親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

peckykoo

你小孩同我個小孩一樣都是6歲哦又係男仔 Tim,
for 6歲男仔,在星加坡行書局幾好. 一來小朋友可以揀下英文書 (好多選擇, 平過香港少少), 2來做阿媽的可以買課外練習 - 英文 & maths (英文數). 中文就唔多合用, 因為係簡體字. 大眾書局在 Jurong East MRT & Pasir Ris MRT 的商場都有.

係呢 ~ 你地去左幾多日玩呢 ? 去左邊呢 ?
我半年內去o左兩次星加坡, 兩次都係玩兩三日就坐船去第2個地方玩. 我去o左 Sentosa, Science Centre, Zoo, City Gallery, Chinatown, botanic Garden, Wild Wild Wet. 差唔多係1日預1個景點. 去完景點之後撞 o岩有商場就入去逛. 幾他條.

你問點解要住3間酒店 因為 M Hotel 是跟Package 買, 如果是平日住會貴麻 , 因為是商業區, 住bugis 是貪近市區平d , 最後1晚當然想住好d 啦 豪dd Law ,so 就是這樣子啦

多謝你幫我睇左行程 現在要修改一下day 1先

中午到check in ---> Ciity Gallery---> Clark Quary Jumbo 食海鮮----> 要坐船仔---> 老巴殺食串燒 ---> 回酒店休息
Clark Quay 果度有個好激的 game, 大人先至玩得. 係坐在個波的物體中 彈上半空又彈番落黎, 記得睇呀.

想問去完動物園 到DINNER 時間 食乜好呢 ? 有乜地方好介紹呢 ? 個園裡面有乜野食買呢 ?
動物園有野食架. kfc. Kidz world 果面, d野食o岩小朋友多d.

你去既時候 Lunch 是食乜呢 ? 可否自己帶野食入去呢 ?
我見過1 group 西人好似去野餐咁, 帶好多野食在 kidz world 度食. 其實入場冇 check 你有冇帶野食入去.

天天海南鷄飯有去食嗎 ?
冇試過呀. 有機會要試下.
亞坤咖椰吐司有去食嗎 ?
呢個有呀. 我在 Pasir Ris MRT 果個 shopping mall 的地庫食 (係去完 Wild Wild Wet 之後坐番 shuttle 到MRT). 個多士外脆內香. d水煮蛋好滑. 個凍檸茶好好飲. 要試!

係 Bor 你有住過 M HOTEL 嗎 ?

仲有,你介紹個 City Gallery 由M HOTEL 出發 點行 ?
出M Hotel, 在Anson Road 向MRT 方向行, 跟住轉去 Maxewell Road, around 15-20 min 會到. 期間會見到間好靚ge紅屋, 可以入去裡面睇下, 有d得意藝術品睇.
City Gallery 的對面就係 Maxwell Hawker Centre. 呢個 hawker Centre 的另一面的對面馬路就係一間似中國廟的建築物, 果度就係 chinatown. 行前少少你會到有好多排擋, 果度有d souvenirs 如刻有星加坡地標的nail clipper 賣. 果條街 亦有一個 museum (不過要收錢), 介紹以前中國人在星加坡的生活. 由於要錢, 我冇入到去. 哈哈.

其待你的回應哦

水晶宮

原帖由 ^O^ 於 10-4-23 10:31 發表
birdbird

我己安排行程會去no signboard, 老巴剎, China Town天天海南雞飯, chomp chomp food court同黃亞細肉骨茶食飯,但仲有一天既晚飯未諗到.請問有冇好介紹呢?

^O^,
我淨係識 no sign board & 老巴剎咋.... 你講的其他食肆我未試過.

不過我覺得星加坡有兩樣平野係好好食
1) 魚蛋河 - 魚蛋大大粒, 又彈牙
2) 喇沙.

上面兩樣東西, food court 的已經好好味.

別墅

Hi BirdBird,

我又有問題想問,請問我哋去玩Luge果到有冇locker架?如果有幾多錢?因我老公會背住個背囊好大個,如果冇locker,驚到時唔知點好?!

Thank you!!!感激!

洋房

回覆 96# kitmantsoi 的文章

Hi,

I will also visit Singapore with my son in late August. Know that you always stay at Grand Park City Hall Hotel. Is this hotel suitable for a family with kid; is it near MRT station and are there any tourist sites nearby??

伯爵府

BIRDBIRD,

你出現啦 謝謝回應

無招牌食 pepper crab 係咪好貴呢 ? 5知道點貴呢 ?

wild wild wet 你覺得好玩嗎 ?

我既行程好似day day 都會玩下水 今次一定變左阿叉回來

係Bor~ taxi 5知道可以幾多人呢 ?
我一行6人 4大2小 我諗要分2架先夠坐

其實我到要返工架, 但為左今次既trip 要不段上來問料搵下資料做功課

男爵府

anyone been to 新加坡環球影城.
Is it good?
which game is good for child?
any spiderman game?

