自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

如果策略係小學讀私小..咁幼稚園讀名牌學校係一定有優勢既, 但如果你目標都唔係私小就無所謂, 人地講咩話之佢..

男爵府

好媽媽勳章

回覆2位媽咪, 唔係直資. 或者只係個別例子, 相信仲係有大部份唔係咁既, 我只係講出我所接觸既其中一個.

另補充: 唔係話唔熨衫既就唔好, 請唔好誤會; 係朋友仔仔咁樣已經覺得俾人好好多, 我真係無野講.

大宅

You sound really high maintenance and superficial. It's K. They draw with crayons and play in sand. Who cares if there's a little wrinkle on their shirt? You are focusing on the wrong thing here.

原文章由 IRON 於 08-10-16 11:03 發表
上月去個朋友屋企, 佢仔仔讀緊tko地區學校, 真係好近就係隔離街, 岩岩見佢放學返黎, 校服好似梅菜(相信返學時會好dd卦),我仲笑話朋友點解咁懶唔熨衫, 佢麻麻即刻講校服唔駛熨架, 洗完掛起就得架啦, 佢仔仔仲好自豪話佢已經係最靚既一個; 之後見佢好似傷風咳咁,朋友話已經成個星期, 好左好多架啦, 我話仲俾佢返學??(因我知佢一定唔會用口罩), 朋友好理所當然話唔返學又咪係屋企搞搞震,不如返學有人睇........我真係0晒咀~~

男爵府

我朋友個女係讀st mary 中學啦! 當年佢報了九龍塘真光私小, 考唔到or抽到st mary, 就去真光. st mary 2nd ok 了, 就無讀真光. 有一日佢見到佢朋友開連鎖店老板娘,幾億身家. 佢話要同囡囡轉校,問佢意見. 老板娘係白手興家, 由窮人做到有錢人. 佢希望個女平民化d, 比佢同d窮人子弟為"5", 咪比佢讀屋企附近官立小學(唔出名), 點知讀了一段時間, 發覺唔掂, 行為上&學術上, 咪請個老師番來日日跟功課, 點知個補習老師話佢間學校d野好淺,如果轉出去無學校收,私小都唔收. 連鎖店老板娘覺得自己係搵學校過程好失敗.
其實係九龍塘私校讀書既小朋友,好多不是有錢人家, 不過這些家庭比較肯花錢係教育上開支, 我識幾個有錢人, 住層過千萬樓都係讀官津小學.佢地做生意既, 覺得有政府比錢既學校都唔讀, 好傻! 私校津校咪一樣教果d野, 個細路叻, 讀mud咩學校都掂. 每個人既價值觀唔同.

原文章由 jlam 於 08-10-16 12:37 發表
嘻嘻 …… 唔係講緊幼稚園咩?? If 係幼稚園, 我相信佢地既age 係未識去比較邊個daddy, mammy 係有錢d, 邊個用d野係貴d既, 佢地根本都未有呢d concept, 我覺得, 係家長諗多左jet, 每個family 都唔同, 唔可以用自己把 ...

大宅

原文章由 tnbc926 於 08-10-16 09:59 發表
其實係唔係絕大部份o既家長都會送小朋友去讀名牌/九龍塘o既學校呢? 我次次同d家長傾計, 我話會俾個仔讀普普通通o既幼稚園, d人聽完都好似有d睇你唔起, 當我低收入家庭咁 (激死我!), 然後就話我知佢地個細路報讀九龍 ...

唔係, 你有幾多錢唔駛話比人聽, 人哋當你低收入咪低收入囉, 又唔係問佢借, 我都無比仔仔讀名校, D人話去九龍塘喎,唔通真係好D咩, 讀果幾年, 要個細路咁辛苦做咩, 我覺得就算你夾梗比佢去, 如果D同學全部都係非富則貴,會自然喺度互相比較,咪會攪到小朋友唔開心或自卑(或者自己),我哋只不過係打份工,比上不足,比下有餘啦,駛咩理人點諗

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 叮鈴 於 08-10-16 12:35 PM 發表

糟喇,我個仔件恤衫洗完都係掛起佢無熨.....

我老公d衫佢都唔會熨,佢話佢獨門褶衫壓衫秘方,唔駛熨都可以好靚。

不過我阿仔的校服真係無熨 ,暫時仲未變梅菜。 ...

