,菜..肉佢唔多食架...食都係食雞一啖起兩啖止 ...

Hello, 沙沙,

我大仔好似你女女咁~肉佢唔多食架,但很喜歡食菜/魚/湯/生果~當然零食更加喜歡. 下個月五歲啦~只得38/39磅, e一,两個月發燒/傷風感冒..只有37/38磅..高104cm...我c6話佢時時臉青青~話我唔煮D有營養嘅食物比佢地食喎~我頂~反而細仔吸收D~所以我好羨慕其他小朋友肯食又食得~

複式洋房

好媽媽勳章

哈哈, 我開頭都以為只係我個仔大食, 原來都唔係. 我現在話比大家知佢今天的餐單.

阿仔 --- 今日 6 歲零 4 個月
今日12:45分就開始食嘢直至 5 點為止
- 2 塊 6 吋 PIZZA
- 1 碗炒飯
- 1 包點心 (燒賣 + 牛肉)
- 2 隻香蕉
- 雞蛋仔 1 包
- 1 杯茶

- 都係話唔飽, 不過唔再比佢食

別墅

原文章由 JJA 於 08-2-13 17:42 發表
佢每次嗌肚餓我初時都唔信唔肯比佢食,但佢不斷哀求話真係真係好肚餓,仲一直嗌唔停,見佢咁餓我唯有比佢食lor!:(

我朋友個月6歲,每次經過7仔都叫"好口渴",每次經過賣野食既地方(m記呀、士多呀etc)都叫"好肚餓",仲比個真係好餓好餓個樣你睇架喎,喊晒口好慘架,跟住我朋友就會話,好啦我地去食飯,跟住佢個女就會話,唔食呀我而家唔肚餓喇,你睇下佢幾耐之前食過野,大約食左幾多,咁再衡量比唔比佢食同比幾多佢食囉,我朋友都係咁架

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

hi, JJA:恭: :喜: :發: :財:

我仔60磅, 過年前見姑娘叫佢減肥, 我諗你亞仔都係要減吓.
我仔呢排都係, 食极都唔飽咁, 好得人惊.

原文章由 JJA 於 08-2-13 15:30 發表
囝囝8歲,70磅,算唔算肥?
呢排佢大食得好恐佈 ,例如:
10:30am - 雲吞麵+幾條菜+水
12:30pm - 1大碟肉醬意紛 + 1杯蜜糖
冇幾耐又話肚餓,於是:
3:00pm - 1個6吋半pizza + 水
3:30pm - 又食幾片牛油蛋糕:verycol ...
生日月, 開心過

子爵府

嘩!2塊 pizza tim 牙,勁呀! :lol :lol

原文章由 ivc827 於 08-2-13 17:48 發表
哈哈, 我開頭都以為只係我個仔大食, 原來都唔係. 我現在話比大家知佢今天的餐單.

阿仔 --- 今日 6 歲零 4 個月
今日12:45分就開始食嘢直至 5 點為止
- 2 塊 6 吋 PIZZA
- 1 碗炒飯
- 1 包點心 (燒賣 + 牛肉)
- 2 ...

子爵府

唉!我仔都要做多d運動la!

原文章由 雪文 於 08-2-13 17:50 發表
hi, JJA:恭: :喜: :發: :財:

我仔60磅, 過年前見姑娘叫佢減肥, 我諗你亞仔都係要減吓.
我仔呢排都係, 食极都唔飽咁, 好得人惊.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

好勁丫..你地d小朋友點可以食得咁密?唔係正常開餐時間唔好比佢地食囉...
我仔都大食架...佢一個人可以食一碗拉麵再加pancake...係學校lunch一定要添飯

但係除左早午晚同tea time我會比佢食野...其他時間就no way
所以佢依家5歲2個月就50lbs重 120cm高

子爵府

好野wor!
但我仔正餐食完都好似唔飽咁?-( ?-( 恐怖!

原文章由 csw1117 於 08-2-13 17:49 發表

我朋友個月6歲,每次經過7仔都叫"好口渴",每次經過賣野食既地方(m記呀、士多呀etc)都叫"好肚餓",仲比個真係好餓好餓個樣你睇架喎,喊晒口好慘架,跟住我朋友就會話,好啦我地去食飯,跟住佢個女就會話,唔食呀我而家唔肚 ...

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 沙沙 於 08-2-13 18:01 發表

臉青青 會唔會體質問題..唔關食野事
...妳個囝都鐘意食水果...應該都夠維他命吧?
我女都好鐘意食橙, 西瓜 同 蕉....touch wood暫時囡囡唔係成日病...一年一兩次咁上下囉. 但我女好鐘意飲湯..妳囝囝飲唔飲湯 ...

