跳至

首頁
23456...45

尾頁

複式洋房

請問有無思源
一年級既家長係度呢?我想問問,思源一年級的功課忙嘛?同佢地話一年級中文堂都是用國語教的,請問小朋友會唔會吃力呢?有無返學喊呀之類個D呢?我有D緊張,請問要預備D咩咁呢?同我想住帶飯比佢的,請問又知唔知幾點帶過去學校,同又要預備什麼呢?我煩左小小,真的唔該哂~~

複式洋房

打錯了是今年一年級才對

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

唔係一年級既答唔答得架??

原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-3-16 12:37 發表
打錯了是今年一年級才對

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

其實用普通話教中文都係一個趨勢, 好多學校都向呢條路行, 我諗小朋友慢慢就會習慣!

至於你話會唔會喊, 唔肯返學, 真係好睇個別小朋友, 等於返幼稚園一樣, 同一間幼稚園有 d 小朋友返得好開心, 但有 d 就成日喊, 真係好難講!! 不過小一返學喊我諗都佔好少比例!

如果你諗住送飯就可以由 12:15 至 12:30 呢段時間內送去學校!!

原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-3-16 11:20 發表
請問有無思源97一年級既家長係度呢?我想問問,思源一年級的功課忙嘛?同佢地話一年級中文堂都是用國語教的,請問小朋友會唔會吃力呢?有無返學喊呀之類個D呢?我有D緊張,請問要預備D咩咁呢?同我想住帶飯比佢的,請問又知唔知幾點帶 ...

複式洋房

咁功課方便呢?一日幾多到?要用幾趙時間呢

複式洋房

歡迎回覆呀,實在唔該哂添呀,哈哈!

水晶宮

功課方面, 通常就三~四樣左右啦, 你諗下一日裡最少都有中英數常呢四科主科, 每人比一樣都四樣啦!!

或者你有無試過直接入學校個網睇下?? 佢有一個係 show 晒全部咁多班既功課出黎架! 你可以參考下!!

原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-3-16 16:10 發表
咁功課方便呢?一日幾多到?要用幾趙時間呢

水晶宮

唔洗客氣~~

原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-3-16 16:12 發表
歡迎回覆呀,實在唔該哂添呀,哈哈!

複式洋房

係呢,你小朋友讀幾年班呀?讀得開心嘛?

水晶宮

三年級!!

佢就梗係開心啦~~

原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-3-16 16:47 發表
係呢,你小朋友讀幾年班呀?讀得開心嘛?

複式洋房

cc0524

最緊要小朋友讀個開心呀!哈哈!開心就鐘意返學既~~
係呢!思源本身多唔多課外活動架?因為我而家個女學幾多野!又英文、國語、彈琴、畫畫、跳舞咁!唔知上到小一有無咁多時間去學野呢?
同思源有無堂係比小朋友做功課架?
你個小朋友有無補習架?你又洗唔洗返工呢?
我本身就要返工。而家想開始PLAN下第日幾點訓呀、幾點起身呀同放工後要點點點...唉....

水晶宮

我個仔係好另類既, 佢由幼稚園開始已經好鍾意返學, 人地只有唔肯返學喊, 佢最經典就係唔肯放學, 抱住學校度門係度喊, 唔肯走!!

我有返工架, 亞仔亦都無去補習!

思源轉左全日制之後就每個 cycle 有三日有導修課, 到時應該係可以用黎做功課!

至於學校既課外活動都有好多選擇, 不過我覺得時間唔適合, 所以都無參加! 不過你要有心理準備, 第時返左學你要把大部份既課外活動轉去星期六及日, 因為平日放學都已經 3:10 , 返到屋企休息一陣, 又要做功課, 同溫習, 你都唔想佢太累, 所以活動都係放係假期比較好!!

原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-3-16 17:17 發表
最緊要小朋友讀個開心呀!哈哈!開心就鐘意返學既~~
係呢!思源本身多唔多課外活動架?因為我而家個女學幾多野!又英文、國語、彈琴、畫畫、跳舞咁!唔知上到小一有無咁多時間去學野呢?
同思源有無堂係比小朋友做功課架?
你個小朋 ...

複式洋房

你個仔咁得意呀!哈哈!我個女就成日話想做番BB,唔洗讓BB同唔洗返學喎,哈哈。激死未?
咁有導修堂都好的喎!係呀我都想住以後都放D學野在星期六囉!星期日就唔好了。因為始終想去玩下,盡量都唔會星期日!我自己就認為要放鬆下啦!同都應該會減小D學野了!

水晶宮

亞囡仲有細佬妹呀??

原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-3-17 12:46 發表
你個仔咁得意呀!哈哈!我個女就成日話想做番BB,唔洗讓BB同唔洗返學喎,哈哈。激死未?
咁有導修堂都好的喎!係呀我都想住以後都放D學野在星期六囉!星期日就唔好了。因為始終想去玩下,盡量都唔會星期日!我自己就認為要放鬆下啦!同都 ...

複式洋房

無呀!我得一個囡囡咋,唔會再生了!個女就成日問點解唔生個妹妹比佢,但老實講真係唔會啦~~~
你呢?有幾多個呀?

水晶宮

我見你話個囡唔想讓 BB 呀麻, 咪以為佢仲有細佬妹羅!!

我???? 一個都就 C 啦, 仲黎????

原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-3-17 16:05 發表
無呀!我得一個囡囡咋,唔會再生了!個女就成日問點解唔生個妹妹比佢,但老實講真係唔會啦~~~
你呢?有幾多個呀?

男爵府

hello ! 我個仔仔依家都學緊letterland 同畫班. 我可能都會安排星期五,六咁 ! 唔駛佢咁辛苦 !
你快樂,所以我快樂 !!!

複式洋房

係呀,我呢個暑假都會張個女d課外活動盡量放哂係星期五六呀!
另外想請問你地,呢排成日聽到d人話,讀思源上的英文堂,個d課本係唔同第2d學校咁,會好似故事書咁架喎,請問係未真架呢?咁係好定唔好啦?我聽人講就話家長自己要買好多課外的英文比佢地再做下!英文教學時會唔會用拼音教既呢?

水晶宮

係.... 思源係唔用街外買既英文書既.

買好多課外練習??? 呢 d 我覺得係家長同小朋友既問題, 唔關邊間學校事和!

學校無教拼音!

原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-3-20 12:43 發表
係呀,我呢個暑假都會張個女d課外活動盡量放哂係星期五六呀!
另外想請問你地,呢排成日聽到d人話,讀思源上的英文堂,個d課本係唔同第2d學校咁,會好似故事書咁架喎,請問係未真架呢?咁係好定唔好啦?我聽人講就話家長自己要買好多課 ...

複式洋房

咁會唔會考試既題目唔會在本身的書本上找到的呢?無拼音教有小小失望~~

首頁
23456...45

尾頁

跳至