自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

原帖由 SAGO 於 10-8-16 12:14 發表
我有個fd 都係3個小朋友...kg/小/中學...兩三年前開學...都有問我借錢....依兩年個fd去咗做pt 搵多個錢....佢地都會唔好意思....借....自己想辨辦法攪掂.....擘大口叫政府拿都冇用.... ...

唔明, 以前我細個時,我爸一個人餋四個,佢一個人做兩份工,都唔夠錢餋我地,唯有同政府申請津貼差額,都無問題,你朋友究竟要攞幾多?又有無嘢政明??

水晶宮

回覆 54# seaheart88 的文章

係啊,我見親d老人家喺街執紙皮個心就好唔舒服.....

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原帖由 seaheart88 於 10-8-16 10:32 發表
囉左終緩個d 仲得人驚....

為何我的小朋友無得參加額外既活動 ? 因為終緩唔夠 . 所以小朋友唔同其他小朋友既體驗.令小朋友自卑..

完全同意 ~

大宅

原帖由 Darth 於 10-8-16 12:27 發表

平有平養.... 好多時結果會係幾代都唔可以脫貧

係,所以好講自己下一代上唔上進,如果睇現在新一代,當然好難,父母本身教孩子都好有問題,個個都無諗個靠自已,多數只會攞政府,怨其它人,努力又唔夠,又急進,我朋友同家人好多都做到高位,但人地涯咗好多年,不停進修.至有咁既位置.

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

民房

見親d老人家喺街執紙皮,個心唔係好唔舒服,係超級唔舒服;我一直都有諗呢個問題,我真係好希望我納嘅稅係用喺我地上一代身上,我地嘅上一代大都只靠雙手辛辛苦苦養大小朋友!我父母就從沒怨不能給我們甚麼,只默默地捱大我地,零食是麥芽糖,課外活動是跑山,當然時代不同,但我自己對個仔都係量力而為。

quote]原帖由 ac917 於 10-8-16 12:38 發表
係啊,我見親d老人家喺街執紙皮個心就好唔舒服..... [/quote]

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

我都有3個小朋友啦...明知開學一定要洗$...每個月...點都要儲起少少$...留番黎開學用...仲有...唔一定要buy新書/新校服/新文具/新書包架...用到ge米繼續用law....書米問下高年級ge同學仔..law...最多米buy作業... ....唔通我又係處大喊十咩... ...喊無$....邊個會可憐呀...:;pppp: ...生bb前真係要諗一諗先...唔好生完先算....

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 matoba 於 10-8-16 10:22 發表
一句講哂, 唔抵可憐!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實我第一個想法,佢會申請車船書簿津貼.又會有開學津貼,應該唔會爭好多,可以買舊書,文具唔買新,我個囡個書包,由小四用到升中二,用足4年,個仔嗰個用左3年,未爛重用,係校服兩年買一次.不過小學書要買新,通常課本連埋工作紙.

大宅

醒目開學勳章

成日都係d落黎幾年既大6人怨呢樣個樣,
咁唔滿意死番上去啦.:;pppp:

伯爵府

完全同意~~

其實平養貴養係相對嘅,物慾追求永無止境,最重要係在自己能力範圍內建立一個溫暖嘅家。

好似呢個要賖要借都要生四個嘅,咁就真係好難令人同情佢~~

原帖由 eeb 於 10-8-16 12:34 發表
我覺得平養係指唔買名牌波鞋,只去平既興趣班,特別日子先出街食飯,睇政府醫生,少搭的士。

我自己有兩件,好睇到第二個真係(入學前)慳好多,除咗尿片奶嘴牙刷係新既,其餘都係大仔既/同大仔share,當然將來教育費同興趣班就double ...
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

養唔到真係唔應該生咁多,你估真係天生天養咩!
我要記得幸福......

禁止訪問

大宅

施麗珊 is also 大陸來港新移民的 (around early 80-90's).

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

雖然我離節儉好遠,但勉強都叫應洗則洗,而且一定唔會月光/入不敷支,唔明點解d人可以咁無計劃,我都好鍾意小朋友,想追個女,最好追多兩個女,但教同養既責任重大,點可以明知負擔唔起都繼續生呢

原帖由 EVA222 於 10-8-16 13:02 發表

好多人平養的定義,是月光族,或入不敷支...
我女細時無名牌波鞋,衫褲都係街邊貨,無搭的士,(就算e+無搭的士習慣),醫生就會睇街坊私家,老公全年無休,出街食飯更少...基本生活好節儉,名副其實平有平養,直至儲到舊錢做生 ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

睇黎睇去...果家人系窮D姐...唔夠錢問鄰居借住先會還錢比人...甘都叫自己搞掂自己...點解甘樣話人...香港地...做窮人真悲哀...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

原帖由 eeb 於 10-8-16 12:34 發表
我覺得平養係指唔買名牌波鞋,只去平既興趣班,特別日子先出街食飯,睇政府醫生,少搭的士。

我自己有兩件,好睇到第二個真係(入學前)慳好多,除咗尿片奶嘴牙刷係新既,其餘都係大仔既/同大仔share,當然將來教育費同興趣班就double ...

其實坊間好多機構辦的興趣班都係有資助, 證明到係低收入家庭/綜緩有半免tim

但唔多人用, 今年暑期班都開得好少

首頁
23456...11

尾頁

跳至