時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你有無mpf戶口? 自己睇下d資料,僱員自願性供款,係可以隨時提取架,平時入mpf,強制性o個部份係5%薪金或$1000(以較低者為準),但可以額外入多d作"自願性供款",僱主/僱員都可以作自願性供款,僱主入既自願性供款有提取限制(如歸屬權益/離職才可以提取,公司自行決定),而僱員自願性供款就無乜提取限制。

政府開頭建議既注資,係建議入僱員自願性供款戶口,亦即可以時提取架,唔洗等到60宣誓/65法定年齡。

原帖由 nsx2000 於 11-3-4 09:15 發表

你講什麽?
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

禁止訪問

水晶宮

你自己問下/查下自願性供款有無得攞啦﹗

有d公司係本來行orso,後來轉去mpf,咁一轉o個下就有一截自願性供款(僱主/僱員都有)。

有d公司仲係舊制,俾mpf但就跟orso,即係5%-1x%(按年資)無上限,但要等額去"配",即係如果要僱主供>5%,僱員都要供>5%,呢個制度下,好多人都會做自願性供款。

另外,有d公司(如我公司)就係唔洗配,僱主照供5%-1x%(按年資)無上限,僱員只要供強制o個part,但我都有同事另外供僱員自願性供款當儲錢。

原帖由 nsx2000 於 11-3-4 09:31 發表
一開始已經話左係幫大家將來作打算,係無得攞.

你估下自願性供款戶口,有多少港人會入多D入去呀! ...

禁止訪問

水晶宮

原帖由 nsx2000 於 11-3-4 10:07 發表
但我都有同事另外供僱員自願性供款當儲錢。

原帖由 nsx2000 於 11-3-4 09:31 發表
你估下自願性供款戶口,有多少港人會入多D入去呀! ...

大宅

係lor!
原帖由 nsx2000 於 11-3-4 10:07 發表
自願性供款有得攞...我知

我都有十幾萬mpf!

只是之前政府不是入落自願性供款戶口.

mpf成日輸錢,我買基金都唔洗輸啦!

但我都有同事另外供僱員自願性供款當儲錢。仲衰過買ibond! ...

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

呢D咪係港府統治無方lor

大宅

依家搞到“立立亂”。
不如放多D資源去教育同醫療。興建居屋,等個個都買得起屋。

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

子爵府

我想佢攞呢每人$6000
(共有4xx億喔)
買左電力公司 or 煤氣 or 巴士 or 隧道.....買下..買下..
以後吾好再加價
好似水費o甘
都係政府嫁啦

等我地d(所有香港人),
吾理有幾多的星
在家, 和返工 d 基本開支
吾使o甘貴

o甘就長遠啦

大宅

香港一直退步所以變得好亂
住,醫療,教育政策冇一樣好...
政府唔夠遠視...

我下一代點算...

公爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 wonwhy 於 11-3-3 23:00 發表
唔派錢...有人抗議
派錢.....又有人抗議........

順哥時失嫂意.............

政府真的唔知要點做先得啦!!!!

我而家覺得佢唔派好過派!!!

費事益埋D先移綿!!!

男爵府

D 新移民又話上街點解無份分. 你憑乜資格攞呀! 你地納過幾多錢稅? 近幾年你有幾多時間响香港? 又唔係三粒星攞乜野錢. 87!

子爵府

畀面勳章 親子達人勳章

原帖由 wonwhy 於 11-3-3 23:00 發表
唔派錢...有人抗議
派錢.....又有人抗議........

順哥時失嫂意.............

政府真的唔知要點做先得啦!!!!

香港就怏比人玩謝......唉

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

自九七之後, 個社會俾班政棍搞到兩個階層(納稅人Vs綜援新移民)的矛盾白熱化, 近一兩年的情況尤甚, 實在令人擔憂

其實政府係可以做點功夫去改變現狀的:例如把失業綜援設定限期, 不可以讓懶人白吃白喝一輩子; 申請綜援者要完成一定時數的社會服務(老人及傷殘人士除外), 相信社會各階層之間的怨懟會減少。

問心果句: 身為納稅人, 自己辛辛苦苦工作, 納了稅, 然而這筆血汗錢卻讓越來越多的大食懶去享清福, 更甚者他們還會出雙糧, 享多重福利, 好多納稅人自己都沒有雙糧出啦, 講真, 條氣又點會順呢!

難為班政棍仲提甚麼"全民退休保障計劃", 想要納稅人幫他們養老終生, 也未免太貪得無厭了吧?

複式洋房

似是同茉莉花的關係多d。
原帖由 amchk 於 11-3-4 01:22 發表
同2012行政長官選舉有關?!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你想移去邊呀?而家好多國家都比內地人攻陷哂架喇喎!

原帖由 好老婆 於 11-3-3 23:43 發表
我想移民

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 yukico 於 2011-3-4 22:54 發表
自九七之後, 個社會俾班政棍搞到兩個階層(納稅人Vs綜援新移民)的矛盾白熱化, 近一兩年的情況尤甚, 實在令人擔憂

其實政府係可以做點功夫去改變現狀的:例如把失業綜援設定限期, 不可以讓懶人白吃白喝一輩子; ...

香港已經到咗一個好危險的位置,學劉兆佳咁講,叫做"臨界點"...唔知點解d政棍仲未訓醒,如果香港有咩事(例如暴力衝突),中央干預,大家一鑊熟,佢地都飯碗不保.
唔好咁天真以為中央咩都唔理(不過講真,理都未必完全係壞事,起碼佢地唔會議而不決,決而不行).

公爵府

一個冇民意既政府就係咁!成日驚人嘈!完全冇管冶威信!

首頁

尾頁

跳至