少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

lu2forever 發表於 23-11-4 09:12
心好攰,冇人可以幫到我!
阿仔,你想點?

要耐性,要忍耐,我對仔女青春期唔出聲黑面好多嘢都冇回應,我真係而得一把二把摑過去,忍忍忍,而家2個都大學,2個都忙到咩咁,食餐飯都要約,對少左感覺好d

男爵府

日本妹妹 發表於 23-12-5 08:44
我女初中,由小學全級第一跌倒現在中學全級包尾。日日只睇手機上網,打機,功課唔做,測驗唔溫,考試唔理。 ...

而家啲青少年真係手機中毒太深,唔係IG就不停loop YouTube嘅videos,10個鐘可以有6、7個鐘頭揸住個電話

子爵府

mimi005 發表於 23-11-12 22:45
我個女直情想我死,由 12 歲開始,依家20 都係咁,食痾瞓,唔返學唔返工,我要睇佢面色,痴線,全家比佢迫 ...

20歲女坐定傾下啦

侯爵府

charlotte2008 發表於 23-11-29 23:45
阿女由小四開始就爆情绪,用暴力打我,用拖鞋大力拍落我大脾......今年十五歲了,青春期大哂,叫佢停玩手机 ...

點解可以容易佢暴力打你?會唔會教導方式唔岩佢?

大宅

睇到大家分享終於感覺冇禁孤單,見到自己小朋友由天使變惡魔,心情跌落谷底,之前以為佢大左就冇禁close ,估唔到未到大個已經疏離⋯⋯

複式洋房

OJL 發表於 24-4-6 23:33
睇到大家分享終於感覺冇禁孤單,見到自己小朋友由天使變惡魔,心情跌落谷底,之前以為佢大左就冇禁close , ...

認同由可愛嘅天使變惡魔,中二病真可怕

禁止訪問

大宅

Scarlettttt 發表於 24-4-20 16:22
唔好咁唔开心啦,可以同大家分享下你嘅煩惱,可能會有人可以幫到你架。唔好孤單,一齊傾下偈啦。 ...

我仔依家中一,自從小6開始青春期發作,吾鍾意分享學校既野,問佢嫌你煩,會黑面。。英文弱死都吾肯補習話自己攪得掂 但攪得掂就吾會咁低分 吾肯聽意見,話我地針對佢針個科講。。唉好勞氣

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

fatping 發表於 24-4-1 12:28
要耐性,要忍耐,我對仔女青春期唔出聲黑面好多嘢都冇回應,我真係而得一把二把摑過去,忍忍忍,而家2個都 ...

我想快啲過埋呢兩年,個女一考完DSE,我即刻送佢去外國讀書,唔使同佢一齊住,受佢氣、睇佢面色、俾佢騷擾,嗰陣時我先會有好日子過!

禁止訪問

複式洋房

就算我溫柔啲咁對佢,煮佢鍾意嘅嘢食比佢,買好多小食陪佢溫書考試⋯佢都好似不為所動。究竟想我點?佢究竟感唔感受到我好錫佢? !(emoji)

大宅

charlotte2008 發表於 23-11-29 23:45
阿女由小四開始就爆情绪,用暴力打我,用拖鞋大力拍落我大脾......今年十五歲了,青春期大哂,叫佢停玩手机 ...

而家有無轉?

想請教吓,掟嘢發洩同對人呼喝,我地家長點面對好?

大宅

wan_sosin 發表於 24-1-23 12:44
正常,我個都會,其實我仔幾歲去CAC評估,在佢4歲,醫生已話佢反叛,加上ADHD(現在要食藥) ,佢唔只駁嘴, ...

想問問,點解你仔仔有突然的轉變?可以分享吓過程嗎?

珍珠宮

Augesttime 發表於 24-7-31 12:37
想問問,點解你仔仔有突然的轉變?可以分享吓過程嗎?

轉變係慢慢嘅,只係字面上唔能夠交代咁多事情,小朋友係會長大嘅,唔會一世青春期,唔會一世無腦亂嚟,只係父母要非常堅持有耐性,教唔會教幾次就有效,好多父母想教咗就識就明,糾纏係點解佢哋學唔會,在於我自己,教導係以年嚟計,唔係講次數,教導有時要鬆嚴有度,而且唔怕佢哋錯,錯咗有時令佢哋更明白自己,我仔都係repeat中一嗰時有所醒覺。

大宅

wan_sosin 發表於 24-7-31 13:37
轉變係慢慢嘅,只係字面上唔能夠交代咁多事情,小朋友係會長大嘅,唔會一世青春期,唔會一世無腦亂嚟,只 ...

