婆媳關係

跳至

首頁
12345...18

尾頁

男爵府

引用:我和老公十幾年前結婚,+我們這一代的同學、

原帖由 spiderlily 於 12-06-21 發表
我和老公十幾年前結婚, 我們這一代的同學、朋友和同事們都是安排註冊、洒席、餅咭、影相、過大禮... 全是 ...
其實我只係覺得佢地蝦我呀媽 因為我係單親家庭 鄧呀媽唔抵即

男爵府

引用:回覆+winniexwinnie+的帖子 我記得那時餅

原帖由 spiderlily 於 12-06-21 發表
回覆 winniexwinnie 的帖子
我媽幫我 當然開心 ! 只係男家d人要求多多 咩都無做 又話自己第一次個仔娶老婆!!! 麻xy煩 我唔想呀媽禁辛苦

大宅

winniexwinnie 發表於 12-6-21 10:05
而係家陣佢個仔黎住 佢呀媽好唔好意思自

樓主, 你個post 唔係埋怨男家/6299無付出咩?

唔係佢個仔要嚟住, 好似係你嫌人家間間房俾你細唔夠住?

蘿絲頭    發表於 12-6-21 16:24

男爵府

引用:樓主以為男家會幫咩呢?一齊從簡,咪就糸登

原帖由 chowqv 於 12-06-21 發表
樓主以為男家會幫咩呢?

一齊從簡,咪就糸登記結婚,再夜晚食餐飯囉。
唔係會幫咩 只係唔中意佢地 之前講簡單簡單 根本唔簡單 唔係個回事 有左而結 一係佢唔好認呢個孫囉!! 仲話第日滿月番大陸擺酒 好在出世紙未攪得掂 我唔會比人帶佢走

男爵府

引用:你嫁得入去,茶無論點都要斟,男家都5算過

原帖由 ngbetty01 於 12-06-21 發表
你嫁得入去,茶無論點都要斟,男家都5算過份。 不過我都鄧你阿媽慘,個女結婚D野,唔係佢自己去 ...
我而家都好後悔對唔住我媽!! 我只係一時心情唔好 唔知搵咩人傾上黎發下盧so

男爵府

引用:結婚用品都係自己選擇好,唔係2老買,買多

原帖由 snow^^snow 於 12-06-21 發表
結婚用品都係自己選擇好,唔係2老買,買多又煩,買小又唔likely!凡事親力親為好結婚係2公婆的事 ...
所以我就話針茶ok
唔一定要著裙x 即 著件令dd既出街衫都得即 而家又要求呢樣個樣

hazello    發表於 12-7-5 01:48

男爵府

引用:如果你真係覺得男家嘅要求過份嘅,你就要出

原帖由 fattymama 於 12-06-21 發表
如果你真係覺得男家嘅要求過份嘅,你就要出聲啦.
仲要你男友出聲添.成件事你男友好似係旁觀者嚟
咁,會唔會佢 ...
我就係同你同一睇法 我覺得佢地蝦佢

男爵府

引用:當年我同老公結婚我6299反對,我老公無理照

原帖由 安室だがな 於 12-06-21 發表
當年我同老公結婚我6299反對,我老公無理照同我結,我6299當我無到。之後有左話要補擺酒,我果時講明佢地要 ...
過大禮我家已經無要佢d咩!! 我其實講禁耐只係鄧我媽唔抵 一個人帶大我同個妹 而家長大嫁人 得呢d !!! 我好似對佢唔住

男爵府

引用:我當年結婚都係好多野都同老公兩個自己搞,

原帖由 琪寶 於 12-06-21 發表
我當年結婚都係好多野都同老公兩個自己搞,選酒席、找教堂行禮、買餅卡、印喜帖、找攝影、安排車輛接送、買 ...
我自己辛苦ok 我唔介意

伯爵府

環保接龍勳章

樓主,你同你男友拍咗幾耐拖呀?

男爵府

引用:我都係大肚岩岩先結左婚,62果邊講到明佢只

原帖由 viviantong89 於 12-06-21 發表
我都係大肚岩岩先結左婚,62果邊講到明佢只會負責擺盤同埋餅卡,其餘野包括禮金都係我地負責,幸好我父母都 ...
我媽當然體諒 買比我個仔既衫仔都買最令最好 !! 我怪緊自己點樣會禁 累到呀媽 長大都無好日子比佢過

大宅

回覆 winniexwinnie 的帖子

你未來男家明顯當你貼埋大床啦! x 100000

男爵府

引用:結婚啲嘢應該係你同你c6攪,+買餅咭你有無叫

原帖由 natzuki 於 12-06-21 發表
結婚啲嘢應該係你同你c6攪, 買餅咭你有無叫你c6去買? 唔好怪男家家人唔幫手, 自己真係攪唔掂先出聲.

亦都 ...
我知道嫁喇 所以我要我媽當日著得最令 我媽而家50都未夠 我27啦

大宅

winniexwinnie 發表於 12-6-21 10:08
其實我只係覺得佢地蝦我呀媽 因為我係單親家庭 鄧呀媽唔抵即

男家點解要蝦你亞媽? 佢哋根本唔應該有機會蝦你亞媽。 你感到亞媽被蝦, 都是因為她要焗住嫁女, 這只怪你和男友沒有計劃, 沒有經濟條件要依靠支助。 面對現實, 不要再怨。 再者, 你就選擇唔嫁乙

結婚是你和男友的事, 根本就不應煩到父母。

KMCARMEN    發表於 12-6-21 16:29
蘿絲頭  Yes I feel sorry for her mother too! she's a very good mother!  發表於 12-6-21 16:25
八婆仔@  完全正確!  發表於 12-6-21 15:23

男爵府

引用:我都係80后但係結婚果D野全部自己搞,費事

原帖由 忍忍忍 於 12-06-21 發表
我都係80后但係結婚果D野全部自己搞,費事麻煩人地,餅卡呢D好小事姐,要學識獨立好好照顧自己呀,將來你嫁 ...
我都知

男爵府

引用:如果我男家咁賤又咁q煩,+個c6又咁冇用,+我

原帖由 c.hutchson 於 12-06-21 發表
如果我男家咁賤又咁q煩, 個c6又咁冇用, 我比人恰到上心口都唔出聲
我一定唔會嫁! 大左肚都唔會嫁!
反正嫁左 ...
我真係有禁想

男爵府

引用:我地果時結婚都係自己搞,+我記得99果陣時只

原帖由 mntabo 於 12-06-21 發表
我地果時結婚都係自己搞, 我記得99果陣時只係做過
1. 擇日子, 但又擇錯話同62相沖要我地訂左酒席都要改
2. ...
唔係我話要結 係我老公話要 男孫掛 女孫可能更加係禁e 只係我認為我媽第日比佢個仔黎住 好似老馮禁 佢地都唔識做即

大宅

畀面勳章

仲有呀,果日我行婚紗展美深d餅卡75折,如果時間上許可你可以等有婚紗展先買餅卡~

大宅

winniexwinnie 發表於 12-6-21 10:20
我媽當然體諒 買比我個仔既衫仔都買最令最好 !! 我怪緊自己點樣會禁 累到呀媽 長大都無好日子比佢過

你係唔係應該唸-- 係咪揀錯老公; 你應我一個能好好照顧你和亞媽的老公。 如果不是要求很高質素的生活, 這倒不是很難。

男爵府

引用:我都係80+後,+依家25,+結婚時+24,+個陣結

原帖由 edsfamily 於 12-06-21 發表
我都係80 後, 依家25, 結婚時 24, 個陣結婚男家都唔會做任何野, 6299 亦都好放心我地自已搞, 日頭酒會訂 ...
蝕左就唔好認個孫 最多我自己認頭 家陣仲咩樣樣都大聲夾惡禁 一係佢地間房裝修囉 錢係佢地洗又唔係我比 我屋企大比佢個仔住已經對佢好好 比佢一個家

首頁
12345...18

尾頁

跳至