自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 webjen 於 09-9-22 15:35 發表

我好記得有個男同學比老師捉對耳仔,成個人扯到離地 tim!
依家 d 細路點受到呢 d,時代唔同左,老師都好難做!

係唔係我細佬 佢一年級時比老師拎耳仔到離地 ,返到屋企就紅腫,第二日仲含龍

別墅

-3- 強烈投訴加轉校啦,,,

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 loklok0104 於 09-9-22 17:19 發表

但我契仔係一個較內向, 無自信既男仔, 我好驚對佢日後有影響

我絕對接受唔到, 我仔都係無自信既男仔, 我地應該多鼓勵而唔係用罰嚟解決問題, 而家唔可以再用以前個套嚟教孩子, 如果今次可以令孩子改到當然好啦, 若果唔得令到佢自信心受傷害, 我拎願轉校囉....

提外話: 間中見到你大仔, 真係越望越靚仔....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

複式洋房

篤頭好似粗魯左d,都應該同學校反映下,因為吾知佢下次出邊招

複式洋房

如果係緊張,咪直接打去搵老師講,不過要大家好落台,就唔好俾老師既同事知,自己客氣咁了解件事先~~
我細個都俾老師話過我大番薯,到而家都仲記得,但果次係自己錯,所以冇怪老師~
同埋細路仔都好醒,可能返到屋企想博媽咪同情咁咪將件事誇張左d law~

翡翠宮

告佢啦~而家啲金波叵點可以篤架,一篤身體就會受到某程度傷害、心靈受到不必要創傷、自尊受損無法交友...對成長亦產生負面影響、對未來人格亦可能產生缺憾....:D

伯爵府

BK Milk勳章

原帖由 loklokma47 於 09-9-22 20:55 發表

係唔係我細佬 佢一年級時比老師拎耳仔到離地 ,返到屋企就紅腫,第二日仲含龍

大宅

或許,俾老師篤下個頭,會對佢更好都唔定呢?

因為佢可能因而產生被「篤頭」免疫力,大個左俾上司係公司當眾篤下個頭都可以接受。

這對小朋友來說,或許真的是一個好經驗,好磨練黎。會增強將來被人篤佢頭時的信心和勇氣。還有,將來篤人地個頭時,都唔會諸多猶豫和缺乏信心,可以立刻行動。

唔記得係咪我細個都成日俾人篤個頭,搞到我咁順手篤個仔個頭(千祈唔好篤太陽穴,會死架)。不過,或許因而令佢愈變愈聰明...

剛試篤我老公個頭,佢話好痛,要報警拉我。應該係佢細個無俾人篤過,所以無免疫力....拉啦...拉我啦...

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 uhtcl2006 於 09-9-22 15:31 發表
um, 個人意見, 呢個唔係是否小事的問題, 樓主契仔忘記做功課, 固然係小朋友無做好該做既事, 但老師可以用其他方法去處罰小朋友....
例如罰抄或留堂補做....
絶對絶對唔應該用手指篤小朋友個頭, 在我嚟講, 老師既呢個 ...

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 叮鈴 於 09-9-22 23:35 發表

因為佢可能因而產生被「篤頭」免疫力,大個左俾上司係公司當眾篤下個頭都可以接受。

這對小朋友來說,或許真的是一個好經驗,好磨練黎。會增強將來被人篤佢頭時的信心和勇氣。還有 ...

大宅

原帖由 uhtcl2006 於 09-9-22 15:31 發表
um, 個人意見, 呢個唔係是否小事的問題, 樓主契仔忘記做功課, 固然係小朋友無做好該做既事, 但老師可以用其他方法去處罰小朋友....
例如罰抄或留堂補做....
絶對絶對唔應該用手指篤小朋友個頭, 在我嚟講, 老師既呢個行為, 似係表達佢個人既不滿多啲喎, 而且作為老師, 個人既操守行為都應該要做個榜樣囉, 如果小朋友無做一頁功課, 個老師要用手指篤頭, 咁如果係其他更嚴重既事, 唔知老師會用到咩處罰方法呢 ??
我覺得呢件事上面, 小朋友做漏功課係唔啱, 但試問有邊個小朋友未試過做漏功課呀, 做老師用呢種態度對待學生有點那個囉, 如果係大部份學生都做漏既, 使唔使逐個排隊出嚟比個老師篤先