repeat中一都算早醒。

我仔由細到大都係happy boy亦讀到書,但要開始面對讀好多科的公開試和唔喜歡學校,14歲先來“反叛”,我都好怕影響最后3年學習和升學,變得心急。因為真係無得唔返學,想轉校都要等埋呢個學年,諗起就好彷徨點叫佢返學。唔返學點拎到好reference letter考另一間,令我頭都大。

醫生話我仔乜都非常清晰知所有結果,所以建議我地解決底層問題。但問題就係已過左去,去怪責父母唔早d轉校(就唔使讀咁多科,甚至跳班唔使讀), 我都唔知點開解,我仔執著過去而唔諗將來更多選擇(佢知道更好的,但執著而家讀咁多科而覺得無必要又無用,兼接受唔到某些科唔係top成績,接受唔到現況而有適應性障礙)不斷怪責父母,我離升大學只得3年,都好不知所措。

行為不受控大約由復活節出現,開始放假前開始失控,我地都有耐性和即時看醫生和社工。 你講的,我明白非常堅持和耐性好緊要,但每次佢用好hurt的說話鬧我,任何嘢都話我地錯,我地唔識點應對。又怕壯大咗佢暴力靠惡,但又怕關係惡化,醫生係咁話解決底層問題,令我覺得係我自己錯晒咁難受。。。 唉

謝謝你回應,令我心唔咁孤獨

珍珠宮

Augesttime 發表於 24-7-31 14:08

我仔由細到大都係happy boy亦讀到書,但要開始面對讀好多科的公開試和唔喜歡學校, ...

我仔小四就開始極之反叛(4歲已評估佢有反叛性格) ,影響呈分升中,所以到repeat S1已經過幾年,開始醒覺,而家唔係無問題,只係相比之前,都算有得處理。

珍珠宮

Augesttime 發表於 24-7-31 14:08

我仔由細到大都係happy boy亦讀到書,但要開始面對讀好多科的公開試和唔喜歡學校, ...

你無錯晒,反叛嘅年輕人不可理喻。
佢要怨由得佢怨,你仔升中四?揀咗科就讀少啲科,唔會似中三咁多㗎啦,呢個情況傾唔到啲咩,佢要發洩由佢,正常中學生都係讀咁多科,佢學業成績正常,唔通去讀特殊咩,唔好比佢覺得你哋都做錯咗咩決定,爸爸媽媽無做錯,佢要唔開心都無辦法,到高中先有問題係煩啲,但人生係佢,父母都唔係一定改變到佢嗰個人,佢自己點選擇,佢自己都總會負返佢責任同後果。所以我話有時要比佢哋錯。
我仔細個成績好好,都估唔到會有差到重讀嘅一日,因為佢直情放棄態度,錯過啦,而家就明白。

大宅

wan_sosin 發表於 24-7-31 15:10
你無錯晒,反叛嘅年輕人不可理喻。
佢要怨由得佢怨,你仔升中四?揀咗科就讀少啲科,唔會似中三咁多㗎啦, ...

我仔學校重從來沒名次,無正式考試,讀好多科。而家佢升咗year 10後(中三)要讀igcse 11科,因為開咗個頭而家升year 11係轉唔到校,要讀埋佢先考到試。

佢某d科都放棄,但又唔接受到成績差少少(因佢清楚明白唔好成績就難轉校,一早講好year 12轉。但而家因壓力大而埋怨唔早在year9或10轉,我都覺得不可理喻)

你說的對,佢終須要為自己行為負責任,唯有開導佢。但佢當我地仇人咁,令我好大壓力,甚至驚咗佢怕咗佢,我都覺自己好無用,見前面有d留言都話“以淚洗面“,我而家就係咁。

所以上來舒發吓,希望攞到多些想法積極面對。 多謝你鼓勵。

珍珠宮

Augesttime 發表於 24-7-31 15:47
我仔學校重從來沒名次,無正式考試,讀好多科。而家佢升咗year 10後(中三)要讀igcse 11科,因為開咗個頭 ...

青春期好多都會埋怨家人,怪責家人,總之人生有咩不順都係家人帶比佢哋。
你仔就算唔係因為學業問題怪你哋,隨時都會搵其他野怪你哋。
我仔打機成癮嗰幾年,怪我哋要佢讀書,到佢醒覺想讀書,怪我喺佢小四時嗰時入咗醫院半年,話如果我無病可以睇實佢,佢就唔會變差,千錯萬錯父母嘅錯!

