跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+sensei+於+13-03-20+發表呢間

原帖由 aliceandleo 於 13-03-20 發表
話時話,依加間間都有雙非,邊間無我都好想知
有係有,但比例亦好重要,少的話,我哋感染佢讀好啲,多的話...

我個小朋友嗰班有一個朝朝搭過境巴士嚟上堂。

大宅

小一統一派位遊戲規則詳解(2013-2014年度更新)

http://www.myschool.hk/education-2-1.php

大宅

回覆 SUM爸母 的帖子

賜豪今年十五分入到,都唔係算大熱,順德會三間小學就廿分都未必收,

男爵府

回覆:bridge 的帖子

胡少無機咁如果誇區去莊二 得十五分係味博唔過呢 thx u

男爵府

好媽媽勳章

引用:胡少無機咁如果誇區去莊二+得十五分係味博

原帖由 SUM爸母 於 13-04-10 發表
胡少無機咁如果誇區去莊二 得十五分係味博唔過呢 thx u
跨區真係有啲危。好好運用你今次機會,因為熱門學校要求自行同派位都係首位至有機會叩門,起碼胡小係咁。

男爵府

回覆:sensei 的帖子

因為我估叩門都唔收啊 唉 諗左咁多日都無咩進展 又唔甘心揀劉發發 但又無本事去爭去博 真係好煩惱啊 (>﹏

男爵府

SUM爸母 發表於 13-4-10 09:57
因為我估叩門都唔收啊 唉 諗左咁多日都無咩進展 又唔甘心揀劉發發 但又無本事去爭去博 真係好煩惱啊 (>﹏

...

其實我唔係好明, 71區有好多熱門學校, 點解你自行仲要諗去70區??
不如你一心一意係71區揀一間學校自行, 真係衰左仲有得大抽獎
好過你自行70區衰左, 大抽獎又揀返71, touchwood真係要叩門, 到時仲頭痕.....

男爵府

回覆 gigayan 的帖子

其實我唔係十分熟識點玩, 71我只睇中胡少 我明知佢唔會收都照博一鋪嗎 ?
因為我咩都無,就算叩門都係多餘...right ?

thx ....

男爵府

71區大部分家長在大抽獎第一志願會係何日東、李金、馮李。 胡小大部分家長在大抽獎都未必會放第一志願, 如果你肯放第一志願, 中的機會都算大, 即係你唔好將個重點放係自行, 你應該放係大抽獎!

你自行就算揀70, 都係揀保小既學校, 我唔覺得15分揀保小中既機會會大過胡小好多, 一心一意揀胡小, 起碼留返一步俾自己叩門。除非你好大決心自行揀完保小唔中, 大抽獎派到邊都會去保小叩門博一博。

男爵府

回覆:gigayan 的帖子

我明明地la, 即係自行胡少,大抽獎甲一乙一都填胡少…唔收就叩門一心一意…Right ?

想問…甲二乙二係味要填架 ?

thx thx thx ~

複式洋房

千禧鄭任安

男爵府

引用:我明明地la,+即係自行胡少,大抽獎甲一乙一

原帖由 SUM爸母 於 13-04-10 發表
我明明地la, 即係自行胡少,大抽獎甲一乙一都填胡少…唔收就叩門一心一意…Right ?

想問…甲二乙二係味要 ...
當然要喇,如果你只希望入胡小,甲部只填胡小,其他唔好填,之後就去乙一填胡小,第二至最後志願你就參考下揀校表,但切記唔好填大熱入去前5個志願,否則你派唔到胡小就會派左去好後志願學校。

你小朋友幼稚園有無教家長填表?有的話你去聽下會明多些。

男爵府

引用:回覆+SUM爸母+的帖子 千禧鄭任安

原帖由 ARISTOBB 於 13-04-10 發表

千禧鄭任安
呢間上年第二志願都派到,都係一間好學校!

大宅

我住70區,是否所有保記小學都大熱?

男爵府

回覆:ARISTOBB 的帖子

thx 好多同學仔揀e間架 一定好好架喇 ~

男爵府

唔該唔該哂丫,我都等緊學校哩個講座 我好想了解多d, 九月到我自行 好彩有您教路我依家定好多,派唔到都唔緊要 起碼知道點樣玩嘛 thx thx ~

男爵府

回覆:Oceania 的帖子

不是ar, 志豪有人15分入左ar (∩_∩)

男爵府

好媽媽勳章

引用:唔該唔該哂丫,我都等緊學校哩個講座+我好

原帖由 SUM爸母 於 13-04-11 發表
唔該唔該哂丫,我都等緊學校哩個講座 我好想了解多d, 九月到我自行 好彩有您教路我依家定好多,派唔到都唔 ...
除非你有心儀非大熱嘅小學,否則15分自行收生其實係愛嚟同大抽奬第一志願同一間表明心跡。而第二志願就要揀間有機非大熱而校風ok嘅。

隨著出生率上昇,基本上大熱嘅20分都要抽。唔駛抽15分直入你又驚。兩手準備,萬一派唔倒,叩邊幾間,要有心儀同非大熱...揭曉嗰日去匀咁多間。非大熱嘅個人覺得學術成績其次,最緊要係校長老師態度同校風,對問題嘅處理手法。

男爵府

回覆:sensei 的帖子

同意同意ar 有哂心理準備派入劉發發 劉發發都唔驚 仲有咩好驚 wakakaaaa, 我唔屎個囡叻架 佢返得開開心心 無壓力就ok lu, 就算派到大熱如果個囡無天份都無用la ❣

大宅

我是70區的, 屯官小算熱門嗎? 佢可以好大機會派到屯官中等band 1學校, 但又唔見好多人講佢.

首頁
12345...11

尾頁

跳至