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我自己鬧女都試過用手指篤佢個頭;依家0的細路唔鬧唔得既。大個就知我用心良苦。有必要我都會再篤。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我都有篤過亞仔個頭,
尤其是佢比老師寫手冊欠mud又欠物.....
多數一路篤一路話︰
「你有無將要做既野放入呢度?!」

原帖由 YongXin 於 09-9-23 00:05 發表
我自己鬧女都試過用手指篤佢個頭;依家0的細路唔鬧唔得既。大個就知我用心良苦。有必要我都會再篤。

大宅

原帖由 叮鈴 於 09-9-22 23:35 發表

這對小朋友來說,或許真的是一個好經驗,好磨練黎。會增強將來被人篤佢頭時的信心和勇氣。還有 ...

:loveliness: :loveliness: hi hi ! 叮鈴 !!!

而家d老帥好冇素質架 ...我個仔被d sir, miss 插唔少啦, 動手都試過....先要同個仔了解成件事(叫佢如實講, 唔好講大話, 唔係媽咪幫唔到佢) , 我會先了解然後同個老師講...有d老師諗住小朋友唔敢話比家長听 (因佢地怕阿媽駡埋一份) 咁d老帥就丙個小朋友過晒火位, 當佢地係出氣袋..(我個仔就係咁, 佢係有野衰咗, 不過佢係會話比我听既) , 咁我會同個老師講請佢下次用d溫和既方法罸小朋友, 因有d老師係專駡d男同學, 睇死d靚仔唔夠膽話比阿媽知咪"合" 佢囉 !!

水晶宮

我覺得未需要到家長為小朋友強出頭
第一 小朋友自己唔小心 有錯 係唔岩, 應該解釋番呢件事...
再同小朋友 其實老師係希望佢印象深刻d, 下次唔好再咁唔小心....
如果有第2次發生 先同老師講 希望佢唔好咁做...

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

問左一位同班同學仔既家長, 佢有另一個大仔讀緊P.5, 才知原來呢位上左年紀既老師, 真係出名超惡及難攪, 亦遭過家長投訴, 所以被學校安排佢教輔科, 都唔知點解今年會教小一常識科, 今次可算係我契仔唔好彩喇!

子爵府

2024年龍年勳章

所謂"篤頭"係點"篤"法呢? 如果溫和地指住佢個頭而又touch 到個頭皮,叫佢下次記得做功課啦,得你一個無做咋.咁又唔係什麼大不了.樓主都識講,小朋友係剛升小一生,老師暫時未必會太嚴厲,家長最好問清楚小朋友,千祈唔好對號入座,過份運用想像力和一面倒相信小朋友所言.咁好容易幻想到老師好似黑社會講數咁既態度.

而家社會上巳有很多細路有"公主病","王子病".某程度上係家長助長的.有冇想過過份保護小朋友,過份干涉老師教學生有時變左累左自己個仔,因為以後重邊人敢理個細路.博比人投訴咩.
家長三思.

男爵府

原帖由 Png 於 09-9-23 01:04 發表
所謂"篤頭"係點"篤"法呢? 如果溫和地指住佢個頭而又touch 到個頭皮,叫佢下次記得做功課啦,得你一個無做咋.咁又唔係什麼大不了.樓主都識講,小朋友係剛升小一生,老師暫時未必會太嚴厲,家長最好問清楚小朋友,千祈唔好對號入座,過 ...

我同朋友初頭都有咁諗過.....
但直到同同班同學仔媽咪傾過後, 及係BK媽咪既說法, 我才確實呢位年老既老師係行為上係有問題

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 79# loklok0104 的文章

或許真有其事,
我個人睇法,都係觀察耐一點.
每一件事都可以有正反兩面睇.
對小朋友而言,事後教導佢對此事既態度要正面,自己錯先,要努力做得更好,令老師唔再責備佢,甚至讚賞佢,
比立即替佢出頭取公道更為上策.
訓練小朋友抗逆力在今天社會係好重要.

首頁
23456...7

尾頁

跳至