親子旅遊

跳至

首頁
56789...12

尾頁

大宅

睇到CX holiday package 5days 2大人, 1小朋友 HK$12000 住 furama city centre, ok?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 ^O^ 於 10-4-13 11:56 發表

Thanks Chinatea.

麻煩你可唔可以comment一下我的行程,會唔會太趕呢?

Day 1
HK - Singapore (arrive S at 14:55)
Check-in at hotel
Duck Tour Þ Fountain of Fortune (財富之泉) Þ Photo at Merlion Park Þ ...

唔太趕,不過你打算幾月去?8月?係最熱,黃亞細肉骨茶唔錯架,不過你地都要去下"虎豹別墅",香港果間已經冇左,星加坡呢間裝修過不過當然唔會恐怖啦,虎豹別墅都係香港同星加坡共同回憶來架.

去食沙嗲要問邊d係免治做法,咁比較滑.去小印度就要食個黃薑飯,如果鍾意食咖哩就要買齊,青,紅黃,綠咖哩粉同香料,真係好正架.

本來想搵一個地方係專收二手古董傢具地方,果道好多間架,有馬拉,印度,中國,越南d傢私,仲有古董大牛車,去睇下唔係要買,果道d野幾精緻.

我而家唔記得個地方名等我問下d姨生女,佢地應該記得架.

<br><br>

大宅

I just came back from Singapore. I spent 1 day in Sentosa and 1 day in zoo. May be I spent too much but it is worth to play longer

珍珠宮

原帖由 chinatea 於 10-4-14 22:13 發表

唔太趕,不過你打算幾月去?8月?係最熱,黃亞細肉骨茶唔錯架,不過你地都要去下"虎豹別墅",香港果間已經冇左,星加坡呢間裝修過不過當然唔會恐怖啦,虎豹別墅都係香港同星加坡共同回憶來架.

去食沙嗲要問邊d係免治做法, ...

yes,我係8月初去呀!熱唔緊要,會帶多d水出外.最驚係會成日落大雨啫!

但現在有少許變動,因回程機原來係下午3:45pm,所以last day我估我唔可以去botanic garden, right? 但if我想去埋botanic garden & 虎豹別墅 (I have never been to 虎豹別墅 in HK),我可以係邊日加插呢?麻煩你可唔可以幫我再睇睇個itin?還有,我的itin就唔就腳呢? Any recommendation for yellow ginger rice in Little India? sorry for so many questions again!

Day 1
HK - Singapore (arrive S at 14:55)
Check-in at hotel
Duck Tour Þ Fountain of Fortune (財富之泉) Þ Photo at Merlion Park Þ [Singapore flyer]
Dinner at No Signboard

Day 2
Breakfast @ hotel Þ Snow City (1 hr) Þ [Bird Park] Þ馬來村遊覽
Lunch at東海岸公園海鮮中心小紅屋red house Þ Sentosa
Late Dinner at Lau Pa Sat (老巴剎)

Day 3
10:00 am Breakfast @亞坤咖椰多士Þ Universal Studios
Late Dinner @ Chomp Chomp Food Centre

Day 4
10:00am Breakfast @ Purvis Street Hainan-style coffee shops Þ Singapore zoo
Lunch @ zoo
4:00pm 消防博物館 @ China Town (half hr) Þ
集郵館Þ 暢遊China Town (City Gallery/牛車水原貎館/Chinatown Heritage Centre/buy souvenirs)
Tea & Dinner @ China Town (Tin Tin)

Day 5
10:00am Breakfast @ The best of the best Þ Little India Þ Lunch @ 黃亞細肉骨茶

大宅

Dear Chinatea,

你好....我們一家3口, 已買了7月套票去新加坡5日4夜, 住聖淘沙酒店。

第一日到到達機場應該會在晚上11點幾, 所以現想問一問, 除了搭的士外, 仲有沒有更便宜的方法到聖淘沙呢?

男爵府

我復活節去左, 由於想賺多一個早上..我係早一晚過去的... 又買唔到夜機回程..SO 又池一日回來...去左六日,玩足四日..

DAY1: 11:45PM到SGP機場, 响機場D詢問處到問到S$9 / 一個人 既旅遊小巴去酒店 (市中心任何一間, 送到你去門口)

DAY2:一早起身去新加坡動物園,响果度食野... 都OK,但其實動物園玩唔到一整天, 但入面都有得比小朋友玩水既地方, 都可以玩水玩到夠6PM先走(ZOO入面有D觀光卡車,要比錢,任坐一日, 但此終,要睇真D動物都係要落地,都係要行, IF 唔係好行得的話.可以租一架好似綿羊仔既車,就唔洗行啦,(當然係要$$$)........