佢鐘意飲湯..可能真的是體質問題啦~唔係咁吸收~所以我都唔知煮D乜比佢食了~真擔心!
每次睇e生...我都會問e生以佢嘅高度/重量/年齡是不是比想像中矮同瘦呢? 但e生話不是...他是中等喎...所以我就無咁擔心....

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 月希 於 08-2-13 06:00 PM 發表
好勁丫..你地d小朋友點可以食得咁密?唔係正常開餐時間唔好比佢地食囉...
我仔都大食架...佢一個人可以食一碗拉麵再加pancake...係學校lunch一定要添飯

但係除左早午晚同tea time我會比佢食野...其他時間就no way
所 ...

妳囝囝又幾高幾fit喎!

我個仔6歲4個多月,得122cm高,重47磅咋!佢平時食得好慢,一餐飯快則20分鐘內完成,慢則要差唔多成個鐘(所以佢係學校成日都唔夠時間食哂個飯盒,除非有佢最鍾意ge餃子)。平時冇乜零食,因為我唔會買,最多佢肚餓就飲奶、食蕉或食我整ge包點,係有時放假同佢阿公阿婆去茶樓飲下午茶(d肥膩野都俾我用熱茶洗過先食)。
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

BK Milk勳章

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-2-13 15:52 發表

係囝囝真係食量驚人喎 .....我個仔今年6歲60磅,又係經常嗌肚餓 .....我驚佢變肥仔,所以依家佢嗌肚餓淨係可以食生果咋

食生果都要睇下食邊類,
因為果糖吸收哂消耗唔到都會致肥,
可以食全麥包、全麥餅、香蕉....etc
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 JJA 於 08-2-13 06:01 PM 發表
好野wor!
但我仔正餐食完都好似唔飽咁?-( ?-( 恐怖!

俾佢食生果或高纖食物(如鹹麥餅)俾佢填肚得唔得?
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

我諗要控制食量, 佢甘細個驚個胃越食越大, 到發育吾知食成點, 如果年紀大先減食量就更加難, 一日三餐加茶點已經足夠, 食到一碟飯已足夠溫飽, 肚餓叫佢飲水, 食水果或其他飲品.

原文章由 JJA 於 08-2-13 15:37 發表

咁我囝係咪要減肥:(

子爵府

BK Milk勳章

原文章由 胡太得叻 於 08-2-13 16:31 發表
睇完你地講我都好驚,阿仔又係好鍾意食野!佢依家3歲,但已經50磅啦!110高,我已經盡量唔比佢食架啦,但佢勁吸收!

胡太:

想問你同老公係咪屬於高大人仕

我囝過多10日就4歲,
大約高96cm重32lbs,
每日5-6餐﹝食量仲多過我 ﹞,
不過佢係屬於無時停既人黎,
所以食幾多都會出返黎
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 召藥師 於 08-2-13 18:40 發表

妳囝囝又幾高幾fit喎!

我個仔6歲4個多月,得122cm高,重47磅咋!佢平時食得好慢,一餐飯快則20分鐘內完成,慢則要差唔多成個鐘(所以佢係學校成日都唔夠時間食哂個飯盒,除非有佢最鍾意ge餃子)。平時冇乜零食,因為我 ...

我仔食野都唔算快架...不過係學校係一大班小朋友一齊食....就會快d囉...而且佢由托兒所時期開始就自己識添飯..食人一個double...而且佢又好為食..食得既野佢都鍾意食架啦...所以正餐食得好...其他時間咪唔駛比佢食囉

男爵府

嘩, 原來有得fight呀

我個仔又係, 好得人驚, 佢不嬲唔肥果喎仲係偏"un"果款(過暑假時先重左10磅), 但食量就得人驚, 所以我屋企無零食嫁, 得正餐

報告下先:
身高110, 體重45磅(暑假前只得33磅)

重之每餐都係食大人份量, 如果出去食, 佢一定要自己一個餐先夠食, 係屋企食飯我定左佢只可以食大半碗飯, 好得人驚嫁, 如果我食食下飯行開左(攞杯水之類), 我碗飯會無左嫁, 佢會lelelala食哂佢, 我問佢我碗飯呢, 佢答我:我見你食唔哂咪幫你食埋佢囉媽咪

佢成日比人笑嫁, "食量與身形不符"

珊瑚宮

好媽媽勳章

我個仔 3 歲,佢都唔少嘢
佢105 cm 高,43磅
7:00 am 一個杯麵 or 腸粉魚蛋做早餐
8:30 am 返學........食茶點
1:00 pm 放學返屋企食一碗半食+2碗湯
3:00 pm 一支奶+麵包 or 蛋糕
7:00 pm 一碗半食+2碗湯
8;30 pm last 一支奶 , 跟住

首頁