婆媳關係

跳至

首頁
12345...19

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

梗係死都同佢地拎番!
d金係你既,你要拎番佢地有咩資格唔俾?駛Q佢地保管呀!
點都要企硬拎番,你駛咩怕佢地,你老公都唔幫你就靠自己!
都痴x線,我一定會同佢地拍檯!
你再唔拎番佢地當左d金係佢地,佢係都唔俾番話係佢地既你到時咬佢地食呀?

伯爵府

結婚証書都要 keep, 你係咪冇小朋友架, 拎出世紙都要用啦. 你同 99 講, 你地要申請嘢, 要 show 結婚証書, 乘機問佢拎返囉. 順便拎埋啲金器. 又或者你話你媽咪有其他親戚結婚, 想睇吓當年買咗啲咩款式比你作為參考, 叫 99 拎返比你囉.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

總之你話你一定要拎番,唔駛講咁多野!
D野係你既,咩叫"得閒帶你去望下"?佢地忽上腦呀?
而家佢地咁樣擺明係想吞左你D金,你再拖落去以後你真係唔駛旨意有得拎番,而家金價咁高,分分鐘佢地拎去溶左你都唔知!
同你個老公講真係晒Q氣!你唔好怕左佢地,你怕佢地就永遠都拎唔番,唔理點樣都好都一定一定要同佢地拎番

珍珠宮

拎返自己d野都困難?

侯爵府

好媽媽勳章

I gave all my 金器 to my husband after got marry, and he keep it for me until now...... It is because I always forget the password of the safe!!!!

原帖由 09florayans 於 09-3-20 09:52 發表
老實講,我覺得金器一係比阿媽keep,一係就自己keep,好小會比6299keep架,我點都覺得你真係要快,越放得耐係佢地到,你就越難開口拎返~

男爵府

好趁而家啱啱結婚, 快d攞返呀
請日假去開個保險箱都要架喇
時間越耐, 你都唔好諗住仲可以攞返

你同老公講d野係自己, 希望自己keep
仲有, 扮晒野講亞媽有件金器係借比你的
而家要比返亞媽, 仲要扮野向佢地面前同亞媽講電話, 等佢地聽到
而家唔攞, 你預左以後都無架喇

大宅

醒目開學勳章

都唔明點解D6299咁鍾意霸住人地D金,
當初我去開保險箱,
99都有話我唔使用自己名開,
開一個有99&我老公名既就得,
D野如果要攞叫我老公攞就得.
打死都唔制~~~

擺酒當晚我都係交D金比媽咪keep,
過幾日再攞返~~~

咁多人提供左咁多方法,
一定要試下爭取下,
不過財過光棍手,一去無回頭.
祝好運~~~

男爵府

原帖由 ac321 於 09-3-20 11:26 發表
I gave all my 金器 to my husband after got marry, and he keep it for me until now...... It is because I always forget the password of the safe!!!!

保險箱要password?
帶條key & 簽名就ok架啦
唔好話我鬼心, 男人變起上黎, 你都唔好唔做定d野
$$永遠向自己度好d

大宅

好媽媽勳章

你一開始就做錯o左第一步,
當初我奶奶都話佢有保險箱想幫我keep,
我咪話我想o係我屋企附近度開返個,
方便自己拎囉!

你一係話有時要出席d婚宴要戴d乜乜物物,
自己先知要拎d咩出o黎o既,
咁不如一次過俾返晒你自己handle啦!

侯爵府

好媽媽勳章

We bought a 保險箱 at home...... It need a password to open it............
My husband say don't write down the password!
And I can't remember as it is too complex ......

Do you know how much for a 保險箱 in the bank?
What's the size? Can I put some A4 doc. inside?

原帖由 chaklongma 於 09-3-20 11:41 發表

$$永遠向自己度好d

男爵府

唔同size 唔同$$
問問 bank 都唔同
你要自己去問
你租個大d咪可以放A4嘅野
我租咗個最大, 連大大叠嘅屋契都可以放到

侯爵府

好媽媽勳章

Then, how much for your's
=>我租咗個最大, 連大大叠嘅屋契都可以放到

原帖由 chaklongma 於 09-3-20 11:57 發表
唔同size 唔同$$
問問 bank 都唔同
你要自己去問
你租個大d咪可以放A4嘅野
我租咗個最大, 連大大叠嘅屋契都可以放到

男爵府

唔記得~~~
AROUND $1, 200 - $1,300/ YR

複式洋房

我擺酒之前.99都同我老公講話將d金器放在她的保險箱.我即時話我亞媽都係咁樣意思喎.跟住我話點解我們自己唔開.我老公都同意.之後99緊張到話要跟我們去銀行.
我同我老公講不需要啦!驚到佢個仔在保險箱沒有名.
自己東西緊要放在自己到啦!!

侯爵府

好媽媽勳章

Thanks

原帖由 chaklongma 於 09-3-20 12:04 發表
唔記得~~~
AROUND $1, 200 - $1,300/ YR

侯爵府

好媽媽勳章

Thanks for remind me........
However, I just think that
if a 男人變起上黎, I will leave him and won't take him any $ .........
If those $ can test what kind of person he is (and let me know his 'real' face), then it is worth to do that!

原帖由 chaklongma 於 09-3-20 11:41 發表

$$永遠向自己度好d

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

直接叫佢俾返你lu~~
咁都唔敢, 弟日你咪生仔tin 呀~~
到時你就知~~

伯爵府

醒目開學勳章

金器梗係要攞返, 你自己既, 我老公都冇份架, 我結婚前開定, 結咗婚就放哂落去.
樓主要快d攞返d金啦, 你扮唔好意思同你99講話你有個親戚飲茶時唔記得帶金器比你, 臨時問人借咗件金器比你, 要攞返, 但你又唔清楚係邊件, 除咗99d金, 你要攞返哂去外家, 比你媽睇下邊件, 之後就話你媽幫你keep起d金囉

等待驗證會員

你話結婚證書要COPY 比公司人事部
UPDATE 番個結婚STATUS

大宅

原帖由 晞玥 於 09-3-20 10:51 發表
總之你話你一定要拎番,唔駛講咁多野!
D野係你既,咩叫"得閒帶你去望下"?佢地忽上腦呀?

一定要攞返, 唔係唔信佢地.
如果你老公咁講, 一係你叫老公d錢放晒在你阿媽戶口, 睇吓佢有咩反應.

唔使再諗藉口, 一句講晒, 你要攞返. 如果2老再有咩講都好, 你都係話要攞返, 仲要即刻去.

首頁
12345...19

尾頁

跳至