男爵府

DAY2: 6PM後,就行路過格黎既夜間動物園, 我係選擇一入場先睇SHOW..再坐觀光車遊園一圈... (但夜間動物園,除左個SHOW OK D, 其實都幾無野睇架, 但SGP景點唔太多, 而且有三合一既票**ZOO + 夜間ZOO + BIRD PARK), 之後去左小印度既24HRS SHOPPING MALL.. 講真,果D野,係唔合HK既潮流, 但無聊行下都幾得意~

DAY3: 環球影城 10:00-7:00, 其實都好細地方,我小朋友6.5YRS O, 都有部份唔啱佢玩,,IF 小朋友更細,就更加悶, 但影相就好靚LOR (佢掛名收6PM, 但買野食野到7PM都仲有幾多人架) , 但由環球影城去SONG OF THE SEA其實好近, 但D人都係叉不多時間走,SO 單軌車係排長龍, 我地搭左TAXI, 又話要收什麼島費... 埋單S$10, (唔知係咪比人握左)
之後去左睇SONG OF THE SEA... 果度都有D地方食下野...
睇完個SHOW 就走得..但係單軌車依然超多人... 就可以搭巴士, 免費去番地鐵站的... 雖然超多人.但梳度得超快~

大宅

You could buy the zoo cost saver which includes the admission fee, one boat ride and unlimited tram ride... and so you could take some rest when you feel tired

原帖由 wendy_jed 於 10-4-15 14:45 發表
我復活節去左, 由於想賺多一個早上..我係早一晚過去的... 又買唔到夜機回程..SO 又池一日回來...去左六日,玩足四日..

DAY1: 11:45PM到SGP機場, 响機場D詢問處到問到S$9 / 一個人 既旅遊小巴去酒店 (市中心任何一間, ...

男爵府

DAY4: 一早起床去左BIRD PARK, 比想像中無咁悶, 都係睇下表演, 較特別既係有一PART係可以比S$3 餵下雀, 但唔洗買得多... 因為都好COME餵..... 囝囝玩得好開心, 因為畣流感既關係..佢由細到大都未近距離接觸過鳥類... 大約4-5PM離開BIRD PARK 去左市中心,摩天輪,魚尾師,..........(因為個人認為果D景比較啱夜晚欣賞, 再之後就去左老巴刹食野...

DAY5:本來打算DAY4下午去DUCKTOUR..但由於去到已經FULL晒..所以可以留名BOOK左DAY5早上去..都唔錯丫... 因為魚尾師日頭同夜晚都唔同風味.... DUCKTOUR後就去左唐人街... 食左"亞坤", 之後就行商場..但由於D野同HK叉唔多,又唔見得平,都無乜心機SHOPPING..之後就近近地回左酒店,抖一抖, 夜晚就去左紐頓,旅遊書都會講,係食野既,戶外美食廣場之類.,唔SURE個名係咪咁..)

珍珠宮

原帖由 wendy_jed 於 10-4-15 15:12 發表
DAY4: 一早起床去左BIRD PARK, 比想像中無咁悶, 都係睇下表演, 較特別既係有一PART係可以比S$3 餵下雀, 但唔洗買得多... 因為都好COME餵..... 囝囝玩得好開心, 因為畣流感既關係..佢由細到大都未近距離接觸過鳥類... ...

hi wendy_jed

請問你覺得若我用一整日去universal studio+sentosa (underwater world+song of the sea)得唔得呢?會唔會好趕呢?

另外,你覺得去完zoo再去bird park會唔會duplicate呢?

伯爵府

各位想問下如有小朋友同行, 如果買套票既話是酒店+ 機票的, 問題是小朋友呢? 是否只可以淨買機票便可以呢 ? 因為阿仔是同我訓一張床麻 , 因為有2個家庭去 , 即是4個大人2個小童 , 是否只要買4張套票+2張淨機票就ok 呢 ?

因是初哥自由行請幫忙解答 謝謝你們先

男爵府

我無去UNDERWATER WORLD,SO 唔知要花幾耐時間去,

UNIVERSAL STUDIO 其實無太多野玩, 如果小朋友好似我個囝6.5YRS O OR更細個的話,又會少幾樣野玩, 我去果時係復活假都唔太多人,而且我花左較多時間响影相(因為入面好COLORFUL, 影D相好靚), 加埋坐下HEA下買下野,我都好鬆動....

SONG OF THE WORLD ,我地由UNIVERSAL STUDIO 搭的士過去,到果時大約7:15PM, 但佢話7:40PM果場FULL左, 所要要等個幾鐘,睇8:40果場,LEE D 就變左係較難預計既事..

而且我地係UNIVERSAL STUDIO 6點幾7點散既時候..周圍都超多人, 所以原本打算坐下入面D免費車去SONGS OF THE SEA,都要改為TAXI.. 仲成S$10, 又話要比島費,... 可能比人握左.....

zoo同bird park就唔會duplicate, 反而ZOO 同夜間ZOO就好似.... 個間格都係由D矮樹, 花草, 小河格開做出一條車路咁LOR...只有極少部份係有"野生FEEL"(無欄柵).... 但夜間ZOO其中個SELL POINT係一個SHOW, (請備蚊怕水及扇).....個SHOW都唔錯....

BIRD PARK, 由於我個囝真係無試個近距離見過D禽類..SO 佢可以餵D BIRD, 對佢黎講係好特別,,, BIRD PARK 都有SHOW睇.... 又可以餵駝鳥...(要留意時間表啊)

原帖由 ^O^ 於 10-4-15 15:23 發表

請問你覺得若我用一整日去universal studio+sentosa (underwater world+song of the sea)得唔得呢?會唔會好趕呢?

另外,你覺得去完zoo再去bird park會唔會duplicate呢? ...

男爵府

建議: ZOO, BIRDPARK, 可以早少少去攞CATALOG, PLAN好路線先出發, 咁可以餵多D動物丫麻, ( 因為如果只想睇動物, MAYBE 台灣,長隆既ZOO會大D多D, 但親自餵, 感覺好玩,亦唔會有太多機會.... (我地响ZOO餵左長頸鹿AND象, 要同佢買飼料的, 但响BIRD-P 餵左駝鳥, 就係工作人員派的)

男爵府

另外... 我地响幾次既繁忙時間都好難節的士, 見到D吉既的士,無出示"暫停載客", 但都節唔停(當然係講既响的士站OR 無雙黃既地方) ... 有時節到車埋黎, 佢問下我地去邊, 一聽到就走.... 後來問過的士司機, 原來繁忙時間, 就會好多人打上台CALL 車, CALL車費約S$2.5, 所以好多司機都只等人CALL車,只有少數的士係會响繁忙時間响街DOUT客架.....

水晶宮

原帖由 peckykoo 於 10-4-15 18:28 發表
各位想問下如有小朋友同行, 如果買套票既話是酒店+ 機票的, 問題是小朋友呢? 是否只可以淨買機票便可以呢 ? 因為阿仔是同我訓一張床麻 , 因為有2個家庭去 , 即是4個大人2個小童 , 是否只要買4張套票+2張淨 ...

package 通常會有小童加床 or 不加床價.
你地應該係每個 family 買2大1小 (即一間房)的 package.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ^O^ 於 10-4-15 15:23 發表

另外,你覺得去完zoo再去bird park會唔會duplicate呢? ...

USS將改10AM-7PM開放, 你一早玩underwater world, 再去USS, 睇8:40PM song of the sea都無話唔得, 係晨早玩到晚, 辛苦小小.

USS如果太多人坐MONORAIL, 又唔想坐的士, 可以行去, 15分鐘左右, 沿有天幕的樓梯上去, 向魚尾獅方向行, 過左魚尾獅, 馬賽克圖案裝置, 再落去就係Beach Station, 睇song of the sea的地方.

song of the sea門票可以預售, vivo city, imbia station & beach station 都可以買到飛.

水晶宮

原帖由 ^O^ 於 10-4-15 10:24 發表

yes,我係8月初去呀!熱唔緊要,會帶多d水出外.最驚係會成日落大雨啫!

但現在有少許變動,因回程機原來係下午3:45pm,所以last day我估我唔可以去botanic garden, right? 但if我想去埋botanic garde ...

Day 2 去east coast seafood centre唔順路, 離bird park & Sentosa太遠, red house我都食過, 唔藉得花時間去, 同埋中午好熱, 餐廳無冷氣好辛苦, 想食海鮮, 可試vivo city 間no signboard.

伯爵府

BIRDBIRD,

謝謝回應先, 你話d 酒店通常有小童加床, 但我去國泰假期個度個網址 睇 d 酒店是for 2位大人同房咋 ( 只有1間是for family , 但好貴要成1,8xx/ 晚 , 不過都謝謝你先

珍珠宮

原帖由 ahmama 於 10-4-15 21:11 發表

USS將改10AM-7PM開放, 你一早玩underwater world, 再去USS, 睇8:40PM song of the sea都無話唔得, 係晨早玩到晚, 辛苦小小.

USS如果太多人坐MONORAIL, 又唔想坐的士, 可以行去, 15分鐘左右, 沿有天幕的樓梯上去, ...

Thanks wendy_jed for your detailed info. 你話uss冇太多野玩,係佢本身唔似美國果個咁多野玩,定係d遊戲唔啱小童玩呢?我隨行d小朋友只得3.5-7.5歲咋.

ahmama
多謝你幫我睇行程呀!等我修改下先.同埋你有冇食市地方推介呢?
另外,請問你知唔知underwater world既dolphine show係咪只得3:30pm有?因為其實我地入underwater world既目的都係想同dolphine影相,如dolphine show只得3:30pm一場,咁我地就必需要分兩日去sentosa了.

peckykoo
你既小朋友幾大呢?如6-7歲左右,酒店應該可以比佢跟你地同房而不需另外收費.同房意思係一般房,唔一定係family suite.加唔加床則自己決定. BETTER CALL CX HOLIDAY TO CONFIRM.

水晶宮

原帖由 ^O^ 於 10-4-16 09:42 發表

Thanks wendy_jed for your detailed info. 你話uss冇太多野玩,係佢本身唔似美國果個咁多野玩,定係d遊戲唔啱小童玩呢?我隨行d小朋友只得3.5-7.5歲咋.

ahmama
多謝你幫我睇行程呀!等我修改下先.同埋你有冇食市地 ...

both; 你去uss官網check下, 有寫 games的高度限制, 有d要 at least 122cm.

dolphin show時間唔清楚, 你上senotsa網check下.

首頁
56789...12

尾頁

跳至