子爵府

lu2forever 發表於 24-5-31 14:53
就算我溫柔啲咁對佢,煮佢鍾意嘅嘢食比佢,買好多小食陪佢溫書考試⋯佢都好似不為所動。究竟想我點?佢究竟 ...

樓主, 加油呀, 我都想分享一下, 其實你做的, 愛他的, 他是知道的, 只不過心硬, 無目標, 唔想回應你, 怕你再對他有要求, 自己覺得辛苦想逃避, 對你無禮貌是唔想你再對他有希望.

因為我覺得我個仔似係咁, 佢高小已經反叛嚴重, 當時已同佢有支體碰撞, 他不喜歡管束, 成日打機, 成績勉強Band one 尾升學, 但怕佢不操課, 好快會被趕出校, 所以選擇Band 2 頭的中學, 希望佢讀得開心, 點知第一學期已經考全級100名以外, 嚇到鼻哥都無肉, 當時鵝下佢, 都叫到下學期上到70幾名, 如是者3年都拿進步獎, 但中四就一直沉了在100名左右, 問佢又話無人生目標, 讀書無意思, 想死......, 佢中學一直只得英文合格, 其他科未見過合格, 打機就越打越早, 上堂經常打蓋睡被老師投訴或上堂做其他科的功課.

高中時關係很惡劣, 叫佢讀好D 書就好似殺父仇人咁(即係我係Daddy自隊自己....), 講多2次又話要跳樓, 壓力大, 於是又唔敢提, 大家冷靜下. 中六第一個學期, 數學更差到得單位數, 當時聽到, 我無鬧無反應, 哦了一聲就走左...., 有時都有問佢係咪已放棄了, 放棄就真係要出來工作養自己, 唔係就要報Dip 終身學習, 也跟他計過, 中六畢業搵1萬或樓下, Dip 萬頭, HP 萬零兩萬, 學位兩萬多(當然也要睇選邊科), 問佢想點, 而且讀多D 過幾年的升幅大好多. 這些說話之前他不肯聽, 今年中六年頭他好似會聽下, 可能因為同學的周邊環境影響, 開始緊張, 上年年尾開始升學選科, 第一次怕再無書讀, 主動問我揀咩科好, 我再重新幫他規劃科目及人生, 佢不嬲不喜歡我囉唆, 但每次都是我幫他計好, 他是知道的, 所以死死地氣聽我講.

而我又好現實跟他說, 你想將來搵一萬定多d人工, 全部睇你自己, 人生可以走得好遠好開心的, 而不是只把自己困在家, 我身為Daddy已經完成我的責任, 你已18歲了, 如升不上, 你要出來工作養自己, 但如果你能繼續讀, 我就會繼續供你, 直到畢業, 但即使你不升學, 也要終身學習的, 不然永遠都是萬零蚊的收入, 會怨天怨人. 其實世界是美好的, 看看你是否珍惜和把握. 我不知哪一句或哪些情況令他想了一想...

這些說話我實在說得太多, 所以都不以為然, 也知他第二學期努力了些, 但也打機至零辰, 狂飲咖啡, 我沒有期望, 中學的6年除英文外的其他科目未曾合格過, 數學低至單位數, 而他考DSE 時,雖然比之前的讀書時間多了, 但晚上仍是打機, 我提一下便算, 不文不火了, 不然又發脾氣不去考試. 最後高考結果, 雖然入不到大學, 但叫科科合格入了HP, 如果他珍惜讀好去, 仍有機會讀學位. 總算保持希望. 有同事問我, 你個仔讀邊間大學, 我好開心同佢講讀HP, 佢問點解你咁開心, 我話對住個已放棄的人, 我已經好滿足了.

我想分享的, 提示, 扶正他們的人生觀是要繼續的, 不能放棄, 也要久不久重複, 他們會聽在心的, 最緊要不要破壞關係, 就住情況鬆緊, 他們總有成熟的一天, 但如果破壞至雙方沒有信任, 打架報警等, 真的不易修補. 所以責備要有保留, 要記住有愛, 等機會, 說話不要太盡. 我跟太太都教到想死, 點解生左件怪獸, 是前生欠今生還? 成績不好, 要找其他的機會凝聚個家, 有時要食好, 有時要扮窮, 仔仔主動想食好, 就跟他說好, 即刻去食, 跟住同佢講, 識食也要識搵錢的. 以前細過他會不再食(佢會好嬲, 因為要付出), 現在會笑笑口說"知".

我現在仍需努力, 希望怪獸唔會突然又 hea 住唔讀啦, 大家要加油呀.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