我都係冇熨,只要唔係太皺就算,環保又唔駛熨時熱到死。
可唔可以公開妳老公獨門褶衫壓衫秘方?
盡我一己之力,發放正能量!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

樓主唔使唔開心既, 我大囝都係九龍塘讀幼稚園, 唔係因為我要面子, 只係覺得環境乾淨, 去得個樹讀既小朋友都會禮貌些, 我好唔鐘意屋邨幼稚園, 可能小朋友有差距, 係因為佢地父母太多新移民無禮貌, 所以唔想個大囝近朱者赤, 出年大囝我都搵咗間私校比佢, 都係因為鐘意佢校風, 最重要係識合我大囝讀, 讀書要讀得開心, 使乜理人點諗.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 IRON 於 08-10-16 13:01 發表
回覆2位媽咪, 唔係直資. 或者只係個別例子, 相信仲係有大部份唔係咁既, 我只係講出我所接觸既其中一個.

另補充: 唔係話唔熨衫既就唔好, 請唔好誤會; 係朋友仔仔咁樣已經覺得俾人好好多, 我真係無野講. ...

thanks

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我覺得如果唔係為小學舖路,普遍幼稚園都冇問題。
我對仔女都讀保記幼稚園,都有好多新移民學生,佢地成績麻麻,不過係老師管教下都好乖。
不過一上到小學,大仔讀官立小學,情況就唔同喇!d學生冇皇管咁,上堂秩序好差,返全日都要我再教阿仔讀書,都唔知上堂教學質素有幾高。所以小學入名校有佢好處,起碼d家長多數都會緊張個小朋友多d,讀書學習氣氛好d,不過我冇錢,唯有而家在家好好教育對仔女,盡量唔好受外人影響啦。
盡我一己之力,發放正能量!

伯爵府

好媽媽勳章

等我補充一下, 你既意思係, 唔係緊唔緊件3有冇熨, 係小朋友響"唔係咁好之中, 都覺得自己係最好", 咁樣係冇判斷力既表現, 佢唔識得將自己同好既人比較, 從而知道自己弱既一面, 因此改善, 進步 ...... 咁係可悲之處, 令你冇野好講, right?
原文章由 IRON 於 08-10-16 13:01 發表

另補充: 唔係話唔熨衫既就唔好, 請唔好誤會; 係朋友仔仔咁樣已經覺得俾人好好多, 我真係無野講. ...

伯爵府

好媽媽勳章

係啦, 我既意思係咁, 讀書真係靠小朋友自己架, but 係個peer group, 家長可以同佢睇睇
原文章由 catcatmom 於 08-10-16 13:19 發表

其實係九龍塘私校讀書既小朋友,好多不是有錢人家, 不過這些家庭比較肯花錢係教育上開支, 我識幾個有錢人, 住層過千萬樓都係讀官津小學.佢地做生意既, 覺得有政府比錢既學校都唔讀, 好傻! 私校津校咪一樣教果d, 個細路叻, mud咩學校都掂. 每個人既價值觀唔同.

複式洋房

原文章由 jlam 於 08-10-16 13:38 發表
等我補充一下, 你既意思係, 唔係緊唔緊件3有冇熨, 係小朋友響"唔係咁好之中, 都覺得自己係最好", 咁樣係冇判斷力既表現, 佢唔識得將自己同好既人比較, 從而知道自己弱既一面, 因此改善, 進步 ...... 咁係可悲之處, ...

我反而覺得個小朋友咁既性格, 將來成材的機會更大, 就算唔成材, 都會係一個知足快樂人lor!

伯爵府

好媽媽勳章

that's true, 我有個朋友教官小, 佢話有個4年級既女仔, 已經係出去過夜唔返屋企 ...... 真係好離譜, but 當然唔係人人都係咁, 都有乖既學生, 好既家長既, 唔好嚇自己

同小朋友 close d, close 到令佢想學壞果一刻個心仲有你, 識懸崖勒馬, 唔學壞就讀到書架啦
原文章由 召藥師 於 08-10-16 13:34 發表
不過一上到小學,大仔讀官立小學,情況就唔同喇!d學生冇皇管咁,上堂秩序好差,返全日都要我 ...

子爵府

我淨係覺得名校有保正d,校風好d,無咁易學壞,
我記得n年前有個名校生喺佢學校考包尾,
要留班,佢唔想留班後尾轉咗黎我學校(Band 3),
佢喺我學校考全級第一,
名校只可以話有佢一套教學方法。
真係唔怪得咁多家長想仔女入名校。

大宅

其實人地點睇,唔駛咁上心,
官校有官校好,名校又有佢既價值,如果唔係點解會咁多人爭.
最緊要自己小朋友鍾意,唔駛突登話名校d家長高人一等.
我個女都唔係讀名校, 不過我都認識幾個補習班既名校家長, 我唔覺佢地會為自己面上貼金.

樓主唔好咁在意啦, 人地要巴閉由得佢囉.

大宅

原文章由 召藥師 於 08-10-16 13:28 發表

我都係冇熨,只要唔係太皺就算,環保又唔駛熨時熱到死。
可唔可以公開妳老公獨門褶衫壓衫秘方?

睇你要求高唔高。

佢好簡單,就係將恤衫好似街買般摺好佢,下半截唔好摺咁上,因sip左落條褲都可能會有痕。跟住用其它一堆摺好的衣服壓實佢,再取出來穿都很不錯。(我初識佢時先知有人係咁做,我以前都係會用熨斗的)

西褲就把本身有打摺的地方用少許膠紙貼住,成條褲對摺,再讓其它摺好的衣服壓住佢,到穿果陣拿出來馬上可享用免熨西褲。

不過,有時特殊的情況,如仔仔要鋼琴表演時,我倒會將禮服預先熨好,然後再摺好,用床褥壓實備用。:mrgreen:

不過,只係我地要求唔高的人會咁做,而佢又唔係話做高層經理,而本身件衫唔係話好容易皺果種。如果有工人熨,或自己又喜歡做此等熨衫家務,咁當然,用熨斗就最好不過啦﹗但我真係覺得好浪費電和時間。我熨阿仔套禮服用左十幾廿分鐘,真係好唔環保下。

伯爵府

好媽媽勳章

yes 架
原文章由 sulamita 於 08-10-16 13:45 發表

都會係一個知足快樂人lor!

別墅

我都有幫我的小朋友報Kln tong的幼稚園, 不過唔係因為咩名唔名校, 最主要睇學校環境, 教學理念同方式, 仲有d小朋友教得乖唔乖等, 好多因素, 報左都唔代表虛榮既, 好似我去過浸幼聽seminar, 覺得間幼稚園設備好好, 睇d小朋友功課睇得出小朋友的表達能力好好, 我都好想個女讀, 但都考慮個學費貴, 同埋我有無能力陪個小朋友做好多project 等....考左都未必讀, 不過叫做比個choice小朋友/家長; 當時亦有d家長好大聲講 '喂,o甘呢間唔arm上傳統名校 wor...' 語氣好不屑, 我都覺得呢d家長有病架, 心諗, 你個小朋友一定讀到傳統名校咩, 入到去考第尾就對個小朋友好咩~

我都好唔鐘意d家長好虛榮地選學校, 不過大家都係想個小朋友好; 一定係選對小朋友最好既. 如個小朋友係suitable讀d課程好深既, 就唔應該比佢讀太淺(vice versa), 因此唔可以一概而論家長幫小朋友報學校既心態

別墅

yes,仲要做佢最好既朋友, 不過呢樣野好難!
原文章由 jlam 於 08-10-16 13:45 發表
that's true, 我有個朋友教官小, 佢話有個4年級既女仔, 已經係出去過夜唔返屋企 ...... 真係好離譜, but 當然唔係人人都係咁, 都有乖既學生, 好既家長既, 唔好嚇自己

同小朋友 close d, close 到令佢想學壞果一刻個 ...

伯爵府

好媽媽勳章

如果係條褲, 其實洗左, 去"浪"佢果陣, 掉轉佢, 個褲腳果邊夾衣架, 因為褲頭同條zip既重量, 會"聚"到條褲直d, 勉強收貨架都 ...... 呢個係我未請工人之前既方法
原文章由 叮鈴 於 08-10-16 13:51 發表

睇你要求高唔高。

佢好簡單,就係將恤衫好似街買般摺好佢,下半截唔好摺咁上,因sip左落條褲都可能會有痕。跟住用其它一堆摺好的衣服壓實佢,再取出來穿都很不錯。(我初識佢時先知有人係咁做,我以前都係會用熨斗 ...

首頁
12345...8

尾頁

跳至