水晶宮

原帖由 Gmajor 於 10-4-23 21:31 發表
Hi BirdBird,

我又有問題想問,請問我哋去玩Luge果到有冇locker架?如果有幾多錢?因我老公會背住個背囊好大個,如果冇locker,驚到時唔知點好?!

Thank you!!!感激! ...

Gmajor,
在 luge 果度, 我唔見有 locker wor.
我老公玩時都係背住個背囊, ok 架.

水晶宮

peckykoo
無招牌食 pepper crab 係咪好貴呢 ? 5知道點貴呢 ?
一家三口, 3佰蚊港紙.

wild wild wet 你覺得好玩嗎 ?
fantastic! 你囝囝實鐘意.... 果度好曬, 要時不時補 sun block, 如果唔係會變舊炭出黎. Wild Wild Wet d locker 好細個, S$2 開一次. 記住唔好放拖鞋在 locker 內, 因為場內地下有好多細細粒的沙石, 好鬼 '吉' 腳. 你地可以搵幾張沙灘椅, 放毛巾, sun block, & 拖鞋. 去玩時先至留下拖鞋, 如果唔係, 在場內走黎走去, 對腳好受罪.

我既行程好似day day 都會玩下水 今次一定變左阿叉回來
呢樣你就真係要預o左. 平時出街都要搽 sun block, 星加坡真係好鬼曬.

我一行6人 4大2小 我諗要分2架先夠坐
星加坡的的士跟香港的應該係一樣. 4大2小, 應該係要分2架先夠坐.

男爵府

birdbird,

哈哈! 我們咁近居然要上網問你.

1) 請問下wildwild wet 還有無水泡借或租 ?
2) 坐完MRT轉幾號巴士到wild wild wet ?

Thanks!

水晶宮

原帖由 TwinsMother 於 10-4-24 12:11 發表
birdbird,

哈哈! 我們咁近居然要上網問你.

1) 請問下wildwild wet 還有無水泡借或租 ?
2) 坐完MRT轉幾號巴士到wild wild wet ?

Thanks!

TwinsMother,
好耐唔見你出現呀! 有問題, 可以 call 我嘛.
1) Wild Wild Wet 入面係有水泡, 不過d水泡個樣唔係比人用黎游水, 係比人用黎坐呀, 玩呀咁.

2) 去 Wild Wild Wet, 在 Pasir Ris MRT 有幾個方法:
(a) 在巴士站乘12號,354 or 358號車 ;
(b) 由 由巴站 (面向巴士站)的 右面行出去大路向前走, 約10分鐘就到 downtown East (Wild Wild Wet在裡面).
(c) 可以坐Downtown East/Esplande 的 Shuttle bus. 個車站就在巴士站的左面, 冇牌架, 要問人. Shuttle Bus 的 schedule 如下:
http://www.escapethemepark.com/shuttleBus.html

星加坡的的士, 你一家五口坐, 絕對 ok.

男爵府

birdbird,

thanks a lot! 暫時都無問題, 有問題一定CALL你!

我真的好耐無上呢樹! 係因為想知道多D有關新加坡資料, 才走上來LOOK LOOK.

你多數由星加坡坐船去邊樹玩 ?

原帖由 birdbird 於 10-4-24 14:59 發表

好耐唔見你出現呀! 有問題, 可以 call 我嘛.
1) Wild Wild Wet 入面係有水泡, 不過d水泡個樣唔係比人用黎游水, 係比人用黎坐呀, 玩呀咁.

2) 去 Wild Wild Wet, 在 Pasir Ris MRT 有幾個方法:
(a) ...

珍珠宮

原帖由 birdbird 於 10-4-23 19:51 發表
peckykoo

你小孩同我個小孩一樣都是6歲哦又係男仔 Tim,
for 6歲男仔,在星加坡行書局幾好. 一來小朋友可以揀下英文書 (好多選擇, 平過香港少少), 2來做阿媽的可以買課外練習 - 英文 & maths (英文數). 中文就唔多 ...

好奇一問,hk冇果d課外練習嗎?抑或只係因為果到平d?

另外,請問牛車水原貌館 =Chinatown Heritage Centre嗎?

Thanks again.

別墅

原帖由 birdbird 於 10-4-24 08:20 發表

Gmajor,
在 luge 果度, 我唔見有 locker wor.
我老公玩時都係背住個背囊, ok 架.

BirdBird, Thank you very much!!!!!

水晶宮

原帖由 TwinsMother 於 10-4-24 17:14 發表
birdbird,

你多數由星加坡坐船去邊樹玩 ?

...

TwinsMother
我有一次在星加坡上o左香港人好熟識的 '處女星號' 玩 o左2晚 (隻船由星出發去馬來西亞 Port Klang停一陣, 跟住番星加坡), 另一次就從星加坡坐船去印尼的 Bintan玩4晚 (一個鐘頭船, 好似我地香港人坐船去澳門咁).

GMajor
Chinatown 的 museum 係叫 Chinatown Heritage Centre (我估係=牛車水原貌館)., 另外有一個 museum 叫 Chinese Heritage Centre (中文叫: 華僑館), 係在 Boon Lay 果面.

男爵府

Birdbird,
今次我都打算去BINTAN, 初是預計玩4晚, 但好似無左與海豚暢泳, 係咪呀 ? 所以又預計只停留2晚, 多D時間留SINGAPORE玩. 另BINTAN有無好介紹及要注意什麼 ? 船票你去到碼頭才定, 還是係網定好才去到拿呢?

原帖由 birdbird 於 10-4-24 21:47 發表

TwinsMother
我有一次在星加坡上o左香港人好熟識的 '處女星號' 玩 o左2晚 (隻船由星出發去馬來西亞 Port Klang停一陣, 跟住番星加坡), 另一次就從星加坡坐船去印尼的 Bintan玩4晚 (一個鐘頭船, 好似我地香港人坐船 ...

水晶宮

原帖由 TwinsMother 於 10-4-25 15:47 發表
Birdbird,
今次我都打算去BINTAN, 初是預計玩4晚, 但好似無左與海豚暢泳, 係咪呀 ? 所以又預計只停留2晚, 多D時間留SINGAPORE玩. 另BINTAN有無好介紹及要注意什麼 ? 船票你去到碼頭才定, 還是係網定好才去到拿呢? ...

雖則我去過 Bintan, 但係除o左佢個碼頭之外, 我冇去過其他地方, 因為我全程都係留在酒店玩, 我連套來回船票都係由酒店幫我book.

如果你自己 book船票, 你最好在網上book o左先, 因為都幾 full, 到時先買票可能會冇位. 網上訂o左位之後, 就拎住張 email 在碼頭 Tenah Merah Ferry Terminal 裡面有個叫 Bintan Resorts 的 counter (在行李托運 counter 隔離), 就可以拎到 boarding pass. 跟住攪寄倉, 然後過 immigration, 跟住等上船. 船期前一小時到達碼頭已經 ok.

https://www.brf.com.sg/eCommerce/Default.aspx

坐船去 Bintan, 你執行李時要留意一點, 由星加坡去Bintan 果程, 每件寄倉行李唔可以過20 Kg, overload 就要計 S$1/kg. 一家人的行李重量唔可以 group 埋, 總之就係一件行李唔多過 20 kg. 由 Bintan 回星加坡, Bintan 果面反而冇呢個限制. 要留意.

boarding pass 是沒有劃位的. 所以想一家人坐埋一齊, 最好就係開閘時排在前面, 早d登船, 就有多d位揀.

回程返星加坡, 要等好耐先至有行李出. 如果你係諗住坐完船就到機場坐飛機返香港, 你最好預鬆少少時間. 上次我隻船4:00pm 就到星加坡, 等行李等o左半個鐘, 跟住又等的士 (碼頭好少的士到), 終於要攪到5:00pm 先至到機場 (碼頭與機場只不過係10分鐘車程).

最後, Bintan 係慢星加坡1小時. 所以你book 船 & 機票時要計準d 時間.

男爵府

Thanks Birdbird!

你d資料好詳盡, 唔講真唔知一件行李唔可以超出20kg, 我d全部大喼來添.

原帖由 birdbird 於 10-4-25 20:45 發表

雖則我去過 Bintan, 但係除o左佢個碼頭之外, 我冇去過其他地方, 因為我全程都係留在酒店玩, 我連套來回船票都係由酒店幫我book.

如果你自己 book船票, 你最好在網上book o左先, 因為都幾 full, 到 ...

別墅

暑假想去新加坡,想問環球影城開晒未?有無人去過?在運作上會唔會好混亂?

大宅

Hi Twinsmother
我都plan緊暑假去民丹島 + 新加坡, 我地有4個大人, 2 個小朋友 (5yrs & 10 yrs).
頭2晚會係sentosa
跟住會去 bintan住2晚,
之後出反singapore 都係住2晚
你地個行程係點, 可否share 吓?

男爵府

qooqoofan,

我們機票己定, 但酒店未Book.

預計落機會住Sentosa裡酒店六晚 + Bintan住二晚 共九日八晚.
暫定Singapore行程
1) Sentosa
2) Wild Wild Wet
3) Day & Night Zoo
4) 環球影城
5) Singapore Flyer + Singapore River Crusie + 魚尾師 +夜晚到老巴剎
6) 書城 (未必去, 怕買多數過重, 又唔方便到bintan)

7) Bintan Relax
8) Bintan Relax

9) Check Oout

原帖由 qooqoofans 於 10-4-26 12:34 發表
Hi Twinsmother
我都plan緊暑假去民丹島 + 新加坡, 我地有4個大人, 2 個小朋友 (5yrs & 10 yrs).
頭2晚會係sentosa
跟住會去 bintan住2晚,
之後出反singapore 都係住2晚
你地個行程係點, 可否share 吓? ...

首頁

尾頁

跳至