婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我同6299唔係一齊住, 但係佢地成日得閒上黎巡視業務, 有次我唔舒服, 我62見到我「點解你係到, 唔返工?? 」我心諗, 呢到我屋企返唔返工關你鬼事, 佢地一知我無返工, 實叫我去佢屋企食飯, 搞到我次次唔舒服都要係娘家抖, 費時佢地失驚無神上黎見到我!

子爵府

我做女果時就間中扮病唔番工,同呀媽去飲下茶,行下街.
家下同99住就病一病都死番工,因為唔想成日流流長對住99.

大宅

原文章由 ChuChu0808 於 08-10-30 14:26 發表
我做女果時就間中扮病唔番工,同呀媽去飲下茶,行下街.
家下同99住就病一病都死番工,因為唔想成日流流長對住99.

我而家有仔女,有日工人唔舒服,c6又要下午先回來,我請了半日事假.點知99及姑9又不請自來.99見到我就不停問我點解唔返工.(因為我地大家都唔想見到大家)我已好聲氣地答:上午請假,下午返工,但99死都唔信,不停問點解唔返工.仲要根住我行去邊都問,起碼問左5,6次.連姑9都頂唔順答話我請了半日事假麻.但99都係唔信,係都要再次問我,我真係 我好惡答:請左半日.下午返呀!99就黑面篇咀好不滿地行開,根住c6回來.我聽到99又問c6點解我唔返工.要我c6再答一次.99就到我返工出門口時,都無再問.見我走佢就好開心啦 (我頂)

珍珠宮

樓主, 真係睇到我越來越慶, 你個c6咁自私, 又要聲大夾惡, 又要養埋佢老母, 佢老母又咁煩, 就算知唔知係你養佢都唔好咁對個新抱吖, 家吓你個仔真係大把錢咩? 你唔好再俾錢佢地啦, 自己搬開住仲開心, 費事煩, 唔駛見d咁既c6同99.

禁止訪問

複式洋房

我上星期作早產,今個星期休息,都比99話我錫身啦,...話佢以前點辛苦點辛苦都返工...

睇開啲, 能夠練成內功深厚, 幾難聽的說話都影响唔到我情緒,咁我功力又大進一步啦!哈!

[ 本文章最後由 jimeow 於 08-10-30 16:22 編輯 ]

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

99緊係唔想新抱唔返工啦....驚死個新抱會用左佢個寶貝仔D錢嘛....又會捱殘佢個仔嘛....佢寶貝仔D錢應該淨係用晒黎養佢老人家就岩啦....唔係咁辛苦湊大你做乜呀?
最好連我地所有積蓄都比晒佢就岩啦....因為佢成日話我地D後生仔唔識儲錢嘛(其實我地有儲錢都唔會講比佢知....廢事佢又謀住晒)....咁佢咪偉大D捱下義氣幫我地儲錢囉....佢話自己儲錢好叻架(買晒定期之嘛係人都識啦)
將來死左都係留返比我地之嘛(但一日佢未死你都唔洗旨意問佢law返囉)...真係多謝晒佢一片苦心啦
我無99架....不過我太99係咁諗囉....因為係佢湊大我老公既

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 jimeow 於 08-10-30 16:20 發表
我上星期作早產,今個星期休息,都比99話我錫身啦,...話佢以前點辛苦點辛苦都返工...

睇開啲, 能夠練成內功深厚, 幾難聽的說話都影响唔到我情緒,咁我功力又大進一步啦!哈! ...

係咁架啦....成日都講到全世界得佢一個捱得最辛苦....次次見親面都數返幾十年前d野(仲要夾雜好多鄉下話....都唔明佢落左黎香港幾十年都唔化既)....一早聽到厭晒

大宅

原文章由 kantanjin 於 08-10-30 14:38 發表

我而家有仔女,有日工人唔舒服,c6又要下午先回來,我請了半日事假.點知99及姑9又不請自來.99見到我就不停問我點解唔返工.(因為我地大家都唔想見到大家)我已好聲氣地答:上午請假,下午返工,但99死都唔信,不停問點解唔返工.仲要根住我行 ...

比我真係會得番咁既"99"
笑笑口話"我私生活我自己會handle la 99"
佢再問都10問9唔答
我唔干涉佢生活,點解佢要干涉人姐~:;pppp:

別墅

我個陣坐緊月我99都係日日問我幾時返工~幾時返工架~到坐左一個月之後佢直情問~你係咪辭左工呀仲唔返工~跟住我話~99產假放前4後6架~我公司都未要我返~你好想我返咩

大宅

我99就好d,雖然我99有時都會講以前她點辛苦以暗示我依家好嘆,但通常我都唔會理,再唔係就答一句今晚唔同往日,我又唔係你,我咁潺,唔好好保養咪盞俾錢醫生賺。
加入我99知我搵錢多,唔使靠老公,所以她都好識做,唔會講d激惱我既說話,而且都惜d孫,所以我都對她好好:)

複式洋房

C6 and I moved back to HK from Australia 4 years ago. I did not work until 2 months after we moved back because we wanted to settle down first (looked for any apartment, bought furniture and etc.) My grandma-in-law once asked me 1 month after we moved back, " what are you doing "sitting" at home?" If she had asked what I was doing at home while not working, I would have been fine. But instead she used the word "sitting". She is always money-minded so she is afraid her grandson will take care of me financially.

After my C6 and I had a baby son, I considered not working for 1-2 years taking care of my baby son, my parents-in-law were afraid that I would not work so that I would give financial burden to their son (even I worked for a long time). They made remarks like, "oh, it is a shame you stop working:, "you make quite a lot of money bor, it is a pity to quit ah." They never thought of their grandson when they said that. But at the same time, they did not offer any help watching my bun bun taking care of my son. they did not even come and visit my son. :tongue:

i told my C6...I am not going to ask for their "persmission" if I decide not to work..." It is none of their business

大宅

我未有BB前份工都唔錯,人工都算好,
一知道有BB,我就打算辭職,
因為太辛苦同份工有危險性!
奶奶同佢D家姐、姐夫就覺得好唔抵,
佢地話好可惜,
如果捱病左咪請假law,
係我應有既福利ma!
其實我知道唔辭職係保唔住個BB,
結果我通知老細辭職後既last一個月,
仲嚴重害喜,
入左醫院差唔多一個星期先出到院,
由4week嘔到24week,
我心諗﹕好彩我有自知之明姐,
咁佢地都無再咁多野講!

珍珠宮

環保接龍勳章

原文章由 笑死人 於 08-10-28 14:57 發表
我想搬, 我想離婚....
頭先C6問我係咪要佢送佢阿媽去老人院先死心,

你個c6 好似唔識體諒下你咁 ...介要怪你好鬧你99 ,咁真係好過份丫 mouth:

其實你地唔可以自己搬出去 ? 起碼少的"99壓力"

子爵府

既然係你養你99, 經濟封鎖佢, 試下唔主動比家用佢, 等佢追你C6, 等你C6講D家用係你比的。到時邊個求邊個...

首頁

尾頁